Laktoositalumatus ja piima joomine
-
Külaline
Laktoositalumatus ja piima joomine
Seoses selle piima teemaga googeldasin piima joomise kasu ja kahjulikkust. Leidsin ühe loo, kus räägiti lühidalt laktoositasumatuse tekkest. Et kasvades hakkab laps jooma vähem piima ja sellest et orgamism pole harjunud enam piimaga, tekib laktoositalumatus. Olete nidagi sellist kuulnud? Ma saan aru, et kui ta jooks u 0,5 l päevas edasi, siis ehk laktoositalumatust ei tekiks. Tõesti sellist piimajoomist kui vanasti oli, enam pole. Siis oli iga söögi kõrvale piim. Nüüd on piim vaid pannkoogi või pudru juurde. Kui sedagi.
-
Külaline
Laktoositalumatuse väljakujunemine on geneetilise tagapõhjaga loterii ja võib juhtuda igas vanuses.
Minul ilmnes laktoositalumatus kolmekümnendate eluaastate alguses. Sinnamaani olin piima ja muid piimatooteid tarbinud.
Ni palju kui 0,5l joogipiima päevas pole meie peres küll kunagi tarbitud. Teised pereliikmed laktoositalumatud pole. Ka minu lapsed 0,5l joogipiima päevas ära ei tarbi (joovad kruusitäie päevas või söövad teraviljakrõbinaid piimaga).
Minul ilmnes laktoositalumatus kolmekümnendate eluaastate alguses. Sinnamaani olin piima ja muid piimatooteid tarbinud.
Ni palju kui 0,5l joogipiima päevas pole meie peres küll kunagi tarbitud. Teised pereliikmed laktoositalumatud pole. Ka minu lapsed 0,5l joogipiima päevas ära ei tarbi (joovad kruusitäie päevas või söövad teraviljakrõbinaid piimaga).
-
Külaline
Juba vanasti olid poisid nt sõjaväest tulles piimatalumatud, tavaline joogipiim lõi põhja alt ära, sest pikema aja jooksul ei saanud nad piima ega laktooosi, järelikult pole vaja ju ensüümi- keha ei tee asju ilmaasjata. Ja pikapeale piimataluvus võis uuesti paraneda.
Aga see pole nii lihtne, palju oleneb geneetikast ja rassist- nt juudid ja indiaanlased on piimatalumatud peaaegu kõik (ometi nad rimnnapiima ju joovad!?), Eesti külmemas kliimas on piimatooteid tarbitud rohkem ja euroopas sh Eestis on laktoositalumatust u 25% inimestest.
Lactose intolerance occurs in about 25% of people in Europe; 50-80% of people of Hispanic origin, people from south India, black people, and Ashkenazi Jews; and almost 100% of people in Asia and American Indians.
Aga see pole nii lihtne, palju oleneb geneetikast ja rassist- nt juudid ja indiaanlased on piimatalumatud peaaegu kõik (ometi nad rimnnapiima ju joovad!?), Eesti külmemas kliimas on piimatooteid tarbitud rohkem ja euroopas sh Eestis on laktoositalumatust u 25% inimestest.
Lactose intolerance occurs in about 25% of people in Europe; 50-80% of people of Hispanic origin, people from south India, black people, and Ashkenazi Jews; and almost 100% of people in Asia and American Indians.
-
Külaline
Lihtne- vanasti ei teatud midagi laktoositalumatusest ega ei diagnoositud sellist asja. Kel kõhus piimast paha hakkas, eks see siis ei joonudki. Ja enamasti on see nagunii tänapäeval enda diagnoositud, mitte gastroenteroloogi poolt.Külaline kirjutas: ↑26 Veebr 2025 15:14 Seoses selle piima teemaga googeldasin piima joomise kasu ja kahjulikkust. Leidsin ühe loo, kus räägiti lühidalt laktoositasumatuse tekkest. Et kasvades hakkab laps jooma vähem piima ja sellest et orgamism pole harjunud enam piimaga, tekib laktoositalumatus. Olete nidagi sellist kuulnud? Ma saan aru, et kui ta jooks u 0,5 l päevas edasi, siis ehk laktoositalumatust ei tekiks. Tõesti sellist piimajoomist kui vanasti oli, enam pole. Siis oli iga söögi kõrvale piim. Nüüd on piim vaid pannkoogi või pudru juurde. Kui sedagi.
-
Külaline
Toidutalumatus on tänapäeval moesõna.Paljudel juhtudel on tegemist hoopis psüühikahäirega kus inimesed arvavad et neil on mingi toidu talumatus.Reaalselt gluteeni või laktoosi talumatust esineb ikka üliharva.Ja toidutalumatust saab diagnoosida ainult perearst analüüsidega.
