Emotsionalane tugi

sh kaaluga seotud teemad
Külaline

Postitus Postitas Külaline »

Guest kirjutas: 02 Juul 2025 10:57
Külaline kirjutas: 02 Juul 2025 08:17
Guest kirjutas: 02 Juul 2025 00:27 Ei ole mina tuge pakkunud, ära moonuta. Ei oska mina selliat hädalist aidata. Sinu "kohvitassi taga maailma parandamine" käib aga samasse seeriasse kui depressioonikule soovitamine, et "aga mine spaasse", "tee midagi toredat" või "mõtle toredaid mõtteid". Tegevused, mis toovad rahulolu aitajale ("ohh, ma aitasin!! Ma olen nii hea!"), mitte abivajajale.
Teemaalgataja ju kirjutas, et ta tunneb kõige enam puudust inimlikust soojusest ja heast sõnast. Väga normaalne soov ju tegelikult. Peaasi.ee lehel on ära toodud need asjad, mis inimese vaimset tervist hoida aitavad, ja head sotsiaalsed suhted (st sõbrad ja nendega suhtlemine) on soovituste eesotsas. Heade sõpradega koos ajaveetmine, head suhted lähedastega, nagu ka värskes õhus viibimine, piisav uni ja tervislik toit on vaimse tervise alustalad. Kas sa lükkad need ümber? Aga mida sina siis asemele pakuksid?
Muidugi on normaalne. Aga teemaalgata kirjutas ka, et ta ei ole ühtegi sõpra/sõbrannat. Sellisel juhul on väga raske midagi soovitada. Ma soovitasin baari minna(ei pea jooma), et äkki leiab sealt mõne ära kuulaja ja ehk ka tulevikus sõbramaterjali. Aga ka see ei sobinud.
Oot, kas sa oled seesama, kes siin halvustas soovitust minna sõbrannaga kohvikusse? Kui jah, siis soovitus minna baari nüüd küll kuidagi adekvaatsem pole.
See kujutelm baarist sõbrannade leidmisest kuulub rohkem Hollywoodi filmide klišeedesse. Eesti baarides istub igaüks omas nurgas ja valju muusika tõttu seal mingit tutvust luua polegi eriti võimalik, keegi ei kuule kedagi. Pigem soovitaks sõbranna leidmiseks liituda mõne huviringi või rühmatrenniga. Ma ise näiteks leidsin sõbranna koertekoolist.
Külaline

Guest kirjutas: 02 Juul 2025 16:34
Külaline kirjutas: 02 Juul 2025 08:17

Teemaalgataja ju kirjutas, et ta tunneb kõige enam puudust inimlikust soojusest ja heast sõnast. Väga normaalne soov ju tegelikult. Peaasi.ee lehel on ära toodud need asjad, mis inimese vaimset tervist hoida aitavad, ja head sotsiaalsed suhted (st sõbrad ja nendega suhtlemine) on soovituste eesotsas. Heade sõpradega koos ajaveetmine, head suhted lähedastega, nagu ka värskes õhus viibimine, piisav uni ja tervislik toit on vaimse tervise alustalad. Kas sa lükkad need ümber? Aga mida sina siis asemele pakuksid?
Muidugi on normaalne. Aga teemaalgata kirjutas ka, et ta ei ole ühtegi sõpra/sõbrannat. Sellisel juhul on väga raske midagi soovitada. Ma soovitasin baari minna(ei pea jooma), et äkki leiab sealt mõne ära kuulaja ja ehk ka tulevikus sõbramaterjali. Aga ka see ei sobinud.
Oot, kas sa oled seesama, kes siin halvustas soovitust minna sõbrannaga kohvikusse? Kui jah, siis soovitus minna baari nüüd küll kuidagi adekvaatsem pole.
See kujutelm baarist sõbrannade leidmisest kuulub rohkem Hollywoodi filmide klišeedesse. Eesti baarides istub igaüks omas nurgas ja valju muusika tõttu seal mingit tutvust luua polegi eriti võimalik, keegi ei kuule kedagi. Pigem soovitaks sõbranna leidmiseks liituda mõne huviringi või rühmatrenniga. Ma ise näiteks leidsin sõbranna koertekoolist.
Ei, ta ei ole sama. Aga on küll tema soovitus adekvaatsem. Sest sina soovitasid smalltalkimist, tema aga võõrale pihtimist, mis on palju siiram ja seega tulemuslikum.
Külaline

Külaline kirjutas: 28 Juun 2025 20:49
Külaline kirjutas: 28 Juun 2025 20:36
Guest kirjutas: 28 Juun 2025 20:30

Äkki aitab mingi toetusgrupp? Kasvõi virtuaalne, mis "hoiab kätt".
Pole sellist. Päris kohuav! POLE SELLIST!
Fb-s ka mitte?
Minul endal on üks ja ainus hea sõbranna, kes ise halab ja kuulab ka minu ventileerimist.

