Kas sa tahad väita, et 38-aastase rakkudega pole naisel ühtegi riski, saada esimene laps? Sa vist ei tea, miks on munarakkude annetamiseks piir 35? Siin juba kirjutati, et vanemat naist võivad raseduse ajal ohustada suurema tõenäosusega rasedusdiabeet, preeklampsia ja kõrge vererõhk ja lapsel on oht sündida enneaegselt või Downi sündroomiga. Need on faktid, mis põhinevad uuringutel. Kui IVF-i tegemise vanuseks on 40-aastast, siis see ei tähenda, et mingeid riske ei kaasne. Pole vaja propageerida kõrges vanuses sünnitamist või tuua üksikuid positiivseid näited.Külaline kirjutas: ↑29 Mär 2026 10:49Sajandat korda: 38 aastaselt ei loeta IVF-i oma rakkudega riskiks. Kui mitu korda peab veel ütlema. Ta tegi kolm korda IVF-i, oli alla 40 aastane. Siis ei soovita arstid terve naise puhul mitte mingeid muid variante.Guest kirjutas: ↑29 Mär 2026 10:45Külaline kirjutas: ↑26 Mär 2026 08:03Külaline kirjutas: ↑29 Mär 2026 10:12
Just seda siin väideti. Mitu korda öeldi sellele naisele, et sinu kogemus, et terve lapse said, pole mingi näitaja, öeldi, et sul olid vanad rakud jne, jne. Kuigi tema puhul ei olnud põhjust mitte mingeid doonorrakke kasutada vms huvitavad soovitused siin olid.
Ma ka muudkui kahtlesin ja mõtlesin, 32 aastaselt otsustasin, et ikka võiks. Aga ei tulnudki seda last. Seitse aastat ja kolm kunstlikku viljastamist hiljem sain lõpuks lapse.
Talle vastati, 39-aastaselt oma rakkudega üritamine on juba riskantne ja kui veel pikalt ka proovitud IVF-i abil. Sellisel juhul on naistel mõistlik kaaluda nooremate rakkude kasutamist. Kui enne 35-eluaastat tehakse IVF ja saadud rakkudega proovitakse hiljem last saada, siis on jah riskid väiksemad, kui üritatakse korduvalt luhtunud IVF-de abil ka veel vanema keha rakkudega, 39, 40 või 41-aastaselt proovida. Ka tema võttis riski ja tegi viimase IVF katse tema enda sõnade järgi hiljem, arvatavasti 38-aastaselt.
Ei tea, kas tahan last
-
Külaline
-
Külaline
Üksikuid positiivseid näiteid? Ikka suurem osa on ju positiivsed näited. Naljakas, et nüüd võetakse selle 38 aastaselt rasestunud naise kallal, samas kui on juttu menopausist, siis kõik 50 aastased naised, kellel veel päevad käivad, arvavad, et võivad probleemideta rasestuda. Keegi ei propageeri vanemast peast rasestumist, aga see tagantjärele targutamine, et võtsid suure riski, oleks pidanud kasutama mingi tundmatu doonori rakke vms täiesti asjatundmatu ja nõme. Selliseid otsuseid tehakse arstiga arutades mitte foorumi targutaja jutu põhjal. Ja väga imelik on ka see, et loomulikult on vanemate isade puhul samuti riskid kõrgenenud, aga keegi ei hakka 60 aastastele issidele siin nina peale viskama, et võtsid suure riski, et lapse said vms. Kui arstide poolt on hinnatud, et kuni 40 aastaste naiste IVF-iga rasestumine ei ole kuigi suur risk, siis on nii, teie mõttetu targutamine pole siin asjakohane.Pole vaja propageerida kõrges vanuses sünnitamist või tuua üksikuid positiivseid näited.
