Kõik ei olegi sõbralikud ja soojad inimesed, ei tea mis tingimused veel on ühistranspordi kasutamiseks? Kui inimene on viisakas, siis sellest piisab. Siin üks hüppas kohe lausa ninna sellise küsimuse eest. See küll normaalne ei ole.Ja ma ei julge kindlalt arvata, et oled sõbralik ja soe inimene, vaid õpitult (pähetuubitult) viisakas.
Häirivad ikäitumised avalikus ruumis(nt poes)
-
Külaline
-
Külaline
Nojah, kui inimene on seda nägu, nagu ta vbl väljub, vbl ei välju. Või kui inimene seisab ukse ees, aga ei liiguta ennast. Siis on väga kohane küsida, kas ta väljub, sest aktsioon ju käib. Aga kui midagi ei toimu ja siis küsida....milleks?Guest kirjutas: ↑28 Veebr 2026 13:27Jah, ei olegi muud tagamõtet - ja küsimus on ka viisakuses ning sõnastuses. No mis mõttes tuleb keegi mulle selja taha teatama, et ta tahab väljuda. Ma ei küsinud! (on moodne ja mõistetav vastus)Guest kirjutas: ↑28 Veebr 2026 00:38Hmm, seda: "Vabandage, kas te väljute?" küsiti selleks, et variant a: kui inimene väljub, siis võib rahulikult tema selja taga oodata, sest kui tema väljub, saab ka ise väljuda (ei ole vaja hakata temast mööda minema) või variant b: kui inimene ei välju, tuleb temast aegsasti mööda minna, et olla ise uksele lähemal - kui jätta see taipamine (et ahhaa, ta ei välju) viimasele hetkele, võid mitte välja jõuda, eks. Seetõttu hakkasidki inimesed natuke enne peatust küsima, kas teised väljuvad.Guest kirjutas: ↑28 Veebr 2026 00:13 Kui vana sa oled? Mina olen 56 ja kogu oma lapsepõlve nägin ja teadsin, et just nii küsitaksegi - vabandage, kas te väljute. See oli etikett. Sa tegid sellele inimesele küll väga liiga ning käitusid matslikult. See, et täna on moodne käratada, et kurat ma tahan maha minna või lihtsalt pähe astuda ja üle inimese minna, ei muuda selle vana kooli naise käitumist õnneks kuidagi enam.
See pahandamine on umbes sama kui britiga hakata õiendama, et mis see sinu asi on, kui ta küsib, et "How do you do?" Puhas lokkav lollus.
-
Külaline
Hüppasin jah. Sest 1. olin närvihaige 2.ta tänitas koolikotiga väikese lapse kallal. Nagu vanamutid ikka, kes kasutavad nõrgema peal jõudu. Tugevamaid kardavad. Too mutt sai ise ka aru, et midagi läks vist nihu selle küsimusega tal.Guest kirjutas: ↑28 Veebr 2026 18:57Kõik ei olegi sõbralikud ja soojad inimesed, ei tea mis tingimused veel on ühistranspordi kasutamiseks? Kui inimene on viisakas, siis sellest piisab. Siin üks hüppas kohe lausa ninna sellise küsimuse eest. See küll normaalne ei ole.Ja ma ei julge kindlalt arvata, et oled sõbralik ja soe inimene, vaid õpitult (pähetuubitult) viisakas.
-
Külaline
Kas küsimus, et kas te väljute, on tänitamine?Guest kirjutas: ↑28 Veebr 2026 19:04Hüppasin jah. Sest 1. olin närvihaige 2.ta tänitas koolikotiga väikese lapse kallal. Nagu vanamutid ikka, kes kasutavad nõrgema peal jõudu. Tugevamaid kardavad. Too mutt sai ise ka aru, et midagi läks vist nihu selle küsimusega tal.Guest kirjutas: ↑28 Veebr 2026 18:57Kõik ei olegi sõbralikud ja soojad inimesed, ei tea mis tingimused veel on ühistranspordi kasutamiseks? Kui inimene on viisakas, siis sellest piisab. Siin üks hüppas kohe lausa ninna sellise küsimuse eest. See küll normaalne ei ole.Ja ma ei julge kindlalt arvata, et oled sõbralik ja soe inimene, vaid õpitult (pähetuubitult) viisakas.
