Hispaania teeteod

köök, kodu korrashoid ja aed
Külaline

Postitus Postitas Külaline »

Guest kirjutas: 10 Aug 2025 16:21
Külaline kirjutas: 10 Aug 2025 16:19Aga miks sa siis ostad aianduskauplusest midagi? Poleks ostnud, poleks värdjaid kuskil.
Vaata üleval olevat pilti! Ostma ei peagi, roomavad kohale. Raske taibata?
Algne levik algas siiski tigude munadest, mis taimede mullas olid. Ei, mul ei ole raske asju taibata. Praegu aga võiks ka aiandid sind kohtusse anda, või sul on mingi kindel info, et tigude roomamissuund on aiandist sinu poole ning mitte iial vastupidi?
Külaline

Guest kirjutas: 10 Aug 2025 16:20
Külaline kirjutas: 10 Aug 2025 16:10Mis mõttes mitte midagi ette võtta? Ikka täiesti segi läinud. Miks peaks aiand midagi rohkem ette võtma kui sina oma kapsamaal? Sinu kapsamaa ümbrus ka kubiseb õhtuhämaruses või vihmase ilmaga neist elukatest. Miks sa ometi midagi ette ei võta?
Käid vargil või kuidas võõrastest aedadest tead?
Oot, mida ma tean või ei peaks teadma? Siin ju kurdeti, et kapsamaa kubiseb ja Hansaplant on süüdi, mis infot mul veel vaja teada oleks?
Külaline

Ma mõtlen, et jäätmejaamadesse võetakse ka aiajäätmeid vastu, seal on ka päris kindlasti teomunad sees. Ise nägin ühte prisket isendit ka oma bioprgikastis, sinna oli roomanud arbuusikoori sööma. Nii nad muudkui levivad.
Külaline

Guest kirjutas: 10 Aug 2025 16:33 Teetigude jälgimise kaardi järgi neid meie asumis (Tallinnas) õnneks veel pole. Naaber küll väitis, et tal on, aga kui ma talle Postimehest väljalõigatud Hispaania teeteo pildi nina alla panin, siis selgus, et ta on kohanud siiski tavalist kohalikku seatigu oma aias, mitte hispaanlast.
Samuti pole väidetavalt kohatud ühtki teetigu selles väikelinnas, mille lähedal meil suvila on.

Vanaema suvilas Muugal on, aga ma olen mitmel viimasel aastal keeldunud igasugustest tema poolt pakutud taimedest, sest ei taha koos taimedega teomunasid oma piirkonda tuua.
Minu meelest tuleks täielikult boikoteerida neid aianduspoode ja aiandeid, mille kaubaga teetigude mune kaasa antakse.
Ja tuleks hoolitseda selle eest, et aedades oleks piisavalt teetigude looduslikke vaenlasi, nt linnud ja siilid (söövad nende mune)
Mis asum see siis on? Võibolla Vanalinn on veel Tallinnas puutumata.
Külaline

Ja tuleks hoolitseda selle eest, et aedades oleks piisavalt teetigude looduslikke vaenlasi, nt linnud ja siilid (söövad nende mune)
Linnud ei söö neid tigusid ja kui ükskord mõni siil aias käib, ei leia tema kõiki neid mune üles. Mina isiklikult pole ühtki muna näinud, kuigi ma tuhlan oma aias ööd ja päevad. Neid suuri jurakaid on küll palju.
Külaline

Külaline kirjutas: 10 Aug 2025 19:07
Linnud ei söö neid tigusid ja kui ükskord mõni siil aias käib, ei leia tema kõiki neid mune üles. Mina isiklikult pole ühtki muna näinud, kuigi ma tuhlan oma aias ööd ja päevad. Neid suuri jurakaid on küll palju.
Mul käib pidevalt aias hulk linde midagi muru seest otsimas. Siile käib samuti hilisõhtuti ja öösel. Seni olen ainult ühte suurt hispaanlast näinud - paistis, et oli naabrite võsastunud aiast minu poole ära eksinud ja loomulikult kohe ta elu löppes ka.
Külaline

Mul käib pidevalt aias hulk linde midagi muru seest otsimas.
Võid päris kindel olla, et nad ei söö neid tigusid, vaid mingeid muid sitikaid. Et sul neid veel vähe on, on alguse asi. Mul algas ka asi samamoodi, et nägin aasta peale kahte või kolme. Viis aastat hiljem kubiseb nendest tigudest, kuigi on nii linnud kui siilid.
Külaline

Omavalitsus ei saa ju eraaedadesse korjama tulla ega ka kohustuslikuks teha. Mina võin neid korjata nõrkemiseni, aga kõrval on tühi krunt, mille omanik ei tule neid noppima ja sealt neid aina tuleb. Samuti vohavad eikellegimaadel, kus on kõrge hein ja võsa. Sealt ei olegi võimalik neid ka parima tahtmise korral korjata.