-
Külaline
Suurem osa? Palju sa tead naisi, kes 40ndates saavad vanade rakkudega esimese lapse? Kui naised räägivad avalikult, et sünnitasid hilisemas eas ja said terve lapse, siis see ei tähenda, et nad kõik kindlasti kasutasid oma rakke, kõike lihtsalt ei mainita. Kui juba 32-aastastel võib kuluda seitse aastat lapse saamiseks, siis millest veel rääkida 40+ puhul? Ka 60-aastaselt isaks saamine on suur risk.Külaline kirjutas: ↑29 Mär 2026 11:16Üksikuid positiivseid näiteid? Ikka suurem osa on ju positiivsed näited. Ja väga imelik on ka see, et loomulikult on vanemate isade puhul samuti riskid kõrgenenud, aga keegi ei hakka 60 aastastele issidele siin nina peale viskama, et võtsid suure riski, et lapse said vms. Kui arstide poolt on hinnatud, et kuni 40 aastaste naiste IVF-iga rasestumine ei ole kuigi suur risk, siis on nii, teie mõttetu targutamine pole siin asjakohane.Pole vaja propageerida kõrges vanuses sünnitamist või tuua üksikuid positiivseid näited.
-
Külaline
Mitte mingit juttu ei olnud siin neljakümnendates laste saamisest. Te kargasite kallale naisele, kes sai 39 aastaselt lapse, et miks ei teinud doonorrakkudega või miks võtsid sellise riski. Ma olen sada korda öelnud, et Eestis on kokku lepitud, et alla 40 aastastele ei soovitata mingeid doonorrakke ja risk on hinnatud madalaks. Kui soovid lihtsalt mingit teemalaiendust teha, siis lase edasi.Guest kirjutas: ↑29 Mär 2026 11:38Suurem osa? Palju sa tead naisi, kes 40ndates saavad vanade rakkudega esimese lapse? Kui naised räägivad avalikult, et sünnitasid hilisemas eas ja said terve lapse, siis see ei tähenda, et nad kõik kindlasti kasutasid oma rakke, kõike lihtsalt ei mainita. Kui juba 32-aastastel võib kuluda seitse aastat lapse saamiseks, siis millest veel rääkida 40+ puhul? Ka 60-aastaselt isaks saamine on suur risk.Külaline kirjutas: ↑29 Mär 2026 11:16Üksikuid positiivseid näiteid? Ikka suurem osa on ju positiivsed näited. Ja väga imelik on ka see, et loomulikult on vanemate isade puhul samuti riskid kõrgenenud, aga keegi ei hakka 60 aastastele issidele siin nina peale viskama, et võtsid suure riski, et lapse said vms. Kui arstide poolt on hinnatud, et kuni 40 aastaste naiste IVF-iga rasestumine ei ole kuigi suur risk, siis on nii, teie mõttetu targutamine pole siin asjakohane.Pole vaja propageerida kõrges vanuses sünnitamist või tuua üksikuid positiivseid näited.
-
Külaline
Mis vahet on, kas sünnitada esimene laps 39-aastaselt või 40-aastaselt, mõlematel juhtudel kuulutakse riskirühma ja see on vale jutt, et kuni 40-aastani on igasugused riskid hinnatud madalaks. Võib juhtuda, et 30ndate teises pooles pole enam kvaliteetseid rakke, mida kasutada.Külaline kirjutas: ↑29 Mär 2026 11:41Mitte mingit juttu ei olnud siin neljakümnendates laste saamisest. Te kargasite kallale naisele, kes sai 39 aastaselt lapse, et miks ei teinud doonorrakkudega või miks võtsid sellise riski. Ma olen sada korda öelnud, et Eestis on kokku lepitud, et alla 40 aastastele ei soovitata mingeid doonorrakke ja risk on hinnatud madalaks. Kui soovid lihtsalt mingit teemalaiendust teha, siis lase edasi.
