Tänapäeva vanavanemad

seks, suhted ja pereteemad
Vasta
Külaline

Postitus Postitas Külaline »

Külaline kirjutas: 30 Aug 2024 19:55
Külaline kirjutas: 30 Aug 2024 19:50
Külaline kirjutas: 30 Aug 2024 19:40

Tõsi või? Kuidas me pere alustas ettevõtlusega aastal 1988 ning ma käisin erakõrgkoolis?
Jah, ma sain aru, et sa loll oled. Riiklikku ülikooli ei saanud sisse.
Vastupidi, miks ei? Tollases TIPis polnud mulle sobivat eriala, PEDA ja TRÜ ei tulnud samuti kõne alla ning tollal oli prestiizne käia erakoolis. Ajad olid teised.
Milline inimene hakkab niiviisi salvama? Kus sa ära kibestusid, elu kehv või?
Ma pole see, kellele vastad, aga ausalt öeldes su kiitlemine oma erakõrgkoolide, kraadide, heade sissetulekute, majade, edukate ettevõtetega ja mis sa kõik nende paari lühikese kommentaari sisse suutsid ära mahutada, on nii tobedalt lapsik, et ajas muigama. Ei kujuta ette ühte haritud 50+ inimest sel moel keksimas, olgu või anonüümselt foorumis.
Külaline

Külaline kirjutas: 30 Aug 2024 18:48
Külaline kirjutas: 30 Aug 2024 18:16
Külaline kirjutas: 30 Aug 2024 17:59

Olen 53, kahe lapse vanaema.
Parim sõbranna on 55, 4 lapse vanaema, vanim lapselaps 13-aastane.
Kolleeg 57, ta noorim laps 15, 6 lapse vanaema, vanim lapselaps 18.
Teine kolleeg 57, 10 lapse vanaema.

Ma ei tea, millises maailmas sina elad.
Nojah. Ma su näidetest noorem. Mis tähendab, et sinu vanused ja veidi vanemad said täiskasvanuks täpsrlt laulva revolutsiooni ajal ning kuna muid variante peale maa tuleb täita lastega veel ponud, siis pidigi sünnitama. Paar aastat hiljem oli olukord hoopis teine, sündivus kukkus kolinal ja minu aastakäik sai oma esimesed lapsed tükk maad hiljem.
Sellises maailmas elangi, kus 18-aastaselt enam mehele ei mindud ja lapsi sünnitama ei kukutud. Ehk siis tänapäevases maailmas, kus keskmine esmasünnitaja on 10 aastat vanem kui sinuaegses maailmas.
Ise ütlesid, et oled 50-55-ste eagrupis? Sain ka esimese lapselapse 50-selt. Ei läinud ka mina 18-aastaselt mehele, läksin 22, oli olemas oma korter, hea sissetulek ja ülikool pooleli, sain lapse kõrvalt magistrikraadi. Ka minu lapsel, kes lapse sai, on ülikool lõpetatud, oma maja Tallinnas ning edukas ettevõte. Seega väga paras ajastus mõlemal. Tore on olla noor ema ja noor vanaema.
Kõlab masendavalt aga noh kuidas kellelegi.
Külaline

Külaline kirjutas: 30 Aug 2024 20:18
Külaline kirjutas: 30 Aug 2024 19:50

Jah, ma sain aru, et sa loll oled. Riiklikku ülikooli ei saanud sisse.
Vastupidi, miks ei? Tollases TIPis polnud mulle sobivat eriala, PEDA ja TRÜ ei tulnud samuti kõne alla ning tollal oli prestiizne käia erakoolis. Ajad olid teised.
Ma pole see, kellele vastad, aga ausalt öeldes su kiitlemine oma erakõrgkoolide, kraadide, heade sissetulekute, majade, edukate ettevõtetega ja mis sa kõik nende paari lühikese kommentaari sisse suutsid ära mahutada, on nii tobedalt lapsik, et ajas muigama. Ei kujuta ette ühte haritud 50+ inimest sel moel keksimas, olgu või anonüümselt foorumis.
Ma ei teadnudki, et fakti konstateerimine on kiitlemine.
Võimalik ainult teatud kontigendiga :D
Külaline

