Uskumatud ettepanekud ärakasutajatelt.

vana hea klassika
Vasta
Külaline

Postitus Postitas Külaline »

Tallinnas on tööpakkumisi lademes.
Kandideerijaid on ka lademetes. Ma kandideerisin kohale, kus oli 147 kandidaati. Kusjuures oli magistrikraadi nõudev töö, mitte päris selline, mida võib igaüks teha.
Külaline

Guest kirjutas: 15 Mär 2026 12:42
Külaline kirjutas: 15 Mär 2026 12:39
Guest kirjutas: 15 Mär 2026 12:35
Ideaalses maailmas nii on jah. Aga arvestades preguse olukorra tööturgu, siis tõesti enam ei saa valida töökohta asukoha järgi. Hea kui üldse töökoha saad!
Seega minu arvates on patt nuriseda bussiga liiklemise üle.
Mis meie tööturul viga on? Tallinnas on tööpakkumisi lademes. Ma eeldan, et sa räägid Tallinnast, kuna mainisid trammi.
Aga miks siis töötus nii suur on?
Ma tegelt ei mõelnud üldse Tallinnat. Tööpakkumisi võib olla lademetes aga töötus ikka järjest aga kavab.
Meil ei ole üldse suur töötus. Jaanuarikuu andmeil on see 5-6%. Võrdluseks: Soomes ja Hispaanias on see 10%, Rootsis 9%. Ka Lätis-Leedus on kõrgem kui Eestis.
Külaline

Guest kirjutas: 15 Mär 2026 12:44
Tallinnas on tööpakkumisi lademes.
Kandideerijaid on ka lademetes. Ma kandideerisin kohale, kus oli 147 kandidaati. Kusjuures oli magistrikraadi nõudev töö, mitte päris selline, mida võib igaüks teha.
Mis vahet seal on? Enamik kandidaate siiski ei kvalifitseeru. Tänapäeval on väga palju selliseid, kes suvaliselt kandideerivas vasakule ja paremale.
Külaline

Guest kirjutas: 15 Mär 2026 12:42 töötus ikka järjest aga kavab.
Statistikaameti andmeil siiski langeb. 2024. aastal oli töötus 7,5% ja 2025. aastal 6,6%. Käesoleva aasta alguseks on veelgi langenud.
Külaline

Guest kirjutas: 15 Mär 2026 12:14
Guest kirjutas: 15 Mär 2026 11:54
Guest kirjutas: 15 Mär 2026 11:44
Appi. Miks sa oma elu ise raskeks teed?
Sest ma ei taha maksa 150 eurot kuus parkimise eest. See tund aega ja natukene peale (üks ots) sobib mulle.
Jah, ma ka ei tahaks maksta 150 eurot kuus parkimise eest. Aga minu jaoks oluline, et töökoht oleks kesklinnas või selle ligidal, just sellepärast, et saaks kiiresti tööle ja koju, vajadusel lõunapausi ajal mõnda toredasse kohvikusse või poodi ja et ma ei sõltuks mingist transpordist. Iialgi ei töötaks sellise koha peal, kuhu peaks tund aega mitme transpordivahendiga sõitma.
Minu töökoht asubki südalinnas. Lihtsalt ma ise elan äärelinnas. Ma kahjuks ei ole nii nõutud kaup tööturul, et saaksin valida töökohta selle järgi, et see asuks minu kodu kõrvalmajas. Olen õnnelik, et mul üldse on tööd, kuna olen 50+ vanuses ehk siis see, keda nimetatakse nähtamatuks naiseks.

Minu õnn on see, et ma ei pea iga päev kohal käima, vaid saan tööd teha ka kodus. Üks-kaks korda nädalas kontorisse minna on igati ok.
Külaline

