Söögiisu ja täiskõhutunne geneetilised?

sh kaaluga seotud teemad
Külaline

Söögiisu ja täiskõhutunne geneetilised?

Postitus Postitas Külaline »

Selline teadustöö siis tehtud. Ometi nii paljud ütlevad, et ülesöömine on tahtejõuküsimus, kas sul on seda või mitte. Samas kui antud tööst tuleb välja, et see, kas inimene tunnetab, et kõht on täis või ei, on geneetiline. Ja samuti, et üldse söömine on tugevamalt närvisüsteemiga seotud kui arvati.

Koostöös Tartu Ülikooli teadlastega uurisime enam kui 204 000 geenidoonori kehakaalu ja terviseandmeid ning viisime läbi ulatusliku geenianalüüsi.
Leidsime sadu geneetilisi seoseid kehakaaluga - enamik neist olid teadusele juba tuttavad.
Kuid eestlaste genoomidest tuli välja ka uut ja põnevat:
🔹 Haruldasemad, tugeva toimega geenivariandid POMC ja MC4R geenides, mis mõjutavad söögiisu ja täiskõhutunde teket. Jah, ka täiskõhutunne käib läbi aju!
🔹 Uued seosed geenides PTPRT ja ADGRL3, mida varem kehakaaluga seostatud polnud - sellistest leidudest võivad saada tulevased ravimisihtmärgid.
🔹 Enamik leitud geene tegutseb närvisüsteemis, mis kinnitab, et kehakaalu geneetika on tihedalt seotud aju ja närvitalitlusega, mitte ainult ainevahetusega.
Külaline

Tundub loogiline.

Kui meie muud iseloomuomadused ja kalduvused on päritavad, siis miks mitte isu.

Tahtejõud on ka muidugi tähtis, aga ka tahtejõud on päritav. Osal inimestel on maiustustest loobumiseks vaja vaata et üleinimlikku pingutust, samas teisi ei huvitagi maiustused.

Ise olen vahepealne, usun, et mul on toidusse üsna eluterve suhtumine. Ma ei õgi piiramatult, magusat mõõdukalt, jne. Samuti aga ei kaldu ka teise äärmusse, et ei mingit suhkrut ega jahu, mitte kunagi. Kõik need anoreksikud ja ortoreksikud. Raske on elada, kui toit on kinnisidee, vahet pole, millises suunas.
Külaline

Ma olen üks neist, kes Ozempicut kasutab. Ja mu elu võrreldes varasemaga on nagu öö ja päev.. Kui ilma süstita oli söök mul päeva jooksul läbiv mõte - ja mitte maitse, vaid see, kuidas ometi suuremaid koguseid süüa saaks, siis ometi kord saan ma normaalselt elada. Nüüd ma mõistan, miks osad inimesed on saledad! Sest nende elu ei ole 24/7 võitlus isuga süüa. (Olen ka varem, aastate eest juba, võtnud 40 kilo alla, nii et päris tahtejõuetu ma pole. Aga säilitada seda ei suutnud, lihtsalt isu on niivõrd hea.)
Külaline

Külaline kirjutas: 17 Okt 2025 19:29 Ma olen üks neist, kes Ozempicut kasutab. Ja mu elu võrreldes varasemaga on nagu öö ja päev.. Kui ilma süstita oli söök mul päeva jooksul läbiv mõte - ja mitte maitse, vaid see, kuidas ometi suuremaid koguseid süüa saaks, siis ometi kord saan ma normaalselt elada. Nüüd ma mõistan, miks osad inimesed on saledad! Sest nende elu ei ole 24/7 võitlus isuga süüa. (Olen ka varem, aastate eest juba, võtnud 40 kilo alla, nii et päris tahtejõuetu ma pole. Aga säilitada seda ei suutnud, lihtsalt isu on niivõrd hea.)
Küsin, et kuidas olid lood alkoholiga? Siider, vein, midgi muud?

