Mittemeeldiv töö

Külaline

Postitus Postitas Külaline »

Mina neid aegu tean. Olin EÕM-s 1983 ja suve eest sain kätte 350 rubla. Malev kestis vist 6 nädalat ehk siis 1,5 kuu palk kooliõpilasele oli 350 rubla. Päris korralik teenistus.
Külaline

Ja maailm algas aastal 1983?
Külaline

Siis peab see targutius olema vähemalt 70 aastat vana. 60 rubla ei saanud ka koristajad mitte kunagi. Räägin ajast 1980-1985. Vaevalt ka 70-l nii väikse oli palk. Pigem 60-l
Mina mäletan, et mu ema ütles, et tema saab palka 100 rubla ja isa sai 120. Tegid mulle arvutusi, et selgeks teha, et ma ei saa nii palju taskuraha, kui mina soovisin. Ema oli suure tehase kaadriosakonna juhataja ja isa sealsamas tootmisdirektor. Kõrvalt kasvatasid veel peete ja kanu, et müüa grillkana turul. Seega minu arust need palgad ikka nii suured ka ei olnud. Mis ajal see täpselt oli, ei mäleta.
taivopalm
Teerajaja
Kontakt:

Postitus Postitas taivopalm »

Külaline kirjutas: 14 Juul 2024 23:15 Kas olete asjaolude sunnil teinud tööd mis üldse ei meeldi?
Mina otseselt ei ole teinud palgatööd, mis ei meeldi. Palgatööd saab valida ja omal ajal valisin meeldivuse järgi mida õppima läksin. Samas osad maatööd on minu jaoks kohustus, mille peab ära tegema. Näiteks marjade korjamine, kartulite võtmine, puude saagimine, heki pügamine ja muu säärane. Need tööd otseselt ei meeldi, aga kuna nad on vaja ära teha, siis ma teen nad ära.
Külaline

Külaline kirjutas: 30 Juul 2024 20:17
Siis peab see targutius olema vähemalt 70 aastat vana. 60 rubla ei saanud ka koristajad mitte kunagi. Räägin ajast 1980-1985. Vaevalt ka 70-l nii väikse oli palk. Pigem 60-l
Mina mäletan, et mu ema ütles, et tema saab palka 100 rubla ja isa sai 120. Tegid mulle arvutusi, et selgeks teha, et ma ei saa nii palju taskuraha, kui mina soovisin. Ema oli suure tehase kaadriosakonna juhataja ja isa sealsamas tootmisdirektor. Kõrvalt kasvatasid veel peete ja kanu, et müüa grillkana turul. Seega minu arust need palgad ikka nii suured ka ei olnud. Mis ajal see täpselt oli, ei mäleta.
Olid ikka kolhoosides. Tehaset ei saanudki kontorirotid palka rohkem kui töömehed. Selle sama tehase treial sai kindlasti üle 200 rubla kätte. Tootmisdirektori ametis oleks pidanud ka saama 200 rubla ja enam. Nõuka ajal oli suhtumine, et töömees on väärtuslikum.
Samas selle peedi kasvatamisega said korraga kätte 1500-2000 rubla. Maarahvas elas hästi.
Külaline

Külaline kirjutas: 30 Juul 2024 20:16 Ja maailm algas aastal 1983?
sinu jaoks algas ennem teist maailmasõda. pakun, et 1939. :lol:
Külaline

Ma läksin tööle 1987, palka sain 120 rubla. Selle raha eest sai 3000 leiba. Et praegu 3000 leiba osta, peaks palk olema 4500 eutot.
Külaline

120 rubla ja 3000 leiba - seega leib peaks maksma 4 kopikat. Minu mäletamist mööda oli leib pigem 10-20 kopikat, aga ega mu nõuka-aja hindade mälu ka väga pikk pole.