Guest kirjutas: 15 Mär 2026 12:33
Guest kirjutas: 15 Mär 2026 11:44
Appi. Miks sa oma elu ise raskeks teed?
Sest ma ei taha maksa 150 eurot kuus parkimise eest. See tund aega ja natukene peale (üks ots) sobib mulle.
Täitsa hakkas huvitama, kus võiks asuda selline piirkond Tallinnas, kus on veel parkimine tasuline ning kuhu peab sõitma peale enda transpordist lahkumist veel 2 vahendiga? Meil pole nii suur tasulise parkimise alagi. Kui asi on ajavõidus (mõnikord on ühistranspordiga ligipääs kiirem, näiteks tipptundidel trammiga), siis on iseasi.
Mida tähendab, kus asub Tallinnas selline piirkond, kus on VEEL parkimine tasuline? Terves kesklinnas on tasuline parkimine. Mina tulen Jälgimäelt. Jätan auto kesklinnas ühte tasuta parklasse. Sealt istun trammile ja sõidan Vabaduse platsile. Ja sealt edasi istun bussile, mis viib mind tööle. Tulebki ilusti 1 h täis. Millegipärast sama teedpidi tagasi kulub isegi kauem aega. 1 h ja 15 min või isegi kauem. Põhjus vist selles, et sel ajal on liiklus tihedam kui hommikul.
Külaline

Guest kirjutas: 15 Mär 2026 12:39
Ideaalses maailmas nii on jah. Aga arvestades preguse olukorra tööturgu, siis tõesti enam ei saa valida töökohta asukoha järgi. Hea kui üldse töökoha saad!
Mis meie tööturul viga on? Tallinnas on tööpakkumisi lademes. Ma eeldan, et sa räägid Tallinnast, kuna mainisid trammi.
20-30-aastastele kindlasti, aga mitte 50+ vanuses naistele, kes on omal ajal omandanud hariduse, mida tänapäeval enam vaja ei lähe.
Külaline

Guest kirjutas: 15 Mär 2026 10:26 Vot sellest autot luksuseks, ja veel mõttetuks luksuseks, pidajast ei saa mina ka aru.

Auto ei ole luksus, vaid elementaarne tarbeese, mis hoiab tohutult kokku aega ja annab vabaduse. Eriti sellises riigis nagu Eesti, kus on hõre asustus ja ühistransport jätab soovida. Kusagil Manhattanil, Pariisi või Londoni kesklinnas elades oleks asi vast teisiti.

Jah, mulle ka meeldib jala käia ja ei ole mingit probleemi 400 m kaugusele poodi jalutada, lihtsalt jalutamise mõttes. Seega ei kasuta autot iga päev, vaid mõned korrad nädalas. Aga kui vaja on, on ta olemas.

Arvan, et selline ideoloogia on pärit nõuka-ajast, kus tavaline pereema ju teatavasti autot ei juhtinud, vaid tassis oma 10 kilo toitu käe otsas koju, seejuures veel täistuubitud bussis tungeldes.
Eestis on see auto ikka veel suht luksus - eestlase keskmine kulu autole on umbes kolmandik sissetulekust, millise muu tarbeeseme peale (mida 95% ajast ei kasutata) kulutatakse veel selline summa. Selle raha eest teeks juba nii mōndagi muud põnevat kui tööle ja koju sõitmist.
Külaline

Külaline kirjutas: 15 Mär 2026 13:01
20-30-aastastele kindlasti, aga mitte 50+ vanuses naistele, kes on omal ajal omandanud hariduse, mida tänapäeval enam vaja ei lähe.
Ma usun, et isegi 40+ on juba raske töökohta vahetada. Ja eriti väikelastega emal/isal.
Külaline

Guest kirjutas: 15 Mär 2026 13:00
Guest kirjutas: 15 Mär 2026 12:33
Täitsa hakkas huvitama, kus võiks asuda selline piirkond Tallinnas, kus on veel parkimine tasuline ning kuhu peab sõitma peale enda transpordist lahkumist veel 2 vahendiga? Meil pole nii suur tasulise parkimise alagi. Kui asi on ajavõidus (mõnikord on ühistranspordiga ligipääs kiirem, näiteks tipptundidel trammiga), siis on iseasi.
Mida tähendab, kus asub Tallinnas selline piirkond, kus on VEEL parkimine tasuline? Terves kesklinnas on tasuline parkimine. Mina tulen Jälgimäelt. Jätan auto kesklinnas ühte tasuta parklasse. Sealt istun trammile ja sõidan Vabaduse platsile. Ja sealt edasi istun bussile, mis viib mind tööle. Tulebki ilusti 1 h täis. Millegipärast sama teedpidi tagasi kulub isegi kauem aega. 1 h ja 15 min või isegi kauem. Põhjus vist selles, et sel ajal on liiklus tihedam kui hommikul.
No seda ma mõtlengi, et kas siis seal kohas, kuhu sa bussiga sõidad, pole kuhugi lähemal võimalik parkida? Arusaadav, et sõidad trammiga kesklinna, aga kui seal ümber istud, siis ju sõidad jälle kesklinnast välja, ei? Et miks sa autoga siis töökoha juurde või selle lähedale ei sõida?
Külaline

