Digi-ID

Vasta
Ants
Kontakt:

Postitus Postitas Ants »

Külaline kirjutas: 13 Mai 2025 15:14
Ants kirjutas: 13 Mai 2025 15:00
Külaline kirjutas: 13 Mai 2025 14:51
... Poest tassid käe otsas toitu?
HÄMMASTAV!
Peaks peast soe olema, et raskeid poekotte tassida. Tõesti hämmastav.
Tekkis selline küsimus veel, et kas enne käite küünetehniku juurest läbi, et poest haarata kaasa 3 kg hapukurgipurk?
Külaline

Postitus Postitas Külaline »

Guest kirjutas: 09 Mai 2025 13:33
Guest kirjutas: 09 Mai 2025 12:15
Külaline kirjutas: 09 Mai 2025 11:09Minu arust võiks selle jama igasuguste dokumentidega üldse kaotada. Päris suur kokkuhoid oleks.
Iseenesest nt Ühendkuningriigis pole isikuttõendava dokumendi omamine kohustuslik.
Täitsa õige.

ÜKs elava inimesena lisan omaltpoolt juurde, et britid on kindlameelselt ID-kaartide, isikukoodide ja tsentraliseeritud andmebaaside vastu. Nende arvamus on, et kui riik on nende andmed ühte kohta kokku kogunud, on nad vaid ühe õigusakti kaugusel, et neid andmeid mis tahes otstarbel kasutada. Parim variant on mitte lasta riigil isikuandmeid omada. Nad teavad piisavalt, et inimesi tuvastada ja sellest piisab, nad ei vaja rohkem.
See tähendab nende jaoks vanaaegset paberimajandust ja asutuste vahet kappamist. Tohutu hulk riigiametnikke maksumaksja kulul, et vanaaegset süsteemi ja paralleelseid andmebaase püsti hoida. Kõik see omakorda tähendab, et turvalisust tagatakse metsiku kaamerate süsteemiga.
Külaline

Külaline kirjutas: 13 Mai 2025 16:59
Guest kirjutas: 09 Mai 2025 13:33
Guest kirjutas: 09 Mai 2025 12:15

Iseenesest nt Ühendkuningriigis pole isikuttõendava dokumendi omamine kohustuslik.
Täitsa õige.

ÜKs elava inimesena lisan omaltpoolt juurde, et britid on kindlameelselt ID-kaartide, isikukoodide ja tsentraliseeritud andmebaaside vastu. Nende arvamus on, et kui riik on nende andmed ühte kohta kokku kogunud, on nad vaid ühe õigusakti kaugusel, et neid andmeid mis tahes otstarbel kasutada. Parim variant on mitte lasta riigil isikuandmeid omada. Nad teavad piisavalt, et inimesi tuvastada ja sellest piisab, nad ei vaja rohkem.
See tähendab nende jaoks vanaaegset paberimajandust ja asutuste vahet kappamist. Tohutu hulk riigiametnikke maksumaksja kulul, et vanaaegset süsteemi ja paralleelseid andmebaase püsti hoida. Kõik see omakorda tähendab, et turvalisust tagatakse metsiku kaamerate süsteemiga.
Jah, see pole mingi eriline uhkuse asi. Lisaks on seal jube lihtne oma kinnisvarast ilma jääda.
Külaline

Ants kirjutas: 13 Mai 2025 15:44

HÄMMASTAV!
Tekkis selline küsimus veel, et kas enne käite küünetehniku juurest läbi, et poest haarata kaasa 3 kg hapukurgipurk?
Ma ei osta 3kg hapukurgipurke. Kas sul rotil siis autot pole?
Ants
Kontakt:

Postitus Postitas Ants »

Külaline kirjutas: 13 Mai 2025 18:08
Kui Te hapukurke ei osta siis kuidas pealekat võtate? Ainult kahmate?
Külaline

Ants kirjutas: 13 Mai 2025 18:28
Pealekat? Ma ei jaga su joodikunoote, sry. Ma/me ei võta mingeid pealekaid.
Ants
Kontakt:

Postitus Postitas Ants »

Külaline kirjutas: 13 Mai 2025 18:32
Oi kui nunnu, kuna vastuse näol lingvistikat jagate siis ilmselt olete ka küünistega pealekat krahmanud. Ärge häbenege, see on tavaline asi väidetavalt.
Külaline

