Lapsepõlvetrauma

seks, suhted ja pereteemad
Külaline

Postitus Postitas Külaline »

Külaline kirjutas: 26 Dets 2024 01:22
Külaline kirjutas: 25 Dets 2024 19:54
Külaline kirjutas: 25 Dets 2024 12:43 Ta sai 2 korda ja mõistis, miks sai. Mu laps on ka saanud paar korda ning peab seda absoluutselt õigustatuks.
Sa peaks vangis olema.
Whaattt??
Ma peaks vangis olema, sest laps sai korra käega laksu ja korra rihmaga?
Mis sul viga on? 25-30 aastat tagasi oli see pigem vähe, kui vale.
Jah, just nii on. Peaksid tõesti. Ja ei, 25 aastat tagasi ei pekstud lapsi. Sina peksid jah, saime aru, aga mingi norm see õnneks ei olnud.
Külaline

Külaline kirjutas: 26 Dets 2024 11:43 Olen täna 57 ja lapsena saanud nii vitsa kui rihma ema käest. Mul ei ole sellega seoses mingeid halbu mälestusi, ilmselt sellepärast, et ema armastas meid õega väga. Kerepeale sain, kuna mul oli juba 3 aastasena kombeks kodust laia maailma uurima minna (lasetaiast lasin jalga), ja kui murest segane ema mu kätte sai, siis karistas talle ainsal teadaoleval moel. Sama juhtus ka siis, kui olin 5 ja 7 aastane umbes. Täiesti kindlalt ei saanud ma sellest peksust mingit traumat. Aga isapoolsest emotsionaalsest vägivallast sain küll, vot see moonutas kogu mu edasist elu.
Tuli ära. See, et sa ei oska elada. Teed aina valesid ja valesid otsueid on kinni selles, et vot isa oli halb inimene. Sina pole ju millegis süüdi. Seekord siis isa.
Külaline

On minulgi põhjuseid lapsepõlvest pärit traumadeks: (kasu)isa laamendamine täis peaga: ikka aknad sisse ja ustele jalaga augud jmt, rihma saamine nii et vorbid taga, vitsaga ähvardamine, kiusamine koolis. Ainult, et ma ei leia, et need mulle mingit nii püsivat jälge oleks jätnud, et see kuidagi mu funktsioneerimist oleks takistanud. Võimalik, et olen ettevaatlikum ennast inimestele avades ja mingid teooriad on, et sellised kogemused suunavad inimest liigsele iseseisvusele, mis on täiesti tõsi, aga suures plaanis elukvaliteeti täiskasvanuna halvendanud need küll ei ole. Pigem olen selline "mis ei tapa, teeb tugevaks" tüüp.
Külaline

Külaline kirjutas: 26 Dets 2024 22:05
Külaline kirjutas: 25 Dets 2024 12:43
Külaline kirjutas: 25 Dets 2024 12:38

Ei saa hästi aru. Kui oled väikse lapsena iga asja eest peksa saanud, siis kuidas saad selle üle nüüd nalja visata? See jube valu ju ei lähe meelest ja ei ole mu jaoks kunagi naljakas.
Ta sai 2 korda ja mõistis, miks sai. Mu laps on ka saanud paar korda ning peab seda absoluutselt õigustatuks.
Ja sealt need ühiskonna heidikud tulevadki.
Minu laps pole heidik, sina oled. Loll jutt suhu tagasi!
Külaline

Külaline kirjutas: 26 Dets 2024 22:06
Külaline kirjutas: 25 Dets 2024 19:54
Sa peaks vangis olema.
Whaattt??
Jah, just nii on. Peaksid tõesti. Ja ei, 25 aastat tagasi ei pekstud lapsi. Sina peksid jah, saime aru, aga mingi norm see õnneks ei olnud.
Sinu 30+ aastased lapsed pole kordagi karistatud? Jajah, usume, usume. Või oled see lumehelbeke?
Külaline

Külaline kirjutas: 26 Dets 2024 23:20
Whaattt??
Sinu 30+ aastased lapsed pole kordagi karistatud? Jajah, usume, usume. Või oled see lumehelbeke?
Minu lapsi ei ole mitte ühtegi korda pekstud jah. Ja ma ei tea oma tutvusringkonnast MITTE ÜHTEGI inimest, kelle lapsi oleks kasvõi üks kord pekstud. Lapsepõlvest jah tean, oli üks alkohoolikute perekond meil naabruses, seal tõesti peksti.
Külaline

