Kus linnas elada?

vana hea klassika
Vasta
Külaline

Postitus Postitas Külaline »

Simon says: kirjutas: 01 Sept 2024 22:05
Külaline kirjutas: 01 Sept 2024 22:02
Külaline kirjutas: 01 Sept 2024 21:52
Kuskohta siis kolisid?
Ühe väikelinna äärde. Ma võin öelda, et järv, mets, kool, pood - kõik on jalutustee kaugusel, aga tegelikult see pole see oluline osa. Eks nad on Tallinnas ka.
Aga elukeskkond üldiselt on siin igas mõttes parem. Ja võrreldamatult parem.
Jube salapärane värk. Mis linn? Ja mis asjad nii head seal on siis kui võrrelda?
No, see on avalik foorum ju. Ma valetada ei taha ja välja öelda otseselt ka ei taha. Ja ega selles mõttes vahet pole, et näiteks Viljandis oleks mul ilmselt sama ilus elu. Käisin seal hiljuti paariks päevaks sõbrannal külas. Väga mõnus tundus.
Mujal Eestis ongi elu mõnus. Elamisväärne. Tervislik. Tallinnas ei ole. Ehk, et mitte teised kohad ei ole kuidagi erakordselt mõnusad, vaid Tallinn on lihtsalt elamiskõlbmatu. Aga loomulikult ma saan selle eest piku päid ja jalgu. Veel mõned aastad tagasi oleks ma ise ka Tallinna kaitsma asunud sellise väite peale. Nagu pikaajaline mürk, et sa ei saa selle mõjust enne aru kui see on sul organismist välja läinud.
lhh

Postitus Postitas lhh »

Külaline kirjutas: 01 Sept 2024 19:21
Ihh kirjutas: 01 Sept 2024 19:15 Pärnu pole eriti väike, pigem ikka massilinn.
Haapsalu on keskkonnana mõnus, kahjuks rikuti viimase peatänava rekonstrueerimisega sealne õhustik, võeti maha täiselujõus puud ja asemele pandi ...kah midagi.
Haapsalu on kinnine kogukond, võõrast omaks ei võeta eriti kiiresti.
Minu tuttavad on küll kiiresti sisse elanud. Üldiselt eestlane pole kunagi mingi kiire omaks võtja mitte üheski olukorras. Seetõttu Eestis löövad hästi läbi Raja Teeled, kes end ise pakuvad. Seda, kes ise rääkima tuleb, eestlane ära ei lükka.
Mina elupõlise ja mimenda põlve kohalikuna seda ei teadvustanud, ei tundnud ka abikaasa, kes siia kolis, sest ta kolis kohaliku juurde, kuid välja on toonud nimetatud külje inimesed, kes perega on nt tulnud Lõuna-Eestist, kellede sõnul sulandumiseks on minimaalne aeg 10 aastat.

Alati on muidugi erandeid ja ka rajateelesid. :)
Külaline

lhh kirjutas: 02 Sept 2024 06:45
Külaline kirjutas: 01 Sept 2024 19:21
Ihh kirjutas: 01 Sept 2024 19:15 Pärnu pole eriti väike, pigem ikka massilinn.
Haapsalu on keskkonnana mõnus, kahjuks rikuti viimase peatänava rekonstrueerimisega sealne õhustik, võeti maha täiselujõus puud ja asemele pandi ...kah midagi.
Haapsalu on kinnine kogukond, võõrast omaks ei võeta eriti kiiresti.
Minu tuttavad on küll kiiresti sisse elanud. Üldiselt eestlane pole kunagi mingi kiire omaks võtja mitte üheski olukorras. Seetõttu Eestis löövad hästi läbi Raja Teeled, kes end ise pakuvad. Seda, kes ise rääkima tuleb, eestlane ära ei lükka.
Mina elupõlise ja mimenda põlve kohalikuna seda ei teadvustanud, ei tundnud ka abikaasa, kes siia kolis, sest ta kolis kohaliku juurde, kuid välja on toonud nimetatud külje inimesed, kes perega on nt tulnud Lõuna-Eestist, kellede sõnul sulandumiseks on minimaalne aeg 10 aastat.

