Suvelillede saatus sügisel

köök, kodu korrashoid ja aed
Külaline

Postitus Postitas Külaline »

Külaline kirjutas: 04 Sept 2024 11:38
Taimesõber kirjutas: 04 Sept 2024 10:21 Mul ei ole ampleid, aga juba 4 aastat vohmin lillepotte toa ja rõdu vahet tõsta. Ma elan Eestist küll natuke lõunapool, aga külm on ikka. Olen ostnud ehituspoodidest mitmeid taimi, kus on kirjas külmakindel, aga mitte ükski neist ei ela ikkagi talve rõdul üle. Eelmisel talvel oli meil siin kõige külmem -8. Seega ma ei kujuta ette, et Eestis saaks ükski lilleampel olla nii nagu päris maas kasvavad taimed, et talvel puhkavad ja kevadel ärkavad ellu. Potid on liiga väikesed, külmuvad läbi.
Ainus, mis mul millegipärast maha pole koolnud on maasikad kastis. Need ma unustasin maja seina vastu, seal on vist vähe soojem ja terve talve lihtsalt olid. Kevadel hakkasid jälle kasvama, õitsema ja olen palju maasikaid saanud. Kahjuks pole need eriti maitsvad, ilmselt muld on ikka juba vana. Sel sügisel plaanin välja visata vist need ikkagi.
Üldiselt mina olen nüüd loobunud õitsvate taimede kasvatamisest rõdul, sest ma ei viitsi neid üheks suveks istutada, et mõne kuu pärast jälle välja visata ja potte puhastada jne. Tassin oma toataimed lihtsalt rõdule kevadel, neile väga meeldib. Praegu on sukulendid, kaks neist on suuuuuured, kaktused, banaanipuu (pisike, aga suurte lehtedega), kärbsepüünised, kirinõges ja sulgaparaagus. Selle viimasega tuleb nüüd jama, sest tuppa ta sel talvel ei tule, kuna on nii suur, et blokib kõik mu valguse ära ja mulle ei meeldi need pudisevad rootsud ja okkad. Tõstan vist seina äärde, mässin sisse ja loodan parimat.
Vormima tähendab ju isukalt söömist?
Vohmima.
Antud juhul sobiks pigem kujundama.
Külaline

Taimesõber kirjutas: 04 Sept 2024 11:53
[/quote]

Ei, vormima ei tähenda isukalt söömist. 8-) Tahtsid väliseestlasele tema keelekasutuse pärast ära panna, jah?
Aga pole hullu, ma olen kursis küll, et eestlase lemmiktoit on teine eestlane, ei imesta, et sa mind vohmida üritasid. Aga näe, suur tükk ajas suu lõhki...😉
[/quote]
Vabandust, ei kontrollinud enne postitamist, telefon muudab automaatselt sõnu. Vohmima tähendab isukalt sööma. Ei tahtnud ära panna, ei ole ka mingi keelepede, aga kui inimene kasutab sõna täiesti vales tähenduses, siis juhin alati sellele tähelepanu. Soovin, et ka minu enda keeleapsakaid parandataks. Vohmima asemel sobib sõna vuhkima, see tähendab töörügamist. Kust ma seda teadma peaks, kes siin on väliseestlane või mitte?
Külaline

Sest ta ise kirjutas, et ei ela Eestis. Sõnad võivad sassi minna kõigil.
Andy
Kontakt:

Postitus Postitas Andy »

Katerin kirjutas: 04 Sept 2024 09:32 Olen ka ise proovinud suvelillede eluiga pikendada, aga suhteliselt tulemusetult.
Teiseks olen istutanud suvelilli lillepottidesse ja toonud nad talveks tuppa. Näiteks lõvilõuad seisid talv läbi aknalaual, kunstpäikesevalguse lambi all. Sellegipoolest ei saanud neist järgmisel suvel eriti asja - õitsesid vähe, rohkem kasvatasid seemneid. St, elus nad on, aga õiteilu nautida eriti ei saa enam.
Mina olen mitu aastat üritanud pelargoone ületalve pidada ja iga kord on kevadeks välja läinud. Algul venivad pikaks, siis kukuvad lehed ära ja lõpuks tuleb ikka ära visata ja Bauhofist uus osta. Aga nüüd ostan neid allahinnatud taimeletist, kus pelargoonid on 80 senti või 1 euro ja väga hästi hakkavad õitsema. Pole mingit mõtet ületalve jaurata nendega.
Külaline

Külaline kirjutas: 04 Sept 2024 13:37
Taimesõber kirjutas: 04 Sept 2024 11:53
Ei, vormima ei tähenda isukalt söömist. 8-) Tahtsid väliseestlasele tema keelekasutuse pärast ära panna, jah?
Aga pole hullu, ma olen kursis küll, et eestlase lemmiktoit on teine eestlane, ei imesta, et sa mind vohmida üritasid. Aga näe, suur tükk ajas suu lõhki...😉
[/quote]
Vabandust, ei kontrollinud enne postitamist, telefon muudab automaatselt sõnu. Vohmima tähendab isukalt sööma. Ei tahtnud ära panna, ei ole ka mingi keelepede, aga kui inimene kasutab sõna täiesti vales tähenduses, siis juhin alati sellele tähelepanu. Soovin, et ka minu enda keeleapsakaid parandataks. Vohmima asemel sobib sõna vuhkima, see tähendab töörügamist. Kust ma seda teadma peaks, kes siin on väliseestlane või mitte?
[/quote]
Nõus, miks alati arvatakse, et parandamine tähendab ära panemist või kiuslikkust? Ka mina soovin, et mind parandatakse, kui eksin. Miks veale tähelepanu juhtimine mõne inimese jaoks nii tohutult solvav on?
Külaline

Külaline kirjutas: 03 Sept 2024 21:35 Kas amplit tuppa tõstes ei saa taime päästa? Ja kui juba päevad ka külmad on, siis jättagi tuppa rippuma?
On ühe- ja kaheaastased taimed ning püsikud ehk mitmeaastased taimed.
Ei ole võimalik üheaastast taime sundida elama kauem, kui tema vegetatsiooniperiood ette näeb. See ei sõltu ei valgusest ega külmast kliimast, nad lihtsalt elavadki vaid aasta.
Nt on üheaastane taim meie rahvuslill rukkilill.
Lenaa
Kontakt:

Postitus Postitas Lenaa »

Nii on, ei aita väetamine ega lambid ega muu. Mõne asja eluaeg saab lihtsalt otsa. Eks võimalikult heade tingimustega saab natuke seda õieaega pikendada muidugi, kui kaitsta varase öökülma eest jne.
Mann

Postitus Postitas Mann »

Tere. Mina tõstan enda alati õitsevad begoonia rõdult enne öökülmasid tuppa ja elab talve üle. Enam ei mäletagi juba mitmendat talve see üks järjest suurenev puhumas üle elanud on. Puhumas on juba nii suur, et on raskusi tuppa mahutamisega.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: xqwerty ja 1 külaline