Tom Kha supp

köök, kodu korrashoid ja aed
Vasta
Külaline

Tom Kha supp

Postitus Postitas Külaline »

Kellel see supp väga hästi välja kukub, palun jagage retsepti!
Külaline

Hmm! 89 inimest on lugenud, aga mitte keegi ei oska vastata? Kas tõesti keegi ei teegi kodus sellist suppi?
Külaline

Ikka teen Tom Kha suppi, aga paki peal on retsept olemas ja järgin täpselt. Väga hea tuleb välja :)
Külaline

Külaline kirjutas: 25 Juul 2024 22:19 Ikka teen Tom Kha suppi, aga paki peal on retsept olemas ja järgin täpselt. Väga hea tuleb välja :)
Millise paki peal?
Külaline

Külaline kirjutas: 25 Juul 2024 22:50
Külaline kirjutas: 25 Juul 2024 22:19 Ikka teen Tom Kha suppi, aga paki peal on retsept olemas ja järgin täpselt. Väga hea tuleb välja :)
Millise paki peal?
Pole kindel, kas sul on minu vastusest abi, sest from scratch ma ei tee. Kasutan santa maria vms tom kha maitseainet. Kafferlaim on kodus olemas ja kasutan seda enamikes kookospiimaga tehtavates toitudes, aga klassikalise tom kha supi jaoks eraldi puljongit tegema ei viitsi hakata. See ikka sõltub sellest, mis külmikus hetkel on üle ja mida saan lisada. Baasained küll, aga alati teen erinevaid - näiteks kui jääb üle grillitud mereande v krevette, mingi osa kalast, siis teen neist puljongi ja lisan juurviljad ja tom kha pasta. Ainus, mida ei varieeri, on koriander. See peab olema.
Kõuts
Teerajaja
Kontakt:

Postitus Postitas Kõuts »

Külaline kirjutas: 25 Juul 2024 22:16 Hmm! 89 inimest on lugenud, aga mitte keegi ei oska vastata? Kas tõesti keegi ei teegi kodus sellist suppi?
Olen teinud selle retsepti järgi:
https://tuuliretseptid.ee/2017/02/enam- ... -kha.html/

Aga kuna pole ikka nii hästi maitsenud kui originaalis söönud olen, siis seepärast ka ei vastanud. Ise pole puljongi keetmist ette võtnud, aga see on ju põhiline.
Külaline

Olen kasutanud sellist supi komplekti: https://umami.ee/toode/tom-ka-supi-komplekt/
Ja supisegu: https://www.rimi.ee/epood/en/products/g ... g/p/172944

Teinud retsepti järgi, mis pakil kirjas. Nullist pole kunagi Tom Kha suppi keetnud, kuigi maitseained on ka eraldi poest saadaval. Korra lisasin Tom Kha supile külmutatud mereannisegu tuttava soovitusel, aga mulle ei meeldinud, liiga meremaitseline tuli. Korra proovisin ka ainult krevette lisada, oli juba parem, aga eelistan ikkagi kanaliha + tomat + seened. Tavaliselt kuumutan seened ja tomatitükid pannil läbi enne supisse lisamist, jääb kuidagi küpsem maitse. Parimat Tom Kha suppi olen söönud aga Tartu Kvartali Chi söögikohas.
Külaline

Külaline kirjutas: 25 Juul 2024 22:16 Hmm! 89 inimest on lugenud, aga mitte keegi ei oska vastata? Kas tõesti keegi ei teegi kodus sellist suppi?
Ei tee. Praegu söön kõike seda värsket, mis aed annab.
Külaline

Külaline kirjutas: 23 Juul 2024 22:51 Kellel see supp väga hästi välja kukub, palun jagage retsepti!
Santa maria tom kha lillakas pakis supiseguga jäi hea. Nullist ise tegemine ei tule ajaliselt ja rahaliselt kõne alla, pole proovind
Külaline

Vastupidiselt väga levinud arvamusele on tom kha tegemine tegelikult väga lihtne ja kiire. “Tom kha” tähendab galangalisuppi ning seda tehakse kas kanaga (gai) või krevettidega (yui).

