Kas olete kogenud ravivigasid?

sh kaaluga seotud teemad
Külaline

Postitus Postitas Külaline »

Külaline kirjutas: 09 Mär 2025 06:11
Külaline kirjutas: 08 Mär 2025 23:54 Tervelt 40% kutsututest ei käi sõeluuringul. See on ikka metsik protsent ja aru ma neist ei saa. Infot on ju kõik kohad täis. Tean üht naist, kes lihtsalt ei julge minna. 10 aastat pole käinud günekomoogil ja lihtsam on pead liiva alla pista. Nii need vähid kasvavad.
Mina ka ei käi. Sest kui oleks vähk, ma ei raviks nagunii, ainult valuravi kasutaks. On siin juba oldud ka, midagi mul pooleli ei jää ja ega midagi toredat enam oodata ei ole. Aasta-aastalt üha enam ängistab inimeste lollus, julmus ja kitsarinnalisus. Minu meelest on maailm jube koht ja ma olen siin täpselt nii kaua, kui peab, aga mitte päevagi kauem.
Ditto
Külaline

Teemaalgataja olen. Mina muideks olen ka selle 40% seas, kes emakakaelavähi sõeluuringul pole käinud. Aga seda seepärast, et ma olengi käinud regulaarselt günekoloogi juures ja rakumuutusi pole olnud (vastus NILM). Ja nüüd juba emakas ka müoomide tõttu eemaldatud, aga kutsed uuringule tulevad ikka. Aga emakakaelavähk on tõesti vist isegi ainuke vähitüüp, mis on 100% välditav, kui käia korra aastas kontrollis. Teised vähid on tõesti sellised, et need hakkavad endast märku andma siis, kui juba hilisem staadium.
Külaline

Külaline kirjutas: 08 Mär 2025 23:27
Külaline kirjutas: 08 Mär 2025 23:20
Külaline kirjutas: 08 Mär 2025 23:01

Ma arvan, et sel konkeetsel juhul tütar, kes loost räägib, ei tea kõiki asjaolusid või ei ole ta ema talle asju lõpuni seletanud. Ei ole ju võimalik, et inimene käib regulaarselt günekoloogi juures (nagu tütar siin väidab), aga emakakaelevähi testi ei tehta. Kuna räägib siin ka, et perearst saatis kaebuste tõttu hoopis psühholoogi juurde "patrama", siis arvan, et günekoloogi juurde ei taibanud teda keegi saata. Aga tõsi on see, et teatud vanuses patsientide kaebuseid ei võta perearstid tõsiselt. Vaadake passi, kõik probleemid on vanuse tõttu või on kõik stressist ja peas kinni.
Tead, naiivik, tule õige taevast alla maa peale. Teooria on üks, kuid päriselu praktika teine. Ema elab meiega koos ega pea mulle midagi "lõpuni seletama". Tean väga hästi kõiki tema arstilkäike, uuringuid ja ravisid, sest elame linnast väljas ja viin teda juba aastaid kõikjale ise. Sinu ülimalt enesekindel "ei ole võimalik" ajab lihtsalt naerma.

Ka mu äiapapa kappas üle poole aasta usinalt asjatundjate vahet, ilma et ta kopsuvähki oleks avastatud. Lõpuks pakkus äi esimesena ise arstile välja, et "Kuulge, mul on ilmselt vähk."
Siis on see küll sinu enda süü, et su emal pap-testi regulaarselt ei tehtud. Kuidas sa noor inimene küll ise selle peale ei tulnud.
Ikka ja alati on inimene süüdi, isegi täiskasvanud ja süüdiva inimese laps on alati süüdi. Aga mitte kunagi ei saa mitte mingil juhul olla süüdi mitte ükski arst, isegi kübetki mitte. See lihtsalt ei ole võimalik, kuna arstid ei ole inimesed :D
Külaline

Külaline kirjutas: 07 Mär 2025 20:07
Külaline kirjutas: 07 Mär 2025 20:04
Külaline kirjutas: 07 Mär 2025 20:00

