Sõidueksami tulemuise vaidlustamine

Külaline

Postitus Postitas Külaline »

Külaline kirjutas: 15 Juul 2025 19:19
Guest kirjutas: 15 Juul 2025 18:39 Aga tehke vaidlus ära ja andke teada kuidas läks?
Mis viga muidu oli?
Viga oli see, et valis ebasobiva koha, et teha piiratud alal tagasipööre ... täpsemaid nüansse ei tea, aga väidetavalt olevat teemärgistus seda pööret lubanud. Mingit liiklusohtlikku olukorda igatahes polnud ja muus osas oli kõik ok. Tundub kuidagi absurdne norimine. Poiss sõidab iseenesest täiesti viisakalt - no igatahes kordades paremini kui mõned mustanahalised Boldijuhid :)
Nüansse ei tea, aga kui teistele räägid, siis on kõik nõus, et viga polnud ja laps oleks pidanud läbi saama?
Külaline

Guest kirjutas: 15 Juul 2025 19:23
Külaline kirjutas: 15 Juul 2025 19:19
Guest kirjutas: 15 Juul 2025 18:39 Aga tehke vaidlus ära ja andke teada kuidas läks?
Mis viga muidu oli?
Viga oli see, et valis ebasobiva koha, et teha piiratud alal tagasipööre ... täpsemaid nüansse ei tea, aga väidetavalt olevat teemärgistus seda pööret lubanud. Mingit liiklusohtlikku olukorda igatahes polnud ja muus osas oli kõik ok. Tundub kuidagi absurdne norimine. Poiss sõidab iseenesest täiesti viisakalt - no igatahes kordades paremini kui mõned mustanahalised Boldijuhid :)
Nüansse ei tea, aga kui teistele räägid, siis on kõik nõus, et viga polnud ja laps oleks pidanud läbi saama?
ja kust sa välja loed, et mina räägin?!? laps vast ise ikka teab neid nüansse ...
Külaline

Külaline kirjutas: 15 Juul 2025 19:19valis ebasobiva koha, et teha piiratud alal tagasipööre
Vale koht näiteks kui mõlemas suunas nähtavus ei ole piisav äkki.
Maanteametisse sisselogides on 30 päeva võimalik tutvuda vigadega. Vaadaku mis sinna täpselt kirja pandi.
Külaline

Mina kukkusin läbi, kuna olin õppinud sõitma Tallinnas Mustamäel, kus on suured liiklusmagistraalid. Oskasin neil sõita. Aga kuna järjekorrad olid väga pikad, sai ARK eksamit tegema kärsitusest mindud Haapsallu. No ja seal oli palju selliseid pisikesi ühesuunalisi tänavaid, millega ma polnud harjunud. Viga oli siis see, et ma ei joondunud ühesuunalisel tänaval vasakpööret tehes õigesti, vaid käitusin nii, nagu oleks tegemist kahesuunalise teega. Sellest piisas. Järgmine katse õnnestus.
Külaline

saab küll vaidlustada.
soovitan lugeda viimast Autolehte (ilmus eelmisel kolmapäeval), seal on pikk intervjuu ühe autokooli sõiduõpetajaga sel teemal, ja ka sellest, et eksamineerijad teevad palju vigu, st loevad veaks asju, mis polegi vead
Külaline

Guest kirjutas: 15 Juul 2025 18:02
Guest kirjutas: 15 Juul 2025 17:54
Külaline kirjutas: 15 Juul 2025 17:42Mis siin siis vaielda on üldse. Ühe veaga kukud läbi, kui tekitad liiklusohtliku olukorra, mida sina tegidki.
Inimene, kellele sa vastasid, polegi ju midagi vaielnud, vaid tõi näite, kuidas ühe veaga on võimalik läbi kukkuda.
Mulle ta vastaski, ma ütlesin, et ühe veaga ei kuku läbi. Liiklusohtliku olukorra tekitamine on midagi muud, see pole enam lihtsalt viga. Aga minu arust ta nagu vabandab ennast, et näe, mis see ütles ja et mina tegelikult sõitsin väga hästi, aga noh, korra ainult sõitsin ette, sest öeldi, et sõida julgemalt.
Enda meelest ma kirjutasin nagu puust ja punaselt: viga oli ikka minu enda tehtud! Ja ei tohi lasta ennast kõrvalistujal segadusse viia. Ma ei oleks nii uljalt sõitnud sinna ristmikule, kui eksaminaator poleks julgustanud seda tegema. Aga viga, mille seal tegin, oli siiski minu enda oma, mitte kellegi teise süü.
Külaline

