Komposter

köök, kodu korrashoid ja aed
Külaline

Postitus Postitas Külaline »

Tõutäkk kirjutas: 10 Aug 2025 12:05
Guest kirjutas: 10 Aug 2025 11:50
Tõutäkk kirjutas: 10 Aug 2025 11:26 Mul on komposter IBC kuubikust, millel põhi ja pealmine osa lahti lõigatud. Tühjendanud veel pole, kuid idee poolest peaks saama kompostri sisust välja tõsta. Plaan teha mõned veel, panna põhja 1/3 ulatuses saepuru, haket või rohtu/heina ja tühjendada biopuhasti sisu sinna purustiga pumbaga, et saada kodust väetist. Katta ka muidugi. Võib-olla tuleks hiljem ka mõned augud sisse puurida, peenikesed torud sisse lükata ja aeg-ajalt kompressoriga õhku sisse pumbata, et aeroobne keskkond seal ikka oleks. Anaeroobses teatavasti tekib metaan, mis on kasvuhoonegaas.
Rõve!
Biopuhastisse lähevad sul ju muuhulgas puhastusvahendid, pesupulber, tarbitud ravimid jms, sellega toitu ei saa nii ehk teisiti kasvatada. Tahad kokkuhoidu ja ökoväetist, hakka kartulivagude vahel kükitamas käima nagu paarsada aastat tagasi. Kosmeetika ja ravimid jäta ka sel juhul tarbimata ja vaata missugune kokkuhoid, neid pole siis tarvis ostagi!
Kõik see läheb enivei kusagile. Ka Paljassaare puhastusjaamas järelejääv muda kuivatatakse ja veetakse põldudele, mitte lilleväetiseks.
Loll jutt suhu tagasi! Paljassaares toimub toorsette töötlus metaantankides umbes 37 °C temperatuuril, kääritamise tulemusel tekkinud biogaas kasutatakse jaama soojatootmiseks, ca 70 % läheb soojuseks. Edasi kääritatud sete kuivatatakse tsentripressiga 30‑% kuivainesisalduseni, siis kompostitakse. Sete jaotatakse kompostimisväljakutele ja pärast komposteerumist kasutatakse haljastusmullana parkides või rohealadel, keegi ei vea seda põllule.
Tõutäkk
Teerajaja
Kontakt:

Postitus Postitas Tõutäkk »

Guest kirjutas: 10 Aug 2025 13:02
Guest kirjutas: 10 Aug 2025 11:50 Rõve!
Biopuhastisse lähevad sul ju muuhulgas puhastusvahendid, pesupulber, tarbitud ravimid jms, sellega toitu ei saa nii ehk teisiti kasvatada. Tahad kokkuhoidu ja ökoväetist, hakka kartulivagude vahel kükitamas käima nagu paarsada aastat tagasi. Kosmeetika ja ravimid jäta ka sel juhul tarbimata ja vaata missugune kokkuhoid, neid pole siis tarvis ostagi!
Kõik see läheb enivei kusagile. Ka Paljassaare puhastusjaamas järelejääv muda kuivatatakse ja veetakse põldudele, mitte lilleväetiseks.
Loll jutt suhu tagasi! Paljassaares toimub toorsette töötlus metaantankides umbes 37 °C temperatuuril, kääritamise tulemusel tekkinud biogaas kasutatakse jaama soojatootmiseks, ca 70 % läheb soojuseks. Edasi kääritatud sete kuivatatakse tsentripressiga 30‑% kuivainesisalduseni, siis kompostitakse. Sete jaotatakse kompostimisväljakutele ja pärast komposteerumist kasutatakse haljastusmullana parkides või rohealadel, keegi ei vea seda põllule.
Ma võin sulle näidata varsti pilte, kus need komposteerimis mulla hunnikud põldudele tekivad. Peale viljavõttu ja enne kündi (sügavkobestust, randaalimist vms) tehnoloogiat kasutatakse. Enne kündi veetakse laiali, kohale tuuakse 30t rekkakoormatega. Ilmselt tekib seda muda Tallinnas kordades rohkem, kui seda haljastuses vajatakse.
Ja vahet pole, ma nagunii ei plaani kellegile oma aiasaadusi müüa, seda enam, et vedel ollus, mis biopuhastit läbib läheb nagunii imbväljakule, mitte komposti.
Härra Zelensky teie käsk on täidetud, Kreml on vabastatud.
Härra komandör, ma ütlesin Krimm, Krimm tuleb vabastada.
Külaline

