Esiteks, püüame hoiduda üldistavatest väidetest. Valed on üldistavad väited nagu: Mitte kunagi ei oska arstid ravida. Mitte kunagi ei saa ükski arst teha raviviga. Inimesed süüdistavad alati kõiki teisi.Külaline kirjutas: ↑02 Apr 2025 15:07Arst ei ole jumal. Seda, kas mõne ravimi suhtes võib inimesel tekkida sobimatu kõrvaltoime, üldjuhul arst ette ennustada ei oska nagunii.Külaline kirjutas: ↑02 Apr 2025 13:24Muidugi saab arst inimese tervise pekki keerata. Mu pereliikmele kirjutas arst väikelapseeas kergekäeliselt välja sobimatu antibiootikumi, ja selle tagajärjel muutus inimene eluajaks kurdiks. Ta ei kuule ega räägi.Külaline kirjutas: ↑01 Apr 2025 21:32
Loomulikult on arstide ülesanne inimesi aidata ja ravida, keegi pole vastupidist väitnudki ja seda nad ju teevadki. Teema läks lahti sellest kui üks väitis, et arstid keeravad inimeste tervist peesse, selle väitega ma ei nõustu.
Ning sina ära liialda ega moonuta teiste jutte. Mina väidan, et jah, arst saab inimese elu vale raviga pekki keerata. Sina aga üritad demagoogiliselt moonutada juttu nii: "Kõik arstid keeravad inimese elu peesse." Niiuguse demagoogilise moonutusega püüad sa survestada kaasarutlejaid sellele lausele iga hinna eest vastu vaidlema ja väitma, et ei, arstid ei keera kunagi kellegi elu peesse. Tõde on aga loomulikult kusagil vahepeal - ehk et õige vastus on: Hea arst saab inimest ravida, ent halb arst võib inimese elu vägagi põhjalikult pekki keerata.
Ma ei moonuta midagi, ma vastasin varasemale postitusele, kus oli kirjas, et arsti ravivea tõttu on inimese tervis pees. Kui nüüd statistikat vaadata, siis päriselt ravivigu on siiski väga vähe, kus arst ongi süüdi ja ongi olnud kas hoolimatu, lohakas, ebapiisavate teadmiste/kogemustega vm. Kindlasti on ravivigu tehtud ning kindlasti tehakse neid ka tulevikus aga see on kaduvväike osa võrreldes sellega, kui paljud reaalselt abi saavad oma terviseprobleemidele.
Ma ei kaitse arste ja kindlasti on ka mul elus olnud ebameeldivaid kokkupuuteid aga ma kindlasti ei pea ennast nendest targemaks, nagu osad siin. Mind ajendas vastama lihtsalt see, et mind ennast isiklikult tohutult häirivad need inimesed, kes leiavad, et nende probleemid on kõikide teiste põhjustatud- olgu need siis arstid, poliitikud või mis iganes muu eluvaldkonna esindajad.
Tõsi pole seegi, et ravivigade protsent olevat sinu jutu järgi kaduvväike. Neid on siiski rohkem, lihtsalt inimestel pole jõudu protsessima hakata. Muide, tolle antibiootikumi kõrvalmõjuna eluajaks kurdistunud inimesi on Eestimaal praegu väga palju ehk see on praeguste keskealiste seas olnud üks suuri kurdistumise põhjuseid. Hea arst tunneb huvi tagasiside vastu ja loeb erialakirjandust, ning kui tulevad signaalid rohu ebameeldivate kõrvalmõjude kohta, siis teeb sellest järeldused. Lisaks ei kirjuta hea arst mingit ravimit välja kergekäeliselt, väikese köha-nohu raviks, vaid kaalub enne võimalikku kasu-kahju vahekorda.
Jaa, loomulikult tuleks alati "vaadata peeglisse", kuid mispärast peavad lõpmatuseni peeglit jõllitama alati ainult tavainimesed? Miks mitte kunagi ei pea peeglisse vaatama need, kelle kätte on antud reaalne võim muuta inimeste tervist ja elusid? Arst kirjutas väikelapsele kergekujulise haiguse puhul välja antibiootikumi, mis ta eluajaks kurdiks muutis, ning ütleb lapsele ja ta emale (sind tsiteerides): "Ärge süüdistage kedagi teist peale iseendi, lõpetage suhtumine, et teie probleemid on kõigi teiste põhjustatud!" No mida need ema ja ta kaheaastane laps nüüd sellest arvama peaksid? Pöördusid arstiabi saamiseks ja nüüd jääd ainult ise süüdi.
Ning mis puutub sellesse, et patsient süüdistavat alati ainult arsti, siis siia võib lisada, et kahjuks on mõnikord ka ümberpöördult: ehk et arst süüdistab alati patsienti, püüdes väita, et kui ravi ei mõjunud, siis järelikult tegi patsient kindlasti ise alati midagi valesti (äkki ei võtnud ravimit, mõtles kuidagi "valesti" jne). Eks ilmselgelt süüdistab patsient alati kõigepealt ennast - nt selles, et ta ei osanud leida head arsti ja usaldas liiga kaua pimesi. Olgu öeldud, et tõhutu ravi ja viltuminekute eest peab alati vastutama patsient ise, oma nahaga, ükskõik kes siin süüdi on või pole.