Alati on muidugi erandeid ja ka rajateelesid. :)
Asi pole omaks võtmiseks, vaid sisseelamises. Arusaadav, et kui mina olen x linnas terve elu elanud, siis tean ma iga nuka, maja ajaloolist tausta, tean kes kus majas elab, on elanud jne. Uustulnuk seda tausta ei tea ja isegi kui ta võetakse kohe omaks ei saa ta ju pihta, kui kaks kohalikku omavahel kellestki või millestki räägivad ja seetõtt tunneb end võõrana. 10 aastat ongi see keskmine aeg, mille jooksul saab ümbrus ja inimesed nii piisavalt selgeks, et end tunda kohalikuna.
Külaline

Külaline kirjutas: 01 Sept 2024 19:52
Külaline kirjutas: 01 Sept 2024 19:49
Külaline kirjutas: 01 Sept 2024 19:25

Tallinnas pole kusagil vaikne. Seda saabki aru alles siis, kui Tallinnast välja sõita milline on tegelikult vaikus. Tallinnas pole seda isegi Kadrioru pargis. Autode kohin on kogu aeg taustaks. Tallinna metsades on läbi aegade enamvähem kõikjal esinenud sportivate naiste ründamist.
Mul on kesklinna piiril nädalavahetusel täuelik vaikus, kõik kas magavad või on uttu tõmmanud. Paari autot kuuled päeva peale, kui aken lahti on.
Ära seleta. Ma ise elan ka kesklinna piiril ja akna taga eraaiad, aga see autode üldine müra on Tallinnas ikkagi nii suur, et seda kuuleb ühtlase foonina alati.
Ära ise seleta. Ma kuulen ära pika hermani hümni kui nt vana-lõunas trammide tagasipöörde, mis kõik on mingi 4-5 km kaugusel. Vot nii vaikne on.
Külaline

Külaline kirjutas: 01 Sept 2024 16:11 Aastaid tagasi oli siin müügil krunt majaga otse vaatega järvele ja hinnaga mille eest Tallinnas ei saa Lasnal isegi 1-toalist. Noori ettevõtlike noori tuleb päris palju juurde. Müüki tulevad krundid lähevad suht ruttu.
Kus siin?
Katerin
Teerajaja
Kontakt:

Postitus Postitas Katerin »

Unistada ju võib, kuid praegu veel paneb elukoha suurelt osalt paika tööleidmise võimalus. Eks mõnda lihttööd nagu müüja või laotööline ikka ju leiab. Aga kui sul on elukutse, mis ei võimalda kaugtööd väga teha ja tolles idüllilises väikelinnas, kuhu kolida plaanid, selle ala spetsialiste vajavat ettevõtet lihtsalt ei ole, siis on jama. Näiteks minule mu töö meeldib ega plaani kellekski teiseks ümber õppida. Seega mina otsiks kodu paralleelselt tööotsingutega. Käid teises linnas kinnisvara vaatamas koos tööintervjuule minekuga.
Külaline

Katerin kirjutas: 02 Sept 2024 09:39 Unistada ju võib, kuid praegu veel paneb elukoha suurelt osalt paika tööleidmise võimalus. Eks mõnda lihttööd nagu müüja või laotööline ikka ju leiab. Aga kui sul on elukutse, mis ei võimalda kaugtööd väga teha ja tolles idüllilises väikelinnas, kuhu kolida plaanid, selle ala spetsialiste vajavat ettevõtet lihtsalt ei ole, siis on jama. Näiteks minule mu töö meeldib ega plaani kellekski teiseks ümber õppida. Seega mina otsiks kodu paralleelselt tööotsingutega. Käid teises linnas kinnisvara vaatamas koos tööintervjuule minekuga.
TA ju ütles, et ta saab oma tööd teha igalt poolt, ainult internetti vaja.
Külaline

Katerin kirjutas: 02 Sept 2024 09:39 Unistada ju võib, kuid praegu veel paneb elukoha suurelt osalt paika tööleidmise võimalus. Eks mõnda lihttööd nagu müüja või laotööline ikka ju leiab. Aga kui sul on elukutse, mis ei võimalda kaugtööd väga teha ja tolles idüllilises väikelinnas, kuhu kolida plaanid, selle ala spetsialiste vajavat ettevõtet lihtsalt ei ole, siis on jama. Näiteks minule mu töö meeldib ega plaani kellekski teiseks ümber õppida. Seega mina otsiks kodu paralleelselt tööotsingutega. Käid teises linnas kinnisvara vaatamas koos tööintervjuule minekuga.
Olen teemaalgataja. Minul ainult kaugtöö ongi, nii et asukoha poolest võin elada New Yorgis või Assamalla poe taga - kui seal ainult levi on.
Külaline