Vaja läheb: kookospiim, kana, seened, galangal, kaffirlaimi lehed, sidrunhein, laim, natuke suhkrut, tšillid (tai tšilli muidugi parim, sobib tavaline birdeye), kalakaste, soovi korral cilantro. Võib teha koos kanapuljongiga.

Lase kookospiim vaikselt podisema (või piim puljongiga, kui seda kasutad) ning keeda selle sees kana.
Kui kana on keenud, lisa aromaatikud (galangalijuur, sidrunhein, laimilehed) ning lase podiseda.
Seejärel hakka suppi maitsestama (tšilli, suhkur, kalakaste). Lisa seened.

Enne serveerimist pressi peale veidi värsket laimi, soovi korral cilantrot.
Naudi!
Külaline

Jah noh, sellepärast ma ostangi valmis maitseainesegu paki. Ei kujuta ette, mis ma kõigi nende kaffrilaimidega pärast peale hakkan, iga päev ju suppi ei keeda. Elu on näidanud, et eksootilist maitseainet kasutan ainult see üks kord, kui retseptis vaja, siis seisab pikka aega kapis, kuni suurpuhastuse ajal lendab lootusetult aegununa prügikasti. Soodsam on osta üheks korraks.
Külaline

Ma küll kookospiima sees ei keeda. Kui on kiire, võtan grillkanakoiva ja keedan seda hetke maitseainetega, siis saadud puljongile veel veidi puljongikuubikut juurde, tom kha pasta, kookospiim, seened v mingi aasia juurviljasegu ja puhastan grillikana liha lõpuks sisse. Läheb 15 minutit. Koriander ja törts laimimahla kui on. Kui on toores kanafilee, praen selle enne läbi seentega. Eks nii palju kui inimesi on ka retsepte. Üldiselt tom kha sisse sobivad ka väiksed tomatitükid minu meelest, annab hapukama maitse. Ekstra suhrut ise ei pane lisaks. Kalakaste seisab külmikus kaua ja seda saab paljudes aasia toitudes kasutada. Kafferlaimi panen kõikidele kookosega läätsetoitudele ja kalashashlõki/grillkala marinaadile.
Külaline

Maitseainesegude probleem on see, et need pole päris tom kha — Santa Maria omad sisaldavad mh küüslauku ja ingverit, mis tom kha sisse ei käi (ingver on veel eriline patt kuna muudab maitse täielikult). Seetõttu ka originaalretsepti jagasin, nii nagu tais tehakse. Keedetakse jah kookospiimas, või kookospiimas kanapuljongiga. Puljong peaks kindlasti olema päris puljong, kuubikuga jälle sama jama, et see imelik kuubikumaitse tuleb juurde.

Kaffirlaimilehed on mul sügavkülmas, nendega saab lisada hõrku maitset paljudele toitudele — eriti mõnusad on magustoidud, nt jäätis. Galangal kulubki tom kha, aga ka muude tai roogade sisse. See on kuivatatud, püsib aastaid. Sidrunheina püüan värskena osta. Kalakaste on igapäevases kasutuses. Tšillid ostan ka värskena.
Külaline

Kus saab osta kaffirlaimilehti ja sidrunheina?

Mina olen saanud Tom Khad just ingveriga ja kuna mulle üldse ingver väga maitseb, siis oli ka see supp väga hea. Ingver annabki minu arust selle hea ja õige aasia maitse.
Külaline

minu meelest see on parem ja autentsem kui Santa Maria pakisegu
https://www.aasiamaitsed.ee/et/tooted/4 ... -supipasta
Külaline

Loomulikult tuleks ise teha nii, nagu endale maitseb — aga kui eesmärk on nö “päris” suppi teha, siis ingver sinna kindlasti ei käi — see oleks umbes sama, mis peedisupis asendada peet kartuliga ja seda peedisupiks nimetada :) õige maitse annab galangal.

Sidrunheina olen näinud kõigis toidupoodides, Rimis näiteks. Kaffirlaimi lehti ostan umamist külmutatud kujul, ilmselt saab neid ka mujalt aasia jms poodidest (pakuks näiteks Nori).
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Semrush [Bot] ja 3 külalist