Suhtlus ja nutiseade

vana hea klassika
Külaline

Postitus Postitas Külaline »

Nõiamoor kirjutas: 28 Veebr 2026 16:05
Külaline kirjutas: 28 Veebr 2026 12:48
Guest kirjutas: 27 Veebr 2026 12:56 sellise jama vältimiseks pole mul telefonis netti. kui keegi ninapidi oma seadmes istub, kõnnin minema.
Milleks selline oma elu piiramine ja keeruliseks tegemine?

Kuidas sa panka kasutad, kui sul telefonis netti ei ole? Pin-kalkulaatoriga?
Uhh, telefonis panka kasutada - ebamugavaim asi üldse, kiri pisike kirbusitt ja väga tüütu on seal trükkida. Mina kasutan panka läpakas ja ID-kaardiga, muid autentimise viise pole seni vaja olnud.
Uhh! Aga minu jutt ei puudutanud üldse seda, kas kasutada telefonis panka või mitte. Minu jutt puudutas seda, et ka lauaarvuti kaudu panka sisenemisel on ju vaja smart-id kasutada. Aga smart-ID ilmselt eeldab neti olemasolu telefonis.

Kuidas on võimalik nii valesti lugeda?
Külaline

Nõiamoor kirjutas: 28 Veebr 2026 16:45 Lapsel on ikka kuu taskuraha, mitte ei kasuta vanemat igapäevase finantsvahendina, ega ma mingi ATM pole. Juuksur tahab mul nagunii sula ja küünetehnik ja kosmeetikul pole samuti selle vastu midagi. Aga makseterminalid on ju olemas, miks ma pean kuskile logima ja sudima ülekannet, kui on olemas viipemakse kaardiga?
Ja kommunaalmakseid maksad ka viipekaga makseterminali kaudu?
Külaline

Guest kirjutas: 28 Veebr 2026 18:03
Guest kirjutas: 28 Veebr 2026 12:48
Guest kirjutas: 27 Veebr 2026 12:56 sellise jama vältimiseks pole mul telefonis netti. kui keegi ninapidi oma seadmes istub, kõnnin minema.

minu elu ei ole keeruline. pangas käin kodus arvutist, poleks selle pealegi tulnud, et tänaval jooksupealt pangast läbi hüpata :D
? Kas see pidi nüüd nali olema või?
Nõiamoor
Kontakt:

Postitus Postitas Nõiamoor »

Külaline kirjutas: 28 Veebr 2026 23:42
Nõiamoor kirjutas: 28 Veebr 2026 16:45 Lapsel on ikka kuu taskuraha, mitte ei kasuta vanemat igapäevase finantsvahendina, ega ma mingi ATM pole. Juuksur tahab mul nagunii sula ja küünetehnik ja kosmeetikul pole samuti selle vastu midagi. Aga makseterminalid on ju olemas, miks ma pean kuskile logima ja sudima ülekannet, kui on olemas viipemakse kaardiga?
Ja kommunaalmakseid maksad ka viipekaga makseterminali kaudu?
Kasutan läpkat ja ID-kaarti, vahest harva ka tööarvutit.
Nõiamoor
Kontakt:

Postitus Postitas Nõiamoor »

Külaline kirjutas: 28 Veebr 2026 22:26
Nõiamoor kirjutas: 28 Veebr 2026 22:19
Külaline kirjutas: 28 Veebr 2026 18:18
:shock: :shock: :shock:
See ei ole palgatöö, aga mis seal siis imelikku on? Jutt ei ole ka mingitest ebanormaalselt suurtest summadest - mõned sajad kalendrikuus.
Saad ümbrikupalka? Kuidas selline asi tänapäeval üldse võimalik on? Ja et keegi veel ise on rahul sellega? Anna abi.
Kirjutasin ju, et ei ole palgatöö - mis tähtsust sel juhul on antud arutelus? Ja kinnitan, et antud sissetulekult on tulumaks juba tasutud ja meie maksusüsteem välistab topeltmaksustamise.
Külaline

Guest kirjutas: 28 Veebr 2026 23:38
Külaline kirjutas: 28 Veebr 2026 12:48

Uhh, telefonis panka kasutada - ebamugavaim asi üldse, kiri pisike kirbusitt ja väga tüütu on seal trükkida. Mina kasutan panka läpakas ja ID-kaardiga, muid autentimise viise pole seni vaja olnud.
Uhh! Aga minu jutt ei puudutanud üldse seda, kas kasutada telefonis panka või mitte. Minu jutt puudutas seda, et ka lauaarvuti kaudu panka sisenemisel on ju vaja smart-id kasutada. Aga smart-ID ilmselt eeldab neti olemasolu telefonis.

