Suhtlus ja nutiseade
-
Külaline
Suhtlus ja nutiseade
Mis te arvate nutiseadmest ja suhtlemisest.
Nutiseade on võtnud üle teise poole kellega suhelda, sedavõrd, et enam ei viitsigi suhelda nendega kes su lähedal parasjagu on.
Nt meil tööl. Igaüks istub söögipausil oma telefonis. Lõõgastuvad. Suhtlevad telefonis. Vaatavad midagi. Äkki nad ei soovigi suhelda? Aga peaks?
Kodus ka. Peab omavahel suhtlema pereringis. Peab! Või peab?
Kas te piirate oma nutiaega ja suhtlete nendega kes te ümber on? Kas võib olla et te ümber polegi neid kellega sooviks rääkida ja parem siis suhelda seadmes oma inimestega. Või valida oma lõõgastuslehed seadmes?
Nutiseade on võtnud üle teise poole kellega suhelda, sedavõrd, et enam ei viitsigi suhelda nendega kes su lähedal parasjagu on.
Nt meil tööl. Igaüks istub söögipausil oma telefonis. Lõõgastuvad. Suhtlevad telefonis. Vaatavad midagi. Äkki nad ei soovigi suhelda? Aga peaks?
Kas te piirate oma nutiaega ja suhtlete nendega kes te ümber on? Kas võib olla et te ümber polegi neid kellega sooviks rääkida ja parem siis suhelda seadmes oma inimestega. Või valida oma lõõgastuslehed seadmes?
-
Külaline
Lastega koos olles üritan nutiseadmed võimalikult kaugel hoida. Kui just midagi väga tähtsat kohe pole vaja ära teha. Nii õues, toas kui ka söögilauas.Külaline kirjutas: ↑27 Veebr 2026 12:16 Mis te arvate nutiseadmest ja suhtlemisest.
Kui ma üksi söön, siis ma tõesti olen mõnikord ka nina telefonis. Kui aga kaaslastega(tööl lõuna näiteks), siis telefoni ei näpi.
Ma mõnikord ei viitsi isegi bussis nutikat näppida. Täitsa mõnus on lihtsalt aknast välja vaadata.
-
Külaline
sellise jama vältimiseks pole mul telefonis netti. kui keegi ninapidi oma seadmes istub, kõnnin minema.
-
Külaline
Loen hommikul telefonist kõik uudised ära, hiljem enam eriti telefoni ei vaata (kui just kuskil ootama ei pea). Aga kuna olen suur lobiseja, siis tööl tõstatan kohvinurgas alati mingi aktuaalse teema üles, reeglina siis pannakse telefonid kõrvale ja arutamegi teemat päris pikalt.
Kuigi kasutan sageli WhatsAppi, eelistan telefoniga rääkida või otse suhelda inimestega, sõbrad mul ka pigem jutukamat sorti.
Minu laps muidugi, nagu paljud kahekümneaastased, eelistab pigem suhelda kõikvõimalike platvormide kaudu ja telefoniga haruharva. Vajadusel saab suhtlemisega suurepäraselt hakkama, aga erinevalt minust, peab seltskond meeldima. Kõrvalt vaadates tundub, et üha rohkem lähebki suhtlus nutiseadmetesse. Kolleeg rääkis, et käis pulmas ja inimesed olid lauas istudes oma telefoni näppinud, sealjuures ka noored paarid, selle asemel, et omavahel rääkida.
Kuigi kasutan sageli WhatsAppi, eelistan telefoniga rääkida või otse suhelda inimestega, sõbrad mul ka pigem jutukamat sorti.
Minu laps muidugi, nagu paljud kahekümneaastased, eelistab pigem suhelda kõikvõimalike platvormide kaudu ja telefoniga haruharva. Vajadusel saab suhtlemisega suurepäraselt hakkama, aga erinevalt minust, peab seltskond meeldima. Kõrvalt vaadates tundub, et üha rohkem lähebki suhtlus nutiseadmetesse. Kolleeg rääkis, et käis pulmas ja inimesed olid lauas istudes oma telefoni näppinud, sealjuures ka noored paarid, selle asemel, et omavahel rääkida.