Tõutäkk kirjutas: 10 Aug 2025 13:11
Guest kirjutas: 10 Aug 2025 13:02
Ma võin sulle näidata varsti pilte, kus need komposteerimis mulla hunnikud põldudele tekivad. Peale viljavõttu ja enne kündi (sügavkobestust, randaalimist vms) tehnoloogiat kasutatakse. Enne kündi veetakse laiali, kohale tuuakse 30t rekkakoormatega. Ilmselt tekib seda muda Tallinnas kordades rohkem, kui seda haljastuses vajatakse.
Ja vahet pole, ma nagunii ei plaani kellegile oma aiasaadusi müüa, seda enam, et vedel ollus, mis biopuhastit läbib läheb nagunii imbväljakule, mitte komposti.
Need pildid näitavad tõesti ainult kompostmulda, mida tehakse kompostikastidest ja kokkuriisutud puulehtedest ning aiajäätmetest saadud mulda. Inimfekaale see ei sisalda.
Külaline

Mu lapsepõlvekodus puudus kanalisatsioon ja vanaisa tassis igal sügisel kuivkäimla sisu peenarde peale ning õunapuude alla. Eks seal oli palju reegleid ka, mida tuli täita: nt tuli inimfekaale käidelda ainult sügisel, siis said need talve läbi lume all laagerduda ja hais kadus. Kevadel keerati labidaga mullakamar teistpidi, kaevati fekaalid maa sisse. Teiseks püüti inimfekaalidega väetatud peenardel kasvatada asju, mis ei olnud juurviljad.
Külaline

Ja minu lapspõlvekodus tehti krundi tahanurka südgav auk ja veeti lampkasti sisu sinna ning aeti kinni, kellelegi ei tulnud pähegi hakata seda oma aiamaale laotama... okse ju. Selleks oli lehmasõnnik ja sedagi mitte värskelt, vaid 1-2a vanast sõnnikuhunnikust.
Tõutäkk
Teerajaja
Kontakt:

Guest kirjutas: 19 Aug 2025 08:14 Ja minu lapspõlvekodus tehti krundi tahanurka südgav auk ja veeti lampkasti sisu sinna ning aeti kinni, kellelegi ei tulnud pähegi hakata seda oma aiamaale laotama... okse ju. Selleks oli lehmasõnnik ja sedagi mitte värskelt, vaid 1-2a vanast sõnnikuhunnikust.
Ei plaanigi ju kohe laotada. Kompostrisse ikka, sellest siin teemas ka jutt käib.
Külaline

Tõutäkk kirjutas: 19 Aug 2025 19:02
Guest kirjutas: 19 Aug 2025 08:14 Ja minu lapspõlvekodus tehti krundi tahanurka südgav auk ja veeti lampkasti sisu sinna ning aeti kinni, kellelegi ei tulnud pähegi hakata seda oma aiamaale laotama... okse ju. Selleks oli lehmasõnnik ja sedagi mitte värskelt, vaid 1-2a vanast sõnnikuhunnikust.
Ei plaanigi ju kohe laotada. Kompostrisse ikka, sellest siin teemas ka jutt käib.
Täpselt samamoodi ei käi see sul kompostrisse - sellest käib hoopis jutt. Mitte keegi täie aruga inimene ei pane oma essu kompostrisse.
Tõutäkk
Teerajaja
Kontakt:

Punkt 4.2
https://www.luua.ee/userfiles/oppetoo/o ... opetus.pdf
Külaline

Just! Seda sulle siin ongi mitmes kommentaaris selgeks püütud teha: "REOVEEPUHASTUSSETTED
Sobib komposteerimiseks, Kasutada haljasalade ja murupindade väetamiseks seda
raskemetallidega saastamise ohutõttu
".

Vigane see töö on aga ses osas on küll õige väide.
Tõutäkk
Teerajaja
Kontakt:

Guest kirjutas: 03 Sept 2025 19:14
Just! Seda sulle siin ongi mitmes kommentaaris selgeks püütud teha: "REOVEEPUHASTUSSETTED
Sobib komposteerimiseks, Kasutada haljasalade ja murupindade väetamiseks seda
raskemetallidega saastamise ohutõttu
".

Vigane see töö on aga ses osas on küll õige väide.
Reovee puhastussetted sisaldavad ka sadevett nt teedelt, kus liiguvad sõidukid ja ka tööstustest tulev reovesi, sealt need raskemetallid.
Seal on ka juttu fekaalidest. Minul lähevad biopuhastisse siiski wc kraam, oma pesuvesi ja pesumasina vesi. Kõõgikraanikauss ja nõudepesumasina vesi jooksevad praegu veel maja taha nõgesepõõsasse toetamaks bioloogilist mitmekesisust.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: YaCy [Bot] ja 2 külalist