Maakoht? Tänapäeval saavad varakult lapsi pigem maakoha noored või rikkad linnanoored.Külaline kirjutas: ↑30 Aug 2024 17:59Olen 53, kahe lapse vanaema.Külaline kirjutas: ↑30 Aug 2024 16:14Mis maailmas sa elad, et praegu vanaemaks 50-55-aastaselt saadakse? Mina olen selles eagrupis. See on täpselt see vanusevahemik, kes iseseisvuse tulles enam sünnitama ei tormanud. Mu enda lapsed on alles äsja täiskasvanuks saanud. Sõbrannal on laps üldse alles 11-aastane. Ma ei tea veel ühtegi oma eakaaslasest vanavanemat. Kui mu laps kavatseks kohe peale gümnaasiumit pere mängima hakata, siis lasku käia. Aga mul on plaanis mõned aastad ilma titendusega tegelemata elada. Pluss täiskohaga käin tööl veel nagunii väga mitu aastat. Nii et minust saaks alustuseks see kord kuus või harvem tutipluti tegev vanaema. Sest nüüd on mul võimalusi teha asju, mida ma ise tahan teha ja milleks noorema raha ei jagunud.Külaline kirjutas: ↑30 Aug 2024 15:38
Vanasti saadi ka lapsed varem ja vanaemaks nii neljakümneviieselt. Tänapäeval saadakse vanaemaks 50-55, vanaemaks saamise ja pensionile jäämise vahe on enam-vähem sama. Tänapäeva emmed saavad suurepäraselt hakkama, teema ei ole hakkama saamisest, vaid perekondlikest suhetest.
Parim sõbranna on 55, 4 lapse vanaema, vanim lapselaps 13-aastane.
Kolleeg 57, ta noorim laps 15, 6 lapse vanaema, vanim lapselaps 18.
Teine kolleeg 57, 10 lapse vanaema.
Ma ei tea, millises maailmas sina elad.
Tänapäeva vanavanemad
-
Külaline
-
Külaline
Nojah. Ma su näidetest noorem. Mis tähendab, et sinu vanused ja veidi vanemad said täiskasvanuks täpsrlt laulva revolutsiooni ajal ning kuna muid variante peale maa tuleb täita lastega veel ponud, siis pidigi sünnitama. Paar aastat hiljem oli olukord hoopis teine, sündivus kukkus kolinal ja minu aastakäik sai oma esimesed lapsed tükk maad hiljem.Külaline kirjutas: ↑30 Aug 2024 17:59Olen 53, kahe lapse vanaema.Külaline kirjutas: ↑30 Aug 2024 16:14Mis maailmas sa elad, et praegu vanaemaks 50-55-aastaselt saadakse? Mina olen selles eagrupis. See on täpselt see vanusevahemik, kes iseseisvuse tulles enam sünnitama ei tormanud. Mu enda lapsed on alles äsja täiskasvanuks saanud. Sõbrannal on laps üldse alles 11-aastane. Ma ei tea veel ühtegi oma eakaaslasest vanavanemat. Kui mu laps kavatseks kohe peale gümnaasiumit pere mängima hakata, siis lasku käia. Aga mul on plaanis mõned aastad ilma titendusega tegelemata elada. Pluss täiskohaga käin tööl veel nagunii väga mitu aastat. Nii et minust saaks alustuseks see kord kuus või harvem tutipluti tegev vanaema. Sest nüüd on mul võimalusi teha asju, mida ma ise tahan teha ja milleks noorema raha ei jagunud.Külaline kirjutas: ↑30 Aug 2024 15:38
Vanasti saadi ka lapsed varem ja vanaemaks nii neljakümneviieselt. Tänapäeval saadakse vanaemaks 50-55, vanaemaks saamise ja pensionile jäämise vahe on enam-vähem sama. Tänapäeva emmed saavad suurepäraselt hakkama, teema ei ole hakkama saamisest, vaid perekondlikest suhetest.
