Guest kirjutas: ↑01 Mär 2026 11:51
Guest kirjutas: ↑01 Mär 2026 11:27
Guest kirjutas: ↑28 Veebr 2026 23:38
Uhh! Aga minu jutt ei puudutanud üldse seda, kas kasutada telefonis panka või mitte. Minu jutt puudutas seda, et ka lauaarvuti kaudu panka sisenemisel on ju vaja smart-id kasutada. Aga smart-ID ilmselt eeldab neti olemasolu telefonis.
Kuidas on võimalik nii valesti lugeda?
Ei, arvuti kaudu panka logides, ei ole tingimata vaja smartID-d kasutada. On võimalik sisse logida ka ID kaardiga. Sulle on seda siin juba varem vastatud, aga sa ikka ajad, et mobiili net on autentimiseks hädavajalik.
Mina õnneks nutisõtltlane ei ole. Kodus olles eelistan ka nutitelefonile arvutit, mu silmad ei talu väga telefonis millegi lugemist. Aga net on telefonis muidugi olemas. Waze kasutan võõrastes kohtades liikudes ja kui kuskil kiiresti mingit infot vaja otsida, siis otsin ka. Netipanga vajadust ma enamasti väljaspool kodu ei näe. Vahel harva siiski kasutan ka telefoni netiäppi. Aga reeglina teen kõik vajaliku netipangas ära, kui arvuti taga olen. Netipanka ei ole üldse mul väga tihti minna vaja, paar korda kuus ehk käin. Kõik regulaarsed arved käivad niikuinii otsekorraldustega, kontojääk on alati piisav, et mul ei ole seda kontrollida vaja. Vahel on mingi raha eraldi kuskile kanda vaja, eks siis käin.
Seltskonnaga koos olles ma telefoni ei näpi, telefon on rahulikult kotis või kapi peal, vahel ka teises toas ja mitte mingit paanilist vajadust mul seda pidevalt näppida ei ole.
Ma tegelikult mõistan inimesi, kes on telefoni netist päriselt loobunud. Kui inimesel on ikka kalduvus sõltuvuseks ja seda sõltuvust ei taha, siis ongi ehk lihtsam see õltuvuse tekkimine endale võimatuks teha. No nagu pidevalt krediitkaardi miinustesse ajajad on vahel suure pidulikkusega endal krediiitkaardi katki lõiganud, et siis lihtsalt ei saa enam miinusesse jaada. Kui seda sõltuvust ei ole, võib see krediitkaart rahulikult olemas olla, mingi põhjust loobuda ei ole. Aga kui sõltuvus on, siis ongi kindlam lihtsalt kasutamine endale võimatuks teha.
Mõistagi ma tean, et internetipanka saab ka muul moel kui smart-ID kasutades. Lisaks ID kaardile veel pin-kalkulaator, mobiil-ID.
Lihtsalt mõtlen, et kas tõesti on inimesi, kes smart-ID, kui kõige mugavamat varianti, ei kasuta? ID kaart eeldab ju kaardilugejaga arvutit või eraldi kaardilugejat ja on kuidagi ebamugavam ja vanamoodsam variant.
Üldsegi, ei ole küsimus selles, kes eelistab lauaarvutit, kes telefoni või kes kuidas panka sisse logib. Minu küsimus seisnes rohkem nagu selles, et miks peaks keegi tänapäeval veel soovima kasutada netiühenduseta telefoni? See ei ole ju ainult mingi ajaviiteasi, vaid konkreetselt tarbeese, mis muudab elu kordi lihtsamaks ja mugavamaks.
Ma muide ise eelistan ka läpakat, sest minu jaoks on raske telefonist lugeda või sinna kirjutada - ei kujutaks ettegi, et ma praegust teksti ühe näpuga telefoni toksiks. Aga väljaspool kodu on siiski väga sageli vaja kasutada nutitelefoni võimalusi. No, ja Waze on näiteks asendamatu abimees. Aga, kui autoga ise ei sõida, siis ehk pole tõesti vaja.
Ja ma oma posttuses vastasin ju ka sellele, miks peaks soovima netiühenduseta telefoni - näiteks kui inimesel on tugev kalduvus sõltuvusele või sõltuvus juba välja kujunenud, võib täiesti mõistlik olla nutitelefoni üldse mitte kasutada. Jah, nutitelefon, on tarbeese, aga sõltuvalt inimese elustiilist ei pruugi see kõigile sugugi hädavajalik tarbeese. Ise kasutan ka waze. Aga kui inimene elab üsna rutiinset elu ja võõrastes kohtades ei liigu, saab vabalt ka ilma hakkama. Need harvad juhud, kus tõesti vaja tundmatuse kohta orienteeruda, kasutab vana kaardi meetodit. Ja kõik muud, vaatan nüüd ja kohe mingeid lahtiolekuaegu - kui inimen vähe liigub võõrastes kohtades-asutustes ning vajadusel oma mineku natuke pikemalt ette planeerib, ei ole see ka hädavajalik tegevus kuskil ringi liikudes. Mugav, seda küll. Hädavalik ei ole.
SmartId on mugav küll, ise kasutan ka. Aga samas tänapäeva telefonikelmide ajastul, on päris mõistlik, kui vanematel ja naiivsematel inimestel smartid-d ei ole. Kohe üks pettuse variant vähem Loomulikult saab oma raha ka lihtslt ukse taha tulnule ära anda, aga päris telefoni teel siis ainult ID kaardiga autentivat inimest petta ei saa.
Ja ausalt mina küll ei näe teemalgatuses ega mujal, et keegi imestaks ja halvustaks, miks peab üldse nutitelefon olema. On lihtsalt imestus, et miks peab kogu aeg ninapidi selles istuma reaalse suhtluse asemel. Ja see osa ongi tobe. See konkreetne inimene, kes ütles siin, et ta ei kasuta üldse telefonis netti - ta ju ei imestanud, ega halvustanud, miks teised ei kasuta. Lihtsalt tema ei kasuta.
Küll aga kipud sina siin hoolega halvustama kõiki neid, kes on mingil põhjusel netist mobiilis loobunud. Küll on nad vanurid, küll lollid, küll vanamoodsad... Aga ju neil on omad põhjused ning mõned võimalikud ma ka välja tõin. Las igaüks otsutab ikka ise, kuidas temale isiklikult õigem on.