Ma suudan alla võtta hästi kui ma ei jooks. Aga kõik töö ja peremured ajavad mind kohe alkost lohutust otsime. Nii mõnus relax tunne tuleb peale, kui peale tööd joon. Kõik tundub pehmem :)
Külaline

Guest kirjutas: 17 Okt 2025 19:53
Külaline kirjutas: 17 Okt 2025 19:29 Ma olen üks neist, kes Ozempicut kasutab. Ja mu elu võrreldes varasemaga on nagu öö ja päev.. Kui ilma süstita oli söök mul päeva jooksul läbiv mõte - ja mitte maitse, vaid see, kuidas ometi suuremaid koguseid süüa saaks, siis ometi kord saan ma normaalselt elada. Nüüd ma mõistan, miks osad inimesed on saledad! Sest nende elu ei ole 24/7 võitlus isuga süüa. (Olen ka varem, aastate eest juba, võtnud 40 kilo alla, nii et päris tahtejõuetu ma pole. Aga säilitada seda ei suutnud, lihtsalt isu on niivõrd hea.)
Küsin, et kuidas olid lood alkoholiga? Siider, vein, midgi muud?

Ma suudan alla võtta hästi kui ma ei jooks. Aga kõik töö ja peremured ajavad mind kohe alkost lohutust otsime. Nii mõnus relax tunne tuleb peale, kui peale tööd joon. Kõik tundub pehmem :)
Ma jõin samuti üsna tihti alkoholi, nüüd Ozepicuga pole päris lõpetanud, aga joon oluliselt vähem. Kuidagi nagu lihtsalt ei vaja enam alkoholi. Aga ma ei tea, kas see on ainult minu puhul nii, või mõjub ravim kõigile.
Külaline

Ilmselt õige. Mu emal on peale minu veel 3 last, aga teise mehega. Ema on sale olnud läbi elu, mina samuti ja üks mu poolvendadest. Meie siis selle vennaga saame süüa mida soovime, kaalu ei tule. Ülejäänud kaks last on ülekaalulised, täpselt nagu nende isa. Sale oli ka minu emaema, isa,isa ema ja isa isa. Ilmselt siis ei ole tulnud seda geenivarianti sisse kummaltki poolt. Minu laps on täpselt minusse.
Seos närvisüsteemiga ka raudselt olemas. Niipea, kui mul on stressi, söögiisu langeb ja kaal samuti (kuigi seda ma ei soovi).
Külaline

Külaline kirjutas: 18 Okt 2025 23:35Seos närvisüsteemiga ka raudselt olemas. Niipea, kui mul on stressi, söögiisu langeb ja kaal samuti (kuigi seda ma ei soovi).
Ja mina hakkan stressi just söögiga leevendama. Alko ka veel lisaks. Ei suuda muudmoodi relaxida.
Külaline

Guest kirjutas: 18 Okt 2025 23:35 Ilmselt õige. Mu emal on peale minu veel 3 last, aga teise mehega. Ema on sale olnud läbi elu, mina samuti ja üks mu poolvendadest. Meie siis selle vennaga saame süüa mida soovime, kaalu ei tule. Ülejäänud kaks last on ülekaalulised, täpselt nagu nende isa. Sale oli ka minu emaema, isa,isa ema ja isa isa. Ilmselt siis ei ole tulnud seda geenivarianti sisse kummaltki poolt. Minu laps on täpselt minusse.
Mul on ka suguvõsas üks hea näide, kus ühe pere isapoolne suguvõsa on kõik ülekaalulised, emapoolne suguvõsa on kõik saledad. Selle pere lapsed on ülekaalulised, ehk siis isasse - kuid kasvatanud on neid ainult emapoolne suguvõsa, seega toitunud-liikunud on nad nagu need saledad. See aga pole neid saledaks teinud.
Külaline

Külaline kirjutas: 20 Okt 2025 19:57Mul on ka suguvõsas üks hea näide, kus ühe pere isapoolne suguvõsa on kõik ülekaalulised, emapoolne suguvõsa on kõik saledad. Selle pere lapsed on ülekaalulised, ehk siis isasse - kuid kasvatanud on neid ainult emapoolne suguvõsa, seega toitunud-liikunud on nad nagu need saledad. See aga pole neid saledaks teinud.
Järelikult ei ole nad toitunud nagu need saledad, sest ilma liigselt söömata pole võimalik paks olla. Võimalik, et emapoolne suguvõsa on proovinud neid õigesti toituma panna, aga nad ei tee seda. Need suguvõsajutud on kõik üks paksude eneseõigustus.
Tolmukübe
Kontakt:

Postitus Postitas Tolmukübe »

