Vanad mänguväljakul

vana hea klassika
Külaline

Postitus Postitas Külaline »

Guest kirjutas: 09 Aug 2025 12:26
Guest kirjutas: 05 Aug 2025 22:37 Tahaks, aga siis selgub kibe tõde - see pole keskealise kehaga nii mänglevalt kerge ja nauditav nagu lapsepõlvest mäletad.
Sõltub kui sageli sa seda teed. Kui üle viiekümne aasta esimest korda turnima lähed, võib see eluohtlikuks ka osutuda. Kui oled kogu elu olnud "puu otsas" ja liuväljal siis pole mingit probleemi.
Miks inimesed mingil hetkel enda liigutamise ära lõpetavad ja täiesti vabatahtlikult füüsiliselt manduvad?
Sest me peame tööl käima, mitte ei käi lasteaias, kus võib terve päeva ringi joosta. Ei, isegi pidev liigutamine ei aita, sest keha muutub ja mitte vähe. Sellist plastilist keha ja väledust nagu 10-aastaselt sul peale puberteeti enam kunagi ei ole ega tule. Nii nagu juhtub iluuisutajatega. Lapsekehaga teeb igatsugu imetrikke, aga nii kui tekivad puusad ja tissid, siis, kopsti, karjäär paljudel läbi.
Külaline

Guest kirjutas: 10 Aug 2025 20:25
Guest kirjutas: 09 Aug 2025 12:26
Guest kirjutas: 05 Aug 2025 22:37 Tahaks, aga siis selgub kibe tõde - see pole keskealise kehaga nii mänglevalt kerge ja nauditav nagu lapsepõlvest mäletad.
Sõltub kui sageli sa seda teed. Kui üle viiekümne aasta esimest korda turnima lähed, võib see eluohtlikuks ka osutuda. Kui oled kogu elu olnud "puu otsas" ja liuväljal siis pole mingit probleemi.
Miks inimesed mingil hetkel enda liigutamise ära lõpetavad ja täiesti vabatahtlikult füüsiliselt manduvad?
Sest me peame tööl käima, mitte ei käi lasteaias, kus võib terve päeva ringi joosta. Ei, isegi pidev liigutamine ei aita, sest keha muutub ja mitte vähe. Sellist plastilist keha ja väledust nagu 10-aastaselt sul peale puberteeti enam kunagi ei ole ega tule. Nii nagu juhtub iluuisutajatega. Lapsekehaga teeb igatsugu imetrikke, aga nii kui tekivad puusad ja tissid, siis, kopsti, karjäär paljudel läbi.
Ega jah, rohkem valikuid polegi - iluuisutaja või liikumatu ätt.
Pidev liigutamine justnimelt aitabki.
Külaline

Guest kirjutas: 17 Aug 2025 03:00 Ega jah, rohkem valikuid polegi - iluuisutaja või liikumatu ätt.
Liigutamine on kindlasti kasulik, aga see ei tee su konte nooremaks! Kui sa sealt puu otsast robinal alla tuled, siis 20-aastselt oleks sul kuu ajaga luu kokku kasvanud ja teema unustatud, aga 50-aastaselt kulub selleks kuni pool aastat.
Külaline

Guest kirjutas: 05 Aug 2025 17:09 Ma ka 50+ aga teen seda kõike. Täna nt käisin katusel (II-korruseline maja), hea vaade oli ja tore oli turnida. Eelmisel nädalal ronisin õunapuu otsa. Kiikumas käin, batuudil hüppan jms. Kui on plaaditud tee või põrand, kus moodustuvad keksukastid, ei saa ma üle ega ümber, et keksu hüppan. Viimati oli see juunis koolimajas. Mu meelest ei vaadanud ükski laps/teismeline pahakspanevalt. Trepist meeldib mulle ühel jalal üles hüpata.
Mul pole põrmugi tunnet, et vana oleksin. Küllap seepärast polegi, et ma pole vanadusele võimalust andnud. Välimus ka selline, et 30-40 pakutakse. Njah, ainuke asi - juukseid pean värvima. No ja siis, noored värvivad ka :D
Jaa, mina ka hüppan keksu, ronin puu otsa, lasen liugu jne. Üksord nägin vahvat pilti: Viimase peal klanitud vanem härra (rätsepaülikond, kallis villane mantel, kaabu, kingad, diplomaadikohver) jõudis liurajani tänaval ja lasi pika liu. Nii vahva!
Külaline

Guest kirjutas: 17 Aug 2025 09:39
Guest kirjutas: 17 Aug 2025 03:00 Ega jah, rohkem valikuid polegi - iluuisutaja või liikumatu ätt.
Liigutamine on kindlasti kasulik, aga see ei tee su konte nooremaks! Kui sa sealt puu otsast robinal alla tuled, siis 20-aastselt oleks sul kuu ajaga luu kokku kasvanud ja teema unustatud, aga 50-aastaselt kulub selleks kuni pool aastat.
Mul läks neli nädalat, siis kuu aja pärast juba taastus kõik. Vanus oli üle 50'ne. Hilje, kuukusin, said viga sidemed ja liiges, need pole paranenud siiani. Aga need ei parane ka noortel...

Karda liigesevigastusi! Luumurd on nohu.
Külaline

Guest kirjutas: 17 Aug 2025 09:39
Kui ei liiguta siis vanemaks teeb küll. Et olla osav ja painduv, tuleb kogu aeg osav ja painduv olla, siis ei kao see ka vananedes.
Muide, teaduslikult on tõestatud, et vanainimestel (70-80), kes hakkasid trennis käima ja lisaks hüppenööriga hüppama, tihenes luukude.
Külaline

Guest kirjutas: 18 Aug 2025 21:14
Muide, teaduslikult on tõestatud, et vanainimestel (70-80), kes hakkasid trennis käima ja lisaks hüppenööriga hüppama, tihenes luukude.
Kas enne või peale puusaluu murdu?
Külaline

Külaline kirjutas: 18 Aug 2025 21:24
Miks see puus peaks murduma? Üldiselt vahetad ju puusa miski 50-60 vahemikus ära ja saad noore puusa.
Külaline

Guest kirjutas: 18 Aug 2025 21:47
Külaline kirjutas: 18 Aug 2025 21:24
Miks see puus peaks murduma? Üldiselt vahetad ju puusa miski 50-60 vahemikus ära ja saad noore puusa.
Ah?
Külaline

Guest kirjutas: 18 Aug 2025 21:14 Kui ei liiguta siis vanemaks teeb küll. Et olla osav ja painduv, tuleb kogu aeg osav ja painduv olla, siis ei kao see ka vananedes.
Õigete harjutustega jne on võimalik painduvust ja liigeste liikuvust ja lihasmassi ja kõike, mis vanusega väheneb ja ära kaob, ka tagasi saada. Muidugi mitte lapsiluuisutaja tasemel, aga märgatavalt. Niiet päris ei ole, et kui pole kunagi liikunud, siis pole enam mingit lootust. Anna aga minna. Võib ju ja koju nt pisikese hüppebatuudi hankida, liigestele hea.
Külaline

Guest kirjutas: 30 Juul 2025 23:40 Mina jällegi tahaks nii väga nendele batuutidele hüppama, millel on traksid (teate need, mis on Pärnu rannas). Ja veel tahaks supi-lauaga sõitma minna, aga kõike seda tahaks teha nii, et keegi ei näeks.

Ka vanus 50+.
No mida ometi :) eriti supi häbenemisest ei saa aru, kes sind seal vee peal vahib. Miks inimesed piiravad end mingite nõmedustega... :shock:
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Tolmukübe ja 6 külalist