Toiduained, mis tekitavad kiire täiskõhutunde

vana hea klassika
Vasta
Külaline

Toiduained, mis tekitavad kiire täiskõhutunde

Postitus Postitas Külaline »

Nimetage toiduaineid, mis tekitavad väga kiiresti täiskõhutunde, ehk siis toidud, mida palju ei saa süüa.

Öeldakse, et muna, kaunviljad ja riis tekitavad, aga mina millegipärast seda üldse ei tunne. Kuidas inimesed tunnetavad selliseid asju nii erinevalt?
Külaline

Mina ka seda muna-juttu ei mõista, kui mina söön hommikusöögiks muna, siis ei täitu sellest küll miski.
Toidud, mis sulle eriti ei maitse täidavad kõhu ruttu, õigemini küll lihtsalt sa ei söö neid üle, lihtsalt naudingust. Minu puhul seega näiteks tatar.
Külaline

Datlid, pähklid, rosinad.
Külaline

Külaline kirjutas: 07 Mär 2026 21:32 Datlid, pähklid, rosinad.
Mul ajavad need jälle südame pahaks. Eriti tühja kõhu peale.

Minu jaoks on kiire täiskõhutunde tekitajad ja täiskõhutunde pikalt hoidjad erinevad.

Kiirelt saab kõhu täis näiteks supist või pudrust. Aga kipub ka kiirelt tühjaks minema. Kui söön hommikul muna, tomatit, avokaadot ja kodujuustu, püsib kõht umbes 3h täis. Pähklite näksimine aitab kõhtu pikalt täis hoida.
Tolmukübe
Kontakt:

Postitus Postitas Tolmukübe »

Liha, banaan ja kakao, teevad kõhu ruttu täis ja kõht püsib ka täis mitu tundi.
Külaline

Guest kirjutas: 07 Mär 2026 18:12 Öeldakse, et muna, kaunviljad ja riis tekitavad, aga mina millegipärast seda üldse ei tunne. Kuidas inimesed tunnetavad selliseid asju nii erinevalt?
Täiskõhutunde tekkimine on seotud geenidega.

Tartu Ülikooli genoomika instituudi funktsionaalse genoomika teadur Erik Abner:
Geenid reguleerivad seda, et me näljaseks muutume ja kuidas me sellest näljatundest lahti saame – kui kergesti need ajusignaalid toimivad. Üks geenidest, mis välja tuli, puudutas seda, kas inimene saab omal isu täis söömise lõpuks. See mehhanism käib läbi konkreetse hormooni. 1% eestlastest seda tavapäraselt ei koge! Seda hormooni neil eriti ei toodetagi, neil ei toimi see geen nii hästi, kui peaks toimima. Hinnanguliselt on meil Eestis selle geeni variandiga vähemalt 10 000 inimest. Ja kuna need inimesed ei saa aju tasandil täiskõhutunnet, siis nad söövadki rohkem kui vaja. Nad kompenseerivad ülesöömisega seda, et saada täiskõhutunne lõpuks kätte – et see tugev signaal ajju ikka kohale jõuaks.

https://omamaitse.delfi.ee/artikkel/120 ... rade-kohta
Külaline

Guest kirjutas: 08 Mär 2026 12:41
Guest kirjutas: 07 Mär 2026 18:12 Öeldakse, et muna, kaunviljad ja riis tekitavad, aga mina millegipärast seda üldse ei tunne. Kuidas inimesed tunnetavad selliseid asju nii erinevalt?
Täiskõhutunde tekkimine on seotud geenidega.

Tartu Ülikooli genoomika instituudi funktsionaalse genoomika teadur Erik Abner:
Geenid reguleerivad seda, et me näljaseks muutume ja kuidas me sellest näljatundest lahti saame – kui kergesti need ajusignaalid toimivad. Üks geenidest, mis välja tuli, puudutas seda, kas inimene saab omal isu täis söömise lõpuks. See mehhanism käib läbi konkreetse hormooni. 1% eestlastest seda tavapäraselt ei koge! Seda hormooni neil eriti ei toodetagi, neil ei toimi see geen nii hästi, kui peaks toimima. Hinnanguliselt on meil Eestis selle geeni variandiga vähemalt 10 000 inimest. Ja kuna need inimesed ei saa aju tasandil täiskõhutunnet, siis nad söövadki rohkem kui vaja. Nad kompenseerivad ülesöömisega seda, et saada täiskõhutunne lõpuks kätte – et see tugev signaal ajju ikka kohale jõuaks.

https://omamaitse.delfi.ee/artikkel/120 ... rade-kohta
No vot! Järelikult ikka ei ole nii, et kõik inimesed saavad oma kaalu kontrolli all hoida sama lihtsalt.

Ma tunnen päris mitut inimest, kelle arvates võiks söömine kui selline üleüldse olemata olla. Nad söövadki vaid selleks, et peab. Mina aga võin päev otsa ainult toidust ja söömisest mõelda. Söön palju, aga täiskõhutunnet ja isude täitumise tunnet ei taju peaaegu mitte kunagi.
Nõiamoor
Kontakt:

Postitus Postitas Nõiamoor »

Ma sõin eile hommikuks omletti rohke singi ja juustuga, kõrvale röstisin veel viilu haputaigna peenleiba, no julgelt 6 tundi ei tulnud söök meeldegi.
Külaline

kohupiim!
Külaline

Pählid mul ka ei mõju. Ma võiks neid koguaeg närida.
Küll aga seened annavad raskema tunde mulle ja tatar.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: elke ja 7 külalist