Grappa tomat

köök, kodu korrashoid ja aed
Vasta
Külaline

Grappa tomat

Postitus Postitas Külaline »

Kas keegi kasvatab sellist sorti tomatit? Mina sel aastal esimest korda panin maha. Ja uskumatu - kolmel taimel ei ole siiani mitte ainsatki punni külge tulnud. Olen palju aastaid tomateid kasvatanud ja mul ei ole siiani veel mitte kunagi olnud nii, et mõnel taimel ei oleks vilju tulnud. Sel aastal on siis esimene.

Taim ise on välimuselt teistsugune kui teised tomatitaimed. Taim on küllaltki suur ja korralik. Tipus on mõned üksikud õied, aga õied ei arene viljadeks, vaid lihtsalt kuivavad ära. Täitsa nördinud olen kohe. Õnneks teised taimed on saaki täis. Seega, kasvatamise või tingimuste viga ei saa justkui olla.

Taime kirjeldus ütleb, et tegemist on väga maitsva lihatomatiga.

Täpselt see seeme https://rodoaed.ee/toode/tomat-grappa-g ... lihatomat/.
Külaline

Mina ostan igal aastal turult suvalisi taimi ja igal aastal on mõni taim, millel ei tule ühtegi tomatit osta. Sel aastal jälle. Ei tea mina, mis neil viga on.
Külaline

Ilmselt vale hooldus või tolmlemise viga. Osad sordid on vaja ise tolmutada, et õitest viljad tekiks.
Või siis on taime mitte piisavalt kärbitud.
Tänapäeval putukaid jääb järjest vähemaks ja kui on niiöelda kinnine kasvuhoone, ei toimu taime tolmlemist, sest tolmlejad ei pääse sisse.
Külaline

Mul on ka sel aastal kasvuhoones imelik pilt - kaht eri sorti tomatid, ja mõlemal soridl on kõigil taimedel vaid paar esimestena tekkinud vilja. Taimed on laeni välja, aga kõrgemal enam tomateid ei ole. Sellist pilti pole ka enne näinud, ise süüdistan veidraid ilmu (muud ei oska lihtsalt arvata.)
Külaline

Guest kirjutas: 17 Aug 2025 16:08 Ilmselt vale hooldus või tolmlemise viga. Osad sordid on vaja ise tolmutada, et õitest viljad tekiks.
Tänapäeval putukaid jääb järjest vähemaks ja kui on niiöelda kinnine kasvuhoone, ei toimu taime tolmlemist, sest tolmlejad ei pääse sisse.
Kui on mingi selline sordi eripära, et peab ise tolmutama, siis võiks see ju ometi paki peal kirjas olla.

Mida tähendab taime kärpimine? Mina oma tomatitaimi ei kärbi. Alles siis, kui viljad juba küljes ja hakkavad küpsema, hakkan lehti alt ära võtma. Ja augusti lõpus võtan latvu ära.

Mida kärpida sellisel taimel, millele pole ühtegi vilja veel külge tulnud?
Külaline

Külaline kirjutas: 17 Aug 2025 23:10
Guest kirjutas: 17 Aug 2025 16:08 Ilmselt vale hooldus või tolmlemise viga. Osad sordid on vaja ise tolmutada, et õitest viljad tekiks.
Kui on mingi selline sordi eripära, et peab ise tolmutama, siis võiks see ju ometi paki peal kirjas olla.

Mida tähendab taime kärpimine? Mina oma tomatitaimi ei kärbi. Alles siis, kui viljad juba küljes ja hakkavad küpsema, hakkan lehti alt ära võtma. Ja augusti lõpus võtan latvu ära.

Lehed võtavad kogu taime võimu ära muidu.
Ma mingi aasta kasvatasin rõdul tomateid. Täiesti tavaline tomat. Õitsesid küll aga ei viljunud. Siis googeldades lugesin, et ilmselt tolmlemist ei toinunud. Sestap ka vilju ei tuönud õitest.
Külaline

Guest kirjutas: 17 Aug 2025 23:14

Ma mingi aasta kasvatasin rõdul tomateid. Täiesti tavaline tomat. Õitsesid küll aga ei viljunud. Siis googeldades lugesin, et ilmselt tolmlemist ei toinunud. Sestap ka vilju ei tuönud õitest.
Võtavad küll, aga lehti võetakse ära alles siis, kui viljad juba küljes ja hakkavad küpsema. Lehti ei eemaldata taimel, millel ei ole veel vilju tulnud.
Külaline

Külaline kirjutas: 17 Aug 2025 23:27

Võtavad küll, aga lehti võetakse ära alles siis, kui viljad juba küljes ja hakkavad küpsema. Lehti ei eemaldata taimel, millel ei ole veel vilju tulnud.
Minu ema õpetas küll teistmoodi. Lehti võetakse ära juba enne isegi õitsemist
iiR
Teerajaja
Kontakt:

Postitus Postitas iiR »

Võib lehti ja liigseid harusid küll igal ajal ära võtta, aga pole ma veel aru saanud, et sellest sõltuks, kas taimele üldse mingeid vilju tekib või ei, pigem viljade valmimise kiirust võib mõjutada (taime aur ei lähe siis rohelise maltsa juurdekasvatamise peale, vaid suunab oma üleliigse energia viljadesse).
Külaline

Guest kirjutas: 18 Aug 2025 00:29
Külaline kirjutas: 17 Aug 2025 23:27

Minu ema õpetas küll teistmoodi. Lehti võetakse ära juba enne isegi õitsemist
Sa tead kahjuks valesti. Külgvõsusid hakatakse tõesti kohe eemaldama. Lehti aga enne ära ei võeta, kui viljad on küljes ja hakkavad valmima.

Kasvuaegne võra kujundamine

Tomatit kujundatakse kogu kasvuperioodi vältel, regulaarselt eemaldatakse külgvõsud, vastasel korral varjutavad nad taime ja võtavad jõu viljade valmimiseks. Soovitav on eemaldada võsud kuni 5 cm pikkuselt, mil nad on veel väikesed. Indeterminantsetel ja pooldeterminantsetel taimedel kasvatatakse 1-2 haru. Kui soovitakse 2 haru, siis jäetakse alles üks tugev külgvõsu, mis seotakse nagu peavõsugi, toestuse külge ja eemaldatakse külgvõsud.
...
Kui valmivad esimesed viljad, hakkavad alumised lehed kolletuma ja need tuleb regulaarselt eemaldada. Alumised lehed eemaldatakse kuni esimese õisikuvarreni, millel hakkavad valmima viljad. Juuli keskel võib eemaldada lehed, mis varjavad rohelisi vilju, et päikese soojus võiks kiirendada nende valmimist. Augusti alguses eemaldatakse õievarred, mis ei ole veel viljaks arenenud, et kiirendada roheliste tomatite valmimist. Kujundada tuleb sihikindlalt, kuna ülekasvanud taimedel saak väheneb, oht haigustele suureneb ja kogu üritus võib sootuks ebaõnnestuda.

https://rodoaed.ee/tomati-kasvatamine-kasvuhoones/
Külaline

Kui on vale hooldus, siis kuidas kõikidel teistel sortidel (neid on 9 erinevat) on viljad küljes?
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Tolmukübe ja 4 külalist