Külaline kirjutas: 26 Dets 2024 23:17
Külaline kirjutas: 26 Dets 2024 22:05
Külaline kirjutas: 25 Dets 2024 12:43
Ta sai 2 korda ja mõistis, miks sai. Mu laps on ka saanud paar korda ning peab seda absoluutselt õigustatuks.
Ja sealt need ühiskonna heidikud tulevadki.
Minu laps pole heidik, sina oled. Loll jutt suhu tagasi!
Ei usu. Asotsiaalne kontingent, mitte ainult et peksab vaid arvab, et nii ongi normaalne ja “kõik peksavad”. Keegi ütles ennist õigesti, peaks tõesti vangis olema.
Külaline

Whaattt??
Karistusi on ka teistsuguseid olemas kui peksmine. Mina olen 50 ja minu vanemad mind ei peksnud mitte kunagi. Ei olnud see ka 40 aastat tagasi normaalne, veel vähem 20 aastat tagasi, nagu sina siin proovid rääkida.
Külaline

Mina olen 45 ja saanud lapsepõlves mitmeid kordi peksa kuigi pole pärit asotsiaalsest perest. Ühele hullemale peksmisele mõeldes, mis toimus kui olin kümne aastane tulevad mul siiani pisarad silma, ma lihtsalt ei saa aru, kuidas vanemad said nii käituda, kas neil üldse minust kahju ei olnud, peksjaks oli seekord isa. Iga kord kui peksa sain kaasnes sellega nii alandamine, häbistamine jne, seega minu jaoks on nii emotsionaalne ja füüsiline vägivald seotud omavahel, ei kujuta ette füüsilist vägivalda, mis poleks samal ajal emotsionaalne vägivald. Juba kui lüüakse, on see alandav ja tekitab hirmu, mis on samal ajal ka emotsionaalne vägivald.
Ei tea kas lapsepõlve mustreid korrates sattusin ka ise kergelt ärrituva ja vägivaldse mehe otsa. Kes küll rohkem kasutas emotsionaalset vägivalda, kuid ka lükkas ja lõi paar korda. Kui ta jälle karjuma ja mind alandama hakkas, ei mõelnud ma kunagi, et pigem lööks mind, just hirm oli, et kui juba närvi läheb äkki teeb haiget. Minu jaoks ainult füüsilist vägivalda ei eksisteeri, kõigepealt emotsionaalne vägivald ja sellega võib kaasneda ka füüsiline vägivald.
Külaline

Külaline kirjutas: 26 Dets 2024 23:50

Karistusi on ka teistsuguseid olemas kui peksmine. Mina olen 50 ja minu vanemad mind ei peksnud mitte kunagi. Ei olnud see ka 40 aastat tagasi normaalne, veel vähem 20 aastat tagasi, nagu sina siin proovid rääkida.
Mind ka mitte. Ma lausa palusin, et mind nurka pandaks, sest teisi klassikaaslasi pandi.
Paar sirakat alakana pole mingi kole lugu, nagu sina siin püüad maalida, ammugi ei nimetata seda peksuks. On sul komme kõike võimendada? See oli ikka õsna tavaline küll, sa lihtsalt oled jaanalind.
Külaline

Mul on lapseeast alates paaniline hülgamishirm. Ometi oli mul imeline varane lapsepõlv - ainsa hoitud ja armastatud lapsena sain piisavalt tähelepanu. Klammerdusin oma suhetesse, mõneti ilmselt ka abieludesse. Koolis kogesin lisaks kiusamist. Olen 50+, aga siiani arvan, et kaks omavahel sosistavat inimest räägivad minust… Hetk hiljem saan muidugi moistusega aru, et see nii pole, aga trauma on. Lahendada ei ole püüdnud.
Külaline

Külaline kirjutas: 29 Dets 2024 00:49Postitus on kustutatud
Mis vajadus on sul kõike ja kõiki halvustada? Inimene kirjutab oma murest ja sa kukud hinnanguid andma - milleks nõmetseda ja siirale jutule nõmedusega vastata?
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Keithy, Tuuletu ja 3 külalist