Aiajäätmed nüüd tasulised jäätmejaamas
-
Külaline
Aiajäätmed nüüd tasulised jäätmejaamas
Kuidas sellesse suhtute, et alates oktoobrist on aiajäätmete äraandmine Tallinna jääätmejaamades 20 eurot 0,6m3 eest? Siiani sai Tallinna (või vastavlt jäätmejaamale lähivalla elanik seda tasuta teha). Koguse hindamine on nagunii üsna suvaline jäätmejaama töötaja poolt. Ma olen kompostinud lehed, mahakukkunud õunad ja ka rohimisel tekkiva umbrohu ning kergesti kõdunevad lillevarred, kevadel lõigatavad oksad viime maakoju ja põletame lõkkes. Siiski tekib ka sellist materjali, mida koduaias kompostida on keeruline: puitunud lillevarred, roosioksad jms, mis eeldaks eelnevat purustamist või siis aastate pikkust kompostimist et oksast lõpuks muld saaks.
Jäätmejaam viiakse ka niidetud muru, mahakukkunud õunu, heki pügamise jääke. Kardetavasti leiavad need nüüd jälle tee metsa alla, kuhu aiajäätmete viimine on keelatud (võõrliikide levik, keskkonna muutused jms). Pole ju tore kui ilusa männimetsaaluse asemel laiutavad nõgesetihnikud.
Mul endal tekib neid puitunud lillevarsi umbes 2-3x 0,6 m3, lisaks veel tomativarred kasvuhoonest, see 20 eurot kord paneb mõtlema, kas äkki ikka üritaks neid koduaias kompostida. Taimehaiguste vältimiseks põletamine ei tule kõne allagi, ma ise ei tahaks naabrite lõkketossus olla ja ei tee seda ka teistele. Ma ei tea, kas osades linnajagudes ka sel sügisel viiakse tasuta lehekotte ära või mitte, seal kus mina elan pole seda kunagi tehtud. Kui mitte, siis ilmselt tuleb suurem tossutamine ja metsa alla vedu jälle.
Miks nii kergesti lastakse tuulde inimeste vaevaga tekkinud positiivsed harjumused, jäätmejaamades on ju vastav tehnika olemas, et kompostihunnikud mullaks hekselada ja mulda seal ka müüakse soovijatele.
Jäätmejaam viiakse ka niidetud muru, mahakukkunud õunu, heki pügamise jääke. Kardetavasti leiavad need nüüd jälle tee metsa alla, kuhu aiajäätmete viimine on keelatud (võõrliikide levik, keskkonna muutused jms). Pole ju tore kui ilusa männimetsaaluse asemel laiutavad nõgesetihnikud.
Mul endal tekib neid puitunud lillevarsi umbes 2-3x 0,6 m3, lisaks veel tomativarred kasvuhoonest, see 20 eurot kord paneb mõtlema, kas äkki ikka üritaks neid koduaias kompostida. Taimehaiguste vältimiseks põletamine ei tule kõne allagi, ma ise ei tahaks naabrite lõkketossus olla ja ei tee seda ka teistele. Ma ei tea, kas osades linnajagudes ka sel sügisel viiakse tasuta lehekotte ära või mitte, seal kus mina elan pole seda kunagi tehtud. Kui mitte, siis ilmselt tuleb suurem tossutamine ja metsa alla vedu jälle.
Miks nii kergesti lastakse tuulde inimeste vaevaga tekkinud positiivsed harjumused, jäätmejaamades on ju vastav tehnika olemas, et kompostihunnikud mullaks hekselada ja mulda seal ka müüakse soovijatele.
-
Külaline
Mis teha jah, kõik tahavad teenida. Maksad, linn ju lubas vähemalt talvel lund su kõnniteelt lükata.

-
Külaline
Kas 0,6 m3 on kuup mille suurus on igatpidi 0,6 m? See on nagu üks u 200l prügikott?
-
Külaline
ei ole. 1x1x0.6 onKülaline kirjutas: ↑26 Sept 2024 08:38 Kas 0,6 m3 on kuup mille suurus on igatpidi 0,6 m? See on nagu üks u 200l prügikott?
-
Külaline
Hei! Kust see info pärineb, et tasuta enam ära anda ei saa?
KUNI 0,6m3 on ju tasuta (1x päevas viia), kasuta siis väiksemaid kotte ja/või vii korraga vähem, lihtne. Eks see on sellepärast, et keegi oma haljastusfirma jäätmeid jms korraga ladustama ei käiks tasuta. Eraaias on suht ok korraga viia mingi 150l-200l kilekotitäie. 200l on 75x135cm kott, peaks olema just paras. Kui ei viitsi x korda sõita, siis see 20.- on kaugema otsa mitme käimise bensuraha, ikka tasa.