Ei ole paksude eneseõigustus. See on, kuidas sa loodud oled. Mul oli peika, see sõi 300g šokolaadi, jõi kokat peale ja sõi muid kaloririkkaid toiduaineid, oli kõhna nagu piibuork. Tema ema küsis ka, kuhu sa selle (toidu) kõik paned. Eks tal oli kiire ainevahetus ja vähe rasvarakke, sellepärast kõhna oligi. Teine sööb samamoodi ja paisub nagu õhupall. Ainevahetus on tal aeglane, ja tuleb välja, et ainevahetus on pärilik. Nii kuidas suguvõsa ees, nii paksud/kõhnad järgi. Paks peab jah igat suutäit lugema, aga kõhna vitsutab valimatult ja igas koguses, mida hing ihaldab.
Külaline

Guest kirjutas: 21 Okt 2025 07:45
Külaline kirjutas: 20 Okt 2025 19:57Mul on ka suguvõsas üks hea näide, kus ühe pere isapoolne suguvõsa on kõik ülekaalulised, emapoolne suguvõsa on kõik saledad. Selle pere lapsed on ülekaalulised, ehk siis isasse - kuid kasvatanud on neid ainult emapoolne suguvõsa, seega toitunud-liikunud on nad nagu need saledad. See aga pole neid saledaks teinud.
Järelikult ei ole nad toitunud nagu need saledad, sest ilma liigselt söömata pole võimalik paks olla. Võimalik, et emapoolne suguvõsa on proovinud neid õigesti toituma panna, aga nad ei tee seda. Need suguvõsajutud on kõik üks paksude eneseõigustus.
Kas sa oled juhm? Mida need lapsed seal teisiti toitusid siis kui nende ema ja vanaema ja muud neid hoidnud sugulased? Ostsid nelja-aastasena poest ise saia ja limpsi ja toitusid neist ning ema ega vanaema ei märganud, sõid aga ise tervislikult ning lapsed mitte? Mõtle natuke peaga, mitte oma sapiga.
Külaline

inimesel on ju terve hunnik sugulasi - ema, isa, emaema, emaisa, isaema, isaisa - kelle geenid sind määratlevad.
Ma usun, et kui kõik need sugulased on olnud paksukesed, siis pole eriti varianti, et ise oled piibuork.
Aga kui osad nii, osad naa, siis ilmselt saad ise väga palju ära teha oma kaalukontrolli mõttes.
Külaline

Kas Kaire Vilgatsist saaks sellise kehaga naine nagu Eda-Ines Etti? Kui ta jälgiks toitumist ja liiguks piisavalt, nagu siin öeldakse. Kas saaks?
Külaline

Guest kirjutas: 21 Okt 2025 19:31 Kas Kaire Vilgatsist saaks sellise kehaga naine nagu Eda-Ines Etti? Kui ta jälgiks toitumist ja liiguks piisavalt, nagu siin öeldakse. Kas saaks?
Loomulikult mitte. Kehaehitus juba erinev.
Külaline

Guest kirjutas: 21 Okt 2025 19:31 Kas Kaire Vilgatsist saaks sellise kehaga naine nagu Eda-Ines Etti? Kui ta jälgiks toitumist ja liiguks piisavalt, nagu siin öeldakse. Kas saaks?
Aga saledaks saaks ta ometi, kui vähem sööks ja rohkem liiguks. Kõik need My 600-lb life osalejad võtavad alla peale maolõikust, kui enam endiseid koguseid süüa ei saa. Mis näitab ilmekalt, et ei päde see, et söön ainult kaks kapsalehte, aga kaal ei lange.
Külaline

Guest kirjutas: 21 Okt 2025 20:27
Aga saledaks saaks ta ometi, kui vähem sööks ja rohkem liiguks. Kõik need My 600-lb life osalejad võtavad alla peale maolõikust, kui enam endiseid koguseid süüa ei saa. Mis näitab ilmekalt, et ei päde see, et söön ainult kaks kapsalehte, aga kaal ei lange.
Sa ei saa endiselt vist aru, millest jutt on? Jutt on sellest, et osade inimeste jaoks on normkaalus püsimine kordades keerulisem ülesanne kui teiste jaoks, kohati nii keeruline, et ongi võimalik ainult vägisi, maost jupi välja lõikamise teel, mis lihtsalt füüsiliselt takistab sul söömist - kuid kahjuks ainult mõnda aega, sest magu venib jälle suuremaks, kui ajus endiselt tiksub käsk pidevalt süüa. Semaglutiid pole nii võimas, kuid siiski ka blokeerib paljude jaoks aju liigsed näljaimpulsid ja võimaldab alla võtta. Kahe kapsalehe söömisel päevas langeb loomulikult kehakaal kõigil, kuid sellega kaasnev vaev on inimeseti väga erinev - ühe jaoks natuke pingutust, teise jaoks aga talumatu iga minut, iga sekund näljatundega võitlemine. Kui sina oled see esimene, siis ole pealegi nii mõnus ja tunne end ülitublina, et normaalus oled, kuid tegelik kangelane on hoopis see teine nimetatu, kui ta tõesti kasvõi poole oma ülekaalust maha saab.
Külaline

