Retseptidest kinnipidamine

köök, kodu korrashoid ja aed
Vasta
Juustup

Retseptidest kinnipidamine

Postitus Postitas Juustup »

Ajendatuna pastaskandaalist tahaksin küsida, et kas Teie teete süüa täpselt retsepti järgi või teete oma tuju või maitse järgi? Ütleme näiteks seljanka. Kas te järgite retsepti või teete nö"oma" suppi?

Mina tunnistan ausalt, et kokata mulle meeldib väga, aga üheski retseptis kinni pole. Muidugi kui tegu on uue, varem katsetamata retseptiga, siis järgin retsepti. Näiteks pikkpoissi teen mina juustuga,mitte munaga- tuleb mahlasem.

/Juustup
Külaline

Postitus Postitas Külaline »

Ei pea retseptist kinni. Samas nõuab loominguline lähenemine ka keskmisest paremaid teadmisi kokandusest. Pead teadma, mismoodi võib lõpptulemust mõjutada, kui otsustad omaloominguliselt asendada mõne komponendi teisega või jätta hoopis ära. No näiteks, jättes küpsetisest välja muna, võib tulemuseks olla küpsetise ebaõnnestumine. See oli lihtsalt näitena.

Pikkpoissi teen mina paprikaga. Hakin tükid peeneks ja panen pikkpoisitaina sisse. Samuti olen katsetanud saia asemel leivaga, ja lisanud palju värsket maitserohelist.
Juustup

Külaline kirjutas: 28 Juun 2024 00:30 Ei pea retseptist kinni. Samas nõuab loominguline lähenemine ka keskmisest paremaid teadmisi kokandusest. Pead teadma, mismoodi võib lõpptulemust mõjutada, kui otsustad omaloominguliselt asendada mõne komponendi teisega või jätta hoopis ära. No näiteks, jättes küpsetisest välja muna, võib tulemuseks olla küpsetise ebaõnnestumine. See oli lihtsalt näitena.

Pikkpoissi teen mina paprikaga. Hakin tükid peeneks ja panen pikkpoisitaina sisse. Samuti olen katsetanud saia asemel leivaga, ja lisanud palju värsket maitserohelist.
Päris huvitav. Kas sa sisse paned muna või ei panegi sisu, ehk teed nö "pätsi" valmis ja sisu pole? Paprika annab ka kindlasti mahlasust.

Muidu ma olen täiesti nõus, ega päris toorest muna kuhugi kapsahautisesse ei topi tõesti. Kuid kui inimene on toidutegemisega siiski kursis, siis minu arvates on (mõistuse ning maitsete piires) eksperimenteerimine äge.

/Juustup
Arutleja
Teerajaja
Kontakt:

Postitus Postitas Arutleja »

Kui on uus toit, mida tahan katsetada, siis järgin retsepti. Edasi juba vaatan kas, mida ja kuidas asendada, välja jätta või lisada. Supid on väga loomingulised.
Pole midagi rahustavamat kui mõista, et maailm on sinust rohkem sassis.
Külaline

Juustup kirjutas: 28 Juun 2024 00:42
Külaline kirjutas: 28 Juun 2024 00:30 Ei pea retseptist kinni. Samas nõuab loominguline lähenemine ka keskmisest paremaid teadmisi kokandusest. Pead teadma, mismoodi võib lõpptulemust mõjutada, kui otsustad omaloominguliselt asendada mõne komponendi teisega või jätta hoopis ära. No näiteks, jättes küpsetisest välja muna, võib tulemuseks olla küpsetise ebaõnnestumine. See oli lihtsalt näitena.

Päris huvitav. Kas sa sisse paned muna või ei panegi sisu, ehk teed nö "pätsi" valmis ja sisu pole? Paprika annab ka kindlasti mahlasust.