Mind sinu jutt üldse ei huvita, aga sinu suhtlemisstiil on väga ebameeldiv lugeda, isegi kui sinuga kraaklemisse ei soovi sekkuda. Äkki kaaluksid mõnda sellist mõtteharjutust enese arendamiseks, et proovid näiteks kirjutada mõne kommentaari, kus ei sisalduks halvustamist. Ma saan aru, et see võib esialgu tunduda raske, aga olen kindel, et see tuleb välja, kui mõned korrad proovid.
Külaline

Külaline kirjutas: 30 Aug 2024 20:27
Mind sinu jutt üldse ei huvita, aga sinu suhtlemisstiil on väga ebameeldiv lugeda, isegi kui sinuga kraaklemisse ei soovi sekkuda. Äkki kaaluksid mõnda sellist mõtteharjutust enese arendamiseks, et proovid näiteks kirjutada mõne kommentaari, kus ei sisalduks halvustamist. Ma saan aru, et see võib esialgu tunduda raske, aga olen kindel, et see tuleb välja, kui mõned korrad proovid.
Mulle on seda tasuta hariduse ülistaja suhtlemisstiili väga ebameeldiv lugeda. Mine õpeta parem teda.
Külaline

Külaline kirjutas: 30 Aug 2024 20:22

Samasisulist infot saab edastada täiesti erineval moel, olgu need faktid, hinnangud või mis iganes. Sinu kommentaarides kõlasid need kõige ehtsama kiitlemisena. Ega ma usugi, et sa vahet suudad/tahad teha, aga lihtsalt ütlen.
Külaline

Kena näha kuidas need armastuväärsed vanaemad isegi omavahel läbi ei saa. Eks see ütleb mõndagi.

Minu ämm arvab kaa juba 10+ aastat, et ma tööl ei käi.ä!
Ta ise oli tõeati mehe kulul kodune kuni mees ta maha jättis. Eks ajuehitus ei luba töötava ema mõistet hoomata.
Külaline

Külaline kirjutas: 30 Aug 2024 20:40 Kena näha kuidas need armastuväärsed vanaemad isegi omavahel läbi ei saa. Eks see ütleb mõndagi.

Minu ämm arvab kaa juba 10+ aastat, et ma tööl ei käi.ä!
Ta ise oli tõeati mehe kulul kodune kuni mees ta maha jättis. Eks ajuehitus ei luba töötava ema mõistet hoomata.
Jällegi, ülimürgine postitus. Kas ise saad sellest aru? Asi pole faktides, tões, milles iganes, vaid sõnastuses. Täpselt sama käib selle kiidukuke kohta. Imelik, et inimesed ise seda ei näe.
Külaline

kontingent: -gen'di, -g`en'ti> määratud kogus v arv, määrhulk. Kauba+kontingent, väe+kontingent. {Õpilas+kontingent} → õpilased. Linna valgus {kriminaalset kontingenti} → kuritegelikke isikuid, kurjategijaid
Külaline

Külaline kirjutas: 30 Aug 2024 21:00
kontingent: -gen'di, -g`en'ti> määratud kogus v arv, määrhulk. Kauba+kontingent, väe+kontingent. {Õpilas+kontingent} → õpilased. Linna valgus {kriminaalset kontingenti} → kuritegelikke isikuid, kurjategijaid
Absoluutselt nõus. Näpukas, polnud lugemisprille ees.
Külaline

Külaline kirjutas: 30 Aug 2024 19:26
Külaline kirjutas: 30 Aug 2024 18:48

Ise ütlesid, et oled 50-55-ste eagrupis? Sain ka esimese lapselapse 50-selt. Ei läinud ka mina 18-aastaselt mehele, läksin 22, oli olemas oma korter, hea sissetulek ja ülikool pooleli, sain lapse kõrvalt magistrikraadi. Ka minu lapsel, kes lapse sai, on ülikool lõpetatud, oma maja Tallinnas ning edukas ettevõte. Seega väga paras ajastus mõlemal. Tore on olla noor ema ja noor vanaema.
Kui sina ülikoolis käisid, ei olnud eraomandit ega magistrkraade.
Tõsi või? Kuidas me pere alustas ettevõtlusega aastal 1988 ning ma käisin erakõrgkoolis?
Nii vilets oli su tase?
Külaline

