Endise vabariigi ajal ajendas oma perenime muutma isamaaline vaimustus. See oli kõigile enam-vähem arusaadav põhjus. Nüüd aga muudetakse oma perenime pigem ärapanemise soovist - et näe, ma ei tahagi enam teie perekonda kuuluda. Vaevalt et tõeliselt intrigeerivaid perenimesid enam väga käibel on, mu lapsepõlves teadsin nt inimest, kelle perenimi oli Pede, aga tänapäeval selliseid nimesid ilmselt enam alles jäänud pole. Praegu on pigem ikka nii, et kui tütar oma emaga kõvasti tülli läheb, siis kolib minema mehe juurde ja muudab ära nii pere- kui ka oma eesnime - ikka selleks et emale koht kätte näidata.Külaline kirjutas: ↑31 Mär 2025 02:19EW ajal tundub, et oli elu palju vabam, ka inimeste suhtumine vabam, ja ma ei mõtle seda ainult nimede asjus. aga nimedega seoses - toona inimesed valisid endale ilusa eestipärase nime, seline ühiskondlik vaimustus oli, ja keegi ei vaadanud viltu. Praegu ollakse palju tundlikumad, et mis mõttes muutis mu poeg oma nime teiseks, sest meeldis teine nimi rohkem. Suur solvumine ja perekonnadraama.Külaline kirjutas: ↑30 Mär 2025 22:37Sa vist ajad segi nimede andmise 19. sajandil mõisnike poolt ja nimede eestindamise eelmisel sajandil. EW ajal kõik ju valisidki ise, ega keegi ette ei kirjutanud, mis nimega inimesed elada tahavad.
Mu vanaema oli pärit 5-lapselisest perest ja kõik need 5 valisid endale ja oma peredele erineva nime. Tekkis justkui 5 erinevat suguvõsa.
Lapsele mehe perekonnanimi või naise perekonnanimi?
-
Külaline
Kes on foorumil
Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 2 külalist