Vahejuhtum õpetajaga

vana hea klassika
Külaline

Vahejuhtum õpetajaga

Postitus Postitas Külaline »

Delfis artikkel, mis väga hästi kirjeldab mis suunas me läheme. https://www.delfi.ee/artikkel/120436714 ... oolipoissi

Koolipoiss käitub ise täiesti debiilselt, sõimab õpetajat debiilikuks ja lõpuks peab õpetaja vabandama, et võttis lõuast kinni. "Vaene laps sai trauma" ja samasugused vanemad ilmselt veel takkapihta, sest nende kukununnu kallal "tarvitati vägivalda." Mitte kuskil ei mainita, et õpilane või lapsevanemad oleksid vabandanud teenelise õpetaja ees. Loomulikult pole mingisugunegi tegelik vägivald õigustatud, aga ei ole mitte mingil viisil õige, et õpilane käitub, nagu talle aga meeldib ja tunneb end karistamatult. Seetõttu peaks õpilane teadma juba aasta alguses, millega riskib, kui halvasti käitub, näiteks eemaldatakse koolist mõneks ajaks, peab ise järgi õppima ja kui hakkama ei saa, jääb klassi kordama.

Õpetajast vennanaine ütleb, et üha hullemaks läheb olukord vanematega. Vanemad ei tunnista oma lapse vigu või viitsimatust õppida, kirjutavad nördinult, et miks ikka sai kehva hinde, selle asemel, et ise lapsega tegeleda. Kas me ühiskonnana suundumegi selle poole, et vanemad elavad oma elu ja vabal ajal istuvad sotsiaalmeedias, lapsed vaadaku kuidas ise hakkama saavad, kui ei saa, on õpetaja süüdi. Üks pedagoogikaproff ütles, et lapse kes saab kodus piisavalt armastust ja tähelepanu, ei käitu kunagi teiste inimestega halvasti.
Huvitav oleks teada, kas ja kui palju lapsevanemad kulutavad igal õhtul aega, et lapse kõrval istuda ja temaga arutada päevasündmuseid, muresid ja mõtteid.
Külaline

Kas me just "läheme" sinnapoole, pigem tulvavesi viib. Jube kurb on küll, minu vanaema oli kooliõpetaja, eestiaegne, mäletan tema jutte oma autoriteedist laste hulgas. Nagu öö ja päev võrreldes tänasega.
Tahaks teada, kas neil noortel on keegi, kes neilt küsib küsimuse - kas sa tõesti arvad, et see on normaalne, mis sa tegid. Ega nad praeguses vanuses ilmselt ise õigesti vastata ei oskaks, aga oluline on küsida, et vähemalt tulevikus tekiks mingi mälu, et ei kiidetudki tegelikult heaks.
Külaline

Kuidagi tuleb see asi reguleerida nii, et õpetaja sõna on seadus. Praegu võib iga jõnglane teha, mis tahab ja õpetajal ei ole mingit võimalust temalt nõuda. Või noh võib ju nõuda, aga jõnglane ei kuula ja keegi teda sundida ei saa. Lisaks jookseb jõnglane koju kaebama, et õpetaja on paha ja keelas.
Külaline

Laps ei pea koolis olema "klient", kellel on alati õigus ja õpetaja ei ole klienditeenindaja, kes peab vanemate ja laste ees küürutama. Millegipärast enam ei saa lapsed üldse aru autoriteedi olemusest ja milleks õpetajad koolis on.
Külaline

Õpetaja vabandas lapse ja tema pere ees. Õpetaja personaalküsimusega tegelevad kool, kov ja politsei. Õpetaja saab oma tööd jätkata, esialgu. Taastava õiguse abil loodetakse pooled lepitada.
Õpilase vabandandussõnadest õpetaja ees juttu pole. Kuniks lubamatult kaituvatele lastele jaab alati oigus ja ühiskond kõurikute kaitsele asub, jätkuvad ka teismeliste vägivallakuriteod. Mul on õpetajast kohutavalt kahju.
Külaline