-
Külaline
Minu töö juures ei pea ükski 1995 ja hiljem sündinud noor vastu kauem kui katseaja lõpuni, sest peab palju inimestega suhtlema ja neile see ei meeldi. Muidu tublid ja tragid kõik, aga see osa tööst, et pead viisakalt suhtlema kõigi inimestega, olenemata, kas nad meeldivad või mitte, käib neile üle jõu. Ma ei tea, mis tulevikus saab, kui kõigile näost näkku suhtlus nii vastumeelne tundub.Guest kirjutas: ↑27 Veebr 2026 13:14
Minu laps muidugi, nagu paljud kahekümneaastased, eelistab pigem suhelda kõikvõimalike platvormide kaudu ja telefoniga haruharva. Vajadusel saab suhtlemisega suurepäraselt hakkama, aga erinevalt minust, peab seltskond meeldima. Kõrvalt vaadates tundub, et üha rohkem lähebki suhtlus nutiseadmetesse.
-
Külaline
Mul on telefon põhiliselt kolmeks asjaks - rääkimiseks, pildistamiseks, sõnumite vastuvõtmiseks (et pakk tuli postiautomaati vms.). Kui just hädavajadust ei ole, siis telefoniga netti ei lähe.
Enam-vähem kõige tegemiseks (eposti, foorumi meedia lugemseks, epoodides ja pangas käimiseks, jutuubi vaatamiseks jms.) eelistatakse meie peres arvuteid - nii mina, mees kui ka lapsed. Kas arvutis istumine kuidagi parem on kui telefonis istumine, ei oska öelda. Aga arvutit ükski pereliige vähemalt söögilauda kaasa ei tassi (tõustakse arvuti tagant püsti ja tullakse laua taha).
Lastega õues käies on telefonid taskus ja neid välja ei võta (va kui keegi helistab või on vaja kella vaadata või pildistada). Ühistranspordis ei näpi telefoni.
Tööjuures mõned nooremad kolleegid on söönud nägupidi telefonis. Üleüldine komme see (veel?) ei ole. Enamus kas vestlevad või söövad vaikides ja kuulavad teiste vestlust.
Enam-vähem kõige tegemiseks (eposti, foorumi meedia lugemseks, epoodides ja pangas käimiseks, jutuubi vaatamiseks jms.) eelistatakse meie peres arvuteid - nii mina, mees kui ka lapsed. Kas arvutis istumine kuidagi parem on kui telefonis istumine, ei oska öelda. Aga arvutit ükski pereliige vähemalt söögilauda kaasa ei tassi (tõustakse arvuti tagant püsti ja tullakse laua taha).
Lastega õues käies on telefonid taskus ja neid välja ei võta (va kui keegi helistab või on vaja kella vaadata või pildistada). Ühistranspordis ei näpi telefoni.
Tööjuures mõned nooremad kolleegid on söönud nägupidi telefonis. Üleüldine komme see (veel?) ei ole. Enamus kas vestlevad või söövad vaikides ja kuulavad teiste vestlust.
-
Külaline
Milleks selline oma elu piiramine ja keeruliseks tegemine?Guest kirjutas: ↑27 Veebr 2026 12:56 sellise jama vältimiseks pole mul telefonis netti. kui keegi ninapidi oma seadmes istub, kõnnin minema.
Kuidas sa panka kasutad, kui sul telefonis netti ei ole? Pin-kalkulaatoriga?
-
Külaline
Ma arvan, et tänapäeval on imelik igapäevaseid tarbeesemeid nimetada "nutiseadmeteks". Need võisid olla "nuti" 20 aastat tagasi. Tänapäeval maksad sa telefoniga poes, saadad kirju, vaatad kaardi pealt teed, maksad arveid, tellid süüa, teed broneenguid ja sadat muud asja. See on elementaarne töövahend ja tarbeese. Rääkida mingit "ei näpi oma nutitelefoni bussis" - tundub eriliselt jabur.Guest kirjutas: ↑27 Veebr 2026 12:16 Mis te arvate nutiseadmest ja suhtlemisest.
