Kas Te olete kunagi oma elus kirjutanud mõne raamatu ning kui jah, siis mis teemal?
Minul on ühe raamatu käsikiri valmis, aga ma tunnen, et ma pean selle kallal siiski veel pisut vaeva nägema enne kui ma selle kuhugi kirjastusse üle vaatamiseks viin. Võimalik, et kirjastuse arvates on see üldse rämps- siis pärandan lastele Juustupi memuaarid
Teine tuleb ka, aga pole leidnud seda õiget hetke sellega alustada.
Olen mitu raamatut välja andnud. Üks oli mu tööga seoses, teine MTÜ ühingust, kuhu kuulun, lisaks mõned veel. Armastan kirjutada ja minu jaoks on raamatu tegemine lihtne. Vahel aitan ka tuttavaid, kel mõlgub meeles oma raamat.
Üldiselt, hästi paljud inimesed unistavad oma raamatu avaldamisest. Tavaliselt on tegu mälestusraamatuga, kuhu kogutakse enda või oma lastega juhtunud seiku, või tehakse uurimus oma kodukohast või suguvõsast. Mäletan, üks härra oli elu jooksul pidanud päevikut oma naisseiklustest ja soovis selle raamatuna välja anda - talle sai siis räägitud, et mõelgu ikka hästi järele, mis oma abikaasa sellest arvab.
Inimestele meeldib minevikusündmusi ajahamba vahele kadumisest päästa ja kaante vahele talletada ja see ongi tore.
Samas ideest päris teostuseni jõudmine on siiski omajagu vaevarikas. Üks asi on lahedad lood ja ideed, teine asi need kenasti loogilisse järjekorda seada, nii et tulemus mõjuks terviklikuna. Just seda etappi pean ma kõige raskemaks ja siia enamik raamatutegijatest püsivalt takerdubki. Siis järgneb keeleline ülevaatamine, hea, kui seda teeks mõni filoloog. Tihtipeale palkavad inimesed keeletoimetajaks kellegi, kel puudub erialane haridus, näiteks võeti oma mälestusraamatu keeletoimetajaks oma fitnessitreener ning tolle töö tulemusena oli raamatu esimesel kümnel leheküljel kokku üle 300 kirjavea.
Edasi järgnevad kujundamine, trükikõlblikku formaati panek ja trükkimine. Viimane on üldiselt kallis lõbu, eriti kui fotodele värvitrükki soovid. Viimasel ajal jäetakse üha rohkem raamatuid paberile trükkimata, hoides sel moel trükikuludelt kokku; neid raamatuid levitataksegi ainult neti teel lugemiseks. Viimasel ajal on ilmunud uutmoodi trükikojad, kus saad lasta raamatuid trükkida ühekaupa, see on peremälestuste oma lastele pärandajate seas väga populaarne teenus.
See, kas kavatsed oma raamatut ka poodides müüa, on juba sinu enda valik, tegelikult saab raamatuid realiseerida ka väljaspool n-ö ametlikku kaubandusvõrku, nt veebi teel müües.