Guest kirjutas: 15 Mär 2026 13:52

Ma usun, et isegi 40+ on juba raske töökohta vahetada. Ja eriti väikelastega emal/isal.
Tegelikult on meil töökohti tõesti lademes, mõnele ametikohale otsitakse tikutulega inimesi. Keegi aga ei lähe. Kuni on võimalik töökohti valida, mitte võtta esimest ettejuhtuvat, seni ei saa ometi rääkida tõsiseltvõetavast tööpuudusest. Jah, sama palgaga ja töö laadiga ametikohta 50+ vanuses ilmselt lihtne leida pole, kuid siin on jutt siiski MEELDIVA töö puudumisest, mitte tööpuudusest.
Külaline

Guest kirjutas: 15 Mär 2026 14:03
Guest kirjutas: 15 Mär 2026 13:00
Guest kirjutas: 15 Mär 2026 12:33 Täitsa hakkas huvitama, kus võiks asuda selline piirkond Tallinnas, kus on veel parkimine tasuline ning kuhu peab sõitma peale enda transpordist lahkumist veel 2 vahendiga? Meil pole nii suur tasulise parkimise alagi. Kui asi on ajavõidus (mõnikord on ühistranspordiga ligipääs kiirem, näiteks tipptundidel trammiga), siis on iseasi.
No seda ma mõtlengi, et kas siis seal kohas, kuhu sa bussiga sõidad, pole kuhugi lähemal võimalik parkida? Arusaadav, et sõidad trammiga kesklinna, aga kui seal ümber istud, siis ju sõidad jälle kesklinnast välja, ei? Et miks sa autoga siis töökoha juurde või selle lähedale ei sõida?
Ei saa aru su jutust. Kui kesklinnas on igal pool tasuline parkimine, ja minu töökoht on kesklinnas, siis järelikult ma ei saa autoga oma asutuseni sõita. Kogu asutuse lähipiirkond on tasuline. Jätan auto sinna, kus on kesklinnale kõige lähem tasuta parkimise võimalus.

Trammiga sõidan kesklinna ja sealt istun bussile ja sõidan samuti kesklinna, sest tramm mu töökohta ei sõida.
Külaline

Guest kirjutas: 15 Mär 2026 14:06

Tegelikult on meil töökohti tõesti lademes, mõnele ametikohale otsitakse tikutulega inimesi. Keegi aga ei lähe. Kuni on võimalik töökohti valida, mitte võtta esimest ettejuhtuvat, seni ei saa ometi rääkida tõsiseltvõetavast tööpuudusest. Jah, sama palgaga ja töö laadiga ametikohta 50+ vanuses ilmselt lihtne leida pole, kuid siin on jutt siiski MEELDIVA töö puudumisest, mitte tööpuudusest.
Mis ametikohale otsitakse inimesi tikutulega? Jätame need Müügimeistrid jmt siit loetelust välja.
Külaline

Mis ametikohale otsitakse inimesi tikutulega? Jätame need Müügimeistrid jmt siit loetelust välja.
Müügimeistrisse on soovijaid piisavalt, kõik lihtsalt ei saa selle tööga piisavalt hästi hakkama. Muidugi mõnele ametikohale otsitakse tikutulega. Näiteks koolipsühholoogi või logopeedi kohale. Sest kvalfikatsiooninõuded on sinna väga kõrged (esiteks on nendele erialadele üliraske sisse saada), siis õpi viis aastat pluss veel nõudmisi. Ja palka pakutakse 2000 eurot, kui sellise kvalifikatsiooniga inimestele on ka muid suurema palgaga pakkumisi lademetes. Sellisele kohale on tõesti inimest raske leida. Mitte sellepärast, et neid pole, vaid et palk ja nõudmised pole kooskõlas. Või siis mõnes koolis tahetakse eripedagoogist teha mingit tööorja, kes kõik lollid targaks teeb ja võtab kõige hullemad lapsed endale kantseldada, palk jälle väga madal. Siis muidugi keegi paberitega inimene sellist kohta ei taha. Aga sellel pole mitte mingit pistmist üldise töötuse tasemega või sellega, et vähegi normaalsele töökohale on väga palju kandidaate. Näiteks mul on eripedagoogi paberid, koolist läksin varsti ära ülikooli tööle, kus palk on poole suurem ja tööd on poole vähem. Jõuan veel tööaajast erakonsultatsioone ka teha. Eks neid töökohti ole teisigi, mida keegi ei taha, kes kvalifikatsioonile vastaks.
Külaline