Aga perearst peab andma saatekirja eriarstile. Viie aastaga võib emakakaelavähk vägagi kaugele areneda.
Praegu lugesin, et tegemist pole kiireloomulise vähiga, see areneb 10-25 aastat, ju siis sellepärast on sõeluuringu intervalliks pandud 5 aastat. Selle ajaga ei arene see vähk kolmandasse ega neljandasse staadiumisse. Seda tuvastab günekoloog, perearst sul tupest proovi ei võta.
Palun esita allikas, kust sa võtad, et emakakaelavähk areneb 10-25 aastat.
Ja mis tähtsust sellel on, et perearst tupest proovi ei võta? Ega tema ei peagi võtma, vaid ta peab suunama edasi, ütlema inimesele, et vot sellise ebamäärase enesetundega võiksid günekoloogi külastada, pane endale sinna aeg.
Miks peab perearst inimesele ütlema, et mine günekoloogi juurde? Inimesel endal võiks ka mingi vastutus olla. See on ju üldteada tõde, et günekoloogi on normaalne külastada iga paari aasta tagant. Ka siis, kui kaebused puuduvad.

Ja seda, et emakakaelavähk areneb üldjuhul aastaid, võiks iga naine ka ilma googeldamata teada.
Külaline

Külaline kirjutas: 07 Mär 2025 19:21

Kas siis paari aastaga arenes vähk nii kaugele? Soovitatakse ju emakaelavähki kontrollida iga paari aasta tagant ja sõeluuring on ka iga viie aasta tagant. Ega perearst ei oskagi seda tuvastada, emakakaelalt võetakse proov.
Aga perearst peab andma saatekirja eriarstile. Viie aastaga võib emakakaelavähk vägagi kaugele areneda.
Praegu lugesin, et tegemist pole kiireloomulise vähiga, see areneb 10-25 aastat, ju siis sellepärast on sõeluuringu intervalliks pandud 5 aastat. Selle ajaga ei arene see vähk kolmandasse ega neljandasse staadiumisse. Seda tuvastab günekoloog, perearst sul tupest proovi ei võta.
Kas tõesti peab sellist asja googeldama? Inimestel on ikka väga madal terviseteadlikkus!
Külaline

Külaline kirjutas: 09 Mär 2025 08:35 Teemaalgataja olen. Mina muideks olen ka selle 40% seas, kes emakakaelavähi sõeluuringul pole käinud. Aga seda seepärast, et ma olengi käinud regulaarselt günekoloogi juures ja rakumuutusi pole olnud (vastus NILM). Ja nüüd juba emakas ka müoomide tõttu eemaldatud, aga kutsed uuringule tulevad ikka. Aga emakakaelavähk on tõesti vist isegi ainuke vähitüüp, mis on 100% välditav, kui käia korra aastas kontrollis. Teised vähid on tõesti sellised, et need hakkavad endast märku andma siis, kui juba hilisem staadium.
Oota, misasja? Et, kui emakas on eemaldatud, siis enam ei pea PAP-teste tegema? Nalja teed?
Külaline

Külaline kirjutas: 08 Mär 2025 19:56
Külaline kirjutas: 08 Mär 2025 13:19
Külaline kirjutas: 08 Mär 2025 12:56

Kuskohas ma olen rääkinud kahest aastast? Näita mulle see koht!
Jutt on minu emast, kes sündinud 1950. aastal ja kes ei ole elu sees saanud mitte ühtegi kutset sõeluuringule. Kusjuures, günekoloogi juures käis ta suhteliselt korralikult, mingeid kümne aasta pikkuseid pause pole tal ilmselgelt kunagi olnud.

