Tubli!
-
Külaline
Tubli!
Kas teistes keeltes on ka see segadust tekitav Tubli, mida tänapäeva lapsevanemad enam ei kasuta ja õigeks ei pea.
Eesti keeles tubli. Vene keeles molodets. Inglise keeles on aga good joob. Kuidas teistes keeltes?
Eesti keeles tubli. Vene keeles molodets. Inglise keeles on aga good joob. Kuidas teistes keeltes?
-
Külaline
See on lihtsalt hea, mitte tubli
-
Külaline
Samas kõnekeeles seda sel eesmärgil nagu "tubli!" ei kasutata. Vähemasti minu tutvustmringkonnas mitte.
-
Külaline
Kas keegi küsis mida sinu tuttavad kõnekeeles kasutavad?
Jah? Mis sellel sõnal siis tänapäeva lapsevanemate arvates viga on?Guest kirjutas: ↑07 Mai 2025 20:36 Kas teistes keeltes on ka see segadust tekitav Tubli, mida tänapäeva lapsevanemad enam ei kasuta ja õigeks ei pea.
-
Külaline
Hyvä! Hieno(sti)! (on otsetõlkes ka peene/peeneks hakitud).Guest kirjutas: ↑07 Mai 2025 20:36 Kas teistes keeltes on ka see segadust tekitav Tubli, mida tänapäeva lapsevanemad enam ei kasuta ja õigeks ei pea.
Soome keeles see segadust ei tekita.
Miks Tubli on eesti keeles segadust tekitav on?
-
Külaline
Inglise keeles pole see good job, vaid well done.Guest kirjutas: ↑07 Mai 2025 20:36 Kas teistes keeltes on ka see segadust tekitav Tubli, mida tänapäeva lapsevanemad enam ei kasuta ja õigeks ei pea.
-
Külaline
Lapsevanemate arvates pole sõnal häda midagi. Aga mingi kontingent "spetsialiste" leidis ühel hetkel, et see on nii halb ja madaldav ja mittemidagiütlev sõna, et nad kiskusid mitte millestki teema üles. Ütled lapsele "tubli" kui ta toa ära koristab ja ilmselt põhjustad psühhotrauma... Ei peeta enam kiituseks.Nätakas kirjutas: ↑07 Mai 2025 21:26Jah? Mis sellel sõnal siis tänapäeva lapsevanemate arvates viga on?Guest kirjutas: ↑07 Mai 2025 20:36 Kas teistes keeltes on ka see segadust tekitav Tubli, mida tänapäeva lapsevanemad enam ei kasuta ja õigeks ei pea.
Justkui laps ei saaks üldse aru, mida see sõna tähendab ja mille eest seda öeldi!
Pead ütlema, et koristasid hästi. Isegi, kui ei koristanud hästi, aga üritas.
Tubli see laps enam nende teadjate arust olla ei tohi.
Mu lapsed on rahus tublid edasi, nii koolis kui ka kodus. Kõik teavad täpselt, millise teo või saavutuse eest kiita said.
-
Külaline
Ma sattusin kunagi ühte saksa filmi vaatama ja seal hüüti ähkimiste vahele -Gut Hans gut ning gut matilda gut.
-
Külaline
Schneller, genau, schneller!Külaline kirjutas: ↑07 Mai 2025 22:17 Ma sattusin kunagi ühte saksa filmi vaatama ja seal hüüti ähkimiste vahele -Gut Hans gut ning gut matilda gut.
Olen selle kommenteerijaga täiesti nõus. Jälle mingi uhkete spetsialistide vaimusünnitis, et "tubli" öelda ei tohi. Et selle asemel peab ema oma lapsele ütlema: "Võrreldes möödunud aastaga tuleb sul puude joonistamine juba paremini välja, sa oled selle ajaga edasi arenenud ja oskad nüüd juba ka maja joonistada."Guest kirjutas: ↑07 Mai 2025 21:41Lapsevanemate arvates pole sõnal häda midagi. Aga mingi kontingent "spetsialiste" leidis ühel hetkel, et see on nii halb ja madaldav ja mittemidagiütlev sõna, et nad kiskusid mitte millestki teema üles. Ütled lapsele "tubli" kui ta toa ära koristab ja ilmselt põhjustad psühhotrauma... Ei peeta enam kiituseks.Nätakas kirjutas: ↑07 Mai 2025 21:26Jah? Mis sellel sõnal siis tänapäeva lapsevanemate arvates viga on?Guest kirjutas: ↑07 Mai 2025 20:36 Kas teistes keeltes on ka see segadust tekitav Tubli, mida tänapäeva lapsevanemad enam ei kasuta ja õigeks ei pea.
Justkui laps ei saaks üldse aru, mida see sõna tähendab ja mille eest seda öeldi!
Mu lapsed on rahus tublid edasi, nii koolis kui ka kodus. Kõik teavad täpselt, millise teo või saavutuse eest kiita said.