-
Külaline
Igasuguseid asju võib olla, selleks ongi arst, kes nõustab naist. Sinu targutamine ei ole siin pädev.Guest kirjutas: ↑29 Mär 2026 11:51Mis vahet on, kas sünnitada esimene laps 39-aastaselt või 40-aastaselt, mõlematel juhtudel kuulutakse riskirühma ja see on vale jutt, et kuni 40-aastani on igasugused riskid hinnatud madalaks. Võib juhtuda, et 30ndate teises pooles pole enam kvaliteetseid rakke, mida kasutada.Külaline kirjutas: ↑29 Mär 2026 11:41Mitte mingit juttu ei olnud siin neljakümnendates laste saamisest. Te kargasite kallale naisele, kes sai 39 aastaselt lapse, et miks ei teinud doonorrakkudega või miks võtsid sellise riski. Ma olen sada korda öelnud, et Eestis on kokku lepitud, et alla 40 aastastele ei soovitata mingeid doonorrakke ja risk on hinnatud madalaks. Kui soovid lihtsalt mingit teemalaiendust teha, siis lase edasi.Guest kirjutas: ↑29 Mär 2026 11:38
-
Külaline
39-aastaselt lapse saanud naine tõi lihtsalt näite, et ootas liiga kaua. TA ju arutleb, kas 34-aastaselt saada juba laps või veel kaaluda. Kui sünnitamist lükatakse aina edasi ja sellises vanuses naine, kes on mehega koos olnud 12 aastat, mõtleb, et äkki on suure pangalaenu tõttu lapse saamiseks veel ara, siis näitab see ühiskonnas laiemalt levinud probleemi ja väärarusaama küll.Külaline kirjutas: ↑29 Mär 2026 11:16Naljakas, et nüüd võetakse selle 38 aastaselt rasestunud naise kallal, samas kui on juttu menopausist, siis kõik 50 aastased naised, kellel veel päevad käivad, arvavad, et võivad probleemideta rasestuda.Pole vaja propageerida kõrges vanuses sünnitamist või tuua üksikuid positiivseid näited.
-
Külaline
Selles mõttes õige, et midagi oodata siin küll enam pole. Sageli avastavad need suured kõhklejad, et tegelikult on laps väga tore ja tahaks kohe mitu neid. See suur vaev ja rahakulu tunduvad kõrvalt hullemad kui ise selles olukorras olles on. Inimene harjub igasuguse eluga ja väike laps kasvab ju väga kiiresti. See aasta või paar, mis sa tema peale jäägitult pühendad, on kogu elukaart arvestades ülimalt väike aeg. Kui mõtled, mis ma siis viimase viie aastaga nii põrutavat ära tegin, mida laps oleks takistanud. Üldiselt on vastus see, et mitte midagi ja aeg lihtsalt voolab. Üle mõtlemine viib sageli selleni, et keskeas lähed sellest poolpidusest suhtest nagunii lahku ja siis pole sul kedagi. Mees läheb leiab noore naise ja teeb ikka oma lapsed, aga naisel siis pole enam midagi valida. Mina kõhklesin ka kaua, aga minu üllatuseks on laps mulle väga palju rõõmu teinud ja minu depressiooni palju leevendanud. Temaga veedetud aeg on olnud parim ravi.Guest kirjutas: ↑29 Mär 2026 12:1639-aastaselt lapse saanud naine tõi lihtsalt näite, et ootas liiga kaua. TA ju arutleb, kas 34-aastaselt saada juba laps või veel kaaluda. Kui sünnitamist lükatakse aina edasi ja sellises vanuses naine, kes on mehega koos olnud 12 aastat, mõtleb, et äkki on suure pangalaenu tõttu lapse saamiseks veel ara, siis näitab see ühiskonnas laiemalt levinud probleemi ja väärarusaama küll.Külaline kirjutas: ↑29 Mär 2026 11:16Naljakas, et nüüd võetakse selle 38 aastaselt rasestunud naise kallal, samas kui on juttu menopausist, siis kõik 50 aastased naised, kellel veel päevad käivad, arvavad, et võivad probleemideta rasestuda.Pole vaja propageerida kõrges vanuses sünnitamist või tuua üksikuid positiivseid näited.
-
Külaline
Teemaalgataja peab iseendas selgusele jõudma. Mehe survel lapse saamine pole ka õige. Lapsevanemaks saamise või mittesaamise küsimuses ei tohiks paaril erimeelsusi olla. Kui on, siis tekivad tülid varem või hiljem.Külaline kirjutas: ↑28 Mär 2026 22:58Kui sa tegelikult ei taha, siis tuleb mees vabaks lasta ja selliseid asju oleks ´pidanud juba aastaid tagasi arutama. Ja ega sul nüüd nii tohutult aega ka enam ei ole seda edasi lükata.Guest kirjutas: ↑25 Mär 2026 07:21
Ja laps ei lapi ühtegi suhet, mis logisema hakkab, pea seda hästi meeles! Niiet kas see rahulolematus on ainult lapse puudusest või hakkab suhe maha käima, seda hinnata oskad sa ise paremini.
