Prügi ja klaas

köök, kodu korrashoid ja aed
Külaline

Prügi ja klaas

Postitus Postitas Külaline »

Küsimus lihtne - kas on KEELATUD olmejäätmete kasti panna klaaspurke ja pudeleid?
Hajaasustus, kord kuus tavalise 240 l kasti tühjendus.
Olen lugenud igasugu arvamusi ja loomulikult tean ka, et selleks on eraldi konteinerid. Olen ka aastaid nendesse viinud, aga praegu pole võimalik.
Külaline

See on jah hea küsimus. Ise kogun klaaspurgid ja -pudelid eraldi ja viin kodukandi poe ees olevasse spetskonteinerisse. Samas aga on sealsel klaasjäätmete konteineril vaid pisikesed ümmargused augud, kust kõik muu klaasjääde, näiteks katkiläinud aknaklaas, läbi ei mahu. Samas ühe väiksema aknaruudu purunemise pärast võtta eraldi ette sõitu kaugele jäätmejaama pole ka eriti mõistlik. Nii olengi katkiläinud akna ruudu tükid pannud olmejäätmetesse. Loodetavasti pole see hull patt.
Külaline

Katkiläinud serviisiklaase, pyrex ahjunõusid, ankaklaase jms ei olegi lubatud klaasikonteinerisse panna, ainult pakendiklaasi purke ja pudeleid. Seega jah, kui ei saa/taha hakata jäätmejaama sõitma, siis läheb segaprügisse. Samuti nt fritüürirasvaga klaaspurk jms.
Külaline

Meie pisikeses alevis on kogumiskast, kuhu läheb segamini pakend, klaas ja paber. (Mitte, et ma aru saaks, miks ma samal ajal peaks neid asju kõiki kodus eraldi sorteerima, et siis kõik seal segi valada.)
Külaline

Külaline kirjutas: 21 Aug 2025 08:46 Katkiläinud serviisiklaase, pyrex ahjunõusid, ankaklaase jms ei olegi lubatud klaasikonteinerisse panna, ainult pakendiklaasi purke ja pudeleid. Seega jah, kui ei saa/taha hakata jäätmejaama sõitma, siis läheb segaprügisse. Samuti nt fritüürirasvaga klaaspurk jms.
No nüüd ma aru ei saanudki, kas kotitäie klaaspudeleid ja purke võib ka olmeprügisse visata või mitte.
Tolmukübe
Kontakt:

Postitus Postitas Tolmukübe »

Mina viin kotitäie klaaspurke prügikasti äärde. Panen maha, kellel vaja, see võtab, või viskab prügiautojuht nad minema, kuhu siis täpselt, eks ise teab. Alati on see kotitäis prügikasti äärest ka ära kadunud, pole see veel sinna seisma jäänud.
Külaline

Tolmukübe kirjutas: 22 Aug 2025 07:43 Mina viin kotitäie klaaspurke prügikasti äärde. Panen maha, kellel vaja, see võtab, või viskab prügiautojuht nad minema, kuhu siis täpselt, eks ise teab. Alati on see kotitäis prügikasti äärest ka ära kadunud, pole see veel sinna seisma jäänud.
Nii ei tohi teha. See on ka keelatud. Prügifirma võtab selle eest ühistult lisaraha ja teised peavad selle siis kinni maksma.
Tolmukübe
Kontakt:

Postitus Postitas Tolmukübe »

Meil ei ole keelatud. Meil on suur gabariit prügiveo hinna sees, iga kuu maksame, mingit lisaraha enam keegi võtma ei hakka. Need mõned eurod juurde iga kuu ei löö kedagi maha, see-eest inimesed saavad ka suuri jäätmeid ladustada. Vanasti oli meil kohe eraldi koht selle jaoks, eraldatud müüriga, aga autosid hakkas juurde tulema, vaja ju kuskile parkida, koht lammutati ära, nüüd seisab seal auto, nüüd inimesed panevad prügikasti kõrvale, muru peale, kõik kaob sealt ära, tassi, palju tahad.. Samas, sugulane elab teises kortermajas, seal on jah keelatud, tuleb eraldi arve, seal korjatakse suurgabariit keldrisse ja 2x aastas veetakse konteiner maja ette, palgatud töömehed, kes keldreid tühjendavad, või ise toast vead midagi. Seal on sedamoodi. Ja vanasti meil oli kohe eraldi klaasikonteiner, värviline klaas ja läbipaistev klaas, eri kohad, kuhu visata, aga nüüd on see juba mitu aastat maja juurest ära kadunud.
Külaline

