Hakkaks veganiks?
-
Külaline
Hakkaks veganiks?
Selgus, mul on kolesterool kõrge. Ega ma oska arvata, mida ma võiks süüa ja mis tõstab kolesterooli. Aga kui ma hakkaks veganiks, kas veganlusega saaks kolesteooli langetada?
See tähendaks et ei liha ega piimatooteid, muna.
Kas teistpidi tekiks mul mingi aine puudus, kui ma ei söö liha, piimatooteid, muna?
Kas teistpidi tekiks mul mingi aine puudus, kui ma ei söö liha, piimatooteid, muna?
Ikka tekib, ei saa kaltsiumi, valku, vist ka aminohappeid.. Võta tabletti, võtab kolesterooli alla, ongi normis.
-
Külaline
Vahemere dieet pidi hea olema. https://tervisliktoitumine.ee/vahemere- ... b-noorena/
Põhirõhk on kalal.
Põhirõhk on kalal.
Mis on "kõrge kolesterool" ja kas LDL ja HDL ehk siis kolesterooli fraktsioonid ehk siis nn hea ja halb kolesterool on omavahel õiges vahekorras?
Enamus kolesteroolist toodab inimese maks ja seda vaatamata sellele, mida süüakse. Kolesterool on keha ehituskivi muuhulgas ning see on vajalik nt hormoonide tootmiseks. Veresoonte seintele ladstub ta siis, kui need on põletkulised ning mitte seepärast, et teda oleks palju, vaid see on keha viis elutähtsat võrgustikku töös hoida. Kolesterool ateroskleroosi tekkimise mehhanismis ei ole põhjus, vaid tagajärg.
Seega pigem vaata oma eluviis ja toidulaud üle, ka vegan-toitumine saab olla ebatervislik.
Ja need paljureklaamitud nn kasulikud seemneõli (raps, rüps, päevalill jne) võiks asendada vähese või ja oliiviõliga.
Enamus kolesteroolist toodab inimese maks ja seda vaatamata sellele, mida süüakse. Kolesterool on keha ehituskivi muuhulgas ning see on vajalik nt hormoonide tootmiseks. Veresoonte seintele ladstub ta siis, kui need on põletkulised ning mitte seepärast, et teda oleks palju, vaid see on keha viis elutähtsat võrgustikku töös hoida. Kolesterool ateroskleroosi tekkimise mehhanismis ei ole põhjus, vaid tagajärg.
Seega pigem vaata oma eluviis ja toidulaud üle, ka vegan-toitumine saab olla ebatervislik.
Ja need paljureklaamitud nn kasulikud seemneõli (raps, rüps, päevalill jne) võiks asendada vähese või ja oliiviõliga.
-
Külaline
Just nimelt. Ning peamine põletike tekitaja on suhkur. Katseta kuu aega toituda nii, et võtad igasuguse suhkru ning ka tärklise toidust maha. Sh puuviljad - need asendad rohkete suhkruvabade köögiviljadega, mille hulka muide ei kuulu kartul ega porgand. Köögiviljad, muna, valk igas vormis. Rasva ei pea kartma. Ja mõõda siis uuesti kolesterooli.
-
Külaline
Ma arvan, et sellist eelpoolsoovitatud suhkrupaastu võib kindlasti teha ja hiljem ka oma suhkru tarbimist vähendada. Küll aga ma ei loodaks, et mis aastate või aastakümnete jooksul on tekitatud, saab ühe kuuga muudetud. Võtab tõenäoliselt ikka kauem aega. Aga iga positiivne muutus aitab kaasa, et tervena elatud aastaid oleks rohkem. Ja kui veganiks hakkad, siis uuri ikka väga hoolega, mida kõike pead sööma, et toidust vajalik kätte saada. Kui kolesterool ei ole metsikult kõrge ja teised näitajad on pigem ok (vererõhk, kehakaal jne), siis võta pigem pikem plaan tervislikumaid eluviise harrastada ja käi iga mõne kuu tagant kolesterooli kontrollimas. Umbas 20% inimestest pidi olema tugevalt mõjutatud kolesteroolist, mis toidust tuleb.
-
Külaline
Ma olen 36 ja mul on autoimmuunhaiguse pärast koguaeh veidike kõrged maksanäitajad ja tänu sellele ka kolesterool kõrge. Aga ei midagi katastroofilist. Arst(reumatoloog) mul soovitas seda vahemere toitumist. Vähem halba rasva ja rohkem kala jne.
-
Külaline
Mulle ütles apteeker, et halva kolesterooli alandamiseks tuleks eelkõige minimaalselt tarbida asju, mis külmas tahkeks muutuvad - või, jäätis, šokolaad, searasv jms. Pakenditelt lugeda, et oleks võimalikult vähe küllastunud rasvhappeid. Kiudained on väga vajalikud. Head rasvad (nt avokaado, heeringas, mandlid). Ja pooletunnine kiirkõnd igapäevaselt.