Muidu ma olen täiesti nõus, ega päris toorest muna kuhugi kapsahautisesse ei topi tõesti. Kuid kui inimene on toidutegemisega siiski kursis, siis minu arvates on (mõistuse ning maitsete piires) eksperimenteerimine äge.

/Juustup
Eks need ilma munata küpsetised ole olemas, tuttava lapsel nt oli muna-allergia, siis tuttav otsiski välja ilma munata küpsetiste retsepte. Aga suvakalt lihtsalt muna ära jättes ei pruugi midagi välja tulla.
Pikapoisi sees käib muna päris kindlasti, muidu laguneb laiali.
Seda ma muidu mõtlesingi, et omaloomingut saab rakendada siis, kui ta on toidutegemisega kursis, teab, kuidas erinevad ained toidu sees käituvad ja oskab loogiliselt edasi mõelda, mida võib asendada või ära jätta, ja mida ei või.
Tutiga Täi
Teerajaja
Kontakt:

Postitus Postitas Tutiga Täi »

Sõltub millisest retseptist jutt. Enamike enda jaoks uute retseptide puhul teen alguses paar korda kindlasti retsepti järgi, et asi käppa saada. Kui toit meeldib ja on võimalus, et see jääb meie pere menüüsse, siis vahel hakkan katsetama ja uusi maitseid lisama. Nii olen leiutanud päris mitu lemmikut ja ma arvan, et nii teevad ka netikokad, kes kokkavad ja oma retsepte jagavad.

Olen mitmel korral märganud, kuidas mõni tuntud või vähem tuntud kokk laeb üles oma, no ütleme, kanapaja retsepti, mis on tegelikult üks-ühele Rootsi või Taani tuntud retseptide pealt maha kirjutatud. Ega see iseenesest vale ei ole, aga siis ei saa öelda, et "proovisin ja leiutasin huvitava retsepti". Siis tulekski öelda, et see on minu varjant taanlaste sellest või sellest roast.
Külaline

Olen mitmel korral märganud, kuidas mõni tuntud või vähem tuntud kokk laeb üles oma, no ütleme, kanapaja retsepti, mis on tegelikult üks-ühele Rootsi või Taani tuntud retseptide pealt maha kirjutatud. Ega see iseenesest vale ei ole, aga siis ei saa öelda, et "proovisin ja leiutasin huvitava retsepti". Siis tulekski öelda, et see on minu varjant taanlaste sellest või sellest roast.
Eestlastel ongi kombeks kopeerida. See torkab silma nii meie muusikute, moedisainerite, ehtedisainerite, mööblidisainerite jne puhul. Kunagi imestasin, kuidas meie tuntud mööblivalmistaja müüs maailmakuulsate diivanite koopiaid ja nimetas neid enda välja töötatud disaindiivaniteks. Mitmed ehted on kopeeritud maailmakuulsate disainide peat ja nimetatatakse enda omaks, laulud on üks ühele. Üks moetootja teeb mantleid, mis on täpselt võetud ühe tuntud brändi pealt, aga hind on kallim ja kvaliteet kehvem. Iga kord imestan, kui midagi sellist näen.
nipitiri

Postitus Postitas nipitiri »

Igapäevaselt ma retsepti ei järgi, isegi kui mingi retsept on ette võetud või eeskujuks võetud, siis teen tihti erinevaid asendusi vastavalt sellele, mis kodus olemas on või mis rohkem meeldib. Ma ennast päris heaks kokaks ei pea, aga kogemusi (ja ebaõnnestumisi) on piisavalt palju, et üldjuhul tean juba retsepti vaadates, mida kannatab muuta ja mida mitte, et saavutada jätkuvalt adekvaatne tulemus. Üldiselt pere pigem kiidab minu tehtud toite.
Päris võõraste ja uute retseptide puhul ikka teen muidugi täpselt nii ka nagu kirjas. Eriti kui soovin mingit väga kindlat ja konkreetset tulemust.
Külaline

