Kuidas sul läks

seks, suhted ja pereteemad
Külaline

Kuidas sul läks

Postitus Postitas Külaline »

Kuidas saada teada kuidas lapsel päeval koolis läks, kui ta ei viitsi rääkida ja vastab kõigile küsimustele -hästi, normaalselt.
Kas võib olla et ta tõesti ei viitsi rääkida?
Kas see võib tunduda neile ehk sama tüütu, kui kui mees hakkab küsima, kuidas sul tööl läks? See osavõtlikkus tundub nagu küsimustega pommitamine.
Katerin
Teerajaja
Kontakt:

Postitus Postitas Katerin »

Ma usun, et enamik vanemaid on mõelnud umbes sama nagu sina :)

Minu abikaasa küsib mult küll igal õhtul, et kuidas mu päev läks. Ei tundu pommitamisena. Vahel ei viitsi kohe vastata, siis ütlengi, et anna veits aega, ma lähen võtan köögist süüa ja siis tulen su juurde ja räägin. Ma ise uurin temalt ka, ta on öelnud, et talle selline huvi naise poolt meeldib.

Laste osas - üks räägib igal õhtul mulle heal meelel oma päevast, isegi ehk liigagi pikalt ja detailselt. Teine seevastu on napisõnaline. Sellegipoolest arvan, et lapsele võiks sellise küsimuse esitada iga päev, kartmata teda tülitada. See, kas ta seepeale jagab sinuga oma päeva, on juba tema otsus - aga sina oled tulnud temale n-ö poolele teele vastu, oled andnud märku, et tunned huvi ja oled valmis ära kuulama. Edasine, nagu öeldud, on tema otsus.

Samas, mõnikord tulebki last natuke treenida vanematele oma päevast rääkima, sest ka vanemad vajavad infot ja e-koolis alati ka kõike ei ole.

Mõned soovitused. "Kuidas sul läks?" on liiga üldine küsimus. Esita see kõigepealt, ja kui laps vastab vaid, et hästi!, siis küsi edasi, sõnastades küsimused nüüd juba kitsamalt. Näiteks: Kas koolis juhtus täna ka midagi huvitavat/naljakat? Mis sind täna naerma ajas? Kas miski ehmatas ka? Kas said täna midagi uut teada? Mis see oli? Jne.

Reeglina, mida rohkem teine sulle räägib, seda rohkem teil juttu tekib. Sest tead ta elust rohkem ja oskad eelnevatele teadmistele toetudes ka rohkem küsida. Ja vastupidi - mida vähem tead, seda rutem su küsimused otsa lõpevad ja kogu vestlus hakkab ülekuulamise moodi välja nägema. Seega oleks hea õhtust rääkimist vajadusel kasvõi pisut treenida, ikka tasapisi. See on ka lapsele kasulik, harjutab teda vanemaga asju jagama. Alati nad ei tule selle pealegi, et ka nii saab :)
Külaline

Ja-jah, nii ma teengi. Alguseks küsin kuidas päev läks ja edasi küsin küsimusi, millele ei saaks nagu vastata ühe sõnaga. Aga saab.
Külaline

See on pigem teismeliste teema. Mu varateismeline ka mühatab mokaotsast, et hästi või normaalselt. Pärast hiljem mõne muu jutu sees selgub vahel, kui mingil päeval midagi erilist ka siis koolis juhtus. Ma katsun iga päev mitte seda küsimust küsida.

Ma mäletan, et mu oma vanaema(isa ema elas meiega) küsis iga jumala päev, et nooh mis hinde täna siis said ka. Nii tüütu oli. Ei pandud iga päev hindeid.
iiR
Teerajaja
Kontakt:

Postitus Postitas iiR »

Tuttav tunne ja mõlema osapoole seisukohalt - mul endal tekib sageli tõrge, kui kohe, kui olen ühest keskkonnast teise liikunud (nt töölt/koolist koju, reisilt tagasi, peale puhkust tööle vms) hakatakse küsima, noh, kuidas läks. Ma hindan inimeste huvi ja viisakust ja soovi suhelda, aga mul endal on natuke aega vaja, et aklimatiseeruda, nt õhtusöögilauas juba sujub jutt palju meelsamini. Samas muidugi olen isegi silmi pööritanud, kui teismeline iga mu küsimuse peale "ok" või "norm" vastab ja ilmselgelt ei hinda mu püüdlust normaalselt suhelda.