Meie linna saabusid need raudselt lillepoe jääkide kaudu. Selle omanik ladustas taimseid jääke oma eraaias ja selle ümbruses neid tigusid kõige pealt nägema hakati. See on koht, kus tuleks rangemad reeglid teha, et kuidas igatsugu lille- ja istikuärid materjali sisse impordivad, kuhu jäägid ladustavad. Koos tigudega tuleb ka palju uusi taimehaiguseid, kahjurputukaid jne.
Külaline

Külaline kirjutas: 10 Aug 2025 20:17Võid päris kindel olla, et nad ei söö neid tigusid, vaid mingeid muid sitikaid.
Pakun, et väikseid nälkjabeebisid ikka söövad. Nälkjate mune ka, kui kätte saavad. Neid viimaseid söövad ka kohalikud suured seateod. Neid aeg-ajalt ikka näen.
Külaline

Guest kirjutas: 10 Aug 2025 20:39
Külaline kirjutas: 10 Aug 2025 20:17Võid päris kindel olla, et nad ei söö neid tigusid, vaid mingeid muid sitikaid.
Pakun, et väikseid nälkjabeebisid ikka söövad. Nälkjate mune ka, kui kätte saavad. Neid viimaseid söövad ka kohalikud suured seateod. Neid aeg-ajalt ikka näen.
Hispaania teetigudel on tihke ja mõru lima, mida loomad ja linnud süüa ei saa, seepärast neil looduslikke vaenlasi polegi.
Jooksupardid pidavat ainukesed olema kes neid võimelised sööma on.
Külaline

Külaline kirjutas: 10 Aug 2025 20:52Hispaania teetigudel on tihke ja mõru lima, mida loomad ja linnud süüa ei saa, seepärast neil looduslikke vaenlasi polegi.
Siilid väidetavalt siiski söövad ning noorisendeid söövad ka muud:

"The Spanish slug, Arion vulgaris, has limited natural enemies, especially as an adult, due to its thick mucus layer. However, some ground beetles, certain birds, nematodes, and even other slugs like Limax maximus (leopard slug) are known to prey on them, particularly the juveniles. Hedgehogs can also consume them.
Here's a more detailed breakdown:
Natural Predators:
Ground Beetles: Pterostichus melanarius and Carabus nemoralis are known to consume Arion vulgaris eggs and juveniles, according to a study published on the National Institutes of Health (NIH) website.
Birds: Thrushes, mallards, and other ducks are known to eat them.
Nematodes: Phasmarhabditis hermaphrodita is a parasitic nematode that can infect and kill slugs.
Other Slugs: Leopard slugs (Limax maximus) will eat Arion vulgaris.
Hedgehogs: They are known to consume slugs.
Why it's difficult to control them with natural enemies:
The thick mucus layer of adult Arion vulgaris acts as a deterrent to many potential predators.
While juveniles are more vulnerable, the adult slugs can still be difficult to control through natural predation.
Using slug pellets, a common method, can also harm beneficial creatures like leopard slugs, which are natural predators.
Other important notes:
Arion vulgaris is an invasive species, and in some newly invaded territories, it may not have natural enemies to keep its population in check.
Some gardening practices, like keeping grass short and removing hiding places, can help reduce slug populations and make it easier for natural predators to find them.
Beneficial nematodes (like Phasmarhabditis hermaphrodita) can be used as a biological control method to target slugs specifically, according to the Royal Horticultural Society (RHS). "
Külaline

Guest kirjutas: 10 Aug 2025 20:52
Guest kirjutas: 10 Aug 2025 20:39
Hispaania teetigudel on tihke ja mõru lima, mida loomad ja linnud süüa ei saa, seepärast neil looduslikke vaenlasi polegi.
Suuri jah, ei taha mitte keegi süüa, aga mõne millimeetri suuruseid teobeebisid söövad nii kanad kui pardid, pardid söövad veidi suuremaid beebisid ka.
Külaline

Kui aias on pardid, siis teobeebid süüakse ära ja uusi peale kuigivõrd ei tule.
Külaline

Külaline kirjutas: 11 Aug 2025 03:12 Kui aias on pardid, siis teobeebid süüakse ära ja uusi peale kuigivõrd ei tule.
Kamp vareseid teeb sama töö.
Külaline

Külaline kirjutas: 11 Aug 2025 08:03
Külaline kirjutas: 11 Aug 2025 03:12 Kui aias on pardid, siis teobeebid süüakse ära ja uusi peale kuigivõrd ei tule.
Nagu piltidelt näha, pole nii palju vareseid kuskilt võtta, et teod nahka panna.
Külaline

Guest kirjutas: 11 Aug 2025 08:03
Mul on väga palju vareseid ümbruskonnas ja ei ole neid keegi ära söönud.
Külaline

Guest kirjutas: 10 Aug 2025 16:36
Guest kirjutas: 10 Aug 2025 16:20
Külaline kirjutas: 10 Aug 2025 16:10Mis mõttes mitte midagi ette võtta? Ikka täiesti segi läinud. Miks peaks aiand midagi rohkem ette võtma kui sina oma kapsamaal? Sinu kapsamaa ümbrus ka kubiseb õhtuhämaruses või vihmase ilmaga neist elukatest. Miks sa ometi midagi ette ei võta?
Käid vargil või kuidas võõrastest aedadest tead?
Oot, mida ma tean või ei peaks teadma? Siin ju kurdeti, et kapsamaa kubiseb ja Hansaplant on süüdi, mis infot mul veel vaja teada oleks?
Ma pole see, kellele vastad, aga sinu järjestikustest postitustest on üsna selgelt aru saada, et oled ise hansaplanti töötaja. Keegi teine nii hullult leili ei läheks.

