Vanemate toetamine
Miks ta ei peaks tore olema. Kui kulukaid hobisid pole, reisimine ei huvita, hambaarst pole ka mitte iga kuu, samuti kodumasinad peavad aastaid vastu - milles probleem? Jätkub elamiseks, ja kõrvalepanemiseks. Saab hakkama küll. Ega kõik ei leegi mööda maailma ringi, et muudkui rahakott peab puuga seljas olema. Kõiki ei huvita, on ka alalhoidlikke ja tagasihoidlikkult elavaid inimesi, kellele meeldibki nii.
-
Külaline
Mul vanemaid enam pole. Aga kas me mehega vajaks toetust? Praeguses olukorras, kus meil lapsed kodus pole enam, me saame nii vähesega hästi hakkama. Jah, me käime tööl. Toetust ei vajagi. Aga ega midagi nagu ei kulu ka. Kas pensonil olles hakkaks kuluma? Kui mingi kodumasin katki läheb, siis ehk küll. Remonti teha pensionil olles? Erilisi hobisid ja huvisid meil ka pole, millele kuluks.
-
Külaline
Paljude jaoks ei ole mõnisada eurot köki-möki oma laste, laenude, säästmise jt kulude kõrvalt vanematele niisama jagada.Guest kirjutas: ↑11 Juun 2025 07:19 Minu arust on see 800 euro eest elamine ikka paras õudus. Mina toetan küll oma vanemaid, minu jaoks on see mõnisada eurot köki-möki, aga nende jaoks suur raha. Minu arust on see nõme, kuidas siin kiideldakse, et näe, paneb veel kõrvalegi ja teeb meile kinke ja toetab lapselapsi. Mina olen oma vanematele küll öelnud, et seda pole vaja, mul oleks piinlik neilt raha võtta, kui ma ise teenin kordi rohkem. See on ikka kurb, kui peetaksegi normaalseks, et vanemad inimesed elavad mingis äärmuslikus koonerdamise režiimis, nemad ei osta enam riideid, ei käi kuskil, mitte midagi pole neile tarvis. Ma saan aru, kui inimene on 90, et tõesti ei soovigi enam midagi, aga kui on juttu nii 70 tuuris inimestest või veelgi noorematest, siis eeldada, et nemad enam mitte midagi ei taha, on ikka väga imelik. Elage ise sellise raha eest ja mõelge, kui tore elu see siis on.
Loogiline on, et sa ei saa lubada omale elustandardit, mida sa pole välja teeninud. Pensioniks on terve elu aega ette valmistada ja raha kõrvale panna, see ei saabu nagu välk selgest taevast.
-
Külaline
Mina võtsin seda jälle nii. Kui ma olin ise noorem ja õppisin ülikoolis, siis vanemad toetasid mind. Näiteks aitasid esimese auto osta. Kommunaalide ja toiduga sain ma hakkama, aga suuremate asjade puhul vanemad võisid mind aidata. Siis oli elus selline periood, kus keegi ei toetanud kedagi. Kõik said ise hakkama. Aeg läks, mina tegin karjääri, palk tõusis elujärg paranes, vanemad aga jäid vanemaks. Mina koos vennaga asusin siis toetama. Mul see tükki küljest ei võtnud, raha jäi ka endale elamiseks, ei teinud seda hambad ristis kõhu kõrvalt. Ühesõnaga, kui lapsed on heal järjel ja saavad oma pensionäridest vanemaid toetada, siis ei ole see halb mõte. Kui aga laps ei tule oma eluga rahaliselt toime, siis jah ei pea vanemaid toetama.Külaline kirjutas: ↑11 Juun 2025 10:09Paljude jaoks ei ole mõnisada eurot köki-möki oma laste, laenude, säästmise jt kulude kõrvalt vanematele niisama jagada.
-
Külaline
Mul vanemad veel töötavad ja toetust ei vaja. Loodetavasti ei vaja ka tulevikus. Ise läksin tööle 15-aastaselt kooli kõrvalt ning siis sain ka viimase taskuraha. Peale seda ei ole nendelt toetust oodanud ega ka saanud, vaid proovinud alati ise hakkama saada. Üleüldiselt meil suhtlemine ka leige ning mul juba omad lapsed ülal pidada, kellele soovin rohkem toeks olla kui minu vanemad mulle omal ajal olid.
-
Külaline
Jah, pensionäripaar elab lahedalt ära võrreldes üksiku töötava inimesega, kes ka veel kodulaen kaela peal. Mõelge ise 800+800 eurot, millest 400 nt toidu peale ja 200 kommunaalide peale, lihtsalt lõbustuseks jääb peaagu 1000 eurot. Samas üksikvanemal l või üksikul tööl käivad inimesed paljud saavadki 1000 eurot palka, millest pool läheb siis kodulaenu peale, juurde ka kommunaalid ja toit, ei jäägi midagi järgi. Tänapäeva pensionärid elavad hästi võrreldes madalapalgalistega.Guest kirjutas: ↑10 Juun 2025 21:32 Pensionäripaar elab väga lahedalt ära, kui nad just ei töötanud enne pensile minekut pikalt ümbrikupalgal. Töötaval inimesel jääb oma pangalaenude, liisingute ja laste kõrvalt palju vähem kätte kui pensionäripaaril.
Neid pensionäre, kes suisa 1000 penssi saavad ei ole vähe.
-
Külaline
Keegi ei kiitle siin. Kirjeldasime olukorda, sest küsiti. Nagu näha on ikka pigem erand, kui pensonäripaar toetust vajab. 70 tuuris inimene, kes soovib veel möllata, käib ju tööl, miks ta siis ära tuli töölt, kui veel jaksu palju käia ja reisida? Muidugi, toetage, kui on soovi, aga seda juttu, kui hädas on pensonärid, ei tasu küll ajada.Guest kirjutas: ↑11 Juun 2025 07:19 Minu arust on see 800 euro eest elamine ikka paras õudus. Mina toetan küll oma vanemaid, minu jaoks on see mõnisada eurot köki-möki, aga nende jaoks suur raha. Minu arust on see nõme, kuidas siin kiideldakse, et näe, paneb veel kõrvalegi ja teeb meile kinke ja toetab lapselapsi. Mina olen oma vanematele küll öelnud, et seda pole vaja, mul oleks piinlik neilt raha võtta, kui ma ise teenin kordi rohkem. See on ikka kurb, kui peetaksegi normaalseks, et vanemad inimesed elavad mingis äärmuslikus koonerdamise režiimis, nemad ei osta enam riideid, ei käi kuskil, mitte midagi pole neile tarvis. Ma saan aru, kui inimene on 90, et tõesti ei soovigi enam midagi, aga kui on juttu nii 70 tuuris inimestest või veelgi noorematest, siis eeldada, et nemad enam mitte midagi ei taha, on ikka väga imelik. Elage ise sellise raha eest ja mõelge, kui tore elu see siis on.
-
Külaline
Kui võrrelda ekstreemselt vaese inimesega, siis võib-olla tõesti. Aga suurem osa inimesi ei teeni ju nii vähe. Minu arust pigem on siin ahnepäitsid koos, kes ei soovi oma vanemaid toetada ja siis seletavad endale, kui ülihästi ikka pensionärid elavad. Las veel koonerdavad ja koguvad pluss andku veel lastelastele raha ja mida iganes. Häbi võiks olla.Guest kirjutas: ↑11 Juun 2025 11:11Jah, pensionäripaar elab lahedalt ära võrreldes üksiku töötava inimesega, kes ka veel kodulaen kaela peal. Mõelge ise 800+800 eurot, millest 400 nt toidu peale ja 200 kommunaalide peale, lihtsalt lõbustuseks jääb peaagu 1000 eurot. Samas üksikvanemal l või üksikul tööl käivad inimesed paljud saavadki 1000 eurot palka, millest pool läheb siis kodulaenu peale, juurde ka kommunaalid ja toit, ei jäägi midagi järgi. Tänapäeva pensionärid elavad hästi võrreldes madalapalgalistega.Guest kirjutas: ↑10 Juun 2025 21:32 Pensionäripaar elab väga lahedalt ära, kui nad just ei töötanud enne pensile minekut pikalt ümbrikupalgal. Töötaval inimesel jääb oma pangalaenude, liisingute ja laste kõrvalt palju vähem kätte kui pensionäripaaril.
-
Külaline
Sa tulid ametnike peksu teemast nüüd siia korda looma?Kui võrrelda ekstreemselt vaese inimesega, siis võib-olla tõesti. Aga suurem osa inimesi ei teeni ju nii vähe. Minu arust pigem on siin ahnepäitsid koos, kes ei soovi oma vanemaid toetada ja siis seletavad endale, kui ülihästi ikka pensionärid elavad. Las veel koonerdavad ja koguvad pluss andku veel lastelastele raha ja mida iganes. Häbi võiks olla.
-
Külaline
Millest täpsemalt sonid?Guest kirjutas: ↑11 Juun 2025 16:29Sa tulid ametnike peksu teemast nüüd siia korda looma?Kui võrrelda ekstreemselt vaese inimesega, siis võib-olla tõesti. Aga suurem osa inimesi ei teeni ju nii vähe. Minu arust pigem on siin ahnepäitsid koos, kes ei soovi oma vanemaid toetada ja siis seletavad endale, kui ülihästi ikka pensionärid elavad. Las veel koonerdavad ja koguvad pluss andku veel lastelastele raha ja mida iganes. Häbi võiks olla.
-
Külaline
Mis su probleem on? Sa kujutad ette, et mingi rikkurite meri siin kirjutab, kes ei tea, mida oma rahamägedega peale hakata? Kes saab, see aitabki, kui vaja. Kui ei aita, järelikult ei saa või pole tarvis. Võiks oma kõrge hobuse otsast alla tulla ja mediaanpalka vaadata, sellest kätte jääb keskmiselt 1312 €. Tuletan ka meelde, et pooled töölkäijad teenivad sellest vähem. Pensionäride kulud on oluliselt madalamad kui pereinimestel, kellel on laenud ja muud kohustused kaelas.Külaline kirjutas: ↑11 Juun 2025 15:54Kui võrrelda ekstreemselt vaese inimesega, siis võib-olla tõesti. Aga suurem osa inimesi ei teeni ju nii vähe. Minu arust pigem on siin ahnepäitsid koos, kes ei soovi oma vanemaid toetada ja siis seletavad endale, kui ülihästi ikka pensionärid elavad. Las veel koonerdavad ja koguvad pluss andku veel lastelastele raha ja mida iganes. Häbi võiks olla.
Kes on kogu elu kokkuhoidlikult elama pidanud, see ei hakkagi järsku selliseid väljaminekuid tegema, mis nõuaks laste almusest elamist. Paljud vanemad poleks sellise asjaga nõuski, et laps neid ülal pidama hakkab.
-
Külaline
Sa oled sellest töölkäimise teemast, kes ei viitsi tööl käia, passib lastega kodus ning mehe rahadel persetab?Guest kirjutas: ↑11 Juun 2025 15:54Kui võrrelda ekstreemselt vaese inimesega, siis võib-olla tõesti. Aga suurem osa inimesi ei teeni ju nii vähe. Minu arust pigem on siin ahnepäitsid koos, kes ei soovi oma vanemaid toetada ja siis seletavad endale, kui ülihästi ikka pensionärid elavad. Las veel koonerdavad ja koguvad pluss andku veel lastelastele raha ja mida iganes. Häbi võiks olla.Guest kirjutas: ↑11 Juun 2025 11:11Jah, pensionäripaar elab lahedalt ära võrreldes üksiku töötava inimesega, kes ka veel kodulaen kaela peal. Mõelge ise 800+800 eurot, millest 400 nt toidu peale ja 200 kommunaalide peale, lihtsalt lõbustuseks jääb peaagu 1000 eurot. Samas üksikvanemal l või üksikul tööl käivad inimesed paljud saavadki 1000 eurot palka, millest pool läheb siis kodulaenu peale, juurde ka kommunaalid ja toit, ei jäägi midagi järgi. Tänapäeva pensionärid elavad hästi võrreldes madalapalgalistega.Guest kirjutas: ↑10 Juun 2025 21:32 Pensionäripaar elab väga lahedalt ära, kui nad just ei töötanud enne pensile minekut pikalt ümbrikupalgal. Töötaval inimesel jääb oma pangalaenude, liisingute ja laste kõrvalt palju vähem kätte kui pensionäripaaril.
-
Külaline
Kuidas palun? Mina teenin hästi, ei istu kodus ja mul oleks häbi võtta vastu pensionäride raha. Loomulikult toetan neid, ostan asju, et nad saaks endale ka midagi lubada, mitte ainult toit ja kommunaalid, rohkem pole pensionäril siinsete inimeste arust vaja.Guest kirjutas: ↑11 Juun 2025 17:57Sa oled sellest töölkäimise teemast, kes ei viitsi tööl käia, passib lastega kodus ning mehe rahadel persetab?Guest kirjutas: ↑11 Juun 2025 15:54Kui võrrelda ekstreemselt vaese inimesega, siis võib-olla tõesti. Aga suurem osa inimesi ei teeni ju nii vähe. Minu arust pigem on siin ahnepäitsid koos, kes ei soovi oma vanemaid toetada ja siis seletavad endale, kui ülihästi ikka pensionärid elavad. Las veel koonerdavad ja koguvad pluss andku veel lastelastele raha ja mida iganes. Häbi võiks olla.Guest kirjutas: ↑11 Juun 2025 11:11
Jah, pensionäripaar elab lahedalt ära võrreldes üksiku töötava inimesega, kes ka veel kodulaen kaela peal. Mõelge ise 800+800 eurot, millest 400 nt toidu peale ja 200 kommunaalide peale, lihtsalt lõbustuseks jääb peaagu 1000 eurot. Samas üksikvanemal l või üksikul tööl käivad inimesed paljud saavadki 1000 eurot palka, millest pool läheb siis kodulaenu peale, juurde ka kommunaalid ja toit, ei jäägi midagi järgi. Tänapäeva pensionärid elavad hästi võrreldes madalapalgalistega.
-
Külaline
Kas su vanemad on eluheidikud või mingid muud arutud laristajad või äkki elavad lausa üürikas, et kahepeale pärast kommunaalkulude ja toitu ostmist ei saa 1000 euroga kuus hakkama?Guest kirjutas: ↑11 Juun 2025 18:02Kuidas palun? Mina teenin hästi, ei istu kodus ja mul oleks häbi võtta vastu pensionäride raha. Loomulikult toetan neid, ostan asju, et nad saaks endale ka midagi lubada, mitte ainult toit ja kommunaalid, rohkem pole pensionäril siinsete inimeste arust vaja.Guest kirjutas: ↑11 Juun 2025 17:57Sa oled sellest töölkäimise teemast, kes ei viitsi tööl käia, passib lastega kodus ning mehe rahadel persetab?Guest kirjutas: ↑11 Juun 2025 15:54
Kui võrrelda ekstreemselt vaese inimesega, siis võib-olla tõesti. Aga suurem osa inimesi ei teeni ju nii vähe. Minu arust pigem on siin ahnepäitsid koos, kes ei soovi oma vanemaid toetada ja siis seletavad endale, kui ülihästi ikka pensionärid elavad. Las veel koonerdavad ja koguvad pluss andku veel lastelastele raha ja mida iganes. Häbi võiks olla.
-
Külaline
Ja miks mitte? Kas pensionär siis istub kodus ja ootab surma? Isegi mingit värskendust oma kodule enam kunagi ei tee, kui juba pension käes? Kodus asjad kunagi ei lagune, mingit abilist endale iialgi ei palka? Aeda ühtki taime ega seemneid ei osta, riideid nagunii ei olevat vaja, juuksurit, teatrit, kino, restorani, neid asju nagunii pole vaja. Reisimisest ei hakka rääkimagi. Jumala masendav elu teie vanematel.Remonti teha pensionil olles?
-
Külaline
Ehket 1000 kuus nende asjade peale on vähe, jah?Guest kirjutas: ↑11 Juun 2025 18:08Ja miks mitte? Kas pensionär siis istub kodus ja ootab surma? Isegi mingit värskendust oma kodule enam kunagi ei tee, kui juba pension käes? Kodus asjad kunagi ei lagune, mingit abilist endale iialgi ei palka? Aeda ühtki taime ega seemneid ei osta, riideid nagunii ei olevat vaja, juuksurit, teatrit, kino, restorani, neid asju nagunii pole vaja. Reisimisest ei hakka rääkimagi. Jumala masendav elu teie vanematel.Remonti teha pensionil olles?
-
Külaline
Jaa, pensionäri elu on ikka meeletu laristamine tõesti. Minu vanemad elavad oma majas, kus loomulikult on ka kulud. Ei saa oodata, et see mitukümmend aastat mitte mingit kõpitsemist ei vaja.Guest kirjutas: ↑11 Juun 2025 18:06Kas su vanemad on eluheidikud või mingid muud arutud laristajad või äkki elavad lausa üürikas, et kahepeale pärast kommunaalkulude ja toitu ostmist ei saa 1000 euroga kuus hakkama?Guest kirjutas: ↑11 Juun 2025 18:02Kuidas palun? Mina teenin hästi, ei istu kodus ja mul oleks häbi võtta vastu pensionäride raha. Loomulikult toetan neid, ostan asju, et nad saaks endale ka midagi lubada, mitte ainult toit ja kommunaalid, rohkem pole pensionäril siinsete inimeste arust vaja.Guest kirjutas: ↑11 Juun 2025 17:57
Sa oled sellest töölkäimise teemast, kes ei viitsi tööl käia, passib lastega kodus ning mehe rahadel persetab?