Kui me nüüd teame sellest, kas siis pole võimalik tegutseda sellest teadmisest? Nt süüa aeglaselt, et aju saaks ka aru, et söömine juba toimub.
Süüa tervislikke ja vähesema kaloriga toite, kui nagunii meeldib süüa.
Ikkagi rohkem liikuda ja samal ajal mitte süüa. Süüagi 3korda päevas ja mõni vahepala puuvilja ja pähklite näol.
Ehk siis hoida end eemal sellest pidevast toiduküllusest.
Mõnede haiguste kolesteroolitõus, neeruhaigused, suhkruhaigus, laktoositalumatus, allergiad mõnele toidule, gluteenitalumatus, ravis on küll dieet ja toitumine oluline ja neid saab parandada, hoida kontrolli all õigema toitumisega. Nii eluaeg. Või distsiplineerib nt laktoositalumatust see kõhuvalu ja lahtisus, et ta ei tahagi teadlikult piimatooteid, kuna pärast on nii halb olla.
Kuidas siis rasvumist ei saa parandada õigema valikuga. Seepärast et hea on süüa ja midagi halba sellega ei kaasnegi, kuni veel ei kaasne mõnd haigust ülemäärasrst kaloraazist ja toidust.
Külaline

Guest kirjutas: 25 Okt 2025 07:01 Kui me nüüd teame sellest, kas siis pole võimalik tegutseda sellest teadmisest? Nt süüa aeglaselt, et aju saaks ka aru, et söömine juba toimub.
Ikkagi rohkem liikuda ja samal ajal mitte süüa. Süüagi 3korda päevas ja mõni vahepala puuvilja ja pähklite näol.
Mõnede haiguste kolesteroolitõus, neeruhaigused, suhkruhaigus, laktoositalumatus, allergiad mõnele toidule, gluteenitalumatus, ravis on küll dieet ja toitumine oluline ja neid saab parandada, hoida kontrolli all õigema toitumisega. Nii eluaeg. Või distsiplineerib nt laktoositalumatust see kõhuvalu ja lahtisus, et ta ei tahagi teadlikult piimatooteid, kuna pärast on nii halb olla.
Kuidas siis rasvumist ei saa parandada õigema valikuga. Seepärast et hea on süüa ja midagi halba sellega ei kaasnegi, kuni veel ei kaasne mõnd haigust ülemäärasrst kaloraazist ja toidust.
Sa reaalselt arvad, et paksud pole seda kõike tuhat korda proovinud??
Nätakas
Teerajaja
Kontakt:

Postitus Postitas Nätakas »

Guest kirjutas: 25 Okt 2025 07:01 Kui me nüüd teame sellest, kas siis pole võimalik tegutseda sellest teadmisest? Nt süüa aeglaselt, et aju saaks ka aru, et söömine juba toimub.
Keegi ju ei ütlegi, et lihtsalt toitumisega ei oleks võimalik alla võtta või kaalu säilitada. Teema on sellest, et osadele inimestele on see kordades raskem kui teistele. Lausa nii raske, et tahtejõust ei piisa. Kõik me teame, et on olemas alkohoolikud, keda keegi ega nad ise päästa ei suuda, sõltuvus on nii tugev. Toiduga on sama.
Külaline

Guest kirjutas: 25 Okt 2025 09:51 Sa reaalselt arvad, et paksud pole seda kõike tuhat korda proovinud??
PROOVIMISEST pole muidugi mingit abi, sedasi peabki kogu ülejäänud elu toituma. Aga paksud just nimelt "proovivad" ja siis jätkavad vana lauluga.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 5 külalist