Tean juhtumit paar aastat tagasi, kui pisike jõnglane virutas õpetajale näkku, nii et õpsil prillid suures kaares eest lendasid. Õpetaja pani enne järgmist lööki käed ette, et järgmisena silma siniseks ei löödaks. Laps ja lapsevanem olid sellisest ebaõpetajalikust käitumisest nördinud, vanem helistas direktorile, et õpetaja tuleks vallandada, dire tahtis lapsele käskkirja teha, lapsevanem tegi avalduse politseisse kooli ja õpetaja vastu, hakkas õptajat jälitama, õpetaja nõudis läbi politsei ahistaja karistamist, jama kestis üle aasta
Külaline

Ma ei tea, kas see oleks lahendus, aga minu laps käis erakoolis ja seal sõlmiti iga õppeaasta alguses uus leping uueks õppeaastaks. Sellega kaasnesid siis ka reeglid, mida koolis tuleb jälgida, millega lapsel tuli tutvuda. Probleemide korral leping katkestati, rääkimata veel sellest, et oleks järgmist sõlmitud. Esimestes klassides lahkus mitu õpilast, kes silmnähtavalt oleksid vajanud erinevat kooli, aga lapsevanemad eeldasid, et küllap erakool kasvatab. Ei kasvatanud, kogu aeg korrati, et lapsevanemad peavad aktiivselt osalema koolitöös ja üritustes.
Võib-olla aitaks selline korraldus tunnetada nii lapsel kui vanematel oma isiklikku vastutust? Pole küll kindel, sest suuresti sõltub see ka lapsevanemate intelligentsusest, aga ma ei tea, kas seegi on tõususuunas. Meil on ju juba praegu üle 13000. noore, kes ei tööta ega õpi, aga ka nemad on ilmselt tulevased lapsevanemad.
Külaline

Ma näen koolis, et õpetajaid ongi nüüd kahte sorti: kas sellised, kes hoolivad ja ei pea kaua vastu või siis sellised, kes löövad käega. Pole nende asi, et kasvab pätt ja kaabakas.
Külaline

Külaline kirjutas: 17 Veebr 2026 15:51 Ma näen koolis, et õpetajaid ongi nüüd kahte sorti: kas sellised, kes hoolivad ja ei pea kaua vastu või siis sellised, kes löövad käega. Pole nende asi, et kasvab pätt ja kaabakas.
Jah, aga mida see hoolivgi õpetaja rohkem teha saaks? Õpetaja ülesandeks on teadmisi jagada, vajadusel järelaitamist korraldada ja lapsevanematele infot edastada. Sellega see ka piirdub. Lapsevanem peaks ise hindeid ja käitumist jälgima, võsukest tagant utsitama, vajadusel eraõpetaja hankima või lausa teraapiasse suunama (kui vaimne tervis seda nõuab). Probleemiks ongi need lapsevanemad, kes kogu kasvatustöö delegeeriksid koolile.
Võimalik, et need vanemad õpetajad tunnevad missiooni ise ka kasvatuslikku abi pakkuda, aga nooremad kindlasti leiavadki, et see pole minu töö. Ja neil on õigus.
Külaline

Külaline kirjutas: 17 Veebr 2026 15:14 Mul on õpetajast kohutavalt kahju.
Mul ka. Selle jõnglase ja tema vanemad paneb aga elu ise ükskord paika.
Külaline

Guest kirjutas: 17 Veebr 2026 17:50
Külaline kirjutas: 17 Veebr 2026 15:14 Mul on õpetajast kohutavalt kahju.
Mul ka. Selle jõnglase ja tema vanemad paneb aga elu ise ükskord paika.
Mul on direktorist ka kahju, mata oma viisakas poeg ja tegele teiste kasvatamatute lastega.
Külaline

Nii haridus meil erakoolide suunas liigubki, sealt saab kaagi minema saata-riigikooli.
Külaline

Guest kirjutas: 17 Veebr 2026 18:04 Nii haridus meil erakoolide suunas liigubki, sealt saab kaagi minema saata-riigikooli.
Pole küll spetsialist, aga kas ikka saab? Saab siis minema ehk saata, kui on arve tasumata, aga muidu peaks ju kõik samad reeglid kehtima mis tavakoolis. Ei saa seal ka ometi meeldimise järgi õpilasi valida ega minema saata (ma loodan).
Külaline