-
Külaline
Pole elus telefonis panka kasutanud? Miks seda peaks tegema?Guest kirjutas: ↑28 Veebr 2026 12:48Milleks selline oma elu piiramine ja keeruliseks tegemine?Guest kirjutas: ↑27 Veebr 2026 12:56 sellise jama vältimiseks pole mul telefonis netti. kui keegi ninapidi oma seadmes istub, kõnnin minema.
-
Külaline
Ja seda kõike peab tegema bussis?Guest kirjutas: ↑28 Veebr 2026 13:16Ma arvan, et tänapäeval on imelik igapäevaseid tarbeesemeid nimetada "nutiseadmeteks". Need võisid olla "nuti" 20 aastat tagasi. Tänapäeval maksad sa telefoniga poes, saadad kirju, vaatad kaardi pealt teed, maksad arveid, tellid süüa, teed broneenguid ja sadat muud asja. See on elementaarne töövahend ja tarbeese. Rääkida mingit "ei näpi oma nutitelefoni bussis" - tundub eriliselt jabur.Guest kirjutas: ↑27 Veebr 2026 12:16 Mis te arvate nutiseadmest ja suhtlemisest.
-
Külaline
Mul oli hiljuti haiglas veider kogemus. Hommikuti oli arstide ringkäik. Ja siis sanitar kloppis kõik aegsasti üles, ise oli väga närviline, käsutas, et koristage palat ära, istuge voodi peal ja ei tohi olla nutitelefonis. Meie osakonnajuhatajale ei meeldi, kui patsient on nutitelefonis. Kaks tundi pidi siis niimoodi selg sirgus voodi peal ootama, kui lugupeetud arstid tulevad.Guest kirjutas: ↑28 Veebr 2026 13:16Ma arvan, et tänapäeval on imelik igapäevaseid tarbeesemeid nimetada "nutiseadmeteks". Need võisid olla "nuti" 20 aastat tagasi. Tänapäeval maksad sa telefoniga poes, saadad kirju, vaatad kaardi pealt teed, maksad arveid, tellid süüa, teed broneenguid ja sadat muud asja. See on elementaarne töövahend ja tarbeese. Rääkida mingit "ei näpi oma nutitelefoni bussis" - tundub eriliselt jabur.Guest kirjutas: ↑27 Veebr 2026 12:16 Mis te arvate nutiseadmest ja suhtlemisest.
-
Külaline
Kui see mingit müra ei tekita, mis see sinu asi on, mida kaasreisija bussis teeb? Mind häirib, kui ta sööb sibulat või silguvõileiba, aga mitte see, kui ta istub vaikselt oma telefonis.Ja seda kõike peab tegema bussis?
-
Külaline
Miks sa telefonis pead panka kasutama? Telefoni kaudu on ju inimestel tavaliselt smart-ID. Ehk siis ka lauaarvuti või läpaka kaudu sisenedes sisened panka telefoni abiga.Guest kirjutas: ↑28 Veebr 2026 13:20Pole elus telefonis panka kasutanud? Miks seda peaks tegema?Guest kirjutas: ↑28 Veebr 2026 12:48Milleks selline oma elu piiramine ja keeruliseks tegemine?Guest kirjutas: ↑27 Veebr 2026 12:56 sellise jama vältimiseks pole mul telefonis netti. kui keegi ninapidi oma seadmes istub, kõnnin minema.
