Lugenud su esimest lauset, sain selgeks, et edasi ma su postitust ei loe. Milleks lugeda rumalate inimeste lühinägelikke oletusi.Guest kirjutas: ↑11 Aug 2025 10:39Ma pole see, kellele vastad, aga sinu järjestikustest postitustest on üsna selgelt aru saada, et oled ise hansaplanti töötaja. Keegi teine nii hullult leili ei läheks.
Fakt on, et Hispaania teetigude levik sai alguse just aianditest, kes tõid välismaalt taimi ega kontrollinud üle, mida nad toovad. Nüüdki peavad aiandid tegema kõik endast oleneva, et nende poolt müüdavad taimed oleksid puhtad. Me ei esita selliseid nõudmisi elektroonika- või toidupoodidele, vaid just nimelt aianditele, kuna nemad tegelevad taimedega, mille juurte juures pottides võivad olla invasiivse võõrliigi munad või isendid.
Teiseks on kummastav säherdune arusaam, et levikut piirata ja kahjureid korjata ning hävitada tasub ainult siis, kui neid on vähe. Aga kui neid on palju, siis tuleb korjamine ja hävitamine lõpetada. Nii ei saa. Kujutlege näiteks rotte - näete ühte rotti, astute samme, et ta rohkem teie majas ringi ei jookseks. Ent kui näete sadat rotti, siis heidate hoopis tugitooli ja lasete neil rahumeeli oma toidukapid tühjaks süüa? Et äh, nagunii pole teha midagi.
Mina olen siiski selle poolt, et invasiivset kahjurlikku võõrliiki tuleks hoida kontrolli all nii palju kui võimalik, mitte aga lüüa käega ja lasta neil kontrollimatult paljuneda ja kahjustada. Mina ise käin oma koduaia iga päev korralikult üle, soolveega täidetud ämber käes. Ja ootan sama ka teistelt, eriti aga just aianditelt. Ning olen seda meelt, et internetis võiks olla näha nimekiri n-ö puhastest aianditest, kust seni veel keegi pole saanud nakatunud taimi, ja ka neist aianditest, kus kahjurite tõrjega pea üldse ei tegelda. Siis teab aiapidaja, kust osta ja kust mitte.
Loomulikult ei ole ma mingi Hansaplanti töötaja.