Ants kirjutas: 13 Mai 2025 18:37
Oi kui nunnu, kuna vastuse näol lingvistikat jagate siis ilmselt olete ka küünistega pealekat krahmanud. Ärge häbenege, see on tavaline asi väidetavalt.
Sorry, ei jaga su vanamehevaibi. Kuigi haridust sinust kordades enam. Oled lihtsalt mahajäänud, igavik, minevik.
Ants
Kontakt:

Postitus Postitas Ants »

Külaline kirjutas: 13 Mai 2025 18:43
Sorry, ei jaga su vanamehevaibi. Kuigi haridust sinust kordades enam. Oled lihtsalt mahajäänud, igavik, minevik.
Ära Te räägigi, kuidas mõõtsite seda haridust (või siis haritust)? Kas Teile endale ei tundu, et sellise verbaalusega nagu "haridust sinust kordades rohkem" jätab üsna madalalaubalise mulje? Muidugi, kui laubast üldse rääkida saab.
Külaline

Guest kirjutas: 13 Mai 2025 14:02
Külaline kirjutas: 13 Mai 2025 13:35
Guest kirjutas: 13 Mai 2025 13:12
Mille tarvis kassas kanda? Välismaale minnes küll.
ID-kaart on siseriiklik dokument. Kui politsei su kinni peab ja isiku tõendamist küsib, siis selleks kannad juhiluba kaasas või?
Siseriiklik küll pole. Kehtib kogu ELs ja osades ELi välistes riikides.
Eestis piisab politseile isikukoodist, nad näevad mu pilti andmebaasidest.
EV isikut tõendavate dokumentide seaduse mõistes on ID-kaart siseriiklik isikut tõendav dokument (millega välisleping võimaldab teatud riikide piire ületada) ja pass on reisidokument.

Ja kui politseile piisaks isikukoodi ütlemiseks, siis võiks iga kelm suvalisi koode suust välja ajada. Ei maksa nii naiivne ikka ka olla.
Külaline

Külaline kirjutas: 13 Mai 2025 21:24 Ja kui politseile piisaks isikukoodi ütlemiseks, siis võiks iga kelm suvalisi koode suust välja ajada. Ei maksa nii naiivne ikka ka olla.
Naiivne oled ise.
Isikukoodi sisestab politsei on arvutisse ha saab isiku pildi ette millega tuvastab isku.
Külaline

Ants kirjutas: 13 Mai 2025 18:49
Külaline kirjutas: 13 Mai 2025 18:43
Ära Te räägigi, kuidas mõõtsite seda haridust (või siis haritust)? Kas Teile endale ei tundu, et sellise verbaalusega nagu "haridust sinust kordades rohkem" jätab üsna madalalaubalise mulje? Muidugi, kui laubast üldse rääkida saab.
Sul mingit muud lämisemist, kui madalalaubaline vist pole? Mine vaata peeglisse, koomik-
Külaline

Külaline kirjutas: 13 Mai 2025 22:14
Külaline kirjutas: 13 Mai 2025 21:24 Ja kui politseile piisaks isikukoodi ütlemiseks, siis võiks iga kelm suvalisi koode suust välja ajada. Ei maksa nii naiivne ikka ka olla.
Naiivne oled ise.
Isikukoodi sisestab politsei on arvutisse ha saab isiku pildi ette millega tuvastab isku.
Täpselt nii on ka paaril korral olnud liikluspolitseiga. Ei juhtunud sellest midagi, kui polnud ei juhiluba ega ID-kaarti. Vaatasid arvutist nägu. Olin äratuntav. Küsiti ka täpset vanust - seegi neile ju nähtav.
Mingit suvalist IK-koodi küll öelda ei saa, vähemalt liikluspolitseile mitte, tuleb ju täiesti teine inimene välja.
Külaline

HÄMMASTAV!
Käin nii maniküüris kui ka pediküüris, enne kui hakkan ise kurke hapendama. Kulmud ja ripsmed lasen ka korda teha, kuidas siis muidu? Parima kostüümi panen ka selga.
"Inimeses peab köik kaunis olema!" See tsitaat on ju elu alus 😄
Külaline

Külaline kirjutas: 13 Mai 2025 15:28 Milleks siis üldse see teema? ID-kaart teil oma elus nagunii vaja pole, nüüd saategi seda kasutada.
Kahtlen, et seda uut kaarti kannatab 5 aastat järjest kasutada, kui seda peab iga päev tööl lugejasse toppima ja välja võtma ja vahel ehk ka mõnes muus kohas end sellega tuvastama (apteegid, raamatukogud vm koht, kus oma kliendikaarti pole).
Mul on veel see vanema satsi kaart, korralik ja tugev, aga see, mille abikaasa paar kuud tagasi sai, on ikka puhta jama. Hoopis teine materjal. Tundub, et sellelt kas kukub kiip varsti ära või hakkavad servad narmendama, kui seda peaks iga päev mitmeid kordi tõesti kasutama.
Miks materjal välja vahetati?
Külaline