Ei, arvuti kaudu panka logides, ei ole tingimata vaja smartID-d kasutada. On võimalik sisse logida ka ID kaardiga. Sulle on seda siin juba varem vastatud, aga sa ikka ajad, et mobiili net on autentimiseks hädavajalik.

Mina õnneks nutisõtltlane ei ole. Kodus olles eelistan ka nutitelefonile arvutit, mu silmad ei talu väga telefonis millegi lugemist. Aga net on telefonis muidugi olemas. Waze kasutan võõrastes kohtades liikudes ja kui kuskil kiiresti mingit infot vaja otsida, siis otsin ka. Netipanga vajadust ma enamasti väljaspool kodu ei näe. Vahel harva siiski kasutan ka telefoni netiäppi. Aga reeglina teen kõik vajaliku netipangas ära, kui arvuti taga olen. Netipanka ei ole üldse mul väga tihti minna vaja, paar korda kuus ehk käin. Kõik regulaarsed arved käivad niikuinii otsekorraldustega, kontojääk on alati piisav, et mul ei ole seda kontrollida vaja. Vahel on mingi raha eraldi kuskile kanda vaja, eks siis käin.

Seltskonnaga koos olles ma telefoni ei näpi, telefon on rahulikult kotis või kapi peal, vahel ka teises toas ja mitte mingit paanilist vajadust mul seda pidevalt näppida ei ole.

Ma tegelikult mõistan inimesi, kes on telefoni netist päriselt loobunud. Kui inimesel on ikka kalduvus sõltuvuseks ja seda sõltuvust ei taha, siis ongi ehk lihtsam see õltuvuse tekkimine endale võimatuks teha. No nagu pidevalt krediitkaardi miinustesse ajajad on vahel suure pidulikkusega endal krediiitkaardi katki lõiganud, et siis lihtsalt ei saa enam miinusesse jaada. Kui seda sõltuvust ei ole, võib see krediitkaart rahulikult olemas olla, mingi põhjust loobuda ei ole. Aga kui sõltuvus on, siis ongi kindlam lihtsalt kasutamine endale võimatuks teha.
Külaline

Guest kirjutas: 01 Mär 2026 11:27

Ei, arvuti kaudu panka logides, ei ole tingimata vaja smartID-d kasutada. On võimalik sisse logida ka ID kaardiga. Sulle on seda siin juba varem vastatud, aga sa ikka ajad, et mobiili net on autentimiseks hädavajalik.

Mina õnneks nutisõtltlane ei ole. Kodus olles eelistan ka nutitelefonile arvutit, mu silmad ei talu väga telefonis millegi lugemist. Aga net on telefonis muidugi olemas. Waze kasutan võõrastes kohtades liikudes ja kui kuskil kiiresti mingit infot vaja otsida, siis otsin ka. Netipanga vajadust ma enamasti väljaspool kodu ei näe. Vahel harva siiski kasutan ka telefoni netiäppi. Aga reeglina teen kõik vajaliku netipangas ära, kui arvuti taga olen. Netipanka ei ole üldse mul väga tihti minna vaja, paar korda kuus ehk käin. Kõik regulaarsed arved käivad niikuinii otsekorraldustega, kontojääk on alati piisav, et mul ei ole seda kontrollida vaja. Vahel on mingi raha eraldi kuskile kanda vaja, eks siis käin.

Seltskonnaga koos olles ma telefoni ei näpi, telefon on rahulikult kotis või kapi peal, vahel ka teises toas ja mitte mingit paanilist vajadust mul seda pidevalt näppida ei ole.

Ma tegelikult mõistan inimesi, kes on telefoni netist päriselt loobunud. Kui inimesel on ikka kalduvus sõltuvuseks ja seda sõltuvust ei taha, siis ongi ehk lihtsam see õltuvuse tekkimine endale võimatuks teha. No nagu pidevalt krediitkaardi miinustesse ajajad on vahel suure pidulikkusega endal krediiitkaardi katki lõiganud, et siis lihtsalt ei saa enam miinusesse jaada. Kui seda sõltuvust ei ole, võib see krediitkaart rahulikult olemas olla, mingi põhjust loobuda ei ole. Aga kui sõltuvus on, siis ongi kindlam lihtsalt kasutamine endale võimatuks teha.
Mõistagi ma tean, et internetipanka saab ka muul moel kui smart-ID kasutades. Lisaks ID kaardile veel pin-kalkulaator, mobiil-ID.