-
Külaline
Jäätmejaama töötajalt, et alates oktoobrist läheb tasuliseks. Kodulehelt kontrollides tõesti enam tasuta võimalust ei näita. Mul on 35 l aiakorvid, kokku 3tk. Kui need täis, siis viin jäätmejaama. prügikottidest on jube kehv lillevarsi ja roosioksi välja puistata. Ja 0,6m3 on ikka üsna palju, 3 200l kotti või 6 100l kotti. Huvitav kui ma oma 35 l aiakorviga lähen, siis kas jäätmejaama töötaja usub selle suurust või vütab silma järgi ja ümardab 100 l-ks? Arvutasin nüüd, et üks korvitäis oleks veidi üle euro, seda ma suudan maksta küll.Külaline kirjutas: ↑26 Sept 2024 10:42 Hei! Kust see info pärineb, et tasuta enam ära anda ei saa?
-
Külaline
Täielik ogarus on oma niidetud muru ja roosioksi jäätmejaama vedada. Pärast siis poest väetisi osta.
Kas sul on lugemisoskusega probleeme? Teemaalgataja kirjutas ju esimeses kirjas nii:Külaline kirjutas: ↑27 Sept 2024 03:52 Täielik ogarus on oma niidetud muru ja roosioksi jäätmejaama vedada. Pärast siis poest väetisi osta.
"Ma olen kompostinud lehed, mahakukkunud õunad ja ka rohimisel tekkiva umbrohu ning kergesti kõdunevad lillevarred, kevadel lõigatavad oksad viime maakoju ja põletame lõkkes. Siiski tekib ka sellist materjali, mida koduaias kompostida on keeruline: puitunud lillevarred, roosioksad jms, mis eeldaks eelnevat purustamist või siis aastate pikkust kompostimist et oksast lõpuks muld saaks."
Ta panebki niidetud muru ju komposti! Aga oksad ei kõdune niipea. Hakates suuremaid oksahunnikuid aianurgas ladustama, kolib sinna tavaliselt asuma kõiksugu elu alates rottidest ja lõpetades madudega. Laguneb see kraam seal oma kogemustel nii umbes 10 aastat või pisut kauemgi. Soovitan teemaalgatajal kaaluda oksapurustaja ostmist. See ei ole tegelikult kallis, ja töö on üsna lihtne, meil teevad seda teismelised lapsed: üks istub pingi peal ja torkab oksi purustisse. Teine kannab oksi ette ja tõmbab multšiga täitunud sahtli välja ning kallab selle aiaäärde või peenrasse. Keegi ei viitsi paari roosipõõsa oksi jäätmejaama vedama hakata, eriti kui see veel tasuliseks muutub.
-
Külaline
Oksapurusteid saab ka rentida, ei pea just ostma, kui on vaja paariks tunniks aastas.
-
Külaline
Millisest "koduleheküljest" jutt käib? Praegu https://www.tallinn.ee/et/ringmajandusk ... -hinnakiri lehel pole Tallinna kohta mingit hinnamuudatuste märget aga see võib ka lihtsalt uuendamata olla. Paari päeva pärast vast siis selgub.
-
Külaline
Meil oksapurustaja juba aastaid tagasi ostetud, aga peale esimeste aastate entusiasmi on jäänud keldrisse seisma. meie eksepmlar nimelt purustab ainult sirgeid ja suhteliselt peenikesi oksi, ilma külgharudeta vaarikavarred ja viljapuude piisavalt pikad vesivõsud näiteks sobisid, mingi vanem ja kõverikud oks käis üle jõu. Ma juba mitmeid aastaid olen mõlenud, et paneks selle kevadel mingi sümboolse hinnaga müüki, ehk keegi tahab, aga mõtteks on see jäänudki. Ehk tirime sel sügisel jälle välja ja vaatame, mis ta sellistest sirgematest lillevaterst arvab.Katerin kirjutas: ↑27 Sept 2024 08:32Kas sul on lugemisoskusega probleeme? Teemaalgataja kirjutas ju esimeses kirjas nii:Külaline kirjutas: ↑27 Sept 2024 03:52 Täielik ogarus on oma niidetud muru ja roosioksi jäätmejaama vedada. Pärast siis poest väetisi osta.
"Ma olen kompostinud lehed, mahakukkunud õunad ja ka rohimisel tekkiva umbrohu ning kergesti kõdunevad lillevarred, kevadel lõigatavad oksad viime maakoju ja põletame lõkkes. Siiski tekib ka sellist materjali, mida koduaias kompostida on keeruline: puitunud lillevarred, roosioksad jms, mis eeldaks eelnevat purustamist või siis aastate pikkust kompostimist et oksast lõpuks muld saaks."
Ta panebki niidetud muru ju komposti! Aga oksad ei kõdune niipea. Hakates suuremaid oksahunnikuid aianurgas ladustama, kolib sinna tavaliselt asuma kõiksugu elu alates rottidest ja lõpetades madudega. Laguneb see kraam seal oma kogemustel nii umbes 10 aastat või pisut kauemgi. Soovitan teemaalgatajal kaaluda oksapurustaja ostmist. See ei ole tegelikult kallis, ja töö on üsna lihtne, meil teevad seda teismelised lapsed: üks istub pingi peal ja torkab oksi purustisse. Teine kannab oksi ette ja tõmbab multšiga täitunud sahtli välja ning kallab selle aiaäärde või peenrasse. Keegi ei viitsi paari roosipõõsa oksi jäätmejaama vedama hakata, eriti kui see veel tasuliseks muutub.