Tolmukübe kirjutas: 22 Aug 2025 07:43 Mina viin kotitäie klaaspurke prügikasti äärde. Panen maha, kellel vaja, see võtab, või viskab prügiautojuht nad minema, kuhu siis täpselt, eks ise teab. Alati on see kotitäis prügikasti äärest ka ära kadunud, pole see veel sinna seisma jäänud.
Sul on kortermaja. Mind huvitab muu asi - kas prügifirma võib mu kasti tühjendamata jätta, kui seal on kotitäis klaaspurke? Aeg-ajalt nad ju teevad reide ja vaatavad, mis sees on.
Külaline

Tolmukübe kirjutas: 22 Aug 2025 08:20 Meil ei ole keelatud. Meil on suur gabariit prügiveo hinna sees, iga kuu maksame, mingit lisaraha enam keegi võtma ei hakka. Need mõned eurod juurde iga kuu ei löö kedagi maha, see-eest inimesed saavad ka suuri jäätmeid ladustada. Vanasti oli meil kohe eraldi koht selle jaoks, eraldatud müüriga, aga autosid hakkas juurde tulema, vaja ju kuskile parkida, koht lammutati ära, nüüd seisab seal auto, nüüd inimesed panevad prügikasti kõrvale, muru peale, kõik kaob sealt ära, tassi, palju tahad.. Samas, sugulane elab teises kortermajas, seal on jah keelatud, tuleb eraldi arve, seal korjatakse suurgabariit keldrisse ja 2x aastas veetakse konteiner maja ette, palgatud töömehed, kes keldreid tühjendavad, või ise toast vead midagi. Seal on sedamoodi. Ja vanasti meil oli kohe eraldi klaasikonteiner, värviline klaas ja läbipaistev klaas, eri kohad, kuhu visata, aga nüüd on see juba mitu aastat maja juurest ära kadunud.
Nonoh, nüüd mina usun ka siinsete osade teooriat, et Tolmukübe ON üks adminnidest. Ma lugesin päeval seda vastust ja oli tükk maad lühem ja polnud 60% siinsest vastusest. Ja ei ühtegi märget, et muudetud oleks postitust.
:shock: :shock: :shock:
Külaline

Külaline kirjutas: 22 Aug 2025 21:16Nonoh, nüüd mina usun ka siinsete osade teooriat, et Tolmukübe ON üks adminnidest. Ma lugesin päeval seda vastust ja oli tükk maad lühem ja polnud 60% siinsest vastusest. Ja ei ühtegi märget, et muudetud oleks postitust.
Mina lugesin samuti, kuna olen TA. Viimane vastus oli sama pikk. Ehk sa lugesid eelmist vastust, mis ongi lühem?
Külaline

Külaline kirjutas: 22 Aug 2025 21:22
Külaline kirjutas: 22 Aug 2025 21:16Nonoh, nüüd mina usun ka siinsete osade teooriat, et Tolmukübe ON üks adminnidest. Ma lugesin päeval seda vastust ja oli tükk maad lühem ja polnud 60% siinsest vastusest. Ja ei ühtegi märget, et muudetud oleks postitust.
Mina lugesin samuti, kuna olen TA. Viimane vastus oli sama pikk. Ehk sa lugesid eelmist vastust, mis ongi lühem?
Mkm. Mina kirjutasin talle, et prügikasti kõrvale on keelatud panna ja et prügifirma lisab arvele juurde muidu.
Ma hommikul lugesin ta vastust ja seal oli vaid :
Meil ei ole keelatud. Meil on suur gabariit prügiveo hinna sees, iga kuu maksame, mingit lisaraha enam keegi võtma ei hakka. Need mõned eurod juurde iga kuu ei löö kedagi maha, see-eest inimesed saavad ka suuri jäätmeid ladustada. Vanasti oli meil kohe eraldi koht selle jaoks
Külaline