Nii palju kui tean, saavad suht kõik sisse, kes soovivad. Miks seda kuidasgi eriti rõhutama peab?
Tõesti või? Ma just läksin uuesti õppima, konkurss oli üle 12 inimese kohale. 25 sai sisse, üle 300 inimese ei saanud. Minu arust see ikka nii päris pole, et ainult mine ja õpi tasuta.
Külaline

Külaline kirjutas: 30 Aug 2024 21:07
Nii palju kui tean, saavad suht kõik sisse, kes soovivad. Miks seda kuidasgi eriti rõhutama peab?
Tõesti või? Ma just läksin uuesti õppima, konkurss oli üle 12 inimese kohale. 25 sai sisse, üle 300 inimese ei saanud. Minu arust see ikka nii päris pole, et ainult mine ja õpi tasuta.
oleneb erialast, aga konkurss on tõesti väga madalaks läinud. Erialal, kuhu ma 20 a tagasi hädavaevu sisse sain, saaksin ma praegu sisse ilma konkursita - sisestasin andmed ja need olid üle mingi vastava läve - kohe oleks õppima saanud ilma mingi konkursita.
Külaline

oleneb erialast, aga konkurss on tõesti väga madalaks läinud. Erialal, kuhu ma 20 a tagasi hädavaevu sisse sain, saaksin ma praegu sisse ilma konkursita - sisestasin andmed ja need olid üle mingi vastava läve - kohe oleks õppima saanud ilma mingi konkursita.
Mis erialal see konkurss nii madalaks on läinud siis? Aga tegelikult on tõsi küll, et paljudel erialadel on konkurss ülisuur, aga õppimine pole seal raske, näiteks psühholoogia. Samas mõnel erialal pole üldse konkurssi, aga õppimine on raske, välja langeb 70 protsenti õppuritest. Sinna kuuluvad paljud tehnilised erialad. Magistris on konkurss väiksem kui bakas. Seega konkurss iseenesest ei ütle veel midagi kellegi tarkuse või rumaluse kohta.
Külaline

Külaline kirjutas: 30 Aug 2024 20:03
Külaline kirjutas: 30 Aug 2024 19:56

Eesti vanim erakürgkool asutati 14.12.1988. Soovid ümber mõelda?
Ja 1988 kuulusid korterid riigile.
Mida ümber mõelda? Ma pole kusagil öelnud, et ma 1988 kõrgkooli läksin. Soovid oma väljamõeldist kommenteerida?
Korter võis kuuluda, kuhu tahes, aga esmaõigus seda endale saada oli mul, nii ka läks. Eks teistel oli sama.
Ei ei olnud sama. Erastada sai neid kortereid, kus sa elasid. Pluss oli vaja kollaseid kaarte. Ühel noorel tavalisel tudengil polnud kumbagi. Kui sul oli sel ajal olemas korter, mida sul oli õigus erastada, siis eks see sahkerdamisega saadud oli.
Ja riiklikesse ülikoolidesse oli konkurss väga suur. Sugugi mitte igaüks ei saanud sisse. Praegu on märksa lihtsam ülikooli saada, sest laste arv on lihtsalt niivõrd palju langenud.
Külaline