Oli jah üksvahe mingi totrus, et last ei tohi üldise sõnaga kiita, vaid alati peab hakkama teda võrdlema sellega, mis see laps minevikus oli või tegi. Kuigi minu jaoks kõlab just nimelt see viimane soovitus last eriliselt madaldava ja halvustavana. Ilmselgelt oskab ju viiene laps rohkem kui neljane. Kui see nii ei oleks, siis tekiks mure lapse arengu pärast (et äkki on tal areng pidurdunud mingi haiguse vm tõttu).
Neil spetsialistidel endil ilmselt ei olegi lapsi, muidu nad teaksid, kui palju kordi päevas laps ema juurde jookseb, et talle mõnda oma meisterdust või joonistust näidata või lihtsalt rääkida, et sai oma kingapaelad täitsa ise seotud. Kui laps kümneid kordi päevas su juurde lippab ja rõõmsalt midagi näitab, siis see laps ei ootagi mitte mingit vägevat analüüsi stiilis "Võrreldes eelmise aastaga oled sina juba edasi arenenud...", vaid ta tahabki saada lühikest ühesõnalist positiivse tooniga kinnitust, et siis jälle oma mängude juurde tagasi joosta.
"Tubli!" kõlbab selleks igati hästi, nii ema kui ka lapse jaoks.
-
Külaline
õnneks koerale võib ilma mingite probleemideta tubli öelda. Ütlen ka, kümneid kordi päevas!
-
Külaline
Kassile ka. Aga kuna mul endal kassi pole, kiidan naabri oma, kes mul närilistepatrulli käib tegemas.Külaline kirjutas: ↑08 Mai 2025 17:08 õnneks koerale võib ilma mingite probleemideta tubli öelda. Ütlen ka, kümneid kordi päevas!
-
Külaline
Muidugi kasutatakse! Täitsa tavaline sõna.
-
Külaline
Nõus sellega, et see, et teatud koolkond sõna "tubli" halvaks peab, ei tähenda veel, et kõik praegused lapsevanemad nende tõlgendusega asjast nõus on.Guest kirjutas: ↑07 Mai 2025 21:41Lapsevanemate arvates pole sõnal häda midagi. Aga mingi kontingent "spetsialiste" leidis ühel hetkel, et see on nii halb ja madaldav ja mittemidagiütlev sõna, et nad kiskusid mitte millestki teema üles. Ütled lapsele "tubli" kui ta toa ära koristab ja ilmselt põhjustad psühhotrauma... Ei peeta enam kiituseks.Nätakas kirjutas: ↑07 Mai 2025 21:26Jah? Mis sellel sõnal siis tänapäeva lapsevanemate arvates viga on?Guest kirjutas: ↑07 Mai 2025 20:36 Kas teistes keeltes on ka see segadust tekitav Tubli, mida tänapäeva lapsevanemad enam ei kasuta ja õigeks ei pea.
Mina kasutan sõna "Tubli!" edasi ega leia, et sellel midagi viga oleks. Ma olen üldiselt moodsam (karistamisele eelistanud rääkimist ja selgitamist jne.) , aga seda, et sõnake "tubli" psühhotraumat põhjustab, ma ei usu.
-
Külaline
Mis psühhotrauma?
"Tubli" ei soovitata öelda sellepärast, et laps ei saa tagasisidet, mis nüüd siis täpselt heaks kiideti. Kui eesmärk on ainult vanemale meele järele olla ja tema heakskiit saada, siis tasub muidugi 50x tema juurde edasi-tagasi joosta lihtsalt selleks, et üks tühine sõna kuulda. Kiitma peaks seda, mis on päriselt kiitmist väärt. Nt kui laps on oma tegevuse juures järjekindel, püsiv ning pingutab. Nagu öeldakse, kiida seda, mida tahad rohkem näha.
"Tubli" ei soovitata öelda sellepärast, et laps ei saa tagasisidet, mis nüüd siis täpselt heaks kiideti. Kui eesmärk on ainult vanemale meele järele olla ja tema heakskiit saada, siis tasub muidugi 50x tema juurde edasi-tagasi joosta lihtsalt selleks, et üks tühine sõna kuulda. Kiitma peaks seda, mis on päriselt kiitmist väärt. Nt kui laps on oma tegevuse juures järjekindel, püsiv ning pingutab. Nagu öeldakse, kiida seda, mida tahad rohkem näha.
-
Külaline
Ilmselgelt on meil liiga palju spetsialiste kuskil jälle niisama istumas.Guest kirjutas: ↑08 Mai 2025 18:35 Mis psühhotrauma?
-
Külaline
Keegi on sul käskinud midagi teisiti teha? Mõni läheb jube marru kohe, kui tunneb, et miski ohustab tema kompetentsustunnet lapsevanemana.Guest kirjutas: ↑08 Mai 2025 18:38Ilmselgelt on meil liiga palju spetsialiste kuskil jälle niisama istumas.Guest kirjutas: ↑08 Mai 2025 18:35 Mis psühhotrauma?
Kes on foorumil
Kasutajad foorumit lugemas: kaegu ja 8 külalist