Laktoositalumatus ja piima joomine

sh kaaluga seotud teemad
Külaline

Postitus Postitas Külaline »

Külaline kirjutas: 27 Veebr 2025 15:47 Minul oli mingi 2-3 kuud tugevad seedehäired+gaasid.Ravimid ei aidanud.Sõber ütles et päris kindlalt on tegemist toidutalumatusega.Kindlalt ei tohi juua piima ja süüa gluteeni.Loobusin siis piimast ja gluteenist.Ja 1 nädalaga läks seedimine korda.Ja pidasin seda dieeti ligemale aasta.
Kuna ma siiski ei olnud 100% kindel kas mul on ikka toidutalumatus siis käisin Synlabis gluteeni ja laktoosi talumatuse vereanalüüse andmas.Eelnevalt täitsin kõiki juhiseid ja sõin iga päev 1,5 kuu jooksul 3-4 viilu leiba või saia.
Ja mis siis analüüsidega selgus? Mingit toidutalumatust mul ei ole.Kõik analüüsid olid normis.
Ja mis järelduse sa tegid? Tühja, et tegelikult vaevused kadusid ja keha - peensool, soolehatud, soolebioom, immuunsüsteem rahunes jnejne, tervenes, kui pidevalt allergeenen juurde ei laotud ning nüüd suudad natukesehaaval süüa? Et kui analüüüsid ikka näitasid (igaüks teab, et analüüsid pole õiged, kui juba dieeti on peetud), siis on kõik su vaevuste kadumine misasi :D kokkusattumine...?
Külaline

Külaline kirjutas: 28 Veebr 2025 10:01
Külaline kirjutas: 27 Veebr 2025 15:47 Minul oli mingi 2-3 kuud tugevad seedehäired+gaasid.Ravimid ei aidanud.Sõber ütles et päris kindlalt on tegemist toidutalumatusega.Kindlalt ei tohi juua piima ja süüa gluteeni.Loobusin siis piimast ja gluteenist.Ja 1 nädalaga läks seedimine korda.Ja pidasin seda dieeti ligemale aasta.
Kuna ma siiski ei olnud 100% kindel kas mul on ikka toidutalumatus siis käisin Synlabis gluteeni ja laktoosi talumatuse vereanalüüse andmas.Eelnevalt täitsin kõiki juhiseid ja sõin iga päev 1,5 kuu jooksul 3-4 viilu leiba või saia.
Ja mis siis analüüsidega selgus? Mingit toidutalumatust mul ei ole.Kõik analüüsid olid normis.
Ja mis järelduse sa tegid? Tühja, et tegelikult vaevused kadusid ja keha - peensool, soolehatud, soolebioom, immuunsüsteem rahunes jnejne, tervenes, kui pidevalt allergeenen juurde ei laotud ning nüüd suudad natukesehaaval süüa? Et kui analüüüsid ikka näitasid (igaüks teab, et analüüsid pole õiged, kui juba dieeti on peetud), siis on kõik su vaevuste kadumine misasi :D kokkusattumine...?
Mis puutub sellesse, et "oli enne dieeti pidanud" , siis on ju selgelt öeldud, et sõi 1,5 kuu jooksul iga päev 3-4 viilu saia või leiba. Kui kui inimene enne anaüüsi andmist on järjepidevalt leiba-saia söönud, siis näitab analüüs õigesti, see ei loe, et kunagi enne dieeti pidanud.

Tõestati ära, et need kokreetsed ained - laktoos ja gluteen - ei ole süüdi.

Samas ei ole glureen/laktoos ainsad, mis võivad soolevaevusi põhjustada. Seedevaevustes süüdi olla mõni teine aine. Teraviljas on näit. teatud kiudained/sahhariidid (nimetatakse koondnimetusega FODMAP) , mis võivad põhustada tundliku soolestikuga inimesel seedevaevusi. Fodmapi-ide puhul on hullem (fodmap-ide rikkam ) just täisterajahu, valge jahu võib olla hästi talutav. Võrdluseks: gluteenitalumtuse puhul sellist vahet ei ole, sest valge nisujahu on just gluteenirikas. Fodmap-dieet koosenebki tavaliselt kahest faasist, esiteks viiakse fodmapid hästi madalaks (et anda soolestikule rahu) ja siis hakatakse väiksese koguses tagasi lülitama, et katsetada, kas ja mida inimene talub. Kõigil ei pruugi muidugi nii hästi minna, et kõike uuesti taluma hakkab (peab midagi püsivalt menüüst välja jätma), aga kui antud isikul aastaste toitumsipiirangute järel vaevused kadusid ja hiljem (piiranguid maha võttes) tagasi ei tulnud, siis läks ju hästi.
Külaline

Täiskasvanute laktoositalumatus on pärilik omadus, mis erineb rahvuseti ning sõltub muu hulgas inimeste toitumisharjumustest ja -traditsioonidest.
https://www.itk.ee/patsiendile/patsiend ... imasuhkrut.

Jah, laktoos piimas teeb selle ka FODMAP dieedi sobimatuks, aga see on teine teema. Kui inimene ei saa süüa piima, aga probleeme ei tekita nt sibul, õun ja õunamahl, vorstid-singid, lihtsalt suhkur jnejne, siis on probleem mujal.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Google [Bot] ja 2 külalist