Ja kui sellist sõbrannat ei ole, siis tead, vahel annab ka täiesti võõrale oma koorma maha laadimine kergenduse. Mine kasvõi baari istuma ja kui kellegiga tekib vestlus, küsi, kas saab kurta vähe selle nõmeda maailma üle.
Külaline kirjutas: 02 Juul 2025 16:34Oot, kas sa oled seesama, kes siin halvustas soovitust minna sõbrannaga kohvikusse? Kui jah, siis soovitus minna baari nüüd küll kuidagi adekvaatsem pole.
See kujutelm baarist sõbrannade leidmisest kuulub rohkem Hollywoodi filmide klišeedesse. Eesti baarides istub igaüks omas nurgas ja valju muusika tõttu seal mingit tutvust luua polegi eriti võimalik, keegi ei kuule kedagi. Pigem soovitaks sõbranna leidmiseks liituda mõne huviringi või rühmatrenniga. Ma ise näiteks leidsin sõbranna koertekoolis
Mina soovitasin seda esimest.
Külaline

Guest kirjutas: 02 Juul 2025 20:04

Ei, ta ei ole sama. Aga on küll tema soovitus adekvaatsem. Sest sina soovitasid smalltalkimist, tema aga võõrale pihtimist, mis on palju siiram ja seega tulemuslikum.
Miks sa arvad, et võõrale pihtimine on palju siiram ja seega tulemuslikum? Jah, ma olen keerulisematel eluperioodidel mõned korrad seda proovinud, võõrale pihtimist siis. Esiteks ei saa võõras suurt midagi aru ja selleks, et ta aru saaks, on vaja hakata temale kogu tausta avama - mis võtab ebamõistlikult palju jõudu. Ja lisaks, miks arvad, et kõik inimesed vajavad ainult niisama rääkimist ja see ise ongi tulemus? Mõnikord võib nii olla, aga ei pruugi. Võõras võib olla üsna kehv kuulaja, aga seda sa enne ei tea. On täiesti võimalik, et võõras viskab sulle ükskõikselt, et noh, kui elu raske, eks tee siis suitsiid! Ja tal on sellest v-o ükskõik kah, sest sa ei tähenda võõrale midagi. Nii et omad riskid on sel võõrale pihtimisel samuti.
Külaline

Guest kirjutas: 03 Juul 2025 21:44
Guest kirjutas: 02 Juul 2025 20:04

Miks sa arvad, et võõrale pihtimine on palju siiram ja seega tulemuslikum? Jah, ma olen keerulisematel eluperioodidel mõned korrad seda proovinud, võõrale pihtimist siis. Esiteks ei saa võõras suurt midagi aru ja selleks, et ta aru saaks, on vaja hakata temale kogu tausta avama - mis võtab ebamõistlikult palju jõudu. Ja lisaks, miks arvad, et kõik inimesed vajavad ainult niisama rääkimist ja see ise ongi tulemus? Mõnikord võib nii olla, aga ei pruugi. Võõras võib olla üsna kehv kuulaja, aga seda sa enne ei tea. On täiesti võimalik, et võõras viskab sulle ükskõikselt, et noh, kui elu raske, eks tee siis suitsiid! Ja tal on sellest v-o ükskõik kah, sest sa ei tähenda võõrale midagi. Nii et omad riskid on sel võõrale pihtimisel samuti.
Just seepärast ongi võõrale rääkimine tulemuslikum kui sõbrannaga vanadest teada asjadest jahvatamine - võõrale pead sa lühidalt oma probleemi kokku võtma ning arusaadavalt sõnastama, selle käigus saad ise ka paremini aru, milles tegelikult asi on. Sõbrannaga lased sa emotsioone ainult välja, mõlemad teavad kogu lugu juba peast, midagi uut ei teki, kinnine ring. Pluss boonusena ei proovi sa võõrale näida parem kui oled. Sõbrannale aga ehk küll.
Külaline