Guest kirjutas: 15 Juul 2025 18:29 Mina küll ei tea, et neid inimesi seal autos palju oleks, ikka individuaalselt tehakse eksam.
Eksami ajal võib autos olla ka sõiduõpetaja, juhul kui eksam tehakse tema autoga. Mõnes väiksemas kohas pole eksami tegemiseks automaatkäigukastiga autot ja sellise autoga eksamiaja saab broneerida vaid läbi autokooli. Siis tuleb eksaminaator kusagilt mujalt kohale, eksam tehakse autokooli autoga ja sõiduõpetaja viibi samuti eksami ajal autos.
Külaline

Mu laps kukkus ka kirjelduse järgi veidratel põhjustel läbi - näiteks maanteesõidu osas keeras liiga vara maanteele, st ei olnud piisav kiirus saavutatud hoovõturajal. Samas oli maantee tühi, st ette kellelegi ei keeratud. Paneb õlgu kehitama selline viga.
Külaline

Guest kirjutas: 15 Juul 2025 21:00 Mina kukkusin läbi, kuna olin õppinud sõitma Tallinnas Mustamäel, kus on suured liiklusmagistraalid. Oskasin neil sõita. Aga kuna järjekorrad olid väga pikad, sai ARK eksamit tegema kärsitusest mindud Haapsallu. No ja seal oli palju selliseid pisikesi ühesuunalisi tänavaid, millega ma polnud harjunud. Viga oli siis see, et ma ei joondunud ühesuunalisel tänaval vasakpööret tehes õigesti, vaid käitusin nii, nagu oleks tegemist kahesuunalise teega. Sellest piisas. Järgmine katse õnnestus.
Tallinnas kontrollitakse eksamil ka tihti sama asja, nt Nõmmel ühesuunalisel tänaval vasakpööre, kas ikka joondud õigesti.
Külaline

Külaline kirjutas: 17 Juul 2025 10:20
Guest kirjutas: 15 Juul 2025 21:00 Mina kukkusin läbi, kuna olin õppinud sõitma Tallinnas Mustamäel, kus on suured liiklusmagistraalid. Oskasin neil sõita. Aga kuna järjekorrad olid väga pikad, sai ARK eksamit tegema kärsitusest mindud Haapsallu. No ja seal oli palju selliseid pisikesi ühesuunalisi tänavaid, millega ma polnud harjunud. Viga oli siis see, et ma ei joondunud ühesuunalisel tänaval vasakpööret tehes õigesti, vaid käitusin nii, nagu oleks tegemist kahesuunalise teega. Sellest piisas. Järgmine katse õnnestus.
Tallinnas kontrollitakse eksamil ka tihti sama asja, nt Nõmmel ühesuunalisel tänaval vasakpööre, kas ikka joondud õigesti.
Kusjuures reaalses elus tuleks ühesuunaliselt kahesuunalisele välja keerates teha seda siiski pigem paremalt: elan ise Tallinna kesklinnas ühel sellisel ühesuunalisel tänaval ja kui tänava otsa jõuan ja tahan vasakule pöörata kahesuunalisele tänavale, siis on vasakust servast keerates ei näe nurgapealse maja plangu nurga taha, kas vasakult poolt mõni auto tuleb või ei. lisaks on piisavalt palju pooletoobiseid - eriti umbkeelsed bolti taksod ja bolti-wolti rattakullerid - kes süüdimatult liiguvad ühesuunalisel tänaval vastassuunas.
kui istun tänavapoolsete akendega elutoas ja vaatan näputööd tehes ka vahel aknast välja, siis vähemalt 2 autot tunnis sõidab vasassuunas, motikatest, ratastest ja punastest rendirolleritest rääkimata.
Külaline