Lihtsalt mõtlen, et kas tõesti on inimesi, kes smart-ID, kui kõige mugavamat varianti, ei kasuta? ID kaart eeldab ju kaardilugejaga arvutit või eraldi kaardilugejat ja on kuidagi ebamugavam ja vanamoodsam variant.

Üldsegi, ei ole küsimus selles, kes eelistab lauaarvutit, kes telefoni või kes kuidas panka sisse logib. Minu küsimus seisnes rohkem nagu selles, et miks peaks keegi tänapäeval veel soovima kasutada netiühenduseta telefoni? See ei ole ju ainult mingi ajaviiteasi, vaid konkreetselt tarbeese, mis muudab elu kordi lihtsamaks ja mugavamaks.

Ma muide ise eelistan ka läpakat, sest minu jaoks on raske telefonist lugeda või sinna kirjutada - ei kujutaks ettegi, et ma praegust teksti ühe näpuga telefoni toksiks. Aga väljaspool kodu on siiski väga sageli vaja kasutada nutitelefoni võimalusi. No, ja Waze on näiteks asendamatu abimees. Aga, kui autoga ise ei sõida, siis ehk pole tõesti vaja.
Külaline

sinu elu on üks suur imestamine... Päriselt ongi väga palju inimesi, kel pole nutitelefoni. Näiteks 80+ inimesed suures osas, kindlasti ka paljud 70+. Kehva nägemisega inimesel on nuputelefoni kasutamine palju lihtsam.
Mul on Smart ID, aga igapäevaselt kasutan ikkagi ID kaarti (läpakal sisseehitatud). Lihtsat on mugavam, ja kasutan seda töö tõttu pidevalt.
Külaline

Guest kirjutas: 01 Mär 2026 12:13 Mul on Smart ID, aga igapäevaselt kasutan ikkagi ID kaarti (läpakal sisseehitatud). Lihtsat on mugavam, ja kasutan seda töö tõttu pidevalt.
ID-kaart on isikut tõendav dokument. Seda pidevalt välja võtta, kusagile toppida, siis jälle välja võtta, kusagile teise kohta toppida - no milleks? Telefon on niigi kogu aeg käeulatuses, seda kasutada autentimiseks on ju tunduvalt lihtsam. ID-kaardi kasutamine oleks õigustatud ainult juhul, kui töötad sellises kohas, kus ongi vaja kogu aeg sisse logitud olla, nt meditsiinitöötajad vastuvõtuajal vmt.

Jääb mulje, et teemaalgataja ja siin veel mõned vastajad ongi reaalselt äkki 80+ vanuses. Enamik neist vist tõesti kasutab ainult neid vanemaid lahendusi, millega nad harjunud on ja neile tundubki ilmselt, et kaasaegsel viisil oma telefone kasutavad inimesed on mingid veidrikud ja sõltlased. :lol:
Külaline

Guest kirjutas: 01 Mär 2026 11:51
Guest kirjutas: 01 Mär 2026 11:27

Mõistagi ma tean, et internetipanka saab ka muul moel kui smart-ID kasutades. Lisaks ID kaardile veel pin-kalkulaator, mobiil-ID.

Lihtsalt mõtlen, et kas tõesti on inimesi, kes smart-ID, kui kõige mugavamat varianti, ei kasuta? ID kaart eeldab ju kaardilugejaga arvutit või eraldi kaardilugejat ja on kuidagi ebamugavam ja vanamoodsam variant.

Üldsegi, ei ole küsimus selles, kes eelistab lauaarvutit, kes telefoni või kes kuidas panka sisse logib. Minu küsimus seisnes rohkem nagu selles, et miks peaks keegi tänapäeval veel soovima kasutada netiühenduseta telefoni? See ei ole ju ainult mingi ajaviiteasi, vaid konkreetselt tarbeese, mis muudab elu kordi lihtsamaks ja mugavamaks.