Külaline kirjutas: 22 Aug 2025 21:35
Mkm. Mina kirjutasin talle, et prügikasti kõrvale on keelatud panna ja et prügifirma lisab arvele juurde muidu.
Meil ei ole keelatud. Meil on suur gabariit prügiveo hinna sees, iga kuu maksame, mingit lisaraha enam keegi võtma ei hakka. Need mõned eurod juurde iga kuu ei löö kedagi maha, see-eest inimesed saavad ka suuri jäätmeid ladustada. Vanasti oli meil kohe eraldi koht selle jaoks
Väga imelik siis. Mina lugesin täispikka vastust hommikul 10 paiku.
Külaline

Prügiautojuht ei käi kuskil sinu pudeleid eraldi viskamas. Eriti imelik inimene. Mõni tõesti laob sinna prügikasti kõrvale ei tea mis träni, et küll prügiautojut ära korjab. Ei korja, ta ei tule autost väljagi, ta pole seal mingi koristaja.
Külaline

Külaline kirjutas: 22 Aug 2025 22:27
Prügiautojuht ei käi kuskil sinu pudeleid eraldi viskamas. Eriti imelik inimene. Mõni tõesti laob sinna prügikasti kõrvale ei tea mis träni, et küll prügiautojut ära korjab. Ei korja, ta ei tule autost väljagi, ta pole seal mingi koristaja.
Kuni mina kortermajas elasin, siis korjati küll kõik ära. Ei jäänud ükski kott ega kraam vedelema, mis kastide kõrvale pandud oli.
Kui Tolmukübeme maja juurest koristatakse, siis ilmselt nii ka on.
Külaline

Külaline kirjutas: 22 Aug 2025 22:21
Külaline kirjutas: 22 Aug 2025 21:35

Väga imelik siis. Mina lugesin täispikka vastust hommikul 10 paiku.
Ma lugesin see sama kellaaeg hommikul, mis see kirjutatud oli.
Postitas Tolmukübe » 22 Aug 2025 08:20
Siis oli veel lühike.
Külaline

Aga ehk keegi vastaks teemasse ka?
Külaline

Segaolmejäätmete mahutisse sobib: 

Väga määrdunud ja raskesti puhastatav pakend (nt rasvane pitsakarp, heeringapakk)
Toidujäätmetena tekkivad suured kondid
Toidulisandid ja vitamiinid
Kosmeetika
Mähkmed, hügieenisidemed, tampoonid
Pakendatud pühkmed, kassiliiv, jahtunud tuhk, loomade väljaheited 
CD-plaadid
Tühjad/katkised pastapliiatsid, kirjaklambrid
Hõõgniidiga lambipirnid
Suitsukonid
Kasutatud pabernõud
Klaasi- sh peeglikillud
Katkised nõud (tassid, klaasid, taldrikud)
 Õlised, niisked, märjad, tugeva lõhnaga, hallitanud, kopitanud, koitanud või värviga määrdunud riided ja jalanõud 
Hügieeniga seotud riided, nt aluspesu, sukapüksid, sokid 

Tegelikult fakt on see, et olmesse lennutatakse kõik prügi kokku. Eriti, kui on suures korteriühistute prügikastid. Isegi patareid ja muu ohtlik jääde topitakse sinna.
Eks igaüks oma südametunnistuse järgi ka toimib. Mõni paneb klaaspurkide ja pudelitega prügikoti. Mõni aga ajalehti täis prügikoti. Isegi, kui nende jaoks eraldi konteinerid kõrval lausa olemas on.
Külaline

Külaline kirjutas: 22 Aug 2025 21:16Ja ei ühtegi märget, et muudetud oleks postitust.
Ehk see muutmise märge on lihtsalt ära kaotatud? Mis oleks ka täitsa ok, sest see on täiesti ebaoluline informatsioon ju, et keegi parandas mõne tähe õigeks või muutis lauseehitust.
Proovi oma kasutajanimega sama teha, saad teada 😀
Külaline

Külaline kirjutas: 22 Aug 2025 23:03Mõni paneb klaaspurkide ja pudelitega prügikoti. Mõni aga ajalehti täis prügikoti. Isegi, kui nende jaoks eraldi konteinerid kõrval lausa olemas on.
Suures kortermajas ilmselt ei jää ka see suur konteiner tühjendamata, kui seal on mõned klaaspudelid.
Aga kas eramaja 240-liitrine prügikast võib jääda tühjendamata, kui seal on kott klaaspurke, kui kontrollitakse prügi sisu?
Küsimus oli, kas on KEELATUD panna olmeprügisse kotte klaaspudelite ja purkidega.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Ahrefs [Bot], Baidu [Spider] ja 2 külalist