-
Külaline
Ma ei ole joonud, nagu ikka klaaside viisi piima, umbes 20 a ja kui ma joon klaasi(300ml) piima, ei juhtu midagi. Raseduse aeg ma jõin, et kõrvetistest leevendust saada.
Laktoositalumatus on geneetiline.
Toidutalumatus on üleüldse midagi muud. Mul näiteks tekitab punane paprika kõrvetisi. On t"alumatus", sest see teeb enesetunde halvaks.
Laktoositalumatus on geneetiline.
Toidutalumatus on üleüldse midagi muud. Mul näiteks tekitab punane paprika kõrvetisi. On t"alumatus", sest see teeb enesetunde halvaks.
-
Külaline
Toidutööstus on järjekordselt mahu suurendamise ja hinna odavdamise huvides hea tooraine ära rikkunud- lehmad on haiged ja haigeks piimamasinaks aretatud, söödetakse profülaktiliselt regulaarselt antibiootikume, et vältida somaatiliste rakkude tõusu piimas (sellist piima ei osteta kokku) ehk udarapõletikke, piima lahjendatakse/kooritakse, homogenisseritakse (seepärast ei teki pakipiimale koorekihti), pastöriseeritakse, hävitades kasulikud ensüümid.
-
Külaline
Ise sa oled psüühikahäirega. Kui piimatoode ikka põhja alt ära lööb või kõhu valutama ajab, siis pole mõtet oma keha sellega vägistada, eks.Külaline kirjutas: ↑26 Veebr 2025 16:48 Toidutalumatus on tänapäeval moesõna.Paljudel juhtudel on tegemist hoopis psüühikahäirega kus inimesed arvavad et neil on mingi toidu talumatus.Reaalselt gluteeni või laktoosi talumatust esineb ikka üliharva.Ja toidutalumatust saab diagnoosida ainult perearst analüüsidega.
Gluteen ongi väga raskelt seeditav valk. Milleks end sellega kurnata, kui on olemas palju kõhusõbralikumad alternatiivid.
-
Külaline
Kes lambist mingeid psüühikahäire diagnoose pillub, peaks ise ehk ennast kontrollima minema, see näitab ka, et päris korras inimesega tegu ei ole.Külaline kirjutas: ↑26 Veebr 2025 16:48 Toidutalumatus on tänapäeval moesõna.Paljudel juhtudel on tegemist hoopis psüühikahäirega kus inimesed arvavad et neil on mingi toidu talumatus.Reaalselt gluteeni või laktoosi talumatust esineb ikka üliharva.Ja toidutalumatust saab diagnoosida ainult perearst analüüsidega.
Kui on vaevused, siis on loomulik, et inimene üritab leida põhjust ja tegeleda sellega. Diagnoosimine on äärmuslikel juhtudel ja sellest polegi erilist kasu, sest ravi ei ole nagunii. Meditsiin tegeleb ainult haigustega, mitte "ainult" ebameeldivustega- kui pole tegu raske juhuga, ei tee arst midagi. Apteegis on laktaasiensüümid käsimüügis ja toidulisandina netis jm müügil, kui laktoositalumatul tekib piimaisu.
-
Külaline
See et kui vahepeal laps piima ei joo ja sellest võib tekkida laktoositalumatus on ebateadus.Tõenäoliselt loete palju veganite foorumeid.Seal on sellist ebateadust lademes.Külaline kirjutas: ↑26 Veebr 2025 15:14 Seoses selle piima teemaga googeldasin piima joomise kasu ja kahjulikkust. Leidsin ühe loo, kus räägiti lühidalt laktoositasumatuse tekkest. Et kasvades hakkab laps jooma vähem piima ja sellest et orgamism pole harjunud enam piimaga, tekib laktoositalumatus. Olete nidagi sellist kuulnud? Ma saan aru, et kui ta jooks u 0,5 l päevas edasi, siis ehk laktoositalumatust ei tekiks. Tõesti sellist piimajoomist kui vanasti oli, enam pole. Siis oli iga söögi kõrvale piim. Nüüd on piim vaid pannkoogi või pudru juurde. Kui sedagi.
-
Külaline
Ei räägi lastest üldse. Ka täiskasvanul, kes pole ammu piima tarbinud, võib põhja alt ära lüüa, kui järsku joob suuremas koguses.Külaline kirjutas: ↑26 Veebr 2025 23:24See et kui vahepeal laps piima ei joo ja sellest võib tekkida laktoositalumatus on ebateadus.Tõenäoliselt loete palju veganite foorumeid.Seal on sellist ebateadust lademes.
See pole laktoositalumatus.