Külaline kirjutas: 01 Sept 2024 21:52
Kuskohta siis kolisid?
Ühe väikelinna äärde. Ma võin öelda, et järv, mets, kool, pood - kõik on jalutustee kaugusel, aga tegelikult see pole see oluline osa. Eks nad on Tallinnas ka.
Jube salapärane värk. Mis linn? Ja mis asjad nii head seal on siis kui võrrelda?
Eks see linn Türi ole, sinna kolivad vahel Tallinna pensionärid pensionipõlve veetma.
Külaline

Külaline kirjutas: 02 Sept 2024 12:08
Olen teemaalgataja. Minul ainult kaugtöö ongi, nii et asukoha poolest võin elada New Yorgis või Assamalla poe taga - kui seal ainult levi on.
Seda küü, aga see teema on juba läinud lihtsalt aruteluks, kus peale Tallinna veel kannataks elada (justkui) :D
Mulle muidu Tallinnas meeldib ja ise ära kolida ei plaani.
Külaline

Kui pole vahet kus tööd teha ja ei ole ka lapsi, kes koolis-lasteaias käivad, siis on ju väga lihtne. Ela paari kuu kaupa erinevates linnades. Ning lõpuks äkki suudad ka valida kuhu püsivalt elama minna.
Külaline

Külaline kirjutas: 02 Sept 2024 12:41 Kui pole vahet kus tööd teha ja ei ole ka lapsi, kes koolis-lasteaias käivad, siis on ju väga lihtne. Ela paari kuu kaupa erinevates linnades. Ning lõpuks äkki suudad ka valida kuhu püsivalt elama minna.
Lapsed on. See ongi kõige keerulisem kolimise juures. Ise ma võiks ükskõik kus metsas elada.
Külaline

Külaline kirjutas: 02 Sept 2024 12:15

Eks see linn Türi ole, sinna kolivad vahel Tallinna pensionärid pensionipõlve veetma.
Mitmes väikelinnas on järv, terviserajad, kool, pood jne kõik väga lähestikku: Elva, Tõrva, Võru, Karksi-Nuia jne.
Külaline

Kõige pealt kas on eelistusi milline maakond, piirkond. Seejärel võta kinnisvaraportaal ette ja vaata pakkumisi. Kui midagi silma hakkab, siis uuri juba suuremas pildis kaarti, kus see kinnisvara seal linnas asub, mis on läheduses. Uuri kooli kohta. Liitu selle linna facebook grupiga, küsi otse kohalikelt.
Külaline

Mulle on silma jäänud Kadrina Lääne-Virumaal. Kõik, kaasa arvatud suuremad linnad, on piisaval kaugusel.
Külaline

Kuidas lapsed sellisesse Kukumetsa kolimisse suhtuvad, kus noorte ainus huvitegevus on bussipaviljonis laamendamine?
Külaline

Miks ka Tallinna lähedased väiksemad kohad ei sobi?
Külaline

Väljasurevas Võrus läheb vast kinnisvara nüüd odavalt müüki https://arileht.delfi.ee/artikkel/12031 ... aske-otsus
Külaline

Külaline kirjutas: 02 Sept 2024 12:52
Külaline kirjutas: 02 Sept 2024 12:41 Kui pole vahet kus tööd teha ja ei ole ka lapsi, kes koolis-lasteaias käivad, siis on ju väga lihtne. Ela paari kuu kaupa erinevates linnades. Ning lõpuks äkki suudad ka valida kuhu püsivalt elama minna.
Lapsed on. See ongi kõige keerulisem kolimise juures. Ise ma võiks ükskõik kus metsas elada.
No siis oota parem ära kuni lastel kool läbi. Seni võid suvitada kuskil väikelinnas.
Ükskõik kus metsas sa nüüd ka tööd teha ei saa. Pole seal sugugi ülikiiret netti võtta.
Ants
Kontakt:

Postitus Postitas Ants »

Külaline kirjutas: 02 Sept 2024 12:08
Väga õige!
Võtate kolme mobla teenusepakkuja poolt kõnekaardid ja selgub, et Eesti ülikõva IT jne on sisuliselt jama (katsetate levi). Ei ole maakodu kuskil karuperse ja hiiremustika ristmikul, ikka levi pole. AGA ... aga mida on see on valguskaabel, lausa toas. tahad teenust: oi jeerum milline (jah, milline, mitte billine) see on.
Odavam on lõunal bussiga vallamaja lähedale tasuta wifisse sõita, pooleteise tunni pärast saab koju tagasi.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: elke, Mortal ja 8 külalist