Kuidas kunagi. Kui mulle ikka meeldib küüslaugusem roog rohkem kui retsepti 1-2 küünt siis lisan juurde.
Uusi retsepte proovides esimene katse retsepto järgi, järgnevatel modifitseerin oma maitsele vastavalt.
Külaline

On vaks vahet, kas tehskse praekartulit või tomati-kurgi salatit, mida kutsutakse siis Caesari salatiks.
Juustup

Külaline kirjutas: 28 Juun 2024 10:04

/Juustup
Eks need ilma munata küpsetised ole olemas, tuttava lapsel nt oli muna-allergia, siis tuttav otsiski välja ilma munata küpsetiste retsepte. Aga suvakalt lihtsalt muna ära jättes ei pruugi midagi välja tulla.
Seda ma muidu mõtlesingi, et omaloomingut saab rakendada siis, kui ta on toidutegemisega kursis, teab, kuidas erinevad ained toidu sees käituvad ja oskab loogiliselt edasi mõelda, mida võib asendada või ära jätta, ja mida ei või.
Sa said valesti aru minust vist, ma mõtlesin keedumuna, keskele. :)

/Juustup
Külaline

Juustup kirjutas: 28 Juun 2024 18:41

/Juustup

/Juustup
Olen ka niimoodi teinud.
Aga minu lemmikuks on osutunud pikkpoiss, mis on kaetud peekoniga. Ka lapse lemmik on see. See peekon hoiab mahlasemana. Ja ma lisan peenelt riivitud porgandit taignale sisse. Riivsaia/saia ma üldse ei kasuta.
Üks toores muna taignas hoiab pätsi ilusti koos.
Mõnikord laps küsib keskelt juustuga pikkpoissi. Eelistame mozzarellat.

Aga üldiselt retseptidega on nii, et kui midagi uut katsetan, pean ikka kinni sellest. Välja arvatud siis, kui mõni koostisaine jaburalt palju/vähe tundub.

Magusad küpsetised teen näpuga järge ajades, sest need mul ka siis alati ei õnnestu 😁 ju siis pole pagariks loodud.

Enamus sööke ma ikkagi teen oma tunde järgi. Ära viskama ei ole pidanud midagi.
Juustup

Külaline kirjutas: 28 Juun 2024 21:23

/Juustup
Olen ka niimoodi teinud.
Aga minu lemmikuks on osutunud pikkpoiss, mis on kaetud peekoniga. Ka lapse lemmik on see. See peekon hoiab mahlasemana. Ja ma lisan peenelt riivitud porgandit taignale sisse. Riivsaia/saia ma üldse ei kasuta.

Aga üldiselt retseptidega on nii, et kui midagi uut katsetan, pean ikka kinni sellest. Välja arvatud siis, kui mõni koostisaine jaburalt palju/vähe tundub.

Magusad küpsetised teen näpuga järge ajades, sest need mul ka siis alati ei õnnestu 😁 ju siis pole pagariks loodud.

Meil on pikkpoisi osas siis täpselt sama eelistus. Minu vanavanemad ja ka ema tegid pikkpoissi traditsioonilisel moel ehk siis sisse pandi keedetud munad. Paprikaga ma pole proovinud, aga ühe porgandi riivin ka tavaliselt sisse ja väga pisikesteks tükkideks hakitud sibula. Kuna ma olen suur juustusõber siis ma panen alati juustu sisse- kuidagi mahlasem ja mõnusam kui keedumunaga. Olen pannud nii mozzarellat kui ka tavalist juustu ja päris palju. Minu juustulembus kajastub ka mu kasutajanimes :lol:
Peekoniga versiooni avastasin ma puhtjuhuslikult ühes facebooki toidugrupis ja see on vaieldamatu lemmik. Paraku vahel jäi selle ostmine raha taha kinni. See hea suitsupeekon mida ma ostsin maksis kohati sama palju kui hakkliha.