Guest kirjutas: 17 Juul 2025 11:19
Külaline kirjutas: 17 Juul 2025 10:20
Kusjuures reaalses elus tuleks ühesuunaliselt kahesuunalisele välja keerates teha seda siiski pigem paremalt: elan ise Tallinna kesklinnas ühel sellisel ühesuunalisel tänaval ja kui tänava otsa jõuan ja tahan vasakule pöörata kahesuunalisele tänavale, siis on vasakust servast keerates ei näe nurgapealse maja plangu nurga taha, kas vasakult poolt mõni auto tuleb või ei. lisaks on piisavalt palju pooletoobiseid - eriti umbkeelsed bolti taksod ja bolti-wolti rattakullerid - kes süüdimatult liiguvad ühesuunalisel tänaval vastassuunas.
kui istun tänavapoolsete akendega elutoas ja vaatan näputööd tehes ka vahel aknast välja, siis vähemalt 2 autot tunnis sõidab vasassuunas, motikatest, ratastest ja punastest rendirolleritest rääkimata.
Selle olukorra saab lahendada ristmikule rohkem välja sõites - või kui täitsa võimatu midagi näha, siis on vaja LOVi teada anda. Kindlasti pole lahenduseks omakorda seadust rikkuda. Kuhu niimoodi jõuame, täieliku anarhiani. Ainult see õpetab jobusid, kui mingi osa liiklejaid ikka õigesti käituvad, muidu on neil vabandusi küll ja rohekm - aga näe, kõik rikuvad.
Külaline

Külaline kirjutas: 17 Juul 2025 11:19Kusjuures reaalses elus tuleks ühesuunaliselt kahesuunalisele välja keerates teha seda siiski pigem paremalt: elan ise Tallinna kesklinnas ühel sellisel ühesuunalisel tänaval ja kui tänava otsa jõuan ja tahan vasakule pöörata kahesuunalisele tänavale, siis on vasakust servast keerates ei näe nurgapealse maja plangu nurga taha, kas vasakult poolt mõni auto tuleb või ei. lisaks on piisavalt palju pooletoobiseid - eriti umbkeelsed bolti taksod ja bolti-wolti rattakullerid - kes süüdimatult liiguvad ühesuunalisel tänaval vastassuunas.
Sa teed mingit näputööd ja samal ajal kritiseerid aknast välja vahtides liiklust? Sain ma õigesti aru?
Külaline

Külaline kirjutas: 18 Juul 2025 20:14
Külaline kirjutas: 17 Juul 2025 11:19Kusjuures reaalses elus tuleks ühesuunaliselt kahesuunalisele välja keerates teha seda siiski pigem paremalt: elan ise Tallinna kesklinnas ühel sellisel ühesuunalisel tänaval ja kui tänava otsa jõuan ja tahan vasakule pöörata kahesuunalisele tänavale, siis on vasakust servast keerates ei näe nurgapealse maja plangu nurga taha, kas vasakult poolt mõni auto tuleb või ei. lisaks on piisavalt palju pooletoobiseid - eriti umbkeelsed bolti taksod ja bolti-wolti rattakullerid - kes süüdimatult liiguvad ühesuunalisel tänaval vastassuunas.
Sa teed mingit näputööd ja samal ajal kritiseerid aknast välja vahtides liiklust? Sain ma õigesti aru?
Pole see, kelle käest küsid, aga mis selles imelikku on, et pilku tõstes näed ka seda, mis tänaval toimub? Ikka paned ju tähele.
Külaline

Külaline kirjutas: 18 Juul 2025 12:34Kindlasti pole lahenduseks omakorda seadust rikkuda. Kuhu niimoodi jõuame, täieliku anarhiani. Ainult see õpetab jobusid, kui mingi osa liiklejaid ikka õigesti käituvad, muidu on neil vabandusi küll ja rohekm - aga näe, kõik rikuvad.
Mismoodi me küll "anarhiani" peaks jõudma, kui mõni inimene keerab vasakule kohast, kus ta kõige paremini teisi teel liiklejaid märkab ja nendega arvestada saab?
Ei ole ükski neist ka jobu. Meie vaikses ja väikeses aedlinnas on ühesuunalised teed nii kitsad, et võid ju küll pool meetrit vasakule hoida, aga miks? Ükski paremale keerata või otse sõita soovija kõrvale nagunii ei mahu, ikka peab ootama, kuni vasakule keeraja pöörde sooritatud saab.
Ega seal eriti õppust kellegi pealt võtta pole kah.
Külaline