Sama, nagu sööksid üle pika aja kas hapukapsast, punapeeti või hapukurki - võib kõhuhädasid põhjistada küll. Aga kui jätkad nende söömist, saab kõht kiiresti korda. Harjub seedima, tekivad õiged bakterid.
Sama ka piimaga. Laktoosi seedivad ensüümid tekivad pikkamisi tagasi, ei teki järsku mingit talumatust, kui see geneetiliselt pole kaasa sündinud. Kui talusid piima lapsena, talud ka täiskasvanuna.
-
Külaline
Mida sa mõtled lausega- diagnoosimine on äärmuslikel juhtudel?Külaline kirjutas: ↑26 Veebr 2025 21:10Kes lambist mingeid psüühikahäire diagnoose pillub, peaks ise ehk ennast kontrollima minema, see näitab ka, et päris korras inimesega tegu ei ole.Külaline kirjutas: ↑26 Veebr 2025 16:48 Toidutalumatus on tänapäeval moesõna.Paljudel juhtudel on tegemist hoopis psüühikahäirega kus inimesed arvavad et neil on mingi toidu talumatus.Reaalselt gluteeni või laktoosi talumatust esineb ikka üliharva.Ja toidutalumatust saab diagnoosida ainult perearst analüüsidega.
Kui on vaevused, siis on loomulik, et inimene üritab leida põhjust ja tegeleda sellega. Diagnoosimine on äärmuslikel juhtudel ja sellest polegi erilist kasu, sest ravi ei ole nagunii. Meditsiin tegeleb ainult haigustega, mitte "ainult" ebameeldivustega- kui pole tegu raske juhuga, ei tee arst midagi. Apteegis on laktaasiensüümid käsimüügis ja toidulisandina netis jm müügil, kui laktoositalumatul tekib piimaisu.
-
Külaline
minumeelest on ka enamasti tegu pigem isediagnoosimisega. Miski ajab kõhu veidi valutama - selge, laktoosi- või gluteenitalumatus. On neid "talumatusega" tuttavaid küll, kes siiski vastlakuklist või croissantist ära ei ütle...
Kohvikus peab nüüd eraldi üle küsima, kas kohv on ikka normaalse koorega, mitte mingi kaeravärgiga.
Kohvikus peab nüüd eraldi üle küsima, kas kohv on ikka normaalse koorega, mitte mingi kaeravärgiga.
-
Külaline
Minul on diagnoositud täielik laktoositalumatus. Kuklit teen laktoosivaba või ja vahukoorega. Külas või väljas süües on laktaasitablett kaasas. Kohvile panen tõesti seda kaeravärki või joon mustalt.Külaline kirjutas: ↑27 Veebr 2025 09:40 minumeelest on ka enamasti tegu pigem isediagnoosimisega. Miski ajab kõhu veidi valutama - selge, laktoosi- või gluteenitalumatus. On neid "talumatusega" tuttavaid küll, kes siiski vastlakuklist või croissantist ära ei ütle...
Kannatasin enne diagnoosi ikka pikalt, see pole "natuke on halb olla" tunne. Just selliste targutajate tõttu a la "moehaigus" ja "pole teil midagi viga" ei julgenud ise otsust vastu võtta. Gastroenteroloog pani asja paika, aga ma JU TEADSIN SEDA.
-
Külaline
Minul oli mingi 2-3 kuud tugevad seedehäired+gaasid.Ravimid ei aidanud.Sõber ütles et päris kindlalt on tegemist toidutalumatusega.Kindlalt ei tohi juua piima ja süüa gluteeni.Loobusin siis piimast ja gluteenist.Ja 1 nädalaga läks seedimine korda.Ja pidasin seda dieeti ligemale aasta.
Kuna ma siiski ei olnud 100% kindel kas mul on ikka toidutalumatus siis käisin Synlabis gluteeni ja laktoosi talumatuse vereanalüüse andmas.Eelnevalt täitsin kõiki juhiseid ja sõin iga päev 1,5 kuu jooksul 3-4 viilu leiba või saia.
Ja mis siis analüüsidega selgus? Mingit toidutalumatust mul ei ole.Kõik analüüsid olid normis.
Kuna ma siiski ei olnud 100% kindel kas mul on ikka toidutalumatus siis käisin Synlabis gluteeni ja laktoosi talumatuse vereanalüüse andmas.Eelnevalt täitsin kõiki juhiseid ja sõin iga päev 1,5 kuu jooksul 3-4 viilu leiba või saia.
Ja mis siis analüüsidega selgus? Mingit toidutalumatust mul ei ole.Kõik analüüsid olid normis.