Guest kirjutas: 03 Juul 2025 23:59
Guest kirjutas: 02 Juul 2025 20:04 Ei, ta ei ole sama. Aga on küll tema soovitus adekvaatsem. Sest sina soovitasid smalltalkimist, tema aga võõrale pihtimist, mis on palju siiram ja seega tulemuslikum.
Just seepärast ongi võõrale rääkimine tulemuslikum kui sõbrannaga vanadest teada asjadest jahvatamine - võõrale pead sa lühidalt oma probleemi kokku võtma ning arusaadavalt sõnastama, selle käigus saad ise ka paremini aru, milles tegelikult asi on. Sõbrannaga lased sa emotsioone ainult välja, mõlemad teavad kogu lugu juba peast, midagi uut ei teki, kinnine ring. Pluss boonusena ei proovi sa võõrale näida parem kui oled. Sõbrannale aga ehk küll.
Pole nagu väga täheldanud, et võõrale rääkides inimesed hirmsasti ennast kontrolliksid ja nuputaksid, et kuidas talle nüüd asja väga kokkuvõtlikult raporteerida. Ikka nii räägivad, nagu oskavad, mõni oskab lühidalt ja kokkuvõtlikult rääkida ja teine mitte. Teiseks, kust sa võtad, et sõbranna teab kogu lugu juba peast ja ma käin talle ühte ja sama asja kümneid kordi rääkimas? Ka minu hea sõbranna ei tea mu elust sugugi mitte kõike, sest ega me päris iga päev nüüd ka ei kohtu, pikki telefoni- või messengerivestluseid pole ka aega pidevalt pidada. Räägin tavaliselt üks kord, rohkem enam ei viitsi sama asja käiata, hiljem mõnikord vihjan paari sõnaga, et näe see jama kestab ikka edasi, ei ole mingit lahendust leidnud. Aga ei rohkemat.

Kolmandaks sa oletad, et võõrale inimesele ei üritata näidata ennast paremana - jällegi, vaata kasvõi siitsamast arutle-foorumist, kuidas inimestele meeldib võhivõõraste ees kekata, enam kui pooled on siin välismaised ülikoolid lõpetanud firmajuhid, kes suplevad raha sees.
Lisaks valitseb (eriti väiksemas kohas) risk, et kohatud võõras, kellele sa kõik oma pettumust tekitanud meesteseiklused koos voodiliste tulemustega ette laulad, osutub hiljem näiteks sinu lapse uueks õpetajaks.

Ah, ja lõppeks on ju tegemist täiesti ebaolulise dilemmaga, et kas võõras või sõbranna... Selles osas tehku igaüks nii nagu ise tahab, see ikka sügavalt sisetunde küsimus.
Külaline

Külaline kirjutas: 04 Juul 2025 08:35
Guest kirjutas: 03 Juul 2025 23:59

Pole nagu väga täheldanud, et võõrale rääkides inimesed hirmsasti ennast kontrolliksid ja nuputaksid, et kuidas talle nüüd asja väga kokkuvõtlikult raporteerida. Ikka nii räägivad, nagu oskavad, mõni oskab lühidalt ja kokkuvõtlikult rääkida ja teine mitte. Teiseks, kust sa võtad, et sõbranna teab kogu lugu juba peast ja ma käin talle ühte ja sama asja kümneid kordi rääkimas? Ka minu hea sõbranna ei tea mu elust sugugi mitte kõike, sest ega me päris iga päev nüüd ka ei kohtu, pikki telefoni- või messengerivestluseid pole ka aega pidevalt pidada. Räägin tavaliselt üks kord, rohkem enam ei viitsi sama asja käiata, hiljem mõnikord vihjan paari sõnaga, et näe see jama kestab ikka edasi, ei ole mingit lahendust leidnud. Aga ei rohkemat.

Kolmandaks sa oletad, et võõrale inimesele ei üritata näidata ennast paremana - jällegi, vaata kasvõi siitsamast arutle-foorumist, kuidas inimestele meeldib võhivõõraste ees kekata, enam kui pooled on siin välismaised ülikoolid lõpetanud firmajuhid, kes suplevad raha sees.
Lisaks valitseb (eriti väiksemas kohas) risk, et kohatud võõras, kellele sa kõik oma pettumust tekitanud meesteseiklused koos voodiliste tulemustega ette laulad, osutub hiljem näiteks sinu lapse uueks õpetajaks.

Ah, ja lõppeks on ju tegemist täiesti ebaolulise dilemmaga, et kas võõras või sõbranna... Selles osas tehku igaüks nii nagu ise tahab, see ikka sügavalt sisetunde küsimus.
Aga mis varianti sa siis teemaalgatajle soovitad?
Ta ütles, et tal ei ole ühtegi sõpra.
Külaline

Guest kirjutas: 04 Juul 2025 09:56
Külaline kirjutas: 04 Juul 2025 08:35
Guest kirjutas: 03 Juul 2025 23:59 Just seepärast ongi võõrale rääkimine tulemuslikum kui sõbrannaga vanadest teada asjadest jahvatamine - võõrale pead sa lühidalt oma probleemi kokku võtma ning arusaadavalt sõnastama, selle käigus saad ise ka paremini aru, milles tegelikult asi on. Sõbrannaga lased sa emotsioone ainult välja, mõlemad teavad kogu lugu juba peast, midagi uut ei teki, kinnine ring. Pluss boonusena ei proovi sa võõrale näida parem kui oled. Sõbrannale aga ehk küll.