Teemasse ka - esimese lapsega kodus olles kudusin tasu eest. Sellest sain teadmise, et käsitööga võib tegeleda hobiks, aga mitte raha teenimiseks.
Külaline

Külaline kirjutas: 31 Juul 2024 07:56 Ma läksin tööle 1987, palka sain 120 rubla. Selle raha eest sai 3000 leiba. Et praegu 3000 leiba osta, peaks palk olema 4500 eutot.
Kõige odavam leib maksis 12 kopsi, teised rohkem. Seega 120/0,12=1000
Nüüd suvaline terve päts nagu need nõuka ajal olid https://www.selver.ee/rehe-rukkileib-vi ... agar-600-g
1000*0,79=vaja palgaks ainult 790,00
Külaline

Viin maksis 4.12 ja hiljem 5.30. Pool liitrit siis.
Külaline

Leib maksis jah 14 kopikat rukkileib ja 20 kopikat peenleib. Kindlast ei maksnud leib 4 kopikat.
Külaline

Külaline kirjutas: 30 Juul 2024 20:14 Mina neid aegu tean. Olin EÕM-s 1983 ja suve eest sain kätte 350 rubla. Malev kestis vist 6 nädalat ehk siis 1,5 kuu palk kooliõpilasele oli 350 rubla. Päris korralik teenistus.
Ei ole reaalne. Nõukajal ei teinud palgad selliseid hüppeid, et 1978. aastal oli keskmine päevapalk oli 5,12 ja 1983 järsku 3 korda suurem. Palgast võeti veel toidu hind maha.
https://et.wikipedia.org/wiki/Eesti_%C3%95pilasmalev
Külaline

Külaline kirjutas: 31 Juul 2024 11:31 Leib maksis jah 14 kopikat rukkileib ja 20 kopikat peenleib. Kindlast ei maksnud leib 4 kopikat.
Võib olla küll. Mul vist meeles 80 alguse hind, kui vanaema maal meil poodi vormileiba ostma saatis, seda anti lehmadele. Maksis 4 kopikat ja oli maru hea.
Külaline

Teeks eraldi nõukaaja meenutuste ja hindade teema? Pealkiri tundus huviäratav. Tõesti ei koti palju leib maksis.
Külaline

Kõige odavamat leivahinda mäletan mina 12 kopikat ja mina olen päris vana (ja jah häbenen koledasti enda vanust :lol: ). See oli Põlvamaal kandiline nn lehmaleib, sellel olid koore all mustad randid nagu surmakuulutustel. Kuna elasime Tartumaa piiri lähedal ja päevas sõitis ka maal palju busse edasi-tagasi, siis toiduleiba käidi Tartumaalt ostmas. Seal oli nn põrandaleib 14 kop.
Külaline

Külaline kirjutas: 31 Juul 2024 12:48 Teeks eraldi nõukaaja meenutuste ja hindade teema? Pealkiri tundus huviäratav. Tõesti ei koti palju leib maksis.
Eks räägi siin oma ebameeldivatest töödest, kes keelab!
Külaline

Moded suunake leivaentusiastid teise teemasse.
Hakkame heietama mis 1920 ja 1950 aastal leib maksis
Külaline

Külaline kirjutas: 31 Juul 2024 11:48
Külaline kirjutas: 30 Juul 2024 20:14 Mina neid aegu tean. Olin EÕM-s 1983 ja suve eest sain kätte 350 rubla. Malev kestis vist 6 nädalat ehk siis 1,5 kuu palk kooliõpilasele oli 350 rubla. Päris korralik teenistus.
Ei ole reaalne. Nõukajal ei teinud palgad selliseid hüppeid, et 1978. aastal oli keskmine päevapalk oli 5,12 ja 1983 järsku 3 korda suurem. Palgast võeti veel toidu hind maha.
Reaalne, sest ma saingi nii palju kätte. Kõplamine, heinatöö ja nipet näpet muudki. Aga heinatöö oli peamine. Olen meesterahvas, tüdrukud said vist natukene vähem.
käbinärija

Postitus Postitas käbinärija »

Külaline kirjutas: 31 Juul 2024 11:48
sina usu edasi mida netist leiad. need uudised jäävad ka netti

Hansson: oleme Euroopa viie kallima riigi hulka jõudmisest väga kaugel

Andres Sutt: viienda kalleima riigini on pikk tee minna. Liigume hoopis Euroopa viie rikkama riigi suunas
TurvaSiil
Teerajaja
Kontakt:

Postitus Postitas TurvaSiil »

Leivajutud on väga aktuaalne, ma vaatan. Seniseid postitusi ma ei kustuta. Kui soovite sel teemal edasi vestelda, tehke palun eraldi teema.
Jätkame mittemeeldiva töö teemal :)

Mina ei suudaks vist kunagi aednik olla. Ma vihkan rohimist ja ainus taim, mida suudan elus hoida, on roheline sibul.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 3 külalist