-
Külaline
Ehk elavhõbedal, polüklooritud difenüülidel ja toksiinidel.Külaline kirjutas: ↑19 Dets 2025 19:42Vahemere dieet pidi hea olema. https://tervisliktoitumine.ee/vahemere- ... b-noorena/
Põhirõhk on kalal.
-
Külaline
Seda võin kinnitada. Suhkur on kõige kurja juur, mitte rasv. Ja muidugi ultratöödeldud toit.Külaline kirjutas: ↑19 Dets 2025 20:28Just nimelt. Ning peamine põletike tekitaja on suhkur. Katseta kuu aega toituda nii, et võtad igasuguse suhkru ning ka tärklise toidust maha. Sh puuviljad - need asendad rohkete suhkruvabade köögiviljadega, mille hulka muide ei kuulu kartul ega porgand. Köögiviljad, muna, valk igas vormis. Rasva ei pea kartma. Ja mõõda siis uuesti kolesterooli.
-
Külaline
Kõik kala ei sisalda elavhõbedat. Valge kala näiteks.Külaline kirjutas: ↑19 Dets 2025 21:26Ehk elavhõbedal, polüklooritud difenüülidel ja toksiinidel.Külaline kirjutas: ↑19 Dets 2025 19:42Vahemere dieet pidi hea olema. https://tervisliktoitumine.ee/vahemere- ... b-noorena/
Põhirõhk on kalal.
Konservtuunikala tõesti ei ole tervislik.
-
Külaline
Et sa nagu ei tea, et valk ongi aminohapped?
Aminohapped on erinevad, nt lüsiini saadavus on taimetoitlastele probleemiks.
Valgud ja aminohapped
Eesti Vegan Selts
https://vegan.ee › ... › Tervis › Olulisemad toitained
Valgud täidavad organismi ehituses ja talituses keskset rolli. Siit leiad veganite jaoks olulise info valkude ja aminohapete kohta.
Valgud ja aminohapped
Eesti Vegan Selts
Valgud täidavad organismi ehituses ja talituses keskset rolli. Siit leiad veganite jaoks olulise info valkude ja aminohapete kohta.
-
Külaline
Veganlust tuleb kindlasti osata ÕIGESTI teha. Tüüpiline eksiarvamus on näiteks: "Veganid söövad ainult juurikaid ja muud lahjat toitu". Ja siis inimene imestab, miks tal taimetoidul olles kõht on kogu aeg tühi ja jõudu pole.Guest kirjutas: ↑19 Dets 2025 07:27 Selgus, mul on kolesterool kõrge. Ega ma oska arvata, mida ma võiks süüa ja mis tõstab kolesterooli. Aga kui ma hakkaks veganiks, kas veganlusega saaks kolesteooli langetada?
Tegelikult tuleb veganina süüa lisaks juurikatele ka kaunvilja (hernes, uba, lääts, kirkerhernes...) ja taimset rasva. Siis püsib kõht täis ega teki valguvaegust. Kas sulle kaunviljad maitsevad ja meeldivad, et neid igapäevaselt süüa? Ilma kaunviljata on raske vegan olla. Kolesteroolile peaks kaunviljarikas toitumine hästi mõjuma küll, kuna seal on palju kiudaineid.
Peale täieliku veganluse (mis on maailmavaade) on ka vahepealseid variante. Mul üks tuttav ei saa süüa liha neerude pärast. Tema siiski päris veganiks ei ole hakanud - kala ja piimatooteid sööb, liha mitte.
-
Külaline
Üks kuu ei muuda midagi, eluks ajaks tuleb suhkrust loobuda.Külaline kirjutas: ↑19 Dets 2025 20:54 Ma arvan, et sellist eelpoolsoovitatud suhkrupaastu võib kindlasti teha ja hiljem ka oma suhkru tarbimist vähendada. Küll aga ma ei loodaks, et mis aastate või aastakümnete jooksul on tekitatud, saab ühe kuuga muudetud. Võtab tõenäoliselt ikka kauem aega. Aga iga positiivne muutus aitab kaasa, et tervena elatud aastaid oleks rohkem. Ja kui veganiks hakkad, siis uuri ikka väga hoolega, mida kõike pead sööma, et toidust vajalik kätte saada. Kui kolesterool ei ole metsikult kõrge ja teised näitajad on pigem ok (vererõhk, kehakaal jne), siis võta pigem pikem plaan tervislikumaid eluviise harrastada ja käi iga mõne kuu tagant kolesterooli kontrollimas. Umbas 20% inimestest pidi olema tugevalt mõjutatud kolesteroolist, mis toidust tuleb.
-
Külaline
Tõsi. Aga umbes kuu pärast peaks juba olema tulemusi näha.Külaline kirjutas: ↑20 Dets 2025 16:00Üks kuu ei muuda midagi, eluks ajaks tuleb suhkrust loobuda.
-
Külaline
Sa oled natuke peast segi.Tolmukübe kirjutas: ↑20 Dets 2025 15:22 Aminohapped on erinevad, nt lüsiini saadavus on taimetoitlastele probleemiks.
Valgud ja aminohapped
Eesti Vegan Selts
Kes on foorumil
Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 3 külalist