-
Külaline
Rääkisin perearstile, käisin testimas ja tulemus: tugev laktoositalumatus.Külaline kirjutas: ↑26 Veebr 2025 16:48 Toidutalumatus on tänapäeval moesõna.Paljudel juhtudel on tegemist hoopis psüühikahäirega kus inimesed arvavad et neil on mingi toidu talumatus.Reaalselt gluteeni või laktoosi talumatust esineb ikka üliharva.Ja toidutalumatust saab diagnoosida ainult perearst analüüsidega.
Ma tean jah, et laktoositalumatuid süüdistatakse "moehaige" olemises. Kui on diagnoositud, siis on selgus majas, ei saa enam: "Ah, tal kruvid logisevad ja mõtles ise selle endale külge" süüdistada
-
Külaline
Kusjuures, kui kukli taignas piimapulbrit vms pole (loen koostisosi) ja ainus piimatoode vastlakuklis on väike törts vahukoort (mis on teatavasti rasvane, piimarasv aga ei tee laktoositalumatule midagi), siis võin ühe vastlakukli ära süüa. Väikest törtsu vahukoort minu seedimine kannatab veel vaevusteta välja.Külaline kirjutas: ↑27 Veebr 2025 09:40 minumeelest on ka enamasti tegu pigem isediagnoosimisega. Miski ajab kõhu veidi valutama - selge, laktoosi- või gluteenitalumatus. On neid "talumatusega" tuttavaid küll, kes siiski vastlakuklist või croissantist ära ei ütle...
Küll aga ei saa süüa näit. Rimi ja Coopi saiakesi. Minevikus sõin ja alati tekitasid vaevusi. Põhjus see, et Rimi, Coop jpt suurtootjad panevad piima- ja vadakupulbreid (mis on väga laktoosirikkad) peaaegu igasse küpsetisse.
Üldiselt enam naljalt sisse ei kuku (oskan kahtlustada ja koostisosi lugeda jne.)
-
Külaline
Sa tegid selle retsi laktoosilahuse joomise läbi või?Külaline kirjutas: ↑27 Veebr 2025 16:34 Rääkisin perearstile, käisin testimas ja tulemus: tugev laktoositalumatus.
Veeniverd võetakse väikeste vahedega 3 korda. Laktoositalumatuse testimiseks on tarvis juua laktoosilahust, mis võib tekitada analüüside andmise ajal või päeva jooksul kõhuvaevuseid: liigsed gaasid ja puhitus, kõhulahtisus jmt.
-
Külaline
Sellepärast ongi ametlik laktoositalumatuse testimine arsti juures hea - saad lõpliku kindluse, et pahategija on justnimelt laktoos ja mitte mõni muu koostisosa (rasv, valk) piimas, lehmade ravi vms.Külaline kirjutas: ↑26 Veebr 2025 18:30 Toidutööstus on järjekordselt mahu suurendamise ja hinna odavdamise huvides hea tooraine ära rikkunud- lehmad on haiged ja haigeks piimamasinaks aretatud, söödetakse profülaktiliselt regulaarselt antibiootikume, et vältida somaatiliste rakkude tõusu piimas (sellist piima ei osteta kokku) ehk udarapõletikke, piima lahjendatakse/kooritakse, homogenisseritakse (seepärast ei teki pakipiimale koorekihti), pastöriseeritakse, hävitades kasulikud ensüümid.
See jama ongi, et sageli inimesed ei tea, misasi on laktoos ja laktoositalumatus. Hakatakse rääkima ökopiimast, maapiimast või kitsepiimast kui lahendusest. Seal pole laktoositalumatuse seisukohast vahet, kas kombinaadi piim või looduslähedane piim - laktoos seal sees on ikka ühesugune ja mõjub ühtemoodi.
Laktoositalumatule sobivad laktoosivabad piimatooted.
-
Külaline
Jah. Andsin Magdaleena polikliinikus mitu korda vereanalüüsi ja jõin laktoosilahust. Ei läinudki kaua, kõhu lõi gaase täis ja lahti sealsamas polikliinkus. Polikliinikust lahkuda julgesin alles siis, kui olin veenudnud, et sool on nüüd enam-vähem tühi ja püksi ei tee.Külaline kirjutas: ↑27 Veebr 2025 17:09Sa tegid selle retsi laktoosilahuse joomise läbi või?Külaline kirjutas: ↑27 Veebr 2025 16:34 Rääkisin perearstile, käisin testimas ja tulemus: tugev laktoositalumatus.
Veeniverd võetakse väikeste vahedega 3 korda. Laktoositalumatuse testimiseks on tarvis juua laktoosilahust, mis võib tekitada analüüside andmise ajal või päeva jooksul kõhuvaevuseid: liigsed gaasid ja puhitus, kõhulahtisus jmt.
Aga vähemalt on selgus. Keegi ei saa öelda, et peast segane oled ja ise mõtlesid välja.
Kes on foorumil
Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 5 külalist