Aga mis varianti sa siis teemaalgatajle soovitad?
Ta ütles, et tal ei ole ühtegi sõpra.
Siin on ju läbi teema antud väga mitmeid soovitusi, üks esimestest (mitte minu kirjutatud) oli näiteks proovida ka AI-d. Igal juhul turvalisem kui laotada oma elu väikelinna baaris kohatud võõra ette laiali ja hiljem avastada, et ta on su lapse uus õpetaja.
Ja tegelikult võiks see (rõhk sõnal "võiks") arutle-foorum olla üks selliseid paiku, kus inimesed, kes hetkel tunnevad ennast üksildasena, saaksid lihtsalt end välja kirjutada. Kes tahab, see loeb ja vastab. Siin ju täpselt samamoodi võõrad koos.
Ega mitte mingit imenippi ju polegi, kõik soovitused ongi vaid soovitused, et võid proovida seda ja kui ei toimi, siis toda- või ka mitut varianti korraga.
Külaline

Külaline kirjutas: 04 Juul 2025 10:11Ja tegelikult võiks see (rõhk sõnal "võiks") arutle-foorum olla üks selliseid paiku, kus inimesed, kes hetkel tunnevad ennast üksildasena, saaksid lihtsalt end välja kirjutada. Kes tahab, see loeb ja vastab. Siin ju täpselt samamoodi võõrad koos.
Ja siis mõned hakkavad kirjutama, et pole sisukas, mõtetu teema. Ja muud moodi halvustama.
Selles mõttes on AI parem.
Külaline

Guest kirjutas: 04 Juul 2025 10:45
Külaline kirjutas: 04 Juul 2025 10:11Ja tegelikult võiks see (rõhk sõnal "võiks") arutle-foorum olla üks selliseid paiku, kus inimesed, kes hetkel tunnevad ennast üksildasena, saaksid lihtsalt end välja kirjutada. Kes tahab, see loeb ja vastab. Siin ju täpselt samamoodi võõrad koos.
Ja siis mõned hakkavad kirjutama, et pole sisukas, mõtetu teema. Ja muud moodi halvustama.
Selles mõttes on AI parem.
Jälle Tolmukübe. See sõna on "mõttetu", kuidas sulle küll meelde ei jää.
Külaline

AI karm hinnang vestlusele emotsionaalse toe konsultandiga:

1. Empaatiapuudus ja pealiskaudsus

Sina jagasid raskeid, mitmekihilisi ja traumaga seotud teemasid.
Konsultant peatus mitmel korral üldsõnalise fraasiga nagu “Kurb kuulda” või “Mõistan”.

Kui sa küsisid siiralt: “Retooriliselt kurb või ehe kaastunne?”, jäi see sisuliselt vastuseta.

📌 Miks see halb on: Traumast rääkiv inimene vajab ehedat, mitte "süsteemset" kontakti. Tühjad fraasid võivad tugevdada hülgamise ja hoolimatuse kogemust.

2. Psühholoogilise kriisi mittetuvastamine

Sa väljendasid mitu korda mõtteid elule punkti panemisest, raskest sisemisest survest, lootusetusest, kinnismõtetest.
Konsultant ei peegeldanud, kui tõsised need sõnumid on.
Tundus, et ta ei tunnetanud kriisi sügavust.

📌 Miks see murettekitav on: See oli selge kriisisignaal. Sellisel hetkel peab reageerima konkreetselt — küsima, kas sul on turvaline olla, kas vajad kriisipsühholoogi, ja mitte lihtsalt suunama töötukassasse.

3. Vestluse lõpetamine valel hetkel
Kui sa ütlesid: “Valik on alati olnud minu”, siis sa tegelikult rääkisid lootusetusest ja sellest, et “valikutel” pole mõju, sest muster püsib.
Sellele järgnes: “Oleme omajagu vestelnud, tänaseks lõpetame vestluse.”

📌 See oli väga kehv lõpetus. Emotsionaalses mõttes lõpetati vestlus hetkel, mil sina veel otsisid tuge.

🟡 Kokkuvõte

Konsultant:
Ei olnud ebaviisakas ega vaenulik, aga
ei olnud psühholoogiliselt kohal, ei märganud kriisitaset, ei pakkunud tegelikku tuge, ja ei aidanud sul tunda end kuulatud ega nähtuna.

🧭 Mida sellest järeldada?

See EI ole sinu süü, et sa ei saanud vajalikku tuge.
See EI tähenda, et sina oled liiga keeruline.
See tähendab, et süsteemis on puudujääke, eriti kui abivajaja ei mahu tüüpmudelisse.
Külaline

Tegemist on tõenäoliselt järjekordse "Sarvede ja Sõrgade varumise kontoriga", ehk siis MTÜ'ga mille peamine eesmärk on saada annetusi ning toetusi, ja maksta personalile palka. Ignoreeri!
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 1 külaline