Ma ikka küsin lastelt, kas neil oli tore koolipäev, aga pigem nagu viisakusvestlusena, ei oota sisulist põhjalikku vastust. Pigem kui sööme või koos midagi õhtul teeme, siis räägin oma päevast ja ühtlasi uurin, mis neil täna põnevat toimus, mis raske tundus jne. Ja siis nad juba enamasti on valmis jagama ka.
Külaline

Kui natukene tead, mis lapsed koolis teevad hetkel, tuleb vähe täpsemaid ja sihitud küsimusi küsida:
Kuidas sul see katse esitlemine / ettekanne/ referaadi esitamine täna läks. Mis õpetaja ütles? mis teised arvasid? Kuidas sulle see järgmine kohustusliku kirjanduse raamat istub? jms
Mitte lasta väga üldiseks ja lihtsalt jah-ei-normaalselt ühmatavaks seda vestlust :) A mul ei ole veel "täisverelisi" teismelisi, nad veel meelsasti räägivad, mis tehtud, mis teoksil :)
Aga tegelikult vüib olla tõesti, et oled koolist just "pääsebud" ja kodus peab uuesti hakkama mõtlema, mis siis koolis oli täna :)
Külaline

Eee, me ei korralda kodus ülekuulamisi. Ja ausalt öeldes mind ka ei huvita, mida õpetaja x või mehe boss ütles. Muudest asjadest pole rääkida?
Külaline

Külaline kirjutas: 27 Sept 2024 10:25 Eee, me ei korralda kodus ülekuulamisi. Ja ausalt öeldes mind ka ei huvita, mida õpetaja x või mehe boss ütles. Muudest asjadest pole rääkida?
Nii, too siis nüüd siia ka need udupeened teemad, millest sina oma kodus lähedastega vestled?
Külaline

Miks udupeened? Tavalised teemad. Flora boikott, CL ja EL uus formaat ja krs seda jõuab vaadata, Laver cupi järelmid, pöffi programm, tänane Jimmy Carr, kas nädalavahetusel aed talvekorda teha või oodata, Timberlake v Bohlen v tänapäeva mõmisemine.
Külaline

Aaa, üks kooliteema oli. Jõusaalis oli 4 koolipoissi, kes harjutasid kukerpalli tegemist. Ja nad ei osanud. Ja ma olin üllatunud, et kas kooli kekatunsis seda ei õpetata ega tehta, et lapsed peavad seda eraldi tasilises jüusaalis õppima ja harjutama.
iiR
Teerajaja
Kontakt:

Postitus Postitas iiR »

Külaline kirjutas: 27 Sept 2024 12:18 Miks udupeened? Tavalised teemad. Flora boikott, CL ja EL uus formaat ja krs seda jõuab vaadata, Laver cupi järelmid, pöffi programm, tänane Jimmy Carr, kas nädalavahetusel aed talvekorda teha või oodata, Timberlake v Bohlen v tänapäeva mõmisemine.
Ju siis kõigi lapsed pole nii arenenud, et vestelda Flora boikotist, CL uuest formaadist või Laver cupi järelmitest.
Las meile, lihtsatele inimestele, jäävad siis need labased "kuidas esitlus läks, mis mata õpetaja täna tegi" vestlused.
Külaline

Külaline kirjutas: 27 Sept 2024 12:18 Miks udupeened? Tavalised teemad. Flora boikott, CL ja EL uus formaat ja krs seda jõuab vaadata, Laver cupi järelmid, pöffi programm, tänane Jimmy Carr, kas nädalavahetusel aed talvekorda teha või oodata, Timberlake v Bohlen v tänapäeva mõmisemine.
Kuidas sa, lilleke, siia alamklassi keskele küll sattusid?
Külaline