Mis pagana pärast pead sa kogu aeg valetama ja liialdama? Ma ju ei räägi siin, et kõik arstid on lollid ja teevat kõike valesti jms, nagu sa üritad oma vahutamises mulle sõnu suhu toppida. Vaid ma vastasin teemale. Teemaalgataja ise küsis selliseid kogemusi, ja kui inimesed hakkasid talle vastama, siis kukkusid sina siin seda ära keelama. Sa muutud väga isiklikuks, ja ilma võõraid inimesi üldse tundmata lahmid oletusi ja sildistad. Mis on selle põhjus? Kui sulle ei meeldi lugeda, et kellelgi on esinenud ravivigu või väärdiagnoosimist, siis palun ära ava sellist teemat - lihtne!
1950. aastal sündinutele ei saadeta kutseid sõeluuringutele? Milleks sellist rumalust rääkida?
Külaline

Külaline kirjutas: 09 Mär 2025 10:03

Kas tõesti peab sellist asja googeldama? Inimestel on ikka väga madal terviseteadlikkus!
Jah, mul on kombeks alati oma teadmisi kontrollida, kui kellelegi vastan, et ma ei eksiks. Ma tean, et emakaelavähk areneb kaua, sellepärast on pandud sõeluuringu intervall 5 aastat. Ega need intervallid pole kuskilt lambist võetud, vaid siiski teaduspõhised. Sellepärast ma seda ka ei usu, et inimene käis pidevalt günekoloogi juures ja siis hopsti, oli korraga neljanda staadiumi vähk. Ja see tuli ka uudiseks, et keegi istub ja ootab, et keegi talle ütleks, et mine günekoloogi juurde, isiklikult kutsuks teda sõeluuringule jne, sest tema pole kutset saanud. Eks võib jah arste süüdistada, aga mida see õigupoolest pärast enam aitab. Nüüd saab teha isegi kodus proovi ja ei pea kuskile minema. Lisaks lugesin siin ka sellist väärinfot, et kui on emakas eemaldatud, siis emakaelavähki ei saa olla, mis on samuti vale. Emakakaelavähk on üks vähesestest, mida tõesti saab varakult avastada ja sellesse ei peaks surema ükski naine Eestis, aga aastas sureb sellesse 60 naist, mida on ju väga palju. Teiste vähkidega tõesti pole nii hästi, paljud on väga raskesti avastatavad ja kui lõpuks mingid sümptomid tulevad, on juba hilja.
Külaline

Külaline kirjutas: 09 Mär 2025 10:59

Jah, mul on kombeks alati oma teadmisi kontrollida, kui kellelegi vastan, et ma ei eksiks. Ma tean, et emakaelavähk areneb kaua, sellepärast on pandud sõeluuringu intervall 5 aastat. Ega need intervallid pole kuskilt lambist võetud, vaid siiski teaduspõhised. Sellepärast ma seda ka ei usu, et inimene käis pidevalt günekoloogi juures ja siis hopsti, oli korraga neljanda staadiumi vähk. Ja see tuli ka uudiseks, et keegi istub ja ootab, et keegi talle ütleks, et mine günekoloogi juurde, isiklikult kutsuks teda sõeluuringule jne, sest tema pole kutset saanud. Eks võib jah arste süüdistada, aga mida see õigupoolest pärast enam aitab. Nüüd saab teha isegi kodus proovi ja ei pea kuskile minema. Lisaks lugesin siin ka sellist väärinfot, et kui on emakas eemaldatud, siis emakaelavähki ei saa olla, mis on samuti vale. Emakakaelavähk on üks vähesestest, mida tõesti saab varakult avastada ja sellesse ei peaks surema ükski naine Eestis, aga aastas sureb sellesse 60 naist, mida on ju väga palju. Teiste vähkidega tõesti pole nii hästi, paljud on väga raskesti avastatavad ja kui lõpuks mingid sümptomid tulevad, on juba hilja.
Siin on toodud näide ka meessoost patsiendist, kes kaebustega üle poole aasta arstide vahet kappas, kuni lõpuks see mees ise pakkus välja, et kuulge, mul on vist vähk. Huvitav, miks see näide targu maha vaikitakse?
Külaline

Külaline kirjutas: 09 Mär 2025 12:26
Külaline kirjutas: 09 Mär 2025 10:59

Siin on toodud näide ka meessoost patsiendist, kes kaebustega üle poole aasta arstide vahet kappas, kuni lõpuks see mees ise pakkus välja, et kuulge, mul on vist vähk. Huvitav, miks see näide targu maha vaikitakse?
Kes seda siin maha vaikib? Korduvalt on ju öeldud, et vähki ongi raske diagnoosida. Või, mis sa nüüd siis tahad, et me sulle ütleksime?

