Oma eesõigusest teadlikult loobumine pole loomulikult viga. Jah, see on ideaalis õige jutt, et jälgivad liikluskäitumist jne - aga tegelikkuses on ilmselt ikka ka muid taustu. Kunagi tehti statistikat sõiduõpetajate ja keskuste lõikes eksamite edukusest ja see statistika näitas ikka ilusti ära, et kuskil on kergem läbi saada kui teises kohas ning et mõne õpetajaga saab mõni üksik esimesel korral läbi. Vägisi tuleb pähe mõte, et mõnes kohas teevad eksamineerijad autokoolidega koostööd ning annavad neile käivet juurde. Oma laste sõidu taset ma tean, olen nendega koos palju harjutanud ning nad sõitsid juba enne eksamit väga ilusti ja korrektselt - ometi said mõlemad alles kolmandal katsel läbi. See on nii frustreeriv, kui tunned, et eksamitulemus ei sõltu sinust endast vaid mingist muust jõust.Guest kirjutas: ↑19 Juul 2025 09:49Siin mitmedki räägivad mingsit üksikust veast sõidueksamil, aga seal vaadatakse väga palju sellist üldist liikluskäitumist, mis otseselt pole viga, aga kas sõidad ohutult ja mis peamine, teistega arvestavalt, mõtled oma peaga. See on tähtsam kui mõni pisiviga. Ebakindlat ja ohtlikku juhti nad ei taha läbi lasta, siis ongi seal kirjas mõni selline kahtlane viga, mille oleks võinud lugeda ka õigeks. Mul oli eksamil olukord, et pidin ühe suure auto läbi laskma, tal oli eesõigus, aga ta ei mahtunud sõitma, kui mina seal ees olin. Ta ise jäi seisma ja viipas mulle. Ma ütlesin siis eksaminaatorile, et tal on eesõigus, aga mina pean sõitma, sest muidu ta ei saa keerata. Eksaminaator ütles, et sõida-sõida, mis sa jutustad. Teine imelik olukord oli, et üks tahtis valest kohast pöörata ja jättis terve liikluse seisma. Ma ütlesin eksaminaatorile, et ta sõidab valesti, aga mina lasen läbi, sest liiklus seisab. Eksaminaator ütles, et lase läbi jah. Reeglite järgi eksisin mõlemal korral, aga veaks neid ei loetud.Guest kirjutas: ↑19 Juul 2025 00:48Ja kui oled kas suurema autoga või järelkäruga, siis ei mahu parempöördeks ka siis tee paremasse serva korralikult ära, kui see parkija ongi õigesti 5 meetrit enne ristmikku parkinud. Ja sellest polegi midagi hullu ometi, kui pööramine on siiski võimalik. Rikud küll seaduse reegleid, aga mingist "anarhiast" rääkida on üsna tobe.Külaline kirjutas: ↑19 Juul 2025 00:10Ühesuunalisel teel võib täitsa vabalt olla, et mõni tropp on vales kohas parkinud(miks muidu 5m enne teega ristumist parkida ei tohi eks, aga mõni rikub seda) ja sa ei saagi pöördeks õigele teepoolele minna. No siis sa peadki oma parempöörde tee keskelt või lausa vasakust äärest tegema, sest üks tropp on parema teeotsa kinni parkinud.
Neil kitsastel ühesuunalistel teedel liigeldakse siiski üsna rahulikult ja kõigile võimalikult ohutult, olgu siis pealegi seadust rikkudes.
Sõidueksami tulemuise vaidlustamine
-
Külaline
-
Külaline
Loomulikult ei loetud, sest sa selgitasid eksaminaatorile a) mismoodi on selles kohas reeglitepärane liikumine ja b) mismoodi sa hetkel olevast liiklusolukorrast tulenevalt liigud ja miks. Kui sa teed midagi reeglitevastast ja seda ei selgita, puudub eksaminaator igasugune võimalus kontrollida, kas sa üldse tead, mis reeglid ette näevad või kuidas ja miks sina hetkel liigud. Kui sa poleks midagi öelnud, oleks eksaminaator võibolla arvanud, et sa liikusid teadmatusest valesti, mitte ei valinud liikumist vastavalt olukorrale. Sellepärast soovitataksegi eksami ajal kogu aeg oma tegevust kommenteerida, nii seda, mida sa näed (paremalt tuleb veoauto) ja mida sa teed (ma pean talle teed andma). Kui sa ainult silmanurgast peeglisse vaatad ja pärast ütled, et ma nägin küll teda, siis ei ole sellest kasu.Guest kirjutas: ↑19 Juul 2025 09:49 Mul oli eksamil olukord, et pidin ühe suure auto läbi laskma, tal oli eesõigus, aga ta ei mahtunud sõitma, kui mina seal ees olin. Ta ise jäi seisma ja viipas mulle. Ma ütlesin siis eksaminaatorile, et tal on eesõigus, aga mina pean sõitma, sest muidu ta ei saa keerata. Eksaminaator ütles, et sõida-sõida, mis sa jutustad. Teine imelik olukord oli, et üks tahtis valest kohast pöörata ja jättis terve liikluse seisma. Ma ütlesin eksaminaatorile, et ta sõidab valesti, aga mina lasen läbi, sest liiklus seisab. Eksaminaator ütles, et lase läbi jah. Reeglite järgi eksisin mõlemal korral, aga veaks neid ei loetud.
-
Külaline
Ei ole keegi rääkinud vasakusse ritta reastumisest. Jutt oli sellest, et ühesuunalisel (üherealisel) teel peaks tegema vasakpöörde rea vasakust servast. Hoiad samas reas vasakule.Külaline kirjutas: ↑19 Juul 2025 15:46Kui pole mitut rada, miks sa siis räägid üldse, et "mina küll vasakule ritta ei reastu"????
Mina tegin ARK sõidueksamit kaks korda. Teise korra hommikul käisin veel oma sõiduõpetajaga sõitu harjutamas ja siis too ütles, et tänane ARK eksamineerija on tore ja sõbralik inimene, teda ei tasu karta. Lisas veel, et tõesti ohtliku stiiliga sõitjaid ta loomulikult läbi ei lase, aga mõne pisivea pärast pabistada tema puhul ka ei tasu. Saingi läbi. Siiani olen igapäine sõitja ning ligi mitme aastakümne jooksul pole ma vähemalt seni teinud ühtegi avariid.
Kes on foorumil
Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 3 külalist