Tiktok ja ing keel

käsitöö, kunst, raamatud jm
Vasta
Külaline

Tiktok ja ing keel

Postitus Postitas Külaline »

Kuidas kummutada lapse väited et ta vaatab tiktokke inglise keele õppimise pärast? Mina pean seda mõtetuks kohaks, lihtsalt ajaraisk.
Tema väited on, et et see on meelelahutuslik õppimine,mitte raske sund. Kuuleb päris keelt,mida inimesed räägivad. Saab korduseid vaadata ja pausile panna ja osad lood annavad ka tõlke alla.
Külaline

Guest kirjutas: 24 Juun 2025 14:21 Kuidas kummutada lapse väited et ta vaatab tiktokke inglise keele õppimise pärast? Mina pean seda mõtetuks kohaks, lihtsalt ajaraisk.
Tema väited on, et et see on meelelahutuslik õppimine,mitte raske sund. Kuuleb päris keelt,mida inimesed räägivad. Saab korduseid vaadata ja pausile panna ja osad lood annavad ka tõlke alla.
Sul ei õnnestu tema väiteid kummutada ega talle midagi tõestada, unusta see.
Külaline

Külaline kirjutas: 24 Juun 2025 14:21 Kuidas kummutada lapse väited et ta vaatab tiktokke inglise keele õppimise pärast? Mina pean seda mõtetuks kohaks, lihtsalt ajaraisk.
Kui vana laps on?

Ei. Minu, kui vanema jaoks on Tiktok kohutav koht.
Inglise keelt saab ka läbi normaalsete mängude ja multikate/filmide õppida. Kasvõi Youtube.
Tiktokis on vaid nõmedused.
Külaline

Ma olen 58 ja tik-tok meeldib täiega. Ma nimelt sõidan bussiga iga päev poolteist tundi ja suurepärane selle aja sisustamiseks. Kuna olen hakanud jälgima mitut ingliskeelset koomikut, siis minu keel on küll seeläbi arenenud.
Külaline

See inglise keel, mida tiktokist õpitakse, erineb ikka kardinaalselt sellest, mida inglise keelt emakeelena kasutavates maades viisakas seltskonnas rääkida sobib. Olen isegi näinud mõned aastad tagasi, kuidas väliseestlasest vanaproua, kes kodumaile üle aastate külla tulnud, pidi sünnipäevalauas peaaegu infarkti saama, kui kuulis, milliseid ingliskeelseid väljendeid tema õe lapselaps ja tolle eakaaslased avalikult kasutasid.
Noh umbes sama šokeeriv, kui koolidirektor läheks aktusekõnet pidama ja kasutaks samasuguseid roppe sidesõnu nagu kõige hullemad 13a kaagid.
Külaline

Guest kirjutas: 24 Juun 2025 16:55
Külaline kirjutas: 24 Juun 2025 14:21 Kuidas kummutada lapse väited et ta vaatab tiktokke inglise keele õppimise pärast? Mina pean seda mõtetuks kohaks, lihtsalt ajaraisk.
Kui vana laps on?

Inglise keelt saab ka läbi normaalsete mängude ja multikate/filmide õppida. Kasvõi Youtube.
TikTokis on absoluutselt kõike. Kui näed ainult nõmedaid asju, siis järelikult vaatad neid ja ta annab aina uusi samalaadseid asju ette. Vaata peeglisse.
Külaline

Guest kirjutas: 25 Juun 2025 07:50
Kui vana laps on?

TikTokis on absoluutselt kõike. Kui näed ainult nõmedaid asju, siis järelikult vaatad neid ja ta annab aina uusi samalaadseid asju ette. Vaata peeglisse.
See vaatapeeglissevaatapeeglisse! karjumine iga jumala asja peale on muutunud juba ülimalt tüütuks. Mõni sinusugune kasutab seda lohvakat väljendit parasiidina igal pool kus vähegi annab. Igavaks läheb, tead! Sama mõtte edastamiseks on olemas muidki viise.