Pagariks mina ka ei sobiks. Ja kõik magusa pean samamoodi retsepti järgi tegema kui tegu pole just küpsisetordiga:D

/Juustup
Külaline

Juustup kirjutas: 28 Juun 2024 21:32

/Juustup
Olen ka niimoodi teinud.

Meil on pikkpoisi osas siis täpselt sama eelistus. Minu vanavanemad ja ka ema tegid pikkpoissi traditsioonilisel moel ehk siis sisse pandi keedetud munad. Paprikaga ma pole proovinud, aga ühe porgandi riivin ka tavaliselt sisse ja väga pisikesteks tükkideks hakitud sibula. Kuna ma olen suur juustusõber siis ma panen alati juustu sisse- kuidagi mahlasem ja mõnusam kui keedumunaga. Olen pannud nii mozzarellat kui ka tavalist juustu ja päris palju. Minu juustulembus kajastub ka mu kasutajanimes :lol:
Peekoniga versiooni avastasin ma puhtjuhuslikult ühes facebooki toidugrupis ja see on vaieldamatu lemmik. Paraku vahel jäi selle ostmine raha taha kinni. See hea suitsupeekon mida ma ostsin maksis kohati sama palju kui hakkliha.

Pagariks mina ka ei sobiks. Ja kõik magusa pean samamoodi retsepti järgi tegema kui tegu pole just küpsisetordiga:D

/Juustup
Meenus, et olen isegi tomatiga teinud. Lisaks juustule. Mõne jaoks vb veider ja solkimine aga päris huvitav tuli. Pisikesi kirsstomateid kasutasin. Juust ja tomat vaheldumisi sisse laduda. Tomat ka annab mahlasust. Juhtus lihtsalt mõned üle olema ja kasutasin ära.
Külaline

No see, kas keegi tahab pikkpoisile keedetud muna ka keskele sisse lisada, on ju puhtalt maitseasi. Samas pikkpoisi taina sisse tuleb toores muna ikkagi segada, muidu laguneb laiali. Pikkpoisi sisuks ongi hakklihasegu ju.
Juustup

Külaline kirjutas: 29 Juun 2024 14:30
Juustup kirjutas: 28 Juun 2024 21:32

Olen ka niimoodi teinud.

/Juustup
Meenus, et olen isegi tomatiga teinud. Lisaks juustule. Mõne jaoks vb veider ja solkimine aga päris huvitav tuli. Pisikesi kirsstomateid kasutasin. Juust ja tomat vaheldumisi sisse laduda. Tomat ka annab mahlasust. Juhtus lihtsalt mõned üle olema ja kasutasin ära.
Miks ei peaks sobima, enamus ahjuvorme, pitsasid jne on ju nii valmistatud et tomat ja/või tomatipasta kuulub hulka. Minul on koduses pitsas alati tomativiilud peal. Ja seda solkimise juttu ära üldse kuula- katsetamine on äge ja kui sulle ja sinu perele maitseb on kõik hästi! Mingi isik siin teatas mulle ka, et minu pasta pole pasta vaid pläust. No arvaku mida tahab, mina söön oma "pläusti" rõõmuga edasi.

/Juustup
Külaline

armastan kokaraamatuid ja -saateid, aga just ideede mõttes.
Näpuga ajan järge ja kaalun aineid täpselt ainult keeruliste küpsetiste puhul.
Barbara
Teerajaja

Postitus Postitas Barbara »

Makroone või muud udupeent küpsetist tehes isegi kaalun-mõõdan koostisaineid, muidu läheb aia taha. Ülejäänud retseptid on allikaks ainult ideedele, lisan ja asendan, mis parasjagu olemas on ja mis endale maitseb rohkem. Ni mingi veiselihahautise pajasse (olgu siis osso buco või burgundia pada jne) ma porgandeid mõõtma küll ei hakka jne.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 2 külalist