Jah, vaata, kui imelik. Nõuka aja pärand. Kästakse midagi teha, ja inimene teebki seda. Ega sa siis sanitari/arsti sunnismaine ei ole, et pead nende käsku täitma. Mina oleks öelnud, et mina olen vanuses, mul hakkab selg valutama, kui ma siin voodis koogutama pean, ja oleksingi pikali tagasi heitnud. Kui oleks häält tõstnud, oleksin vastu käratanud, et sina mind ei käsuta ja paku teeninduskultuuri. Rahu majas. Aga meie inimene roomab alandlikult ringi, saba jalgevahel. 700 aastat orjapõlve on oma jälje jätnud ikkagi. Siin teises teemas keegi keelereegleid meenutab, ela nende reeglite järgi, kui vaja, vabas maailmas kijrutab igaüks, kuidas talle sobib. Nii nagu seal voodiski, tahad pikutad, tahad, istud, tahad, oled telefonis.. Siin peab selleks valmis olema, et ühiskond on ikkagi ebanormaalne, uus ajalooline inimtüüp homo soveticus on siginenud. Enda eest peab seisma.Külaline kirjutas: ↑28 Veebr 2026 13:21Mul oli hiljuti haiglas veider kogemus. Hommikuti oli arstide ringkäik. Ja siis sanitar kloppis kõik aegsasti üles, ise oli väga närviline, käsutas, et koristage palat ära, istuge voodi peal ja ei tohi olla nutitelefonis. Meie osakonnajuhatajale ei meeldi, kui patsient on nutitelefonis. Kaks tundi pidi siis niimoodi selg sirgus voodi peal ootama, kui lugupeetud arstid tulevad.Guest kirjutas: ↑28 Veebr 2026 13:16Ma arvan, et tänapäeval on imelik igapäevaseid tarbeesemeid nimetada "nutiseadmeteks". Need võisid olla "nuti" 20 aastat tagasi. Tänapäeval maksad sa telefoniga poes, saadad kirju, vaatad kaardi pealt teed, maksad arveid, tellid süüa, teed broneenguid ja sadat muud asja. See on elementaarne töövahend ja tarbeese. Rääkida mingit "ei näpi oma nutitelefoni bussis" - tundub eriliselt jabur.Guest kirjutas: ↑27 Veebr 2026 12:16 Mis te arvate nutiseadmest ja suhtlemisest.
-
Külaline
Ma ka ei mõista neid inimesi, kes uhkusenoot hääles kuulutavad, kuidas neil küll ei ole nutitelefoni. Just nagu see oleks mingi tubliduse märk või ma ei tea mis...
Minu jaoks on netiühendusega telefon elementaarne tarbeese. See ei ole vaid ajaviitmiseks bussisõidu ajal või arsti ukse taga ootamise ajal, vaid reaalselt tarbeese, milleta on tänapäevases elus üliebamugav toimetada.
Lisaks panga kasutamisele, saab näiteks tänava peal, käigu pealt vaadata asutuste lahtiolekuaegu. Bussiaegu.
Minul isiklikult on majakaamerate äpp telefonis, kus ma saan reaalajas jälgida, mis õue peal toimub. Samuti näen sealt salvestusi.
Kõige suurem kasu on mul alati olnud reisides. Wase on reiside ajal koguaeg lahti. Ilma selleta ma ei oskakski vist vajalikesse sihtkohtadesse sõita.
Minu jaoks on netiühendusega telefon elementaarne tarbeese. See ei ole vaid ajaviitmiseks bussisõidu ajal või arsti ukse taga ootamise ajal, vaid reaalselt tarbeese, milleta on tänapäevases elus üliebamugav toimetada.
Lisaks panga kasutamisele, saab näiteks tänava peal, käigu pealt vaadata asutuste lahtiolekuaegu. Bussiaegu.
Minul isiklikult on majakaamerate äpp telefonis, kus ma saan reaalajas jälgida, mis õue peal toimub. Samuti näen sealt salvestusi.
Kõige suurem kasu on mul alati olnud reisides. Wase on reiside ajal koguaeg lahti. Ilma selleta ma ei oskakski vist vajalikesse sihtkohtadesse sõita.