-
Külaline
Mina kasutasin oma rakke, olin 40. Kuklavolt oli ok, muid teste ei teinud. Laps ka ok, nüüd juba päris suur.Külaline kirjutas: ↑29 Mär 2026 11:38Suurem osa? Palju sa tead naisi, kes 40ndates saavad vanade rakkudega esimese lapse? Kui naised räägivad avalikult, et sünnitasid hilisemas eas ja said terve lapse, siis see ei tähenda, et nad kõik kindlasti kasutasid oma rakke, kõike lihtsalt ei mainita. Kui juba 32-aastastel võib kuluda seitse aastat lapse saamiseks, siis millest veel rääkida 40+ puhul? Ka 60-aastaselt isaks saamine on suur risk.Külaline kirjutas: ↑29 Mär 2026 11:16Üksikuid positiivseid näiteid? Ikka suurem osa on ju positiivsed näited. Ja väga imelik on ka see, et loomulikult on vanemate isade puhul samuti riskid kõrgenenud, aga keegi ei hakka 60 aastastele issidele siin nina peale viskama, et võtsid suure riski, et lapse said vms. Kui arstide poolt on hinnatud, et kuni 40 aastaste naiste IVF-iga rasestumine ei ole kuigi suur risk, siis on nii, teie mõttetu targutamine pole siin asjakohane.Pole vaja propageerida kõrges vanuses sünnitamist või tuua üksikuid positiivseid näited.
-
Külaline
Riskid on iga rasedusega ja tõsi on see, et vanemana on need suuremad. Sellegipoolest on need kõik suurema jälgimisega ennetatavad ja Downi sündroomi osas tehakse testid nagunii 35+ rasedatele. Mingit põhjust ei ole kõrge vererõhu hirmus jätta laps saamata. Loomulikul teel saavad lapsi igasugused naised, isegi kui nad joovad, suitsetavad ja ei harrasta tervislikke eluviise ja tavaliselt läheb sellegipoolest kõik hästi. IVF-iga naised on tavapärasest suurema jälgimise all, seega väga paljud need sinu välja toodud hirmsad probleemid on ennetatavad ja ravitavad. Muidugi on parem laps saada nooremalt, aga kui nii on läinud, siis ei pea sellepärast küll doonorrakke kasutama, et ollakse 35+.Siin juba kirjutati, et vanemat naist võivad raseduse ajal ohustada suurema tõenäosusega rasedusdiabeet, preeklampsia ja kõrge vererõhk ja lapsel on oht sündida enneaegselt või Downi sündroomiga.
-
Külaline
Downi sündroomiga lapsi saavad ka noored. See ei ole tänapäeval enam nö vanemate emade asi. Muidugi vanemas eas risk kasvab. See lihtsalt on halb geneetiline kokkusattumus.
-
Külaline
Mis sellest pangalaenust nii väga karta. Pank hindas teie võime ja kui saite laenu, järelikult olete maksevõimelised. Kui keegi kaotab töö, on laenukindlustus.
-
Külaline
Ära minu kogemust küll OMA argumendi kaitseks kasuta, see ei päde. Meil oli nt asi üldse mehes ja ma ei olnud 40 ligi, et seepärast 5 katset läks. Ja üldiselt lähtub arst alati konkreetsets juhust oma soovitustes- vanus on ainult väike fakt, kaasuvad haigused ja muud põhjused on palju otsustavamad, niiet aitab ehk.Guest kirjutas: ↑29 Mär 2026 10:00Keegi alles kirjutas, et tegi 5 IVF-i. Kus on väidetud, et kuni 40-aastased terved naised ei peaks üldse IVF-i proovima või loobuma 3 katsest? Veelkord, jutt käis, et kui IVF-d korduvalt ebaõnnestuvad, aga proovitakse teha aina uusi katseid vanade rakkudega, siis see ei pruugi viia soovitud tulemuseni.