Külaline kirjutas: 15 Mär 2026 14:10
Guest kirjutas: 15 Mär 2026 14:06
Müüjateks otsitakse, aga hirmväikse palgaga. Ja võetakse noori, kes pole väga nõudlikud, kuigi püsivad paigal ainult 3-4 kuud, on pidevalt haiguslehel ega oska isegi teatada oma haigestumisest, helista ja aja taga.
Ise vanuses 55+ üritasin eelmisel aastal tööle minna, sest meeldib suhelda, olen väga hea müügiinimene ja liikuva eluviisiga, aga ei, mitte kuskile, kuhu soovisin, mind ei valitud. Iseenesest naljakas, endise ettevõtjana teadmisi ja oskuseid väga laialdaselt. Sain aru, et pole mõtet üritadagi, rahalises mõttes vaja polegi, aga tõenäoliselt sama olukord paljudel minuealistel.
Külaline

Külaline kirjutas: 15 Mär 2026 11:28
Guest kirjutas: 15 Mär 2026 07:59
Külaline kirjutas: 14 Mär 2026 22:09Ehk siis, sa arvad, et 5 x nädalas tööle-tagasisõit (kokku edasi tagasi 30 km) pluss iga nädalavahetusel maalesõit (kokku edasi tagasi 170 km) ja lisaks sõidud üle Eesti, kui tuleb tahtmine minna spaasse või lihtsalt vaatamisväärsusi imetlema, on kindlasti ebamugavam ja kallim kui taksoga liiklemine?
Kui valida selline töö- või elukoht, kuhu autota ei saa, on vast teine asi. Ise valisime elukohaks sellise koha, kus lapsed saavad ka üksi igal ajal iseseisvalt igale poole liikuda. Ise ei viitsiks kogu aeg kellegi autojuht või pidevalt rooli taga olla. Meil on auto, aga vahel eelistan küll rongi - saab tööd teha, magada, lugeda, pole parkimisprobleeme jne.
Ega ma ka päris Uugametsas ei ela. Täitsa Tallinna äärelinnas. Bussid-rongid sõidavad, aga minu töökoht asub tõesti 15 km kaugusel kodust. Kui ma läheksin sinna bussiga, siis kulub mul tööleminekuks 2,5 h. Kui ma lähen autoga, siis 1 h (autoga päris tööle sõita ei saa ja pean pool maad bussiga minema).

No mis sa arvad, kumb variant mugavam on?
Tekkis täitsa huvi, kus on selline töökoht, kuhu autoga sõita ei saa ja peab pool maad bussiga minema?
Külaline

Guest kirjutas: 15 Mär 2026 14:30
Guest kirjutas: 15 Mär 2026 14:06 Tegelikult on meil töökohti tõesti lademes, mõnele ametikohale otsitakse tikutulega inimesi. Keegi aga ei lähe. Kuni on võimalik töökohti valida, mitte võtta esimest ettejuhtuvat, seni ei saa ometi rääkida tõsiseltvõetavast tööpuudusest. Jah, sama palgaga ja töö laadiga ametikohta 50+ vanuses ilmselt lihtne leida pole, kuid siin on jutt siiski MEELDIVA töö puudumisest, mitte tööpuudusest.
Müüjateks otsitakse, aga hirmväikse palgaga. Ja võetakse noori, kes pole väga nõudlikud, kuigi püsivad paigal ainult 3-4 kuud, on pidevalt haiguslehel ega oska isegi teatada oma haigestumisest, helista ja aja taga.
Ise vanuses 55+ üritasin eelmisel aastal tööle minna, sest meeldib suhelda, olen väga hea müügiinimene ja liikuva eluviisiga, aga ei, mitte kuskile, kuhu soovisin, mind ei valitud. Iseenesest naljakas, endise ettevõtjana teadmisi ja oskuseid väga laialdaselt. Sain aru, et pole mõtet üritadagi, rahalises mõttes vaja polegi, aga tõenäoliselt sama olukord paljudel minuealistel.
Siis tekibki küsimus, et mis mõte on pensioniea tõstmisel - kui juba keskeas inimesi kuhugi ei taheta? Taanis pidi pensioniiga üldse 70-ni tõstetama. Huvitav, kas kõiki neid 60+ vahel olevaid inimesi siis tööturul tahetakse ka? Kui 60+ tööle ei saa, siis elavad ikka mingist sotstoetusest ju.
Külaline