Külaline kirjutas: 17 Veebr 2026 18:04 Nii haridus meil erakoolide suunas liigubki, sealt saab kaagi minema saata-riigikooli.
Jah, sul on õigus. Sellepärast me erakooli valisimegi ja osutuski väga õigeks otsuseks.
See on tegelikult haridusministri pädevus ja ülesanne leida eraldi õppeasutus ja õppevorm neile õpilastele, kes pole suutelised teiste hulgas hakkama saama, vajades kas väiksemat keskkonda, eriõpet või eritingimusi. See on kõigile selge, et seda pole võimalik korraldada tavaklassis. Mingil hetkel tuli see väärarvamus, et paneme aga kokku, küll seal tavaklassis õpib teiste järgi ja elus peab niikuinii kohanema. Soomlased ütlevad juba avalikult, et see lähenemine on läbikukkunud. Kui on üks problemaatik klassis (nagu vanasti oli), saab veel kuidagi hakkama, kui suurema osa ajast koridoris passib, aga kui neid on 5-6 (nagu nüüd kipub olema), siis tuleb teistel koridori minna.

Minu lapsel oli üldiselt väga hea klass, kõik õppisid hoolega st tahtsid õppida, aga kui üks tüüp keset tundi pidevalt laua alla ronib, laua pikali lükkab või teisi pliiatsitega loobib või tõukab, siis ehmatab see kõik. Muidugi ei visatud välja üleöö, ikka prooviti suunata siia ja sinna ja vanematega räägiti, aga kui üks õpilane oleks äärepealt trepist alla lükatud, tuli vanematel teisi lahendusi otsima hakata.
Külaline

Külaline kirjutas: 17 Veebr 2026 18:30
Guest kirjutas: 17 Veebr 2026 18:04 Nii haridus meil erakoolide suunas liigubki, sealt saab kaagi minema saata-riigikooli.
Pole küll spetsialist, aga kas ikka saab? Saab siis minema ehk saata, kui on arve tasumata, aga muidu peaks ju kõik samad reeglid kehtima mis tavakoolis. Ei saa seal ka ometi meeldimise järgi õpilasi valida ega minema saata (ma loodan).
Saab, lepingus on täpselt märgitud mis tingimuste on õigus leping katkestada, vanemad allkirjastavad selle iga õppeaasta alguses. Samasuguse lepingu muide sõlmisid ka õpetajad ja igal aastal tuli põhjalik küsitlus iga õpetaja kohta. Reeglina siiski 90% õpetajatest oli väga head või lausa suurepärased.
Külaline

Guest kirjutas: 17 Veebr 2026 18:42
Külaline kirjutas: 17 Veebr 2026 18:30
Saab, lepingus on täpselt märgitud mis tingimuste on õigus leping katkestada, vanemad allkirjastavad selle iga õppeaasta alguses. Samasuguse lepingu muide sõlmisid ka õpetajad ja igal aastal tuli põhjalik küsitlus iga õpetaja kohta. Reeglina siiski 90% õpetajatest oli väga head või lausa suurepärased.
Lepinguid võib teha igasuguseid, aga kas neid ka rakendada saab, selles on küsimus? Kuidas sa paned kirja või kuidas sa tuvastad, et kui õpilane ütleb debiilik, siis võib lepingu lõpetada? Aga kui ütleb taun, kas siis võib? Aga kui ütleb loll? See on väga libe jää, esimene jurist, kes selle vaidlustamise ette võtab, võidab, arvan.
Külaline

Külaline kirjutas: 17 Veebr 2026 18:47
Guest kirjutas: 17 Veebr 2026 18:42
Külaline kirjutas: 17 Veebr 2026 18:30 Pole küll spetsialist, aga kas ikka saab? Saab siis minema ehk saata, kui on arve tasumata, aga muidu peaks ju kõik samad reeglid kehtima mis tavakoolis. Ei saa seal ka ometi meeldimise järgi õpilasi valida ega minema saata (ma loodan).
Lepinguid võib teha igasuguseid, aga kas neid ka rakendada saab, selles on küsimus? Kuidas sa paned kirja või kuidas sa tuvastad, et kui õpilane ütleb debiilik, siis võib lepingu lõpetada? Aga kui ütleb taun, kas siis võib? Aga kui ütleb loll? See on väga libe jää, esimene jurist, kes selle vaidlustamise ette võtab, võidab, arvan.
Tõenäoliselt tavakooli oludes olekski see palju keerulisem, erakoolides seda muret pole. Isegi kui keset kooliaastat tekib eriarvamus, siis järgmist lepingut niikuinii ei sõlmita. Võib olla tavakoolis tuleks lihtsalt rikkumisi registreerida, mitte niivõrd konkreetselt mida ütles. Ja kui on koos teatud arv eksimusi, siis koolivahetus ees.
Külaline