Ma muide ise eelistan ka läpakat, sest minu jaoks on raske telefonist lugeda või sinna kirjutada - ei kujutaks ettegi, et ma praegust teksti ühe näpuga telefoni toksiks. Aga väljaspool kodu on siiski väga sageli vaja kasutada nutitelefoni võimalusi. No, ja Waze on näiteks asendamatu abimees. Aga, kui autoga ise ei sõida, siis ehk pole tõesti vaja.
Ja ma oma posttuses vastasin ju ka sellele, miks peaks soovima netiühenduseta telefoni - näiteks kui inimesel on tugev kalduvus sõltuvusele või sõltuvus juba välja kujunenud, võib täiesti mõistlik olla nutitelefoni üldse mitte kasutada. Jah, nutitelefon, on tarbeese, aga sõltuvalt inimese elustiilist ei pruugi see kõigile sugugi hädavajalik tarbeese. Ise kasutan ka waze. Aga kui inimene elab üsna rutiinset elu ja võõrastes kohtades ei liigu, saab vabalt ka ilma hakkama. Need harvad juhud, kus tõesti vaja tundmatuse kohta orienteeruda, kasutab vana kaardi meetodit. Ja kõik muud, vaatan nüüd ja kohe mingeid lahtiolekuaegu - kui inimen vähe liigub võõrastes kohtades-asutustes ning vajadusel oma mineku natuke pikemalt ette planeerib, ei ole see ka hädavajalik tegevus kuskil ringi liikudes. Mugav, seda küll. Hädavalik ei ole.

SmartId on mugav küll, ise kasutan ka. Aga samas tänapäeva telefonikelmide ajastul, on päris mõistlik, kui vanematel ja naiivsematel inimestel smartid-d ei ole. Kohe üks pettuse variant vähem Loomulikult saab oma raha ka lihtslt ukse taha tulnule ära anda, aga päris telefoni teel siis ainult ID kaardiga autentivat inimest petta ei saa.

Ja ausalt mina küll ei näe teemalgatuses ega mujal, et keegi imestaks ja halvustaks, miks peab üldse nutitelefon olema. On lihtsalt imestus, et miks peab kogu aeg ninapidi selles istuma reaalse suhtluse asemel. Ja see osa ongi tobe. See konkreetne inimene, kes ütles siin, et ta ei kasuta üldse telefonis netti - ta ju ei imestanud, ega halvustanud, miks teised ei kasuta. Lihtsalt tema ei kasuta.

Küll aga kipud sina siin hoolega halvustama kõiki neid, kes on mingil põhjusel netist mobiilis loobunud. Küll on nad vanurid, küll lollid, küll vanamoodsad... Aga ju neil on omad põhjused ning mõned võimalikud ma ka välja tõin. Las igaüks otsutab ikka ise, kuidas temale isiklikult õigem on.
Külaline

On lihtsalt imestus, et miks peab kogu aeg ninapidi selles istuma reaalse suhtluse asemel.
See sõltuvuse asi on ikka hull küll. Mul on näiteks väga emotsionaalselt kurnav töö inimestega ja kui vaba hetk on, siis ma vaatan aknast välja, teen hingamisharjutusi või kui rohkem aega, siis lähen jalutan, et ennast laadida ja nö puhastada. Aga noorem kolleeg võtab kohe nutitelefoni ja mängib seal mingt lolli mängu või vaatab tik-toki videosid, see on tema puhastus ja laadimine. Kuigi ta on ju ise õppinud, et see pole hea viis oma aju rahustada.
Külaline

Guest kirjutas: 01 Mär 2026 12:13 sinu elu on üks suur imestamine... Päriselt ongi väga palju inimesi, kel pole nutitelefoni. Näiteks 80+ inimesed suures osas, kindlasti ka paljud 70+. Kehva nägemisega inimesel on nuputelefoni kasutamine palju lihtsam.
Mul on Smart ID, aga igapäevaselt kasutan ikkagi ID kaarti (läpakal sisseehitatud). Lihtsat on mugavam, ja kasutan seda töö tõttu pidevalt.
Ju said isegi aru, et me ei räägi 80+ vanuses inimestest. Kuigi, mina sinu asemel ei alahindaks neid. Selles vanuses on palju, kes suudavad moodsate vidinatega sammu pidada. Asi on tavaliselt ikka konkreetselt inimeses kinni. Seoses oma tööga puutun väga paljude inimestega kokku. Leidub inimesi, kes ennast juba 40-50-aastaselt vanaks nimetavad ja ütlevad, et ei jaga selliseid asju. Mõni ei oma isegi meiliaadressi. Samal ajal, kui mõni 80+ vanuses inimene on nii krapsakas, et teeb silmad ette endast kümneid aastaid noorematele.
Külaline

Guest kirjutas: 01 Mär 2026 12:38
Guest kirjutas: 01 Mär 2026 12:13 Mul on Smart ID, aga igapäevaselt kasutan ikkagi ID kaarti (läpakal sisseehitatud). Lihtsat on mugavam, ja kasutan seda töö tõttu pidevalt.
ID-kaart on isikut tõendav dokument. Seda pidevalt välja võtta, kusagile toppida, siis jälle välja võtta, kusagile teise kohta toppida - no milleks? Telefon on niigi kogu aeg käeulatuses, seda kasutada autentimiseks on ju tunduvalt lihtsam. ID-kaardi kasutamine oleks õigustatud ainult juhul, kui töötad sellises kohas, kus ongi vaja kogu aeg sisse logitud olla, nt meditsiinitöötajad vastuvõtuajal vmt.

