Vanemate toetamine

vana hea klassika
Külaline

Vanemate toetamine

Postitus Postitas Külaline »

Kui paljude jaoks on vanemate toetamine pidev kulu? Ma ei mõtle siis teatripiletid või n-ö. nice to have asju, millega vanemaid rõõmustada vaid seda kui paljudel on vaja tuge eluaseme, toidu või ravimikulude katmisel?
Külaline

Ma võin enda kogemusest rääkida. Kui minu vanemad veel elus olid, siis mina koos vennaga maksin vanemate korteri kommunaalid, elektri, kaabeltelevisiooni eest. Suviti kui nad suvilas olid, siis vajasid nad autot. Kõik autoga seonduv oli samuti meie kanda- ülevaatus, hooldus, kindlustus. Bensiini eest maksid nad ise. Suvilasse minevate asjadega oli nii ja naa, mõned asjad ostsime meie, mõned asjad nemad. Pidasime isegi mingit tabelit. Kokku oli kuus kulu äkki 200+200? Keskmiselt aasta lõikes, aga võin ka eksida. Kunagi kui ma noorem oli, siis toetasid vanemad ka mind, nii et nüüd sain tasutud memme vaeva. See mulle ja vennale üle jõu ei käinud, saime hakkama. Kõige hullem asi on see, kui vanem satub hooldekodusse ja on seal nö juurvili, kes vaäga maast ilmast aru ei saa ja siis sina aitad maksta aastaid hooldekodu kulusid. Mul õnneks seda varianti ei olnud.
Külaline

Meil on vanemad üldiselt saanud oma pensionist oma elamiskulud tasutud. Ka minul on põhimõte, et püüan oma vanaduspäevadeks saavutada võimalikult n-ö valmis elamise - pangalaenud ära makstud, maja valmis ehitatud, suuremad kapremondid tehtud jne. Ootamatuste eest pole muidugi meist keegi kaitstud, aga selleks võiks väike n-ö vahepuhver pangas olemas olla, et kui vaja nt torumehele maksta või uus kodumasin osta.

Mina ise hakkasin majapidamisse panustama 14-aastaselt. 15-aastaselt läksin juba kooli kõrvalt igapäevaselt tööle ja ostsin oma palga eest koju toitu lauale ka. Seega ma ei arva, et peaks nüüd aastakümneid ema üleval pidama. Tal on üsna hea pension ja ta saab kenasti hakkama. Autosõitudega aitan teda küll, tal jalad kehvad. Viin apteeki, poodi, linna.
Külaline

Guest kirjutas: 10 Juun 2025 17:53 Ma võin enda kogemusest rääkida. Kui minu vanemad veel elus olid, siis mina koos vennaga maksin vanemate korteri kommunaalid, elektri, kaabeltelevisiooni eest. Suviti kui nad suvilas olid, siis vajasid nad autot. Kõik autoga seonduv oli samuti meie kanda- ülevaatus, hooldus, kindlustus. Bensiini eest maksid nad ise. Suvilasse minevate asjadega oli nii ja naa, mõned asjad ostsime meie, mõned asjad nemad. Pidasime isegi mingit tabelit. Kokku oli kuus kulu äkki 200+200? Keskmiselt aasta lõikes, aga võin ka eksida. Kunagi kui ma noorem oli, siis toetasid vanemad ka mind, nii et nüüd sain tasutud memme vaeva. See mulle ja vennale üle jõu ei käinud, saime hakkama. Kõige hullem asi on see, kui vanem satub hooldekodusse ja on seal nö juurvili, kes vaäga maast ilmast aru ei saa ja siis sina aitad maksta aastaid hooldekodu kulusid. Mul õnneks seda varianti ei olnud.
Tänapäeval enam hooldekodu eest tasuma ei pea-üldiselt katab pension puuduoleva summa.
Külaline

Guest kirjutas: 10 Juun 2025 17:53 Ma võin enda kogemusest rääkida. Kui minu vanemad veel elus olid, siis mina koos vennaga maksin vanemate korteri kommunaalid, elektri, kaabeltelevisiooni eest. Suviti kui nad suvilas olid, siis vajasid nad autot. Kõik autoga seonduv oli samuti meie kanda- ülevaatus, hooldus, kindlustus. Bensiini eest maksid nad ise. Suvilasse minevate asjadega oli nii ja naa, mõned asjad ostsime meie, mõned asjad nemad. Pidasime isegi mingit tabelit. Kokku oli kuus kulu äkki 200+200? Keskmiselt aasta lõikes, aga võin ka eksida. Kunagi kui ma noorem oli, siis toetasid vanemad ka mind, nii et nüüd sain tasutud memme vaeva. See mulle ja vennale üle jõu ei käinud, saime hakkama. Kõige hullem asi on see, kui vanem satub hooldekodusse ja on seal nö juurvili, kes vaäga maast ilmast aru ei saa ja siis sina aitad maksta aastaid hooldekodu kulusid. Mul õnneks seda varianti ei olnud.
Kas nad ise siis pensioni ei saanud??? Kahe inimese pension ei katnud ära ühe korteri kulusid???
Minu vanemad katavad kõik kulud ise, mõlemal istub pangaarvel 5-kohaline summa, mis aina kasvab, st pensionist jääb mõlemal kõvasti üle. Auto ostsid samuti endale ise ning pidasid seda üleval.
Külaline