Fakt on, et Hispaania teetigude levik sai alguse just aianditest, kes tõid välismaalt taimi ega kontrollinud üle, mida nad toovad. Nüüdki peavad aiandid tegema kõik endast oleneva, et nende poolt müüdavad taimed oleksid puhtad. Me ei esita selliseid nõudmisi elektroonika- või toidupoodidele, vaid just nimelt aianditele, kuna nemad tegelevad taimedega, mille juurte juures pottides võivad olla invasiivse võõrliigi munad või isendid.

Teiseks on kummastav säherdune arusaam, et levikut piirata ja kahjureid korjata ning hävitada tasub ainult siis, kui neid on vähe. Aga kui neid on palju, siis tuleb korjamine ja hävitamine lõpetada. Nii ei saa. Kujutlege näiteks rotte - näete ühte rotti, astute samme, et ta rohkem teie majas ringi ei jookseks. Ent kui näete sadat rotti, siis heidate hoopis tugitooli ja lasete neil rahumeeli oma toidukapid tühjaks süüa? Et äh, nagunii pole teha midagi.

Mina olen siiski selle poolt, et invasiivset kahjurlikku võõrliiki tuleks hoida kontrolli all nii palju kui võimalik, mitte aga lüüa käega ja lasta neil kontrollimatult paljuneda ja kahjustada. Mina ise käin oma koduaia iga päev korralikult üle, soolveega täidetud ämber käes. Ja ootan sama ka teistelt, eriti aga just aianditelt. Ning olen seda meelt, et internetis võiks olla näha nimekiri n-ö puhastest aianditest, kust seni veel keegi pole saanud nakatunud taimi, ja ka neist aianditest, kus kahjurite tõrjega pea üldse ei tegelda. Siis teab aiapidaja, kust osta ja kust mitte.
Külaline

Ning olen seda meelt, et internetis võiks olla näha nimekiri n-ö puhastest aianditest, kust seni veel keegi pole saanud nakatunud taimi.
Kuidas sa seda ette kujutad? Sa ei saa seda kunagi sajaprotsendilise kindlusega väita, et said just sealt endale oma teod kaela. Või et seal aiandis neid üldse pole. Selline inimeste koostatud nimekiri oleks ikka äärmiselt ebausaldusväärne. Ma arvan, et aiandid peavad tõrjet ikka päris palju tegema, ma arvan, et kasutavad mürke suures koguses. Muidu oleks neil ju müüdavad taimedki kõik ära näritud. Mina näiteks korjan neid ära iga päev, aga minu hostad on täiesti ära näritud, samamoodi daaliad pottides. Kui seal aiandis nii oleks, kuidas nad midagi müüks üldse, keegi ei osta ju näritud taimi. Ja kui keegi näeb sellist tigu müügiplatsil või lausa kubiseb nendest, siis keegi ju ei osta sellisest aiandist midagi. Mind peletaks see küll eemale.
Külaline

Külaline kirjutas: 11 Aug 2025 10:39Teiseks on kummastav säherdune arusaam, et levikut piirata ja kahjureid korjata ning hävitada tasub ainult siis, kui neid on vähe. Aga kui neid on palju, siis tuleb korjamine ja hävitamine lõpetada. Nii ei saa. Kujutlege näiteks rotte - näete ühte rotti, astute samme, et ta rohkem teie majas ringi ei jookseks. Ent kui näete sadat rotti, siis heidate hoopis tugitooli ja lasete neil rahumeeli oma toidukapid tühjaks süüa? Et äh, nagunii pole teha midagi.

Loogika on selline, kui on juba 100 rotti ja sa suudad nt 10 hävitada ega siis arvukus ei vähene, järelejäänutele jääb rohkem toitu ühe roti kohta ja paljunemiskiirus tõuseb.
Külaline

Loogika on selline, kui on juba 100 rotti ja sa suudad nt 10 hävitada ega siis arvukus ei vähene, järelejäänutele jääb rohkem toitu ühe roti kohta ja paljunemiskiirus tõuseb.
Loogikaga on sul halvasti. Nendel tigudel ei ole toidupuudust. Kui hävitad ühe teo ära, jääb 400 uut tigu tulemata ja see on päris suur asi. Mina olen hävitanud kuu ajaga 150 tigu, iga päev umbes 50. Tänu mulle jääb siis sündimata 60 000 uut tigu, mis on ju juba päris palju. Kui 100 inimest nii teevad, siis jääb juurde tulemata juba 6 miljonit tigu. Kas sinu arust pole sellest siis midagi kasu?
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Ahrefs [Bot] ja 3 külalist