-
Külaline
Jää oma arvamuse juurde, tee nii nagu sulle sobib ja viisakas on.Guest kirjutas: ↑28 Veebr 2026 19:05Kas küsimus, et kas te väljute, on tänitamine?Guest kirjutas: ↑28 Veebr 2026 19:04Hüppasin jah. Sest 1. olin närvihaige 2.ta tänitas koolikotiga väikese lapse kallal. Nagu vanamutid ikka, kes kasutavad nõrgema peal jõudu. Tugevamaid kardavad. Too mutt sai ise ka aru, et midagi läks vist nihu selle küsimusega tal.Guest kirjutas: ↑28 Veebr 2026 18:57
Kõik ei olegi sõbralikud ja soojad inimesed, ei tea mis tingimused veel on ühistranspordi kasutamiseks? Kui inimene on viisakas, siis sellest piisab. Siin üks hüppas kohe lausa ninna sellise küsimuse eest. See küll normaalne ei ole.
Teema oli närvihaigeks olemisest, enese avamisest sellisest küljest.
-
Külaline
Mis mõttes tee nii, nagu sulle sobib. Väikese lapse käest ma tõesti ei küsi, et kas väljute, ütlen, et palun lase mind mööda. Või kui näen, et inimene ei saa aru minu soovist, siis ütlen teisiti. Aga karata inimesele peale, kes küsib, et kas väljute, on minu arvates väga veider. Tema nimetamine tänitavaks mutiks veel veidram. Kellegi kohta vanamutt ütlemine on samuti äärmiselt ebaviisakas.Guest kirjutas: ↑28 Veebr 2026 19:10Jää oma arvamuse juurde, tee nii nagu sulle sobib ja viisakas on.Guest kirjutas: ↑28 Veebr 2026 19:05Kas küsimus, et kas te väljute, on tänitamine?Guest kirjutas: ↑28 Veebr 2026 19:04
Hüppasin jah. Sest 1. olin närvihaige 2.ta tänitas koolikotiga väikese lapse kallal. Nagu vanamutid ikka, kes kasutavad nõrgema peal jõudu. Tugevamaid kardavad. Too mutt sai ise ka aru, et midagi läks vist nihu selle küsimusega tal.
Teema oli närvihaigeks olemisest, enese avamisest sellisest küljest.
-
Külaline
Pealinnas, kus ühistransport oli tuubil täis juba minu 1980ndate lapsepõlves, küsiti juba siis ja ilmselt ka nüüd, las te väljute?, vene keeles a võ na sledujušem võhodite? Misagi solvavat siit küll valja lugeda ei saa. Pigem peaksin veidraks kui keegi pöörduks küsimusega stiilis vabandageproua tülitamst, kuid soovin järgmises peatuses maha minna. Kas teie ka väljute? Kui mitte siis astun üle teie või lükkan eest. Kumba eelistate?
Voi noh, kuidas siis peaks tagapool seisja eespool olijat kõnetama? Viimane aeg ehk luua kõrvalseisja äpp, kus on voimalik ekraanile hüpata meetri raadiuses olevale tundmatule.
Voi noh, kuidas siis peaks tagapool seisja eespool olijat kõnetama? Viimane aeg ehk luua kõrvalseisja äpp, kus on voimalik ekraanile hüpata meetri raadiuses olevale tundmatule.
-
Külaline
Hmm. Kui ma bussis isrun akna poolel ja ma tahan väljuda, siis ma loomulikult ütlen: "Vabandust, aga ma nüüd väljun järgmises peatuses".
-
Külaline
Jah, nõukaaegsed viisakusnormid pole tänapäeval enam see. Nõukaajasse kinni jäänud inimesed on kuidagi matslikud. Nad ei mõista, kuidas ja mida küsida. Tänapäeva inimene viisakusest ei näita neile seda lihtsalt välja.Guest kirjutas: ↑28 Veebr 2026 07:37Kahjuks tänapäeval on matse palju tekkinud. Ja eriti häiriv, et nad on selle üle veel uhked ka!Guest kirjutas: ↑28 Veebr 2026 00:13 Kui vana sa oled? Mina olen 56 ja kogu oma lapsepõlve nägin ja teadsin, et just nii küsitaksegi - vabandage, kas te väljute. See oli etikett. Sa tegid sellele inimesele küll väga liiga ning käitusid matslikult. See, et täna on moodne käratada, et kurat ma tahan maha minna või lihtsalt pähe astuda ja üle inimese minna, ei muuda selle vana kooli naise käitumist õnneks kuidagi enam.
