Nartsissism
-
Külaline
Nartsissism
Mõeldes oma emale,ma näen temas neid omadusi, mis iseloomumastavad nartsissislikku käitumist.
Mõeldes oma varasemale käitumisele ...ma õppisin tema järgi käituma, enne kui taipasin, et minu enesekehtestamine, minu uhkus, minu piiride seadmine teistele on nartsissism.
Seega mul on küsimus, kas nartsissism on kaasasündinud või omandatud?
Kõik see vaikimine vihastades, ignoreerimine, armastusest ilma jätmise tunde tekitamine, enese teistest paremaks pidamine, teiste mahategemine on nartsissism ikka?
Mõeldes oma varasemale käitumisele ...ma õppisin tema järgi käituma, enne kui taipasin, et minu enesekehtestamine, minu uhkus, minu piiride seadmine teistele on nartsissism.
Kõik see vaikimine vihastades, ignoreerimine, armastusest ilma jätmise tunde tekitamine, enese teistest paremaks pidamine, teiste mahategemine on nartsissism ikka?
-
Külaline
Mina isiklikult arvan, et on juba loomuses olemas algusest peale. Ja kui kasvukeskkond on ka halb, siis süveneb see veelgi.Külaline kirjutas: ↑04 Juul 2025 11:13 Mõeldes oma emale,ma näen temas neid omadusi, mis iseloomumastavad nartsissislikku käitumist.
Mingil määral on meil kõigil tegelikult need omadused olemas.
Mina isiklikult tean kahte meesterahvast, kes on küll ilma diagnoosita aga 100% nartsissitliku käitumisega ja neil mõlemal on lapsepõlv olnud väga raske ja see on ilmselt vunki juurde andnud.
Üks neist oli mu enda pikaaegne elukaaslane ja ühe lapse isa. Ja tõsi, osad käitumismustrid hakkasid selke pika aja jooksul pahaaimamatult ka mulle külge. Nüüd ma olen juba üle 3 aasta temast lahus ja teadlikult oskan ka seda käitumist muuta. Aga olles ise nii sügavalt selles toksilises keskkonnas, hakkas ka mulle külge.
-
Külaline
Kõik ei ole nartsissism. Isiksusehäireid on ikka väga palju ja isegi n.ö. tavalisel inimesel, kel otsest häiret pole, võib esineda mõningaid jooni. Tänapäeval aga kiputakse kõike nartsissismiks tembeldama. Või ka ATH-ks ja/või autismiks.
Häire on minu kui mitte-spetsialisti meelest siis, kui inimene ka tahtlikult ei suuda neid teisi häirivaid tegevusi kontrollida. Näiteks piiripealse isiksusehäire puhul suvaliste asjade peale teise inimese sõimuvalinguga kostitamine.
Häire on minu kui mitte-spetsialisti meelest siis, kui inimene ka tahtlikult ei suuda neid teisi häirivaid tegevusi kontrollida. Näiteks piiripealse isiksusehäire puhul suvaliste asjade peale teise inimese sõimuvalinguga kostitamine.
Mõtlen ka, et vist muidki asju tembeldatakse nartsissismiks. Minu arust nartsissism on eelkõige enesehaletsus ja eneseimetlus. Kui mõnda sellist tead, siis peaks kindla peale nartsissist olema.
-
Külaline
Kuidas see enesehaletsus ja eneseimetlus kokku käib sinu arust?
Küll ma olen ikka väärtuslik vend, aga näe, keegi mind ei hindaKülaline kirjutas: ↑04 Juul 2025 12:17Kuidas see enesehaletsus ja eneseimetlus kokku käib sinu arust?
-
Külaline
Tegelikult nii jabur, kui see ka ei tundu, siis siinkohal Tolmukübe ei eksi. Need nartsissiti puhul käivad käsikäes.Külaline kirjutas: ↑04 Juul 2025 12:17Kuidas see enesehaletsus ja eneseimetlus kokku käib sinu arust?
Ma üldse selles teemas sõna ei võtaks, kui mul poleks endal oma eksi näol nii pikka kogemust(12 aastat kooselu).
-
Külaline
Just, enese ohvriks mängimine on klassika nende puhulGuest kirjutas: ↑04 Juul 2025 12:57Tegelikult nii jabur, kui see ka ei tundu, siis siinkohal Tolmukübe ei eksi. Need nartsissiti puhul käivad käsikäes.Külaline kirjutas: ↑04 Juul 2025 12:17Kuidas see enesehaletsus ja eneseimetlus kokku käib sinu arust?
Ma üldse selles teemas sõna ei võtaks, kui mul poleks endal oma eksi näol nii pikka kogemust(12 aastat kooselu).
-
Külaline
Jah, ja see eneseimetlus käibki läbi selle, et kuna nad tegelikul on kohutavalt ebakindlad, siis oma lähedast(naine, mees, laps jne) tehakse niivõrd maha, et nad ennast paremini tunneks. Nad toituvadki sellest, kui saavad kedagi halvasti tundma panna ja seeläbi nende oma ego tõuseb. See on omamoodi võimumäng.Külaline kirjutas: ↑04 Juul 2025 13:21Just, enese ohvriks mängimine on klassika nende puhulGuest kirjutas: ↑04 Juul 2025 12:57Tegelikult nii jabur, kui see ka ei tundu, siis siinkohal Tolmukübe ei eksi. Need nartsissiti puhul käivad käsikäes.Külaline kirjutas: ↑04 Juul 2025 12:17
Kuidas see enesehaletsus ja eneseimetlus kokku käib sinu arust?