Külaline kirjutas: 27 Sept 2024 16:55
Kuidas sa, lilleke, siia alamklassi keskele küll sattusid?
See on jalka ja stand-up. Mitte Pärdi viimase teose analüüs. Ei pea teist halvustama, kui endal ühtegi muud huviala ei ole, kui laste õpetajad.
Külaline

Issand kui tähtsad teemad, kuku pikali. Timberlake v Bohlen, tennis jms ... Mulle meenuvad nüüd paar mu "sõbrannat", kes võtavad minuga ühendust selleks, et rääkida mingist absull tühisest sündmusest. Umbes samamoodi, et kas tead, mulle meeldib Timberlake rohkem kui Bohlen või et pöfi programm on jälle nii tihe, et ei suuda otsustada, mida vaadata, vist ei lähegi vaatama. Ahah. Kui ma küsin, kuidas sul endal läheb, või palun veidi lähemalt rääkida, miks talle pöff igav tundub, siis tulebki mõmm-mõmm. Lihtsalt tundub. Ja ta tahtis mulle seda öelda, kogu lugu. Endast räägib samuti umbes seda, et otsustasin aia talvekorda teha või pesin nõud ära. Ahah? No selge, väga huvitav tõesti. Jah tal muud polnudki, kaob jälle liinilt umbes kuuks ajaks. Et naasta mingi järgmise sündmusekesega või pildiga endast kuskil Londoni tänaval. Mis sa Londonis tegid? Reisil käisin 10. - 15. september. Kõik.
Ma eelistan veidi teistsuguseid vestlusi ja oma laste puhul tahan teada, kuidas koolis läks, samuti sügavamalt, et näha, kuidas tal päriselt läheb. Jutud EL-i uuest formaadist on oluliselt igavamad kui lapse või mehe päriselu. Et mitte öelda, täiesti tähtsusetud.
Külaline

Lol, kus ma nüüd astusin konnasilmade peale.
No urgitsege siis laste kallal edasi ja halage, et need teiega ei suhtle.
P.S viimasele, sul ei ole sõbrannasod, kui keegi kord kuus korraks välja imbub. Mõni ime kah.
Külaline

Külaline kirjutas: 28 Sept 2024 08:03 Lol, kus ma nüüd astusin konnasilmade peale.
P.S viimasele, sul ei ole sõbrannasod, kui keegi kord kuus korraks välja imbub. Mõni ime kah.
Mis sul enam ülbitseda on.. Sinu üle naerdakse siin ju :) ja noh, põhjusega.
Külaline

Eriti naljakas on hakata hüppama jalkaga kui "parema" huvialaga. Meil pole ühtegi vutifänni, meil on näiteks ratsutamine ja koolisõidu em suvel. Enne räägin perega sada korda päriselust ja kuidas neil tegelikult läheb, mis rõõmustas, mis raske oli. Aga seda jah kohe pärast koolipäeva lõppu koju räntsatava teismelise käest ei saa, liiga tüdinud, õhtusöögi ajal jne saab rääkida, kuidas kellelgi päev läks.
Külaline

Äkki ei oska ikka õigeid küsimusi küsida? Või ei oska neile vastustele õigesti reageerida? Kuidas lapsed nt psühholoogi juures rääkima saab? Kuidas nad seal räägivad?
Külaline

Külaline kirjutas: 28 Sept 2024 08:14
Külaline kirjutas: 28 Sept 2024 08:03 Lol, kus ma nüüd astusin konnasilmade peale.
Mis sul enam ülbitseda on.. Sinu üle naerdakse siin ju :) ja noh, põhjusega.
Aa, matroonid harrastavad koolikiusamist. No lase käia, ega see mind eriti morjenda. Näitab teie taset. Probleem ju teil, miks teiega ei taheta rääkida.
iiR
Teerajaja
Kontakt:

Postitus Postitas iiR »

Nõus, kiusamine on nõme.
Aga palun ära siis teinekord hakka kiusama. See on nimelt ka üks kiusamise alaliike, kui torgid teadlikult ja ebaviisakalt ja siis teed süütud ja ehmunud silmad pähe, kui sulle samaga vastatakse. Oled nii kõva tips, et "matroone" paika panna, siis ole nii kõva mimm ka, et kannatad nende reaktsiooni ära ilma viu-viuta.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 5 külalist