-
Külaline
Siin mingi aeg oli ka mingi teema, kus inimesed tõsimeeli leidsid, et taksojuhi kõrvale istumine on ka täiesti OK.Guest kirjutas: ↑28 Veebr 2026 20:00Jah, nõukaaegsed viisakusnormid pole tänapäeval enam see. Nõukaajasse kinni jäänud inimesed on kuidagi matslikud. Nad ei mõista, kuidas ja mida küsida. Tänapäeva inimene viisakusest ei näita neile seda lihtsalt välja.Guest kirjutas: ↑28 Veebr 2026 07:37Kahjuks tänapäeval on matse palju tekkinud. Ja eriti häiriv, et nad on selle üle veel uhked ka!Guest kirjutas: ↑28 Veebr 2026 00:13 Kui vana sa oled? Mina olen 56 ja kogu oma lapsepõlve nägin ja teadsin, et just nii küsitaksegi - vabandage, kas te väljute. See oli etikett. Sa tegid sellele inimesele küll väga liiga ning käitusid matslikult. See, et täna on moodne käratada, et kurat ma tahan maha minna või lihtsalt pähe astuda ja üle inimese minna, ei muuda selle vana kooli naise käitumist õnneks kuidagi enam.
-
Külaline
Ükskõik, kus ta seisab - küsimus "Vabandage, kas te väljute" on märguanne, et palun lubage mööda.Guest kirjutas: ↑28 Veebr 2026 19:01Nojah, kui inimene on seda nägu, nagu ta vbl väljub, vbl ei välju. Või kui inimene seisab ukse ees, aga ei liiguta ennast. Siis on väga kohane küsida, kas ta väljub, sest aktsioon ju käib. Aga kui midagi ei toimu ja siis küsida....milleks?Guest kirjutas: ↑28 Veebr 2026 13:27Jah, ei olegi muud tagamõtet - ja küsimus on ka viisakuses ning sõnastuses. No mis mõttes tuleb keegi mulle selja taha teatama, et ta tahab väljuda. Ma ei küsinud! (on moodne ja mõistetav vastus)Guest kirjutas: ↑28 Veebr 2026 00:38
Hmm, seda: "Vabandage, kas te väljute?" küsiti selleks, et variant a: kui inimene väljub, siis võib rahulikult tema selja taga oodata, sest kui tema väljub, saab ka ise väljuda (ei ole vaja hakata temast mööda minema) või variant b: kui inimene ei välju, tuleb temast aegsasti mööda minna, et olla ise uksele lähemal - kui jätta see taipamine (et ahhaa, ta ei välju) viimasele hetkele, võid mitte välja jõuda, eks. Seetõttu hakkasidki inimesed natuke enne peatust küsima, kas teised väljuvad.
See pahandamine on umbes sama kui britiga hakata õiendama, et mis see sinu asi on, kui ta küsib, et "How do you do?" Puhas lokkav lollus.
-
Külaline
Mina tean, mida see küsimus tähendab, aga ma olen pannud ka inimese proovile ja vastanud lihtsalt ta küsimusele, et ei välju. Tahtsin näha, kuidas ta reageerib. Tahtsin nalja oma päeva.
-
Külaline
Võiks vastu küsida - soovite tutvuda? Ma pole papist kiisu, julgen vabalt suhelda küll. Suhtleks nii kaua, kuniks ta suudab öelda, et ta läheks nüüd välja.Guest kirjutas: ↑28 Veebr 2026 21:11 Mina tean, mida see küsimus tähendab, aga ma olen pannud ka inimese proovile ja vastanud lihtsalt ta küsimusele, et ei välju. Tahtsin näha, kuidas ta reageerib. Tahtsin nalja oma päeva.
-
Külaline
Poes, kui keegi kassas seljas elab, võiks jääda ausalt öeldes ka viisakaks ja küsida "kas te väljute?"
