Üüritulu deklareerimine

Vasta
Külaline

Üüritulu deklareerimine

Postitus Postitas Külaline »

Mul on eksabikaasaga kahe peale väike maja. See majake on välja üüritud suht sümboolse summa eest (maja ei asu Tallinnas, vaid maakohas).

Mõlemad oleme maja omanikud. Üüritulu laekub minu arvelduskontole ja sellele kontole on ka minu eksil ligipääs. Üüriraha me nö isiklikuks tarbeks ei kasuta, vaid see on mõeldud konkreetselt maja ülalpidamiskuludeks. Ehk siis, kui on vaja midagi majapidamises kõpitseda. Ja seda on vana maja puhul tegelikult koguaeg....

Kuidas üüritulu deklareerida? Kas pool tulust peaks enda deklarile panema mees? Pool mina? Või pean mina kogu tulu enda deklarile märkima? Või, kuna hoiame selle raha eest vana maamaja "elus", siis saab deklareerida tulu kuidagi teisiti? Olen kuulnud, et väljaüürijad teevad OÜ, et see aitab makse nö optimeerida. Aga see sobib vist siis, kui üüritakse mitmeid kinnisvarasid välja?

Paluks nõu!
Külaline

Kas üürite lepingu alusel või niisama, heast tahtest? Kuidas lepingus kirjas on, kes on lepingu osapooled?
Siin on häid soovitusi: https://rendin.ee/articles/nouanded-uur ... eerimiseks
OÜ sobiks teile hästi, kuna te ei plaani üüritulu kasutada muuks kui sama pinna ülalpidamiseks ja remondiks. Seega ei peaks te OÜ-st raha üldse välja võtma ja saate investeerida. Muidugi ei tea, mismoodi uute maksude ajal see teema olema saab, kui tuleb ettevõtte tulumaks kasumilt - täpseid reegleid pole veel keegi välja öelnud, aga võimalik, et siis kaob see eelis ära. Üsna tõenäoline, et kaob. Seega ega pole vist erilist mõtet rabelema hakata ja OÜ-d tegema, eriti kui oled ettevõtlusekauge inimene - siis pead aruandlust ja raamatupidamist organiseerima hakkama ja eks see paras peavalu on, kuni ei oska.
Külaline

kui saadav tulu on väike, siis on ka makstav tulumaks pisike (lisaks võtad 20% maha tulust enne tulumaksu arvestamist).
Kui ühel teist on tavaline sissetulek väike või puudub, siis sellel maksukohustust ei pruugi tekkidagi.
Meie oleme mehega deklareerinud nii, et deklareerib see, kes maksuvaba niikuinii kasutada ei saa. Ühel aastal üks, teisel teine.

OÜ tegemine võib ka mõistlik olla, aga seal on rida juriidilisi konkse - teha firma eksiga 50:50 omandis ei pruugi olla parim mõte, lisaks raamatupidamise korraldamine ja aruandlus.
Külaline

kõigepealt - eksiga kahepeale maja omamaine on väga halb mõte, eriti, kui see tulu ka ei too. istuge maha ja otsustage, kas ja kes sellest majast huvitatud on. kui kumbki on, maksab teine poole välja. kui kumbki ei ole, müüge maha ja tehke raha pooleks. aga kahepeale eksiga ma nüüd kinnisvara küll ei haldaks :)
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 3 külalist