Sellises maailmas elangi, kus 18-aastaselt enam mehele ei mindud ja lapsi sünnitama ei kukutud. Ehk siis tänapäevases maailmas, kus keskmine esmasünnitaja on 10 aastat vanem kui sinuaegses maailmas.
-
Külaline
-
Külaline
Külaline kirjutas: ↑30 Aug 2024 18:15Maakoht? Tänapäeval saavad varakult lapsi pigem maakoha noored või rikkad linnanoored.Külaline kirjutas: ↑30 Aug 2024 17:59Olen 53, kahe lapse vanaema.Külaline kirjutas: ↑30 Aug 2024 16:14
Mis maailmas sa elad, et praegu vanaemaks 50-55-aastaselt saadakse? Mina olen selles eagrupis. See on täpselt see vanusevahemik, kes iseseisvuse tulles enam sünnitama ei tormanud. Mu enda lapsed on alles äsja täiskasvanuks saanud. Sõbrannal on laps üldse alles 11-aastane. Ma ei tea veel ühtegi oma eakaaslasest vanavanemat. Kui mu laps kavatseks kohe peale gümnaasiumit pere mängima hakata, siis lasku käia. Aga mul on plaanis mõned aastad ilma titendusega tegelemata elada. Pluss täiskohaga käin tööl veel nagunii väga mitu aastat. Nii et minust saaks alustuseks see kord kuus või harvem tutipluti tegev vanaema. Sest nüüd on mul võimalusi teha asju, mida ma ise tahan teha ja milleks noorema raha ei jagunud.
-
Külaline
Kõik on elupõlised Tallinna inimesed.Külaline kirjutas: ↑30 Aug 2024 18:15Maakoht? Tänapäeval saavad varakult lapsi pigem maakoha noored või rikkad linnanoored.Külaline kirjutas: ↑30 Aug 2024 17:59Olen 53, kahe lapse vanaema.Külaline kirjutas: ↑30 Aug 2024 16:14
Mis maailmas sa elad, et praegu vanaemaks 50-55-aastaselt saadakse? Mina olen selles eagrupis. See on täpselt see vanusevahemik, kes iseseisvuse tulles enam sünnitama ei tormanud. Mu enda lapsed on alles äsja täiskasvanuks saanud. Sõbrannal on laps üldse alles 11-aastane. Ma ei tea veel ühtegi oma eakaaslasest vanavanemat. Kui mu laps kavatseks kohe peale gümnaasiumit pere mängima hakata, siis lasku käia. Aga mul on plaanis mõned aastad ilma titendusega tegelemata elada. Pluss täiskohaga käin tööl veel nagunii väga mitu aastat. Nii et minust saaks alustuseks see kord kuus või harvem tutipluti tegev vanaema. Sest nüüd on mul võimalusi teha asju, mida ma ise tahan teha ja milleks noorema raha ei jagunud.
-
Külaline
Ise ütlesid, et oled 50-55-ste eagrupis? Sain ka esimese lapselapse 50-selt. Ei läinud ka mina 18-aastaselt mehele, läksin 22, oli olemas oma korter, hea sissetulek ja ülikool pooleli, sain lapse kõrvalt magistrikraadi. Ka minu lapsel, kes lapse sai, on ülikool lõpetatud, oma maja Tallinnas ning edukas ettevõte. Seega väga paras ajastus mõlemal. Tore on olla noor ema ja noor vanaema.Külaline kirjutas: ↑30 Aug 2024 18:16Nojah. Ma su näidetest noorem. Mis tähendab, et sinu vanused ja veidi vanemad said täiskasvanuks täpsrlt laulva revolutsiooni ajal ning kuna muid variante peale maa tuleb täita lastega veel ponud, siis pidigi sünnitama. Paar aastat hiljem oli olukord hoopis teine, sündivus kukkus kolinal ja minu aastakäik sai oma esimesed lapsed tükk maad hiljem.Külaline kirjutas: ↑30 Aug 2024 17:59Olen 53, kahe lapse vanaema.Külaline kirjutas: ↑30 Aug 2024 16:14
Sellises maailmas elangi, kus 18-aastaselt enam mehele ei mindud ja lapsi sünnitama ei kukutud. Ehk siis tänapäevases maailmas, kus keskmine esmasünnitaja on 10 aastat vanem kui sinuaegses maailmas.