Külaline kirjutas: 13 Mai 2025 14:33Kel sõidab autoga, on ID-kaart kaasas. Kel pole autot, peab ühistranspordis sõitmisel ID-kaart kaasas olema.
Ehket tegelikult igal inimesel.
Miks peab ID-kaart kaasas olema, kui bussi või rongiga sõidad? Pole kuulnudki. Kas ainult piletist siis ei piisagi? Ma saan aru, et kui on mingi sooduspilet, siis ehk jah. Aga tavaline inimene sõidab linnas bussiga ringi või Tallinnast Võrru? Peab ID-kaart ka kaasas olema?
Külaline

Külaline kirjutas: 13 Mai 2025 21:24
Guest kirjutas: 13 Mai 2025 14:02
Külaline kirjutas: 13 Mai 2025 13:35
ID-kaart on siseriiklik dokument. Kui politsei su kinni peab ja isiku tõendamist küsib, siis selleks kannad juhiluba kaasas või?
Siseriiklik küll pole. Kehtib kogu ELs ja osades ELi välistes riikides.
Eestis piisab politseile isikukoodist, nad näevad mu pilti andmebaasidest.
EV isikut tõendavate dokumentide seaduse mõistes on ID-kaart siseriiklik isikut tõendav dokument (millega välisleping võimaldab teatud riikide piire ületada) ja pass on reisidokument.

Ja kui politseile piisaks isikukoodi ütlemiseks, siis võiks iga kelm suvalisi koode suust välja ajada. Ei maksa nii naiivne ikka ka olla.
Hiljuti oli ju Pealtnägijas lugu, kus vale inimene mõisteti kohtus süüdi, sest sugulane andis politseile oma sugulase isikukoodi. Vot sulle naiivsust!
Külaline

Guest kirjutas: 14 Mai 2025 01:28
Külaline kirjutas: 13 Mai 2025 14:33Kel sõidab autoga, on ID-kaart kaasas. Kel pole autot, peab ühistranspordis sõitmisel ID-kaart kaasas olema.
Ehket tegelikult igal inimesel.
Miks peab ID-kaart kaasas olema, kui bussi või rongiga sõidad? Pole kuulnudki. Kas ainult piletist siis ei piisagi? Ma saan aru, et kui on mingi sooduspilet, siis ehk jah. Aga tavaline inimene sõidab linnas bussiga ringi või Tallinnast Võrru? Peab ID-kaart ka kaasas olema?
Tallinnas Ühiskaardi kasutamisel peab olema.

Kodust mujale linna sõites peaks olema, emosse niisama ei saa.
https://vmh.ee/reisides-tasub-hoida-isi ... ga-kaasas/
Külaline

Külaline kirjutas: 14 Mai 2025 07:11Hiljuti oli ju Pealtnägijas lugu, kus vale inimene mõisteti kohtus süüdi, sest sugulane andis politseile oma sugulase isikukoodi. Vot sulle naiivsust!
See oli tõesti üks harukordne juhtum. Sama inimene (vist polnud sugulanegi, lapsepõlvest sõber?) korraldas samasuguse jama sellele ohvrile ka 20 aastat tagasi - narkar ja kümneid kordi karistatud tegelane.
Aga isikukood oli siiski õige ja olemas, teadis seda peast, esimesel korral oli õige ka aadress. Hämmastav mälu ühe elupõlise narkomaani kohta!
Päris suvalist numbrijada ikka oma ik pähe öelda ei saa. Eks politseinikud ka õpivad juhtunud vigadest, kontrollivad põhjalikumalt.
Samas toodi ka välja, et Eestis ei kohusta seadus isikutunnistust kaasas kandma.
Külaline

Guest kirjutas: 09 Mai 2025 22:28
Külaline kirjutas: 09 Mai 2025 22:25Ei anna. Sellest on igal pool kirjutatud, et aegunud ID-kaart sobib isikutuvastuseks pea igal pool, v.a reisides ja digiallkirja andmiseks.
Kas seda mitte uue saamisel ära ei võeta/pooleks ei lõigata?
lõigati nurk ära vaid.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 2 külalist