Guest kirjutas: 18 Juul 2025 20:37
Külaline kirjutas: 18 Juul 2025 12:34Kindlasti pole lahenduseks omakorda seadust rikkuda. Kuhu niimoodi jõuame, täieliku anarhiani. Ainult see õpetab jobusid, kui mingi osa liiklejaid ikka õigesti käituvad, muidu on neil vabandusi küll ja rohekm - aga näe, kõik rikuvad.
Mismoodi me küll "anarhiani" peaks jõudma, kui mõni inimene keerab vasakule kohast, kus ta kõige paremini teisi teel liiklejaid märkab ja nendega arvestada saab?
Ei ole ükski neist ka jobu. Meie vaikses ja väikeses aedlinnas on ühesuunalised teed nii kitsad, et võid ju küll pool meetrit vasakule hoida, aga miks? Ükski paremale keerata või otse sõita soovija kõrvale nagunii ei mahu, ikka peab ootama, kuni vasakule keeraja pöörde sooritatud saab.
Ega seal eriti õppust kellegi pealt võtta pole kah.
Kui sa elad külas, kus ongi ainult ühe auto laiused teed (näiteks endised suvilakooperatiivid), siis nii ütlegi, sul polegi ju seal siis mitut rada. On ikka jobud, kui liikluseeskirju ei järgi.
Külaline

Külaline kirjutas: 18 Juul 2025 22:36Kui sa elad külas, kus ongi ainult ühe auto laiused teed (näiteks endised suvilakooperatiivid), siis nii ütlegi, sul polegi ju seal siis mitut rada. On ikka jobud, kui liikluseeskirju ei järgi.
Meil siin Tartus pole nii mõnelgi ühesuunalisel teel ka mitut rada pööramiseks 😃
Miks on jobu see, kes hoolikalt liikleb ja tahab veenduda, et ta pöördel kellelegi ette ei sõida?
Seadus ei arvesta iga olukorraga.
Ja seda poolt meetrit vasakule tõmbamist kontrollitakse vaid eksamil. Ka sõiduõpetaja ütles mulle omal ajal, et igaühel peab endal mõistus peas olema ja aru saama, mida peab järgima ja mis pole eluliselt oluline. Või mis on lausa ohtlik.
Nt oli minu jaoks täiesti arusaamatu, kui sõitsin poe parklast välja mööda laia väljasõiduteed ja hoidsin paremale, kuna tahtsin pöörata paremale. Öeldi, et valesti!
Kuna pole kaht rada, peaksin olema keskel ja mitte hoidma serva. Täiesti ebaloogiline ja arusaamatu.
Külaline

Külaline kirjutas: 18 Juul 2025 23:16
Külaline kirjutas: 18 Juul 2025 22:36Kui sa elad külas, kus ongi ainult ühe auto laiused teed (näiteks endised suvilakooperatiivid), siis nii ütlegi, sul polegi ju seal siis mitut rada. On ikka jobud, kui liikluseeskirju ei järgi.
Meil siin Tartus pole nii mõnelgi ühesuunalisel teel ka mitut rada pööramiseks 😃
Miks on jobu see, kes hoolikalt liikleb ja tahab veenduda, et ta pöördel kellelegi ette ei sõida?
Seadus ei arvesta iga olukorraga.
Ja seda poolt meetrit vasakule tõmbamist kontrollitakse vaid eksamil. Ka sõiduõpetaja ütles mulle omal ajal, et igaühel peab endal mõistus peas olema ja aru saama, mida peab järgima ja mis pole eluliselt oluline. Või mis on lausa ohtlik.
Nt oli minu jaoks täiesti arusaamatu, kui sõitsin poe parklast välja mööda laia väljasõiduteed ja hoidsin paremale, kuna tahtsin pöörata paremale. Öeldi, et valesti!
Kuna pole kaht rada, peaksin olema keskel ja mitte hoidma serva. Täiesti ebaloogiline ja arusaamatu.
Täpselt. Reaalses liikluses võib igasugiseid ootamatusi ette tulla ja siis peab ikka nii ise liiklema, et teistele ohuks pole. Ühesuunalisel teel võib täitsa vabalt olla, et mõni tropp on vales kohas parkinud(miks muidu 5m enne teega ristumist parkida ei tohi eks, aga mõni rikub seda) ja sa ei saagi pöördeks õigele teepoolele minna. No siis sa peadki oma parempöörde tee keskelt või lausa vasakust äärest tegema, sest üks tropp on parema teeotsa kinni parkinud.
Külaline