Küll aga on emakakaelavähieelset seisundit lihtne diagnoosida ja emakakaelavähki ennetada, kui inimene käib regulaarselt arsti juures. Aga sina raiud mingit rumalust, et sinu emale ei ole kunagi sõeluuringukutseid saadetud, kuna ta on vana ja et tema perearst oleks pidanud oskama emakakaelavähki diagnoosida. Vahepeal räägid ka mingis saatekirjast, mille oleks pidanud perearst günekoloogi juurde minemiseks andma. See jutt aga viitab otseselt sellele, et ega sa ise ka ei ole väga ammu naistearsti juures käinud, kui isegi seda ei tea, et selle arsti külastamiseks ei ole vaja perearsti suunamist.
Külaline

Või, mis sa nüüd siis tahad, et me sulle ütleksime?
See on ju ilmselge, mida ta tahab, et öeldaks: arstid on kõik igavesed puupead, kelle süül inimesed aina surevad. Diagnoosida ei oska, midagi ei leia.
Külaline

Külaline kirjutas: 09 Mär 2025 08:35 Teemaalgataja olen. Mina muideks olen ka selle 40% seas, kes emakakaelavähi sõeluuringul pole käinud. Aga seda seepärast, et ma olengi käinud regulaarselt günekoloogi juures ja rakumuutusi pole olnud (vastus NILM). Ja nüüd juba emakas ka müoomide tõttu eemaldatud, aga kutsed uuringule tulevad ikka. Aga emakakaelavähk on tõesti vist isegi ainuke vähitüüp, mis on 100% välditav, kui käia korra aastas kontrollis. Teised vähid on tõesti sellised, et need hakkavad endast märku andma siis, kui juba hilisem staadium.
Kuule, kui sul on võetud HPV või PAP testi, siis oledki ju käinud sõeluuringul. Mis vahet seal on, kes tegi, aga uuring on tehtud. Sa ei ole selle 40% sees.
Külaline

Külaline kirjutas: 09 Mär 2025 18:41
Kuule, kui sul on võetud HPV või PAP testi, siis oledki ju käinud sõeluuringul. Mis vahet seal on, kes tegi, aga uuring on tehtud. Sa ei ole selle 40% sees.
Mitte, et see oleks kuidagi oluline, aga mu meelest, nad peavad arvet selle üle, kui paljud sõeluuringutele kutsutud on konkreetselt sõeluuringu raames analüüse käinud andmas. See, kui sama aastakäigu inimene on lihtsalt ise arstile läinud ja selle käigus lasknud ka HPV või PAP testi teha, ei lähe sõeluuringu alla kirja. Ehk siis, tegelikult on analüüse andnud rohkem naisi, aga nad ei ole läinud sõeluuringu statistikasse.

Aga noh, see on muidugi eriti andekas jutt, et kui emakas on ära lõigatud, siis ei pea ju enam HPV ja PAP-teste tegema.
Külaline

See, kui sama aastakäigu inimene on lihtsalt ise arstile läinud ja selle käigus lasknud ka HPV või PAP testi teha, ei lähe sõeluuringu alla kirja. Ehk siis, tegelikult on analüüse andnud rohkem naisi, aga nad ei ole läinud sõeluuringu statistikasse.
Ei ole nii. Mina olin sõeluuringu nimekirjas, läksin naistearsti juurde, tema ütles, et olete nimekirjas, võtame selle testi ka siis ära ja pärast mul enam digiloos kirjas ei olnud, et olete kutsutud sõeluuringule jne, mis enne oli. Seega see läheb sõeluuringu alla kirja küll.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Google [Bot] ja 8 külalist