-
Külaline
Kuskile RMK grillplatsile sõita, kus lõket tohib teha ja seal need ära tossutada, vaevalt seal sügisel erilist grillimistegevust käib, et kedagi segaks.
-
Külaline
Ma lasen iga aasta sügisel oma krundilt tasuliselt ära vedada ca 120 kotti lehti ja muud aiasaadust. Tundub naljakas, et keegi jaurab 20 euro pärast. Need ongi eramaja rõõmud.
-
Külaline
Kui sa mind teemaalgatajana silmas pidasid, siis ma ei jaura (milline nõme sõna) 20 euro pärast ja enamuse aiajäätmetest ma kompostin, mittekompostitavaid koguneb ilmselt vähem kui 20 euro eest aastas.Külaline kirjutas: ↑29 Sept 2024 21:53 Ma lasen iga aasta sügisel oma krundilt tasuliselt ära vedada ca 120 kotti lehti ja muud aiasaadust. Tundub naljakas, et keegi jaurab 20 euro pärast. Need ongi eramaja rõõmud.
Aga ma olen kohanud üsna palju inimesi, kes peavad loomulikuks oma aiajäätmete metsa alla viimist ja üritanud juba aastaid neid ümber veenda, et esiteks see rikub metsaaluse looduslikku kooslust kuhu nad oma aiajäätmeid viivad ja teiseks on aiajäätmete vastuvõtmine jäätmejaamas tasuta, ainult äraviimise vaev. Mulle tõesti ei meeldi linnaäärsete kruntide kõrval lokkav nõgesevõsa, olmeprügi jms.
Mu laps kirjutas oma diplomitöö nügimisest (ma ise polnud varem selle peale niiviisi mõelnud), see on viis kuidas mõjutada inimesi soovitud moel käituma. Kõige lihtsam näide poe iseteeninduskassast: kas sa pead vajutama nuppu, et ei soovi tšekki või vastupidi, et soovid. Inimene on mugav ja enamasti liigseid liigutusi teha ei viitsi. Seega kui vaikimis valikuks on et ei soovi tšekki, siis enamus jätab selle välja printimata ja säästab paberit ning metsa. Vastipidisel juhul viitsivad enamasti keskonnatedalikud inimesed vajutada et ei soovi, ülejäänud jätavad tšeki kas ära rebimata või viskavad kohe prõgikasti. Sama on aiajäätmetega, kui me tahame et need kogutaks kindlasse kohta ja töödeldaks ümber mullaks, siis me peame tegema äraandmise inimesele võimalikult mugavaks ja ahvatlevaks. Võiks isegi peale maksta mingi sümboolse summa, valmis mulla müügist loodetavasti ikka midagi teenitakse.
-
Külaline
Mitte kusagil pole tallinn.ee lehel jms selle kohta mingit infot, endiselt on kuni 0,6m3 tasuta
-
Külaline
Ei tea, kas postitaja ainult levitab või mõtleb ise neid kuulujutte väja. Kuskil kodulehel seda muudatust pole ja vaevalt jäätmejaamast seda ka öeldi. Täna võeti ensidelt tasuta see 0,6 m3 lehti vastu.
-
Külaline
Teemaalgataja olen, ilmselt siis mõtlen välja jah kui täna veel ka tasuta saab. Ehk vaatasin ma ise kodulehelt tõesti valesti, et tasuta varianti enam pole, olin üsna nördinud sellise teate peale. Samas jäätmejaama töötaja noorem meesterahvas mulle seda ütles, varasemalt on ta küll täiesti adekvaatne olnud selles suhtes, mida saab tasuta ära anda ja mille eest maksta tuleb ja milla on linnaosas mingid tasuta ära andmise päevad.Külaline kirjutas: ↑01 Okt 2024 20:36 Ei tea, kas postitaja ainult levitab või mõtleb ise neid kuulujutte väja. Kuskil kodulehel seda muudatust pole ja vaevalt jäätmejaamast seda ka öeldi. Täna võeti ensidelt tasuta see 0,6 m3 lehti vastu.
Nüüd tekib juba mul küsimus, miks ta seda ütles umbes nädal enne kuu lõppu kui see tõsi pole?
-
Külaline
https://www.tallinn.ee/et/keskkond/jaat ... -tallinnas
Lingilt leiad hinnakirja, biolagunevad aiajäätmed Tallinna elanikest eraisikutele 0,6 m3 eraldi ja oksad 0,6 m3 eraldi. Mõlemad tasuta.
Lingilt leiad hinnakirja, biolagunevad aiajäätmed Tallinna elanikest eraisikutele 0,6 m3 eraldi ja oksad 0,6 m3 eraldi. Mõlemad tasuta.
-
Külaline
Nii et oma puitunud lillevarred ja tomatitaimed pane eraldi, oksad eraldi.Külaline kirjutas: ↑01 Okt 2024 22:31 https://www.tallinn.ee/et/keskkond/jaat ... -tallinnas
Kes on foorumil
Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 1 külaline