Külaline kirjutas: 19 Juul 2025 00:10Ühesuunalisel teel võib täitsa vabalt olla, et mõni tropp on vales kohas parkinud(miks muidu 5m enne teega ristumist parkida ei tohi eks, aga mõni rikub seda) ja sa ei saagi pöördeks õigele teepoolele minna. No siis sa peadki oma parempöörde tee keskelt või lausa vasakust äärest tegema, sest üks tropp on parema teeotsa kinni parkinud.
Ja kui oled kas suurema autoga või järelkäruga, siis ei mahu parempöördeks ka siis tee paremasse serva korralikult ära, kui see parkija ongi õigesti 5 meetrit enne ristmikku parkinud. Ja sellest polegi midagi hullu ometi, kui pööramine on siiski võimalik. Rikud küll seaduse reegleid, aga mingist "anarhiast" rääkida on üsna tobe.
Neil kitsastel ühesuunalistel teedel liigeldakse siiski üsna rahulikult ja kõigile võimalikult ohutult, olgu siis pealegi seadust rikkudes.
Külaline

Guest kirjutas: 19 Juul 2025 00:48
Külaline kirjutas: 19 Juul 2025 00:10Ühesuunalisel teel võib täitsa vabalt olla, et mõni tropp on vales kohas parkinud(miks muidu 5m enne teega ristumist parkida ei tohi eks, aga mõni rikub seda) ja sa ei saagi pöördeks õigele teepoolele minna. No siis sa peadki oma parempöörde tee keskelt või lausa vasakust äärest tegema, sest üks tropp on parema teeotsa kinni parkinud.
Ja kui oled kas suurema autoga või järelkäruga, siis ei mahu parempöördeks ka siis tee paremasse serva korralikult ära, kui see parkija ongi õigesti 5 meetrit enne ristmikku parkinud. Ja sellest polegi midagi hullu ometi, kui pööramine on siiski võimalik. Rikud küll seaduse reegleid, aga mingist "anarhiast" rääkida on üsna tobe.
Neil kitsastel ühesuunalistel teedel liigeldakse siiski üsna rahulikult ja kõigile võimalikult ohutult, olgu siis pealegi seadust rikkudes.
Siin mitmedki räägivad mingsit üksikust veast sõidueksamil, aga seal vaadatakse väga palju sellist üldist liikluskäitumist, mis otseselt pole viga, aga kas sõidad ohutult ja mis peamine, teistega arvestavalt, mõtled oma peaga. See on tähtsam kui mõni pisiviga. Ebakindlat ja ohtlikku juhti nad ei taha läbi lasta, siis ongi seal kirjas mõni selline kahtlane viga, mille oleks võinud lugeda ka õigeks. Mul oli eksamil olukord, et pidin ühe suure auto läbi laskma, tal oli eesõigus, aga ta ei mahtunud sõitma, kui mina seal ees olin. Ta ise jäi seisma ja viipas mulle. Ma ütlesin siis eksaminaatorile, et tal on eesõigus, aga mina pean sõitma, sest muidu ta ei saa keerata. Eksaminaator ütles, et sõida-sõida, mis sa jutustad. Teine imelik olukord oli, et üks tahtis valest kohast pöörata ja jättis terve liikluse seisma. Ma ütlesin eksaminaatorile, et ta sõidab valesti, aga mina lasen läbi, sest liiklus seisab. Eksaminaator ütles, et lase läbi jah. Reeglite järgi eksisin mõlemal korral, aga veaks neid ei loetud.
Külaline

Guest kirjutas: 18 Juul 2025 23:16
Jobudeks nimetasin ikka neid, kes ühesuunalisel teel vales suunas liiklevad. Kui pole mitut rada, miks sa siis räägid üldse, et "mina küll vasakule ritta ei reastu"???? Siis teedki oma pöörde lihtsalt sealt, kus on parim nähtavus. Vasakult reast vasakpööret teha on vaja ikka siis, kui on ühesuunaline tee, kus ON kaks rida, vasak ja parem.
Ühesuunalisel teel võib täitsa vabalt olla, et mõni tropp on vales kohas parkinud(miks muidu 5m enne teega ristumist parkida ei tohi eks, aga mõni rikub seda) ja sa ei saagi pöördeks õigele teepoolele minna. No siis sa peadki oma parempöörde tee keskelt või lausa vasakust äärest tegema, sest üks tropp on parema teeotsa kinni parkinud.
Jeerum, no kuidas see siia puutub. Kui on takistus teel, siis loomulikult tuleb sellest mööduda ning vajadusel ka paremast reast vasakpööre sooritada.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 4 külalist