Meie tänapäevased some-platvormid on loodud nii, et nad hakkavad väga kiiresti andma seda sisu, mida kunagi korraks oled juhtunud vaatama. Näiteks kui laps saab oma esimese nutitelefoni, siis ta sõbrad, klassikaaslased õpetavad teda, kust midagi n-ö huvitavat leiab. Ehk siis annavad kätte esimese suuna. Pealegi on lapsel motivatsioon just neid märksõnu toksida, et teada, millest klassikaaslased räägivad, ja osata kaasa rääkida. Ja tihtipeale ongi tegemist meie, täiskasvanute silmis suhteliselt mõttetu kraamiga. Mu enda teismelisele tütrele ja tema klassikaaslastele näiteks meeldivad väga videod, mille on teinud Jaapani teismelised tüdrukud. Nende lemmik on üks Jaapani pubekast juutuuber, kes korraldab oma peikale mingeid tobedaid käkke ja filmib siis neid. No umbes, et paneb välisukse kohale ämbri veega, ja kui peika õhtul koju tuleb ja ukse avab, siis kukub veeämber temale pähe. Ja sihukesi videoid söödab algoritm ette sadade kaupa, ning need tekitavad sõltuvust, kui vanem ei piira.

Iseenesest ei ole hullu, kui laps vaatab neid mõõdukal määral päevas. Ega kogu tegevus ei peagi olema übermõtestatud ega suur arendamine. Kuid küsimus ongi mõõdukuses. Kuna tegemist on ikkagi sõltuvust tekitava kraamiga, siis kipuvad siin asjad kergesti käest ära minema ja siis peab juba vanem sekkuma. Nii ikka ka ei saa, kus laps vaatab TikToki tobedaid käkikeeramise videoid 10 tundi ööpäevas, jättes selle arvelt unarusse õppimise, sõpradega reaalse suhtlemise ja magamise. Inglise keel on tore ja vajalik küll, aga päris 10 tundi ööpäevas seda õppida pole kah vaja. Peale inglise keele oskuse vajab maailm inimesi, kes oskaks ka matemaatikat, füüsikat ja looduslugu. Nii võikski teemaalgataja oma lapsele öelda.
Külaline

Ma õpin inglise keelt praegu. Mul on palju kohti kust õppida. Õpikuid. Juturaamatuid, lastetaamatuid. Ise pusin.
Kui testin oma ing keelt teiste peal, nad ütlevad et mul olla imelikud sõnad. Nii ei räägita, nad ei tea paljusid sõnu. Ma ei tea.... ma pole neid sõnu ju võtnud kuskilt shlängiraamatust( see on mul ka) vaid kirjandusest. Õpikutest.
Ma saan aru, et inglise keelt räägitakse palju lihtsamate sõnadega, vist. Äkki tulebki kasuks mingite mudijate vaatamine sel eesmärgil? Mõtlen neid pikkade küüntega klõbistavaid ilusaid tüdrukuid. Nad vast ei kasuta kõnes roppe väljendeid, aga räägivad nagu kõnekeel on.
?
Külaline

Külaline kirjutas: 25 Juun 2025 07:50
Kui vana laps on?

Mul isegi ei ole tiktokki. Selleks ei ei pea seda üldse vaatama, et teada, mis jaburused ja nõmedused seal on. On muidugi ka normaalseid asju(näiteks loomade nunnud ja naljakad videod) aga suures koguses ka lollusi. No võtame kasvõi need joodikute live-d. Vaadanud ma ei ole ühtegi, olen kuulnud/lugenud ja kuuuurijast näinud, et neid tehakse.
Külaline

Nunnud loomavideod on nunnud küll. Paraku nad ei räägi midagi.
Külaline

Ingliskeel jah on selline keel, kus on päris palju erinevusi sõltuvalt sotsiaalsest taustast. Nii et pelgalt keele järgi saab aru, kas inimene kuulub kõrgklassi või on mingi töölisklassi esindaja, või madalkultuurne tänavapätt. Tiktok ei pruugi just esindada keskklassi inglise keelt. Uptown girl nii ei räägi.
Külaline

Guest kirjutas: 25 Juun 2025 10:22 Ingliskeel jah on selline keel, kus on päris palju erinevusi sõltuvalt sotsiaalsest taustast. Nii et pelgalt keele järgi saab aru, kas inimene kuulub kõrgklassi või on mingi töölisklassi esindaja, või madalkultuurne tänavapätt. Tiktok ei pruugi just esindada keskklassi inglise keelt. Uptown girl nii ei räägi.
Sealjuures need erinevused ei ole mingid roppused või muud selged madalkultuursed väljendid. Välismaalane isegi ei oska eristada. Lihtsalt nii on, et paljud sõnad ja väljendid on laialt levinud nt vaeste hulgas ja teised keskklassi hulgas.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 5 külalist