-
Külaline
Mis piire sa siis teistele kehtestasid?Guest kirjutas: ↑04 Juul 2025 11:13 Mõeldes oma emale,ma näen temas neid omadusi, mis iseloomumastavad nartsissislikku käitumist.
-
Külaline
Sellega on nii, kui oma elu edeneb, siis ei tehta oma lähikondlastele süvaanalüüsi, vaid keskendutakse oma karjäärile, oma lastele jne. Kui oma elu ei edene, siis hakatakse oma lapsepõlve lähisugulaste vigu otsima, vaja ju süüdlast leida. Siin foorumis ka üks alatasa püstitab teemasid oma lapsepõlvetrauma kohta, kuidas teda ei kiidetud.
-
Külaline
Ja mis sinu trauma on, et sul on vajadus kellegi kogemust pisendada ja naeruvääristada?Guest kirjutas: ↑04 Juul 2025 17:35 Sellega on nii, kui oma elu edeneb, siis ei tehta oma lähikondlastele süvaanalüüsi, vaid keskendutakse oma karjäärile, oma lastele jne. Kui oma elu ei edene, siis hakatakse oma lapsepõlve lähisugulaste vigu otsima, vaja ju süüdlast leida. Siin foorumis ka üks alatasa püstitab teemasid oma lapsepõlvetrauma kohta, kuidas teda ei kiidetud.
PS. Pole näinud ühtegi sellist teemat, mida sinu sõnul siin alatasa püstitatakse.
-
Külaline
Jaa trauma on ka täitsa olemas aga vaat päris nartsissim on on ikka midagi muud. Ja kes ise kogenud ei ole, ei saagi sellest kahjuks aru. Siis pannaksegi kõik natuke kõrvale kalduvad käitumised sinna samasse patta.Külaline kirjutas: ↑04 Juul 2025 17:35 Sellega on nii, kui oma elu edeneb, siis ei tehta oma lähikondlastele süvaanalüüsi, vaid keskendutakse oma karjäärile, oma lastele jne. Kui oma elu ei edene, siis hakatakse oma lapsepõlve lähisugulaste vigu otsima, vaja ju süüdlast leida. Siin foorumis ka üks alatasa püstitab teemasid oma lapsepõlvetrauma kohta, kuidas teda ei kiidetud.
-
Külaline
See inimene on selline" sina mulle küll ütlema ei tule" . Kaitsevad end, ei lase teistel endale pähe istuda. Parim kaitse on rünnak stiilis. Lähed ütled et oled valesti parkinud. Kui paljud vabandavad? Ikka saad ise sõimata. Lähed ütled, et laps katsus saia. Tõenäoliselt saad teada, milline pisikufoob oled. Ela oma eiu jne.Guest kirjutas: ↑04 Juul 2025 11:47 Kõik ei ole nartsissism. Isiksusehäireid on ikka väga palju ja isegi n.ö. tavalisel inimesel, kel otsest häiret pole, võib esineda mõningaid jooni. Tänapäeval aga kiputakse kõike nartsissismiks tembeldama. Või ka ATH-ks ja/või autismiks.
-
Külaline
Endal lähituttav, kes suureks saades hakkas korraga rääkima kõigile, kuidas tema vanemad ei viinud teda mitte kunagi kuskile ega võtnud kuhugi kaasa, ta tohtis liikuda ainult kooli-kodu trajektooril. Teda olevat kodus vangis hoitud aastate viisi.
Uued tuttavad usuvad teda, kuna ei tunne ju tema minevikku ega pole teda lapsepõlves näinud. Aga need, kes tunnevad peret ammugi, on ikka väga üllatunud, sest see laps sai lapsepõlves reisida ja ilma näinud ikka väga palju - nad käisid koos vanematega läbi kõik lähiriigid, lisaks iga-aastased reisid Aafrikasse, Kesk-Euroopasse, Eesti-siseselt käisime nende perega koos Vembu-Tembu maal, Lotte külas, Viikingikülas ja igal pool mujalgi. Seega vanad tuttavad imestavad, et kust see inimene need jutud ometi võttis, aga uued tuttavad haletsevad teda ja tunnevad temale kaasa. Näib, et talle meeldib see ja sepitseb oma lapsepõlvekodust üha veidramaid jutte. Pere teised lapsed on kõik sellised jutud ümber lükanud.
See lähituttav sai täiskasvanuks saades ka psühhiaatrilise diagnoosi, tal on isiksusehäire.
Uued tuttavad usuvad teda, kuna ei tunne ju tema minevikku ega pole teda lapsepõlves näinud. Aga need, kes tunnevad peret ammugi, on ikka väga üllatunud, sest see laps sai lapsepõlves reisida ja ilma näinud ikka väga palju - nad käisid koos vanematega läbi kõik lähiriigid, lisaks iga-aastased reisid Aafrikasse, Kesk-Euroopasse, Eesti-siseselt käisime nende perega koos Vembu-Tembu maal, Lotte külas, Viikingikülas ja igal pool mujalgi. Seega vanad tuttavad imestavad, et kust see inimene need jutud ometi võttis, aga uued tuttavad haletsevad teda ja tunnevad temale kaasa. Näib, et talle meeldib see ja sepitseb oma lapsepõlvekodust üha veidramaid jutte. Pere teised lapsed on kõik sellised jutud ümber lükanud.
See lähituttav sai täiskasvanuks saades ka psühhiaatrilise diagnoosi, tal on isiksusehäire.
Kes on foorumil
Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 1 külaline