-
Külaline
Ma oleksin öelnud, et tehke oma tööd, patsientide telefonid ei puutu teisse! Ja maganud edasi. Või lebotanud pikali ja olnud telefonis.Guest kirjutas: ↑28 Veebr 2026 13:21 Mul oli hiljuti haiglas veider kogemus. Hommikuti oli arstide ringkäik. Ja siis sanitar kloppis kõik aegsasti üles, ise oli väga närviline, käsutas, et koristage palat ära, istuge voodi peal ja ei tohi olla nutitelefonis. Meie osakonnajuhatajale ei meeldi, kui patsient on nutitelefonis. Kaks tundi pidi siis niimoodi selg sirgus voodi peal ootama, kui lugupeetud arstid tulevad.
-
Külaline
Sest mul on vaja panka kasutada ka muul ajal kui arvuti ligiduses.Guest kirjutas: ↑28 Veebr 2026 13:25 Miks sa telefonis pead panka kasutama? Telefoni kaudu on ju inimestel tavaliselt smart-ID. Ehk siis ka lauaarvuti või läpaka kaudu sisenedes sisened panka telefoni abiga.
-
Külaline
Kas mina olen sul seda keelanud?Guest kirjutas: ↑28 Veebr 2026 13:41Sest mul on vaja panka kasutada ka muul ajal kui arvuti ligiduses.Guest kirjutas: ↑28 Veebr 2026 13:25 Miks sa telefonis pead panka kasutama? Telefoni kaudu on ju inimestel tavaliselt smart-ID. Ehk siis ka lauaarvuti või läpaka kaudu sisenedes sisened panka telefoni abiga.
Ma vastasin inimesele, kes ei jaksanud ära imestada, miks peaks panka telefonis kasutama. Mina vastasingi talle, et ei pea, kui ei taha, aga panka sisenemine käib ju nutitelefoni kaudu.
-
Külaline
Ilmselt pole see, kellelt küsiti, aga ma ei hakka arvuti asemel telefoni kasutama ainult seetõttu, et: telefonis saab ka seda teha. Aga mulle meedib, et arvutil on suur ekraan ja klaviatuur. Telefon ikkagi ei ole võimeline ületama seda mugavust, mida pakub arvuti. Arvutis sisselogimiseks mitu võimalust, võib telefoni abiga, aga võib ka ID-kaardiga.Guest kirjutas: ↑28 Veebr 2026 13:50Kas mina olen sul seda keelanud?Guest kirjutas: ↑28 Veebr 2026 13:41Sest mul on vaja panka kasutada ka muul ajal kui arvuti ligiduses.Guest kirjutas: ↑28 Veebr 2026 13:25 Miks sa telefonis pead panka kasutama? Telefoni kaudu on ju inimestel tavaliselt smart-ID. Ehk siis ka lauaarvuti või läpaka kaudu sisenedes sisened panka telefoni abiga.
Ma vastasin inimesele, kes ei jaksanud ära imestada, miks peaks panka telefonis kasutama. Mina vastasingi talle, et ei pea, kui ei taha, aga panka sisenemine käib ju nutitelefoni kaudu.
Poes maksan: pangakaart ja pin. See on jälle muidugi maitse asi (kuidas kellelgi mugavam), aga minu meelest on väikest pangakaarti käepärasem välja võtta kui kobakamat telefoni.
Pildistamiseks kasutan enamasti telefoni (sest telefon on alati kaasas). On ka kompaktkaamera veel alles, aga seda pole alati meeles kaasa võtta.
-
Külaline
Kaasreisija puhul on mul kama, mida ta loeb või teeb. Kui ühissõidukis just purjus lämisejat pole, kes jube "seltskondlikuks" muutub ja teisi tülitama kipub, on kõik ok.Guest kirjutas: ↑28 Veebr 2026 13:22Kui see mingit müra ei tekita, mis see sinu asi on, mida kaasreisija bussis teeb? Mind häirib, kui ta sööb sibulat või silguvõileiba, aga mitte see, kui ta istub vaikselt oma telefonis.Ja seda kõike peab tegema bussis?
Kes on foorumil
Kasutajad foorumit lugemas: Bing [Bot], Google [Bot], Semrush [Bot] ja 5 külalist