Guest kirjutas: 10 Juun 2025 19:40
Kas nad ise siis pensioni ei saanud??? Kahe inimese pension ei katnud ära ühe korteri kulusid???
Minu vanemad katavad kõik kulud ise, mõlemal istub pangaarvel 5-kohaline summa, mis aina kasvab, st pensionist jääb mõlemal kõvasti üle. Auto ostsid samuti endale ise ning pidasid seda üleval.
Ilmselgelt elavad nad äärmuslikult koonerdades, kui pensionist kohe kõvasti üle jääb. Nagu see Tolmukübe siin arvutas, söök 100 eurot ja 100 eurot kommunaalid, mitte midagi ei osta, kuskil ei käi ja muudkui raha jääb üle nagu muda.
Ants
Kontakt:

Postitus Postitas Ants »

Minu vanemad keelasid sellise igakuise toetamise ära. Aga kui üks aasta selgus, et korraga on tuksis nii sügavkülm, külmkapp, telekas kui ka pesumasin siis keelasin igasuguse vastuvaidlemise ära.
Külaline

Guest kirjutas: 10 Juun 2025 19:49
Guest kirjutas: 10 Juun 2025 19:40
Ilmselgelt elavad nad äärmuslikult koonerdades, kui pensionist kohe kõvasti üle jääb. Nagu see Tolmukübe siin arvutas, söök 100 eurot ja 100 eurot kommunaalid, mitte midagi ei osta, kuskil ei käi ja muudkui raha jääb üle nagu muda.
Ei koonerda nad midagi, ei äärmuslikult ega mitteäärmuslikult. No rõivaid ei osta, aga seda ilmselt ei tee suurem osa vanemaid inimesi. Ainult jalatseid vahel. Ravimid, maiustused, sink, lihatooted, selveri magustoidud. Miks ei peaks 2 * 850 eurost selleks piisama?
Külaline

Guest kirjutas: 10 Juun 2025 20:04
Ei koonerda nad midagi, ei äärmuslikult ega mitteäärmuslikult. No rõivaid ei osta, aga seda ilmselt ei tee suurem osa vanemaid inimesi. Ainult jalatseid vahel. Ravimid, maiustused, sink, lihatooted, selveri magustoidud. Miks ei peaks 2 * 850 eurost selleks piisama?
Aga nad kuskil reisimas ei käi? Lemmiklooma pole? Hambaravi ei vaja? Kodus remonti ei tee? Kodumasinaid ei uuenda? Sink ja selveri magustoit ongi nende meelelahutus ja ajaveetmine?
Külaline

Külaline kirjutas: 10 Juun 2025 20:04Ilmselgelt elavad nad äärmuslikult koonerdades, kui pensionist kohe kõvasti üle jääb. Nagu see Tolmukübe siin arvutas, söök 100 eurot ja 100 eurot kommunaalid, mitte midagi ei osta, kuskil ei käi ja muudkui raha jääb üle nagu muda.
Selleks ei pea teadlikult koonerdama. Mina abistasin oma vanaema, nii et räägin tema näitel. Kui on oma kinnisvara, kus maksad igakuiselt ainult elektrit ja prügi, autoga ei sõida, riideid ei osta ja meelelahutusele eriliselt ei kulu, siis polegi mingeid suuri väljaminekuid. Ravimitele on päris korralik soodustus, ajalehti-ajakirju tellida pole ka nüüd teab mis kallis, vahel harva käis teatris sõbrannaga. Eelkõige vajas ta autoga sõidutamist, kütuseraha ma temalt ei võtnud. Poes tahtis ta käia heal juhul kord nädalas, ostukorv jäi sinna 40-50 euro kanti. Kusjuures hindu ei vaadanud ta kunagi ega võrrelnud isegi samadel toodetel, et võtaks odavama variandi, tal oli jumala kama kaks ja võttis lihtsalt seda, mis esimesena silma jäi. Kui kõrvuti olid 6-eurone juust ja 3-eurone sooduses juust ning käsi oli kallimale lähemal, siis rändas see ka korvi. Kui pealt juhtusin nägema, siis muidugi soovitasin sama head, aga soodsamat varianti, aga endal tal oli täiesti ükskõik. Oma kraami ta ära süüa ei jõudnud ka, kogu aeg viskasin tal halvaks läinud toitu külmkapist minema. