Kas EMOsse peaks pääsema saatekirjaga ehk kuidas jagada raha meditsiinisüsteemis

vana hea klassika
Külaline

Postitus Postitas Külaline »

Lisaks on ju palju piiripealseid juhtumeid. Näiteks see varbalugugi. Kust inimene peab teadma, kas on tõsine asi või pole. Kui jalg hakkab meeletult äkitselt valutama ja paistetab üles, kus ininene teab, kas näiteks sul on tromb või jumal teab mis hull asi. Pärast saad teada, et mingi asi, millega polegi midagi teha. Teine on näiteks paanikahoog. Olen ise näinud pealt, kuidas inimene ei saa hingata, arvab, et hakkabki surema. Päris tõesti on tal rinnus tugevad valud, hingeldab. Tegelikult pole midagi häda, aga kust ta seda teab, kui see on tal esimene kord elus.
Külaline

Külaline kirjutas: 14 Juun 2025 13:00 Lisaks on ju palju piiripealseid juhtumeid. Näiteks see varbalugugi. Kust inimene peab teadma, kas on tõsine asi või pole. Kui jalg hakkab meeletult äkitselt valutama ja paistetab üles, kus ininene teab, kas näiteks sul on tromb või jumal teab mis hull asi. Pärast saad teada, et mingi asi, millega polegi midagi teha. Teine on näiteks paanikahoog. Olen ise näinud pealt, kuidas inimene ei saa hingata, arvab, et hakkabki surema. Päris tõesti on tal rinnus tugevad valud, hingeldab. Tegelikult pole midagi häda, aga kust ta seda teab, kui see on tal esimene kord elus.
Minu arvates see varba lugu on igati õigustatud emo juhtum. Kuna oli trauma ja tekkis äkiline paistetus. Seega on ka täitsa olemas näidistus emosse pöörduda.

Mul emal oli kunagi enda teadmata sääreluu murd. Jalg alguses valutas veidi, siis läks paiste ja oli potisinine. Läks emosse, kuna jalale enam toetuda ei saanud. Veider oligi see, et röntgen murdu ei näidanud.
Mingi aeg hiljem ema käis ortopeedi juures oma juba pikaöt kulunud põlvega ja arsti siis küsis, et kas te teate, et teil on murd olnud. Oli natuke valesti kokku kasvanud ose ja sellepärast ortipeed kusiski, kuna nägi, et kipsis see jalg olnud ei ole. Ei teagi, kas siis emo arstid ei osanud pildilt seda murdu leida. Samas ma ei usu, et aparaadi viga sai olla, sest ortopeedi vastuvõtul põlvega käis ema samas haiglas. Seega aparaadid ikka samad.
Külaline

Guest kirjutas: 14 Juun 2025 12:57
Guest kirjutas: 14 Juun 2025 12:23 Minu arust võiks meil olla lihtne tasuline süsteem:
  • lähen arsti juurde, siis kui mul on vaja
  • visiiditasu 50 eurot
  • kohe saab löögile, vaadatakse läbi, öeldakse, mida teha
  • kiireloomulised ja eluohtlikud saadetakse vajadusel edasi EMO-sse
  • kellel ei ole akuutne mure, saavad juhised, kuidas toimida ning vajadusel kas soovitatakse teha järgmine visiit perearstile või antakse suunamine eriarsti juurde.
Umbes sellist teenust pakub juba aastaid Valvekliinik Tallinnas, aga esiteks kolisid nad kahjuks südalinnast Ülemistele, teiseks on nende visiiditasu liiga kõrge E-N 65.00 ja R-L ja riigipühadel 75.00. Hetkel on mõttekam siiski perearsti juurde või EMO-sse minna, olenevalt vajadusest ja nädalapäevast.

Aga jah, minu arust võiks selline lihtne tasuline teenus küll olemas olla ja seda võiksid suuremad perearstikeskused ise pakkuda. Teeniksid raha ja arstiabi oleks tunduvalt kättesaadavam.
Öeld juba ju, et see mitte midagi ei muuda, Tõsteti tasu 20 euro peale, mis ei anna rahalist võitu, aga tekitab pirtsakaid kliente hoopis juurde. Mina maksan, tehke kõik analüüsid selle raha eest ja võtke kohe vastu. Ja osa inimesi ei pöördu arsti juurde, kuigi peaks. 50 eurot visiiditasu teeks olukorra veel ebaõiglasemaks. Pigem võiks olla, et kui on EMO teema, on tasuta, kui ei ole, on kõik tasuline. Aga selge see, et siis läheb seal EMO-s löömaks, kui õde seda seal kohapeal jagama hakkab.
Muutuks see, et inimesed ei ummistaks enam EMO-sid, vaid jaguneksid suurema hulga tasuliste kliinikute vahel. Ega keegi sinna EMO-sse hea meelega ei lähe, minnakse seepärast, et pole muud kohta, kus löögile saaks.
Külaline

Ega keegi sinna EMO-sse hea meelega ei lähe, minnakse seepärast, et pole muud kohta, kus löögile saaks.
Eks sellepärast lähevad, et pole raha tasulise arsti poole pöörduda, muidu lähekski ju kohe eraarsti juurde väiksemate probleemidega. Ja teine suur põhjus on, et perearsti juurde ei saa või selle teenus ei rahulda. Minul on väga hästi organiseeritud tööga perearst ja pole mingit põhjust EMO-sse minna, kui just tõesti midagi erakorralist ei juhtu. Kui tahan vastuvõtule või retsepti pikendada, saan juba tunni ajaga vastuse, kui sinna portaali kirjutan. Kiireloomuliste asjadega olen saanud samaks päevaks aja. Õde teeb esmase ülevaatuse, võtab vajadusel põletikunäidu, teeb kardiogrammi jne. Kui pole kiire probleem, siis ise kirjutangi, et pole kiiret, siis pannakse aeg hilisemaks. Tal on kaks õde pluss veel administraator abiks ja kõik käib kiiresti ja efektiivselt.
Külaline

Guest kirjutas: 14 Juun 2025 18:42
Ega keegi sinna EMO-sse hea meelega ei lähe, minnakse seepärast, et pole muud kohta, kus löögile saaks.
Eks sellepärast lähevad, et pole raha tasulise arsti poole pöörduda, muidu lähekski ju kohe eraarsti juurde väiksemate probleemidega. Ja teine suur põhjus on, et perearsti juurde ei saa või selle teenus ei rahulda. Minul on väga hästi organiseeritud tööga perearst ja pole mingit põhjust EMO-sse minna, kui just tõesti midagi erakorralist ei juhtu. Kui tahan vastuvõtule või retsepti pikendada, saan juba tunni ajaga vastuse, kui sinna portaali kirjutan. Kiireloomuliste asjadega olen saanud samaks päevaks aja. Õde teeb esmase ülevaatuse, võtab vajadusel põletikunäidu, teeb kardiogrammi jne. Kui pole kiire probleem, siis ise kirjutangi, et pole kiiret, siis pannakse aeg hilisemaks. Tal on kaks õde pluss veel administraator abiks ja kõik käib kiiresti ja efektiivselt.
Mul ka nii, et haigeks jäädakse reeglina nädalavahetusel või õhtusel ajal ja siis ei ole mingit perearsti kusagilt võtta. Mõned aastad tagasi käisin sellisel puhul veel Valvekliinikus, nüüd on nende hind liiga suur ja asuvad ka pärapõrgus minu jaoks. Sellepärast ütlengi, et võiks sellised tasulised kliinikud olla EMO-le alterniiviks ka olemas. 50 eurot visiiditasu selle eest oleks paras hind.
Külaline

Guest kirjutas: 14 Juun 2025 18:49
Guest kirjutas: 14 Juun 2025 18:42
Mul ka nii, et haigeks jäädakse reeglina nädalavahetusel või õhtusel ajal ja siis ei ole mingit perearsti kusagilt võtta. Mõned aastad tagasi käisin sellisel puhul veel Valvekliinikus, nüüd on nende hind liiga suur ja asuvad ka pärapõrgus minu jaoks. Sellepärast ütlengi, et võiks sellised tasulised kliinikud olla EMO-le alterniiviks ka olemas. 50 eurot visiiditasu selle eest oleks paras hind.
Confido kiirkliinikud ju on olemas, need on nädalavahetusel ka kella seitsme-kaheksani lahti. Visiidi hinda ma nüüd ei tea, palju see tänapäeval on, kunagi oli suhteliselt mõistlik.
Külaline

Külaline kirjutas: 14 Juun 2025 18:42Eks sellepärast lähevad, et pole raha tasulise arsti poole pöörduda, muidu lähekski ju kohe eraarsti juurde väiksemate probleemidega.
Probleem ei ole korraks minekus, vaid selles, et tasulisest alustades on ka kõik järgnev tasuline ja see summa on ette ennustamatu.
Külaline

Guest kirjutas: 14 Juun 2025 18:52 Confido kiirkliinikud ju on olemas, need on nädalavahetusel ka kella seitsme-kaheksani lahti. Visiidi hinda ma nüüd ei tea, palju see tänapäeval on, kunagi oli suhteliselt mõistlik.
Ei suutnud Confido lehelt leida ühtki alamlehte, mis selgitaks nende kiirkliinikute kontseptsiooni ja seal pakutavaid teenuseid. Asukohtade leht näitas küll asukohad ära, aga kui sealt klikkisin Viru Keskuse kiirkliinikut, siis oli seal vaid link "broneeri aeg", mis viis lehele, kus sai broneerida kõigile Confido poolt pakutavatele teenustele. Aru ei saanud kusagilt, mis see kiirkliinik on, millise murega sinna pöörduda, mis arstid seal vastu võtavad ja mis on visiiditasu. Kui suudad leida lehe, kus see info kirjas on, palun jaga.
Külaline

Guest kirjutas: 15 Juun 2025 15:04
Guest kirjutas: 14 Juun 2025 18:52 Confido kiirkliinikud ju on olemas, need on nädalavahetusel ka kella seitsme-kaheksani lahti. Visiidi hinda ma nüüd ei tea, palju see tänapäeval on, kunagi oli suhteliselt mõistlik.
Ei suutnud Confido lehelt leida ühtki alamlehte, mis selgitaks nende kiirkliinikute kontseptsiooni ja seal pakutavaid teenuseid. Asukohtade leht näitas küll asukohad ära, aga kui sealt klikkisin Viru Keskuse kiirkliinikut, siis oli seal vaid link "broneeri aeg", mis viis lehele, kus sai broneerida kõigile Confido poolt pakutavatele teenustele. Aru ei saanud kusagilt, mis see kiirkliinik on, millise murega sinna pöörduda, mis arstid seal vastu võtavad ja mis on visiiditasu. Kui suudad leida lehe, kus see info kirjas on, palun jaga.
Saan aru, et nende uus kontseptsioon on see, et alguses pöördud digikliinikusse, kus saad 15 minuti jooksul veebikonsultatsiooni hinnaga 20 eurot ja siis soovitatakse sul edasi kuskile pöörduda. Töövõimetuslehti ja retsepti pikendamist seal saab, aga kui vaja mingeid analüüse võtta, antibiootikume kirjutada vms, pead ikka vastuvõtule minema. Üldarst on seal kiirkliinikus 70 eurot.
Külaline

Guest kirjutas: 15 Juun 2025 16:08
Guest kirjutas: 15 Juun 2025 15:04
Saan aru, et nende uus kontseptsioon on see, et alguses pöördud digikliinikusse, kus saad 15 minuti jooksul veebikonsultatsiooni hinnaga 20 eurot ja siis soovitatakse sul edasi kuskile pöörduda. Töövõimetuslehti ja retsepti pikendamist seal saab, aga kui vaja mingeid analüüse võtta, antibiootikume kirjutada vms, pead ikka vastuvõtule minema. Üldarst on seal kiirkliinikus 70 eurot.
Ühesõnaga, mõttetu teenus. Jään ikka selle juurde, et see valvekliiniku laadne teenus oleks parim: lähed lihtsalt kohale ja saad mõistliku summa (max 50 euro) eest kohe läbi vaadatud, vajadusel retsepti ja/või suunamise edasi kas perearstile, eriarstile või EMO-sse.
Külaline

Ühesõnaga, mõttetu teenus. Jään ikka selle juurde, et see valvekliiniku laadne teenus oleks parim: lähed lihtsalt kohale ja saad mõistliku summa (max 50 euro) eest kohe läbi vaadatud, vajadusel retsepti ja/või suunamise edasi kas perearstile, eriarstile või EMO-sse.
Algselt minu arust oligi selline idee. Aga ju siis ei tasunud ära, kuigi seal olid ka suurem osa tudengid, mitte nn päris arstid. Kunagi käisin seal.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: annaleen, Bing [Bot], roosaroos, Triibu, මම වැටෙන කුරුල්ලෙක් ja 7 külalist