Külaline kirjutas: 31 Aug 2024 00:17
Külaline kirjutas: 30 Aug 2024 19:56

Eesti vanim erakürgkool asutati 14.12.1988. Soovid ümber mõelda?
Ja 1988 kuulusid korterid riigile.
Mida ümber mõelda? Ma pole kusagil öelnud, et ma 1988 kõrgkooli läksin. Soovid oma väljamõeldist kommenteerida?
Korter võis kuuluda, kuhu tahes, aga esmaõigus seda endale saada oli mul, nii ka läks. Eks teistel oli sama.
Ei ei olnud sama. Erastada sai neid kortereid, kus sa elasid. Pluss oli vaja kollaseid kaarte. Ühel noorel tavalisel tudengil polnud kumbagi. Kui sul oli sel ajal olemas korter, mida sul oli õigus erastada, siis eks see sahkerdamisega saadud oli.
Ja riiklikesse ülikoolidesse oli konkurss väga suur. Sugugi mitte igaüks ei saanud sisse. Praegu on märksa lihtsam ülikooli saada, sest laste arv on lihtsalt niivõrd palju langenud.
Omandireform (ja EVPd e kollased kaardid) sai(d) ju alguse kuskil 1990ndate alguses.
Ise ka erastasin 1. kursuse tudengina 1992, EVPd arvatavasti pärisin emalt. Ei mäletagi enam. Igal juhul mingit sahkerdamist ei olnud.
Tartu Ülikooli läksin 1987 ja oli üks suurima konkursiga eriala, vist 4 kandideerijat ühele kohale.
Külaline

Külaline kirjutas: 31 Aug 2024 00:49

Omandireform (ja EVPd e kollased kaardid) sai(d) ju alguse kuskil 1990ndate alguses.
Ise ka erastasin 1. kursuse tudengina 1992, EVPd arvatavasti pärisin emalt. Ei mäletagi enam. Igal juhul mingit sahkerdamist ei olnud.
Tartu Ülikooli läksin 1987 ja oli üks suurima konkursiga eriala, vist 4 kandideerijat ühele kohale.
87 läksid kooli ja 92 olid1. kursusel.
Mitmes kursus praegu on?
Külaline

Külaline kirjutas: 31 Aug 2024 01:32
Külaline kirjutas: 31 Aug 2024 00:49
87 läksid kooli ja 92 olid1. kursusel.
Mitmes kursus praegu on?
Haa-haa ja touché! Päris naljakas, et millegipärast mu mälupilt ongi, et ma olin väga noor (no eks praeguse vanusega võrreldes olingi), kuid tegelikult jah juhtus see 1992. a, kui olin viimasel kursusel. Nii et anna vanainimesele andeks.

Aga 1988 küll EVPsid ei olnud.
Külaline

Kunagi u 20 a tagasi, perekoolis vaieldi ka sama asja üle. Kas vanavanemad peaks hoidma lapsi. Siis arvati et ei pea. Nüüd on need emad saanud vanaemaks. Ikka arvavad, et ei pea. Aga noored, värsked emad arvavad nüüd teisiti.
Külaline

Kuulge, aga mis te vanaemad ja vanaisad üldse laste hoidmise all silmas peate? Kas ka tõesti vahel paar tundi on liiga palju ja kindel ei?

Sessuhtes, et jah, ma arvan ka, et kõigil on õigus isiklikule elule ja ei pea vanavanemad päevade ja õhtute kaupa hoidma, ise ei saa teatriski käia. Endal on sellejaoks ikka lapsehoidja palgatud, hoiab ka kahte korraga ja ei maksa üle 10€/h. Siiski vaatavad ka mõlemad vanavanad meie lapsi, hea meelega.

Siit minu arust kumab aga päris hirmus suhtumine, üks nimetas lapsi pägalikeks?, teine siin kirjutab, et lapsed on saamatud ja ei saa ise oma eluga hakkama. Ma lihtsalt küsin, kas te tõesti siiralt armastate oma lapsi, suhtlete nendega, tunnete huvi kuidas neil läheb jne?

Kuidagi raske on mõista neid postitusi, kui ise abikaasaga suhtleme mõlemad oma vanematega soojalt, viibime küllalt tihti koos ja suhted on väga lähedased. Milline vanaema ütleks oma lapselaste kohta pägalikud? Te vist ei ole elus saanud vanemate armastust tunda ja vaevalt ka oma lapsi armastate, kui neist nii räägite.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Mammut ja 3 külalist