Miks tänapäeval bussid nii sageli kraavi lähevad

vana hea klassika
Vasta
Külaline

Miks tänapäeval bussid nii sageli kraavi lähevad

Postitus Postitas Külaline »

Minu ennemuistses lapsepõlves oli sageli tee nii libe, minul oli raskusi bussipeatusse jõudmisega, aga buss vuras ikka kohale ja 11 aasta jooksul osalesin ainult ühes õnnetuses kui postivedaja hobune bussile ette keeras.
Külaline

Teeoludele mittevastava kiirusega sõitmine. Talvise kurvi jaoks on ka 40 km/h vahel liig.
Külaline

Sest tol ajal ei tohtinud bussid sõita mingi 90 km/h kiirusega, nagu praegu maanteedel kimavad, lisaks olid teed vist ka enamasti "koredamad" ja mitte nii libedad (kruusateid rohkem, tänapäeva klaas-siledat asfalti vähem), ilmselt oli ka teehooldus mõistlikum, sest traktoreid-traktoriste jagus rohkem.
Külaline

Guest kirjutas: 26 Apr 2026 18:29 Minu ennemuistses lapsepõlves oli sageli tee nii libe, minul oli raskusi bussipeatusse jõudmisega, aga buss vuras ikka kohale ja 11 aasta jooksul osalesin ainult ühes õnnetuses kui postivedaja hobune bussile ette keeras.
Sest kõik need 2 bussi päevas, mis tollal sõitsid, sõitsid kuni 60 km/h ja kui ilm oli vilets, siis buss lihtsalt ei sõitnudki, sitsid seal peatuses kuni koju tagasi läksid.
Külaline

Elasin Tartu-Venemaa suuna (Petseri, Saatse, Räpina) ääres ja meil käis mitukümmend bussi päevas, osa oli kiirbusse mis minu väikses peatuses ei peatunud. Kui 8:45 tulemata jäi, siis 9:15 või 9:45 ikka mind kooli viis.
Tulemata jäi jah ja hilinesid ka, aga vähemalt reisijaid sandiks ei sõidutanud.
Siis oli üks huvitav teepuhastuse masin, mis lennutas lume teelt kõrge kaarega kaugele põllule.
Külaline

Külaline kirjutas: 26 Apr 2026 19:42Sest kõik need 2 bussi päevas, mis tollal sõitsid, sõitsid kuni 60 km/h ja kui ilm oli vilets, siis buss lihtsalt ei sõitnudki, sitsid seal peatuses kuni koju tagasi läksid.
Selline olukord tekkis vabaduse alguses kui paar kiirbussi mööda sõitis, aga meil peatuvaid enam ei ühtki.
Külaline

Kraavid on keset teed.
Külaline

Guest kirjutas: 26 Apr 2026 19:51 Elasin Tartu-Venemaa suuna (Petseri, Saatse, Räpina) ääres ja meil käis mitukümmend bussi päevas, osa oli kiirbusse mis minu väikses peatuses ei peatunud. Kui 8:45 tulemata jäi, siis 9:15 või 9:45 ikka mind kooli viis.
Tulemata jäi jah ja hilinesid ka, aga vähemalt reisijaid sandiks ei sõidutanud.
Siis oli üks huvitav teepuhastuse masin, mis lennutas lume teelt kõrge kaarega kaugele põllule.
Arvan ka nii, tol ajal, kui tee oli väga halb, siis buss ei püüdnudki graafikus püsida, vaid roomaski aeglase kiirusega ja jäi graafikust maha. Jah, inimesed võisid jääda hiljaks, kuid ilsmelt kõik taipasid, et halva ilmaga on graafikust mitte kinni pidamine põhjendatud, sest parem jõuda kohale hiljem, aga tervena, kui saada viga.

Tänapäeval tundub aga, et sõdugraafik on millegipärast "püham" kui bussijuhi ja reisijate elu ja tervis.
Külaline

Minu lapsepõlves jäi küll igal talvel buss mitu korda tulemata kuna oli libeda tõttu teelt välja sõitnud. Tegemist maapiirkonnaga. Ei ole tegemist mingi "tänapäeva teemaga".
Külaline

Külaline kirjutas: 27 Apr 2026 17:50Minu lapsepõlves jäi küll igal talvel buss mitu korda tulemata kuna oli libeda tõttu teelt välja sõitnud. Tegemist maapiirkonnaga. Ei ole tegemist mingi "tänapäeva teemaga".
Kuidas sa mittetulemise põhjusest teada said kui mobiile ei olnud ja külas oli 1 lauatelefon.
Siis esines sellist asja, et näiteks Tartus oodates lihtsalt loeti valjuhääldist ette rida busse mis ei välju. Inimesed ohkasid ja ootasid järgmist.
Külaline

Külaline kirjutas: 27 Apr 2026 17:50Minu lapsepõlves jäi küll igal talvel buss mitu korda tulemata kuna oli libeda tõttu teelt välja sõitnud. Tegemist maapiirkonnaga. Ei ole tegemist mingi "tänapäeva teemaga".
Kas kirjatuvi tõi sulle sõnumi :)
Külaline

Külaline kirjutas: 27 Apr 2026 22:25
Kui oli oma maakonna liin või lausa kohaliku majandi oma buss, siis muidugi said inimesed teada, mis juhtus. Loomulikult mitte kohe bussipeatuses oodates, aga hiljem küll.
Kui ka kõik kõiki ei tundnud isiklikult, siis jutud ikka ju levisid.
Kes oli just ise selles bussis, kes bussijuhi sõber või sugulane, kes töötas remonditöökojas, kes õpetaja koolis, kelle lapsed hätta sattusid.
Maakonnas toimunud õnnetustest said kõik kiirelt teada.
Külaline

Meil küll majandi busse ei sõitnud.
Külaline

Guest kirjutas: 28 Apr 2026 00:48
Külaline kirjutas: 27 Apr 2026 22:25
Kui oli oma maakonna liin või lausa kohaliku majandi oma buss, siis muidugi said inimesed teada, mis juhtus. Loomulikult mitte kohe bussipeatuses oodates, aga hiljem küll.
Kui ka kõik kõiki ei tundnud isiklikult, siis jutud ikka ju levisid.
Kes oli just ise selles bussis, kes bussijuhi sõber või sugulane, kes töötas remonditöökojas, kes õpetaja koolis, kelle lapsed hätta sattusid.
Maakonnas toimunud õnnetustest said kõik kiirelt teada.
Just. Sellle info, et buss kraavi sõitis, saime hiljem, mitte postituviga kohapeal. Oli kas kolhoosi buss, oli keegi külainimestest bussis, järgmise bussi juht ütles, lugesime järgmisel päeval ajalahest jne See, et info momentaalselt ei liikunud ei tähenda, et "vanal ajall" inimesed päris infosulus elasid.
Külaline

Meil sõitsid ainult kaugliinid ja need küll selliseid uudiseid ei jaganud.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Bing [Bot], Google [Bot], Semrush [Bot] ja 2 külalist