-
Külaline
Kui paaril, nagu teemaalgatajal ja ta mehel on erinevad soovid, siis sellised inimesed ei sobi kokku, nende elu eesmärgid on liiga erinevad. Tuleb siis uus elukaaslane leida, kellega on sarnasemad tulevikuplaanid.Külaline kirjutas: ↑30 Mär 2026 18:23Ära minu kogemust küll OMA argumendi kaitseks kasuta, see ei päde. Meil oli nt asi üldse mehes ja ma ei olnud 40 ligi, et seepärast 5 katset läks. Ja üldiselt lähtub arst alati konkreetsets juhust oma soovitustes- vanus on ainult väike fakt, kaasuvad haigused ja muud põhjused on palju otsustavamad, niiet aitab ehk.
-
Külaline
Lapse saamiseks peab endal olema suur soov. Esimesed aastad käib kogu elu lapse järgi. Kui laps juhtub olema kehv magaja, siis tuleb öösiti korduvalt üles ärgata. Kui naine või mees on kerge unega, siis jääb unetunde väheks ja kõik teavad, kuidas väsimus enesetunnet mõjutab. Mõni on loid, teine närviline. Kui laps läheb lasteaeda, siis võib juhtuda, et pool aastat käib nädal või kaks lasteaias ja siis nädal kodus jne.Külaline kirjutas: ↑25 Mär 2026 07:21 Olen 34-a naine ja mehega koos 12 aastat. Elasime kuni eelmise aastani mehe vanemate suures majas, otseselt muresid polnud. Käime mehega mõlemad tööl täiskoormusega. Eelmisel sügisel aga otsustasime siiski omaette minna ja ostsime uusarendusse korteri, muidugi suure laenuga, endal meil oli vaid sissemakse jaoks raha. Olin jube õnnelik, oma pesake, mõnus elu.
Nüüd aga mehel tiksub bioloogiline kell (või ma ei tea mis, tahab lihtsalt isaks saada). Me oleme mõlemad esimesel ringil ja kummalgi lapsi ei ole. Ütleb, et nüüd ju oma kodu, tube piisavalt, lapsele oma tuba...aga mina vaatan seda pangalaenu ja ei julge last saada.
-
Külaline
Teemaalgataja võiks ise ka veidi sõna sekka öelda. Oleks kergem nõu anda siis.
Ma kahtluatan, et seal suhtes on ka muid asju, mis vb seda lastesoovi edasi lükkab.
Ma kahtluatan, et seal suhtes on ka muid asju, mis vb seda lastesoovi edasi lükkab.
-
Külaline
34aastasena ja pikas-pikas püsisuhtes pole kunagi endas selgust saanud ega jutukski tulnud, et kuna ja mitu last? Pole kunagi olnud juhust, et äkki oled rase ja mis siis saaks? Kogu aeg oled kaitsevahendeid kasutanud ja pole alt vedanud? Oleks tagumine aeg omaette juurelda, mis su soovid on ja mida sa elult tahad ja kas see, mida teemaalgatuses kirjeldad, on tegelik põhjus või ettekääne. Vanemahüvitise jms ei peaks ju pangalaen kohe kinni nöörima, kuidas su meelest raskematel vaesematel aegadel hakkama saadi, kui polnudki veel mingit emapalka!
-
Külaline
Vabandan, et teemavälist juttu ajan, aga ma ei saa sellest küsimusest aru. Kui inimene on parajasse ikka jõudnud ja hakkab seksima, siis ongi ainus viis kaitsevahendeid kasutada ju? Kondoom, pillid, mis iganes. Kaitsevahendite kasutamine on norm. Kui ilma kaitsevahenditeta seksid siis oledki de facto otsuse teinud, et siia võib nüüd üks laps tulla, kuna risk on niivõrd suur.Guest kirjutas: ↑31 Mär 2026 14:59 Kogu aeg oled kaitsevahendeid kasutanud ja pole alt vedanud?
Kes on foorumil
Kasutajad foorumit lugemas: Google [Bot], Mammut ja 8 külalist