Guest kirjutas: 17 Veebr 2026 18:37
Külaline kirjutas: 17 Veebr 2026 18:04 Nii haridus meil erakoolide suunas liigubki, sealt saab kaagi minema saata-riigikooli.
Jah, sul on õigus. Sellepärast me erakooli valisimegi ja osutuski väga õigeks otsuseks.
See on tegelikult haridusministri pädevus ja ülesanne leida eraldi õppeasutus ja õppevorm neile õpilastele, kes pole suutelised teiste hulgas hakkama saama, vajades kas väiksemat keskkonda, eriõpet või eritingimusi. See on kõigile selge, et seda pole võimalik korraldada tavaklassis. Mingil hetkel tuli see väärarvamus, et paneme aga kokku, küll seal tavaklassis õpib teiste järgi ja elus peab niikuinii kohanema. Soomlased ütlevad juba avalikult, et see lähenemine on läbikukkunud. Kui on üks problemaatik klassis (nagu vanasti oli), saab veel kuidagi hakkama, kui suurema osa ajast koridoris passib, aga kui neid on 5-6 (nagu nüüd kipub olema), siis tuleb teistel koridori minna.

Minu lapsel oli üldiselt väga hea klass, kõik õppisid hoolega st tahtsid õppida, aga kui üks tüüp keset tundi pidevalt laua alla ronib, laua pikali lükkab või teisi pliiatsitega loobib või tõukab, siis ehmatab see kõik. Muidugi ei visatud välja üleöö, ikka prooviti suunata siia ja sinna ja vanematega räägiti, aga kui üks õpilane oleks äärepealt trepist alla lükatud, tuli vanematel teisi lahendusi otsima hakata.

Lasteaia poolt kooli saadetud tegemata töö.
Külaline

Külaline kirjutas: 17 Veebr 2026 23:06Lasteaia poolt kooli saadetud tegemata töö.
Lapsevanemad on puu otsas või?
Külaline

Kuidas sa paned kirja või kuidas sa tuvastad, et kui õpilane ütleb debiilik, siis võib lepingu lõpetada? Aga kui ütleb taun, kas siis võib? Aga kui ütleb loll? See on väga libe jää, esimene jurist, kes selle vaidlustamise ette võtab, võidab, arvan.
Mingit raskust ei ole. Kui kodukorda on kirjutatud, et koolitöötajatega tuleb käituda lugupidavalt ja alluda nende korraldustele, siis sellele punktile viitamisest piisab. Mingit vajadust pole arutleda, kas ta ütles nüüd debiil, taun, näitas keskmist sõrme või tegi midagi muud. Ka on tavaliselt kodukorras punkt, et tundide ajal tuleb viibida tunnis, korrarikkumine on keelatud (vastu uksi tagumine), kooli territooriumil on filmimine keelatud, sellisest juhtumist tuleb välja juba mitu rasket rikkumist. Õpetaja tegi valesti seda, et läks närvi ja puututas last, seda teha ei tohi, kuigi saan aru, et eks õpetajal ka närvid läbi. Sellise käitumise eest oleks olnud paras määrata direktori noomitus, kutsuda vanemad kooli. Üldiselt on nii, et kui vanemaid hakata iganädalaselt kooli kutsuma, siis lapse käitumine reeglina paraneb. Kui vanem kooli ei ilmu, siis tehakse pöördumine lastekaitsesse, see tegeleb perega edasi. Jne, jne. Ise minna füüsiliselt last puutuma on väga libe tee õpetaja jaoks.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Baidu [Spider], Google [Bot] ja 7 külalist