Jääb mulje, et teemaalgataja ja siin veel mõned vastajad ongi reaalselt äkki 80+ vanuses. Enamik neist vist tõesti kasutab ainult neid vanemaid lahendusi, millega nad harjunud on ja neile tundubki ilmselt, et kaasaegsel viisil oma telefone kasutavad inimesed on mingid veidrikud ja sõltlased. :lol:
Mõtlen sama! ID-kaarti on vaja koguaeg sisse-välja panna-võtta. Aga tegelikult läheb seda sageli ju ka poes või teenindusasutustes vaja. Jube tüütu siis ju koguaeg jälgida, et ei unustaks rahakotti tagasi panna.

See on imelik jah, et kui kasutad nutitelefoni, siis oled kellegi arvates nagunii ka nutisõltlane.
Külaline

Guest kirjutas: 01 Mär 2026 19:35

Mõtlen sama! ID-kaarti on vaja koguaeg sisse-välja panna-võtta. Aga tegelikult läheb seda sageli ju ka poes või teenindusasutustes vaja. Jube tüütu siis ju koguaeg jälgida, et ei unustaks rahakotti tagasi panna.

See on imelik jah, et kui kasutad nutitelefoni, siis oled kellegi arvates nagunii ka nutisõltlane.
No mis eriline raskus on seda väikest plastist kaarti välja võtta ja tagasi panna.
Külaline

Külaline kirjutas: 01 Mär 2026 19:35ID-kaarti on vaja koguaeg sisse-välja panna-võtta. Aga tegelikult läheb seda sageli ju ka poes või teenindusasutustes vaja. Jube tüütu siis ju koguaeg jälgida, et ei unustaks rahakotti tagasi panna.
Vana id kaarti kasutad poes.
Kehtivat id kaarti kasutad arvutis.
Külaline

Guest kirjutas: 01 Mär 2026 19:55
Guest kirjutas: 01 Mär 2026 19:35

No mis eriline raskus on seda väikest plastist kaarti välja võtta ja tagasi panna.
Üldse pole raske. Aga vat, kui ükskord ununeb arvutisse just siis kui kuskil vaja on...
Külaline

Guest kirjutas: 01 Mär 2026 19:57
Külaline kirjutas: 01 Mär 2026 19:35ID-kaarti on vaja koguaeg sisse-välja panna-võtta. Aga tegelikult läheb seda sageli ju ka poes või teenindusasutustes vaja. Jube tüütu siis ju koguaeg jälgida, et ei unustaks rahakotti tagasi panna.
? Mis mõttes? Miks ma peaksin kehtetu ID-kaardiga kuskil toimetama? Kas see üldse funktsioneeribki nii nagu vaja?
Külaline

Guest kirjutas: 01 Mär 2026 22:52
Guest kirjutas: 01 Mär 2026 19:57
? Mis mõttes? Miks ma peaksin kehtetu ID-kaardiga kuskil toimetama? Kas see üldse funktsioneeribki nii nagu vaja?
Kel pidevalt vaja arvutis sisse logida
Külaline

Külaline kirjutas: 01 Mär 2026 22:52Miks ma peaksin kehtetu ID-kaardiga kuskil toimetama? Kas see üldse funktsioneeribki nii nagu vaja?
Ei pea. Aga kehtetu id kaardiga saad poodides kliendi kaardina hakkama. Seal pole sul pin koodi vaja sisestada.
Loevad su isikukoodi välja ja kõik. Kas elektrooniliselt või skannivad triipkoodi.
Mina ei kanna kehtivat kaarti kaasas.
Külaline

Guest kirjutas: 02 Mär 2026 06:45 Mina ei kanna kehtivat kaarti kaasas.
Mina jälle ei jäta oma ID-kaarti kusagile arvutisse vedelema.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Bing [Bot], elke, Google [Bot] ja 5 külalist