-
Külaline
Sa vaata keskmist palka, mis ei ole ikka küll kõrge ja peaksid taipama, et töötaval inimesel ei jää rohkem raha järele kui pensionäril.Guest kirjutas: ↑11 Juun 2025 07:19 Minu arust on see 800 euro eest elamine ikka paras õudus. Mina toetan küll oma vanemaid, minu jaoks on see mõnisada eurot köki-möki, aga nende jaoks suur raha. Minu arust on see nõme, kuidas siin kiideldakse, et näe, paneb veel kõrvalegi ja teeb meile kinke ja toetab lapselapsi. Mina olen oma vanematele küll öelnud, et seda pole vaja, mul oleks piinlik neilt raha võtta, kui ma ise teenin kordi rohkem. See on ikka kurb, kui peetaksegi normaalseks, et vanemad inimesed elavad mingis äärmuslikus koonerdamise režiimis, nemad ei osta enam riideid, ei käi kuskil, mitte midagi pole neile tarvis. Ma saan aru, kui inimene on 90, et tõesti ei soovigi enam midagi, aga kui on juttu nii 70 tuuris inimestest või veelgi noorematest, siis eeldada, et nemad enam mitte midagi ei taha, on ikka väga imelik. Elage ise sellise raha eest ja mõelge, kui tore elu see siis on.
Valga maakonnas oli keskmine kuupalk 2024. aasta II kvartalis 1509 eurot. Selle palgaga peab ta omale soetama kodu, liisima auto, kasvatama lapsi ja ostma korralike riideid, millega tööl mitte kaltsakas välja näha. Kui ta on näiteks kahe lapsega üksikema, siis on pensionär tema kõrval suisa või sees.
-
Külaline
Küsisin juba eespool - kui eluvaim nii kõva sees, et saab käia baaris, restoranis, reisimas, miks siis inimene pensionile jääb ja laste abi ootama hakkab? Veider maailm. Siis saaks ju palka edasi teenida ja elatustase säiliks ka ilma kerjamata?Guest kirjutas: ↑11 Juun 2025 18:08Ja miks mitte? Kas pensionär siis istub kodus ja ootab surma? Isegi mingit värskendust oma kodule enam kunagi ei tee, kui juba pension käes? Kodus asjad kunagi ei lagune, mingit abilist endale iialgi ei palka? Aeda ühtki taime ega seemneid ei osta, riideid nagunii ei olevat vaja, juuksurit, teatrit, kino, restorani, neid asju nagunii pole vaja. Reisimisest ei hakka rääkimagi. Jumala masendav elu teie vanematel.Remonti teha pensionil olles?
-
Külaline
Keegi pole öelnud, et vanem midagi ootab või kerjab. Vali oma sõnu. Mina soovin ise oma vanemaid aidata, mitte nemad ei kerja mitte midagi. Häbi võiks tõesti olla.Guest kirjutas: ↑11 Juun 2025 18:25Küsisin juba eespool - kui eluvaim nii kõva sees, et saab käia baaris, restoranis, reisimas, miks siis inimene pensionile jääb ja laste abi ootama hakkab? Veider maailm. Siis saaks ju palka edasi teenida ja elatustase säiliks ka ilma kerjamata?Guest kirjutas: ↑11 Juun 2025 18:08Ja miks mitte? Kas pensionär siis istub kodus ja ootab surma? Isegi mingit värskendust oma kodule enam kunagi ei tee, kui juba pension käes? Kodus asjad kunagi ei lagune, mingit abilist endale iialgi ei palka? Aeda ühtki taime ega seemneid ei osta, riideid nagunii ei olevat vaja, juuksurit, teatrit, kino, restorani, neid asju nagunii pole vaja. Reisimisest ei hakka rääkimagi. Jumala masendav elu teie vanematel.Remonti teha pensionil olles?
Kes on foorumil
Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 2 külalist