-
Külaline
Eestis on palju inimesi, kes teenivad ise 2500-3000 bruto, sealt 2300 ära maksta on liiga suur tükk, elamiseks jääb vähe. Kui autojuhti ei jaksa palgata, siis on mõistlik ise sõita.Külaline kirjutas: ↑27 Veebr 2026 23:23Kuidas see natuke maksta raske on?Külaline kirjutas: ↑27 Veebr 2026 23:14Tegid omast arust nalja? Mul loomulikult oli autojuht, kui mul noorena veel lube polnud. Kui palju sa autojuhile maksad? Minu paaril tuttaval on, aga auto osta ja 2300 bruto maksta on paljudel suht raske.
-
Külaline
Kas sinusugune põhimõtteline kodanik kasutab sohvritena oma tuttavaid, lapsi, meest ja teisi sugulasi? Jutt sama imelik, kui inimesel, kes ütleb, et ta ei ole endale põhimõtteliselt kõrgharidust tahtnud. Või et elab põhimõtteliselt terve elu üürikorteris.Külaline kirjutas: ↑28 Veebr 2026 01:20Mina mitmendat põlve tallinlane ja põhimõtteliselt ei ole omale autot soetanud. Närvid poole sajandiga veel korras.
-
Külaline
See on tavaline elu, kuidas siis teisiti jäädvustada? Ega nad tervet kontserti filminud.Külaline kirjutas: ↑28 Veebr 2026 14:23 Käisin eile kontserdil. Väike ruum, rahvast täis. Eespool seisjatest mitmed filmisid oma telefoniga esinejat, tagapool seisjad nägin kontserti nende ekraanilt, sest kaed tosteti just nii kõrgele, et esineja suures plaanis kaadrisse saada. Publiku vanus ca 45+
-
Külaline
See jäädvustamine on nii vajalik, et rikud kõigi teiste vaate ära?Guest kirjutas: ↑28 Veebr 2026 21:57See on tavaline elu, kuidas siis teisiti jäädvustada? Ega nad tervet kontserti filminud.Külaline kirjutas: ↑28 Veebr 2026 14:23 Käisin eile kontserdil. Väike ruum, rahvast täis. Eespool seisjatest mitmed filmisid oma telefoniga esinejat, tagapool seisjad nägin kontserti nende ekraanilt, sest kaed tosteti just nii kõrgele, et esineja suures plaanis kaadrisse saada. Publiku vanus ca 45+
-
Külaline
Kas sa ise, olles juba 37, ei pea end vanamutiks? Aga sotsiopaadiks?Külaline kirjutas: ↑28 Veebr 2026 19:04Hüppasin jah. Sest 1. olin närvihaige 2.ta tänitas koolikotiga väikese lapse kallal. Nagu vanamutid ikka, kes kasutavad nõrgema peal jõudu. Tugevamaid kardavad. Too mutt sai ise ka aru, et midagi läks vist nihu selle küsimusega tal.Guest kirjutas: ↑28 Veebr 2026 18:57Kõik ei olegi sõbralikud ja soojad inimesed, ei tea mis tingimused veel on ühistranspordi kasutamiseks? Kui inimene on viisakas, siis sellest piisab. Siin üks hüppas kohe lausa ninna sellise küsimuse eest. See küll normaalne ei ole.Ja ma ei julge kindlalt arvata, et oled sõbralik ja soe inimene, vaid õpitult (pähetuubitult) viisakas.
-
Külaline
Kuidas selle vastuse teadmine sind edasi aitab? Sama, nagu küsimus, kas ma väljun?Guest kirjutas: ↑28 Veebr 2026 22:01Kas sa ise, olles juba 37, ei pea end vanamutiks? Aga sotsiopaadiks?Külaline kirjutas: ↑28 Veebr 2026 19:04Hüppasin jah. Sest 1. olin närvihaige 2.ta tänitas koolikotiga väikese lapse kallal. Nagu vanamutid ikka, kes kasutavad nõrgema peal jõudu. Tugevamaid kardavad. Too mutt sai ise ka aru, et midagi läks vist nihu selle küsimusega tal.Guest kirjutas: ↑28 Veebr 2026 18:57
Kõik ei olegi sõbralikud ja soojad inimesed, ei tea mis tingimused veel on ühistranspordi kasutamiseks? Kui inimene on viisakas, siis sellest piisab. Siin üks hüppas kohe lausa ninna sellise küsimuse eest. See küll normaalne ei ole.
Ma olen palju - palju vanem, kui teemaalgataja.
Kes on foorumil
Kasutajad foorumit lugemas: Semrush [Bot] ja 5 külalist