Guest kirjutas: 15 Mär 2026 14:34
Külaline kirjutas: 15 Mär 2026 11:28
Guest kirjutas: 15 Mär 2026 07:59

Kui valida selline töö- või elukoht, kuhu autota ei saa, on vast teine asi. Ise valisime elukohaks sellise koha, kus lapsed saavad ka üksi igal ajal iseseisvalt igale poole liikuda. Ise ei viitsiks kogu aeg kellegi autojuht või pidevalt rooli taga olla. Meil on auto, aga vahel eelistan küll rongi - saab tööd teha, magada, lugeda, pole parkimisprobleeme jne.
Ega ma ka päris Uugametsas ei ela. Täitsa Tallinna äärelinnas. Bussid-rongid sõidavad, aga minu töökoht asub tõesti 15 km kaugusel kodust. Kui ma läheksin sinna bussiga, siis kulub mul tööleminekuks 2,5 h. Kui ma lähen autoga, siis 1 h (autoga päris tööle sõita ei saa ja pean pool maad bussiga minema).

No mis sa arvad, kumb variant mugavam on?
Tekkis täitsa huvi, kus on selline töökoht, kuhu autoga sõita ei saa ja peab pool maad bussiga minema?
Miks ma pean oma töökoha siin avalikuks tegema? Või mis sind täpsemalt vaevab?

Ma ei ole öelnud, et autoga sinna minna ei saa. Saab küll - korralik parkla on lausa maja taga. Aga paha lugu on see, et see parkimine maksab seal 150 eurot kuus. Ma ei ole oma raha peale vihane. Pigem liigun tööle-koju pool tundi kauem kui et sellise summa välja käin.
Külaline

Guest kirjutas: 15 Mär 2026 14:06 Tegelikult on meil töökohti tõesti lademes, mõnele ametikohale otsitakse tikutulega inimesi. Keegi aga ei lähe. Kuni on võimalik töökohti valida, mitte võtta esimest ettejuhtuvat, seni ei saa ometi rääkida tõsiseltvõetavast tööpuudusest. Jah, sama palgaga ja töö laadiga ametikohta 50+ vanuses ilmselt lihtne leida pole, kuid siin on jutt siiski MEELDIVA töö puudumisest, mitte tööpuudusest.
Päris nõme jah, et 50+ naisi enam tööturul ei hinnata. Tegelikult on selles vanuses naised kõige paremad töötajad. Esiteks nad ei nurise ega nõua nii palju. Vanus on selline, kus tervis on veel enam vähem ja haiguse tõttu puudumisi pole. Lapsed on juba suured või vanuses, kus ei ole vaja nendega haiguslehtedel olla või nende pärast töölt eemal olla. Lisaks on selles vanuses naised väga vastutustundlikud ja püsivad.
Külaline

Külaline kirjutas: 15 Mär 2026 14:45
Siis tekibki küsimus, et mis mõte on pensioniea tõstmisel - kui juba keskeas inimesi kuhugi ei taheta? Taanis pidi pensioniiga üldse 70-ni tõstetama. Huvitav, kas kõiki neid 60+ vahel olevaid inimesi siis tööturul tahetakse ka? Kui 60+ tööle ei saa, siis elavad ikka mingist sotstoetusest ju.
Väga hea märkus. Pensioniiga tõstetakse tõenäoliselt raha kokkuhoiu mõttes, aga kui siia lisada veel need töökohad, mis vähenevad AI kasutuse tõttu, muutub üldpilt ju päris palju. Jäävadki üle abirahad või sunnitakse siis eelpensionile minema, ikkagi kokkuhoid...Tulevik saab ülepea olema üpris ennustamatu, ilmselt tuleks juba kahekümnendates alustada raha kogumisega. Kõigepealt selleks, et oleks eraarstidele maksta ja seejärel isikliku pensionifondi loomiseks.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Bing [Bot], kiisu, Semrush [Bot] ja 4 külalist