-
Külaline
Kui juba võhivõõraste jaoks tuleb selline olukord liigagi tuttav ette, siis on see märk, et selline olukord on laialt levinud.Külaline kirjutas: ↑30 Aug 2024 16:17Olen nii kindel, et oled mu ämm.Külaline kirjutas: ↑30 Aug 2024 15:50Loomulikult tean väga paljusid, kes istuvad 10 a kodus. Esiteks need, kelle mehe palk on üle keskmise, on ka siis kodus, kui ainult kaks last, teiseks 3 lapsega emmed, kes saavad riigitoetust, mis on samas suurujärgus miinimumpalgaga, millest nende emad ei osanud undki näha . Saadavadki hommikul lapsed lasteaeda-kooli ja ise tegelevad iseendaga. Mehe palgast ja lasterahadest piisab.Külaline kirjutas: ↑30 Aug 2024 15:43
10aastane hakkab algklasse lõpetama mitte ei käi lasteaias, ehk kuluks tihedam kontakt lastega ära.
Mitut ema sa tead kes 10 aastat kodus oli lasteaialaste kõrvalt? 1.5-3 ollakse sest vanemahüvitise süsteem ei soosi vh kõrvalt töötamist ja lasteaiakohti pole saada. Seal tuleks vanavanemate tugi kasuks. Mõnigi läheks tööle, kui saaks koha, kuhu laps panna.
Selles põlvkonnas millest jutt, oldi juba 1.5 aastat kodus lastega. Ja juba neid 1.5aastasi anti vanavanematele mitmeks ööpäevaks järjest, midagi mis on tänapäeval heades peredes harv.![]()
Tervitan.
Ps. Me ei tule järgmine nädalavahetus külla.
-
Külaline
Olengi selles eagrupis.Külaline kirjutas: ↑30 Aug 2024 18:48Ise ütlesid, et oled 50-55-ste eagrupis? Sain ka esimese lapselapse 50-selt. Ei läinud ka mina 18-aastaselt mehele, läksin 22, oli olemas oma korter, hea sissetulek ja ülikool pooleli, sain lapse kõrvalt magistrikraadi. Ka minu lapsel, kes lapse sai, on ülikool lõpetatud, oma maja Tallinnas ning edukas ettevõte. Seega väga paras ajastus mõlemal. Tore on olla noor ema ja noor vanaema.Külaline kirjutas: ↑30 Aug 2024 18:16Nojah. Ma su näidetest noorem. Mis tähendab, et sinu vanused ja veidi vanemad said täiskasvanuks täpsrlt laulva revolutsiooni ajal ning kuna muid variante peale maa tuleb täita lastega veel ponud, siis pidigi sünnitama. Paar aastat hiljem oli olukord hoopis teine, sündivus kukkus kolinal ja minu aastakäik sai oma esimesed lapsed tükk maad hiljem.Külaline kirjutas: ↑30 Aug 2024 17:59
Olen 53, kahe lapse vanaema.
Arvuta nüüd ise. Inimene, kes sel aastal saab/sai 50 lõpetas keskkooli 91 või 92. Tuleta nüüd meelde, mis aeg siis oli. See, et sul oli sel ajal juba oma korter on pigem su nõukaajal soojal kohal olnud vanemate teene. Enamik Eesti rahvadt oli sel ajal väga vaesed. Ja sündide statistika on vabalt kättesaadav. Ühel magistrikraadiga inimesel ei tohiks ometi probleemi olla see üles leida.
-
Külaline
Kui sina ülikoolis käisid, ei olnud eraomandit ega magistrkraade.Külaline kirjutas: ↑30 Aug 2024 18:48Ise ütlesid, et oled 50-55-ste eagrupis? Sain ka esimese lapselapse 50-selt. Ei läinud ka mina 18-aastaselt mehele, läksin 22, oli olemas oma korter, hea sissetulek ja ülikool pooleli, sain lapse kõrvalt magistrikraadi. Ka minu lapsel, kes lapse sai, on ülikool lõpetatud, oma maja Tallinnas ning edukas ettevõte. Seega väga paras ajastus mõlemal. Tore on olla noor ema ja noor vanaema.Külaline kirjutas: ↑30 Aug 2024 18:16Nojah. Ma su näidetest noorem. Mis tähendab, et sinu vanused ja veidi vanemad said täiskasvanuks täpsrlt laulva revolutsiooni ajal ning kuna muid variante peale maa tuleb täita lastega veel ponud, siis pidigi sünnitama. Paar aastat hiljem oli olukord hoopis teine, sündivus kukkus kolinal ja minu aastakäik sai oma esimesed lapsed tükk maad hiljem.Külaline kirjutas: ↑30 Aug 2024 17:59
Olen 53, kahe lapse vanaema.
-
Külaline
Kõik ei ole sellised. Siit lugedes hakkab tõesti lausa piinlik.Külaline kirjutas: ↑30 Aug 2024 18:20 Küll need lapseemmed on vihased. Nüüd vaja vanavanemaid vihata.
Tegelikult ei arva kõik lapsevanemad, et kõik teised peavad nende lapsi hoidma. Ei eeldata vanavanematelt tasuta teenust. Ei arvata, et lapsehoidja peaks õhu ja armastuse eest su kolme last hoidma jne.
Ausõna, normaalseid perekondi on ka tegelt olemas kus kõik ei käi niimoodi vorst vorsti vastu.
-
Külaline
Tõsi või? Kuidas me pere alustas ettevõtlusega aastal 1988 ning ma käisin erakõrgkoolis?Külaline kirjutas: ↑30 Aug 2024 19:26Kui sina ülikoolis käisid, ei olnud eraomandit ega magistrkraade.Külaline kirjutas: ↑30 Aug 2024 18:48Ise ütlesid, et oled 50-55-ste eagrupis? Sain ka esimese lapselapse 50-selt. Ei läinud ka mina 18-aastaselt mehele, läksin 22, oli olemas oma korter, hea sissetulek ja ülikool pooleli, sain lapse kõrvalt magistrikraadi. Ka minu lapsel, kes lapse sai, on ülikool lõpetatud, oma maja Tallinnas ning edukas ettevõte. Seega väga paras ajastus mõlemal. Tore on olla noor ema ja noor vanaema.Külaline kirjutas: ↑30 Aug 2024 18:16
Nojah. Ma su näidetest noorem. Mis tähendab, et sinu vanused ja veidi vanemad said täiskasvanuks täpsrlt laulva revolutsiooni ajal ning kuna muid variante peale maa tuleb täita lastega veel ponud, siis pidigi sünnitama. Paar aastat hiljem oli olukord hoopis teine, sündivus kukkus kolinal ja minu aastakäik sai oma esimesed lapsed tükk maad hiljem.
-
Külaline
Vägagi oli magistrikraad olemas. Märksa kangem kusjuures kui praegune. Alustuseks õppisid 5 aastat ja alles siis oli magistriõpe.Külaline kirjutas: ↑30 Aug 2024 19:26Kui sina ülikoolis käisid, ei olnud eraomandit ega magistrkraade.Külaline kirjutas: ↑30 Aug 2024 18:48Ise ütlesid, et oled 50-55-ste eagrupis? Sain ka esimese lapselapse 50-selt. Ei läinud ka mina 18-aastaselt mehele, läksin 22, oli olemas oma korter, hea sissetulek ja ülikool pooleli, sain lapse kõrvalt magistrikraadi. Ka minu lapsel, kes lapse sai, on ülikool lõpetatud, oma maja Tallinnas ning edukas ettevõte. Seega väga paras ajastus mõlemal. Tore on olla noor ema ja noor vanaema.Külaline kirjutas: ↑30 Aug 2024 18:16
Nojah. Ma su näidetest noorem. Mis tähendab, et sinu vanused ja veidi vanemad said täiskasvanuks täpsrlt laulva revolutsiooni ajal ning kuna muid variante peale maa tuleb täita lastega veel ponud, siis pidigi sünnitama. Paar aastat hiljem oli olukord hoopis teine, sündivus kukkus kolinal ja minu aastakäik sai oma esimesed lapsed tükk maad hiljem.
-
Külaline
No see erakõrgkool pole nüüd küll asi millega uhkustada.Külaline kirjutas: ↑30 Aug 2024 19:40Tõsi või? Kuidas me pere alustas ettevõtlusega aastal 1988 ning ma käisin erakõrgkoolis?Külaline kirjutas: ↑30 Aug 2024 19:26Kui sina ülikoolis käisid, ei olnud eraomandit ega magistrkraade.Külaline kirjutas: ↑30 Aug 2024 18:48
Ise ütlesid, et oled 50-55-ste eagrupis? Sain ka esimese lapselapse 50-selt. Ei läinud ka mina 18-aastaselt mehele, läksin 22, oli olemas oma korter, hea sissetulek ja ülikool pooleli, sain lapse kõrvalt magistrikraadi. Ka minu lapsel, kes lapse sai, on ülikool lõpetatud, oma maja Tallinnas ning edukas ettevõte. Seega väga paras ajastus mõlemal. Tore on olla noor ema ja noor vanaema.
-
Külaline
Jah, ma sain aru, et sa loll oled. Riiklikku ülikooli ei saanud sisse.Külaline kirjutas: ↑30 Aug 2024 19:40Tõsi või? Kuidas me pere alustas ettevõtlusega aastal 1988 ning ma käisin erakõrgkoolis?Külaline kirjutas: ↑30 Aug 2024 19:26Kui sina ülikoolis käisid, ei olnud eraomandit ega magistrkraade.Külaline kirjutas: ↑30 Aug 2024 18:48
Ise ütlesid, et oled 50-55-ste eagrupis? Sain ka esimese lapselapse 50-selt. Ei läinud ka mina 18-aastaselt mehele, läksin 22, oli olemas oma korter, hea sissetulek ja ülikool pooleli, sain lapse kõrvalt magistrikraadi. Ka minu lapsel, kes lapse sai, on ülikool lõpetatud, oma maja Tallinnas ning edukas ettevõte. Seega väga paras ajastus mõlemal. Tore on olla noor ema ja noor vanaema.
-
Külaline
Vastupidi, miks ei? Tollases TIPis polnud mulle sobivat eriala, PEDA ja TRÜ ei tulnud samuti kõne alla ning tollal oli prestiizne käia erakoolis. Ajad olid teised.Külaline kirjutas: ↑30 Aug 2024 19:50Jah, ma sain aru, et sa loll oled. Riiklikku ülikooli ei saanud sisse.
Milline inimene hakkab niiviisi salvama? Kus sa ära kibestusid, elu kehv või?
-
Külaline
Eesti vanim erakürgkool asutati 14.12.1988. Soovid ümber mõelda?Külaline kirjutas: ↑30 Aug 2024 19:40Tõsi või? Kuidas me pere alustas ettevõtlusega aastal 1988 ning ma käisin erakõrgkoolis?Külaline kirjutas: ↑30 Aug 2024 19:26Kui sina ülikoolis käisid, ei olnud eraomandit ega magistrkraade.Külaline kirjutas: ↑30 Aug 2024 18:48
Ja 1988 kuulusid korterid riigile.
-
Külaline
Mina läksin 17.aastaselt TÜsse juurat õppima. Tasuta. Aitäh muretsemast.Külaline kirjutas: ↑30 Aug 2024 19:55Vastupidi, miks ei? Tollases TIPis polnud mulle sobivat eriala, PEDA ja TRÜ ei tulnud samuti kõne alla ning tollal oli prestiizne käia erakoolis. Ajad olid teised.
-
Külaline
Mida ümber mõelda? Ma pole kusagil öelnud, et ma 1988 kõrgkooli läksin. Soovid oma väljamõeldist kommenteerida?Külaline kirjutas: ↑30 Aug 2024 19:56Eesti vanim erakürgkool asutati 14.12.1988. Soovid ümber mõelda?
Ja 1988 kuulusid korterid riigile.
Korter võis kuuluda, kuhu tahes, aga esmaõigus seda endale saada oli mul, nii ka läks. Eks teistel oli sama.
-
Külaline
Mõtlen sama. Mind hoidis samuti vanaema terve suve kogu minu lapsepõlve aja, vanemad puhkasid. Aga see hoidmine tähendas seda, et elasin vanaema ja vanaisa juures, aga mind ei hoidnud keegi. Käisin küla peal teiste lastega mängimas, ise metsas, ise ujumas, vanaemaga polnudki mingit erilist suhtlust. Vanaema muudkui toimetas. Tal olid loomad, majapidamine, aed jne. Hommikuks oli mulle pandud võilevad valmis, päeval otsisisin ise süüa kuskilt aiast, sõin herneid, tomateid, porgandit, marju, kui polnud veel valmis, siis ei söönudki. Ma sõingi väga vähe lapsena. Õhtuks tegi vanaema süüa, aga kui oli imelik toit, siis ei söönud või sõin veidi leiba ja jõin piima. Vanaema ei muutnud mitte midagi oma elukorralduses seoses sellega, et mina seal olin. Kui vanaema läks linna, siis jäin lihtsalt üksi koju ja kogu lugu. Tänapäeval ei oleks selline asi ju absoluutselt võimalik, et seda aega eeskujuks tuua. Lisaks võiks öelda, et mingit erilist sidet mul vanaemaga ei olnud. Me ei rääkinudki, koos aega ei veetnud, koos midagi ei teinud. Paar sõna päeva jooksul oli ehk, et täna on singiga võileivad, piim on seal vms.Selles see häda ongi, kui lastelastega tegelemine on nagu kontori plaanimajandus ja tööülesanne, kus tuleb graafik joonistada ja kalendrisse mahutada. Kirja panna tegevuskava ja punktid. Vanasti oli see suhtlus orgaaniline ja loomulik. Kuna sageli elatigi koos vanavanemaga ühise katuse all või viidi lapsed nende juurde terveks koolivaheajaks vabapidamisele, kust nad nagu metsistunud põrsakesed lassoga kinni püüti ja tagasi linna viidi. Lapsed pidid vanavanemate igapäevaste tegevuste järgi elama, mitte vastupidi. Midagi ei jäetud, ära, ei tehtud teisiti, lihtsalt laps käis kaasas, ootas kõrval, vaatas pealt, tegi kaasa, otsis ise samal ajal tegevust jne.
-
Külaline
Kas tasuta on kuidagi toredam õppida? Mu oma laps õppis mõne aasta Hollandis, tasu eest ja edasi Eestis, Tallinna Ülikoolis, tasuta, mis vahet seal on? Nii palju kui tean, saavad suht kõik sisse, kes soovivad. Miks seda kuidasgi eriti rõhutama peab? Pealegi Tallinna inimesena ma Tartusse nagunii õppima ei läheks, eksju.Külaline kirjutas: ↑30 Aug 2024 19:58Mina läksin 17.aastaselt TÜsse juurat õppima. Tasuta. Aitäh muretsemast.Külaline kirjutas: ↑30 Aug 2024 19:55Vastupidi, miks ei? Tollases TIPis polnud mulle sobivat eriala, PEDA ja TRÜ ei tulnud samuti kõne alla ning tollal oli prestiizne käia erakoolis. Ajad olid teised.Külaline kirjutas: ↑30 Aug 2024 19:50
Jah, ma sain aru, et sa loll oled. Riiklikku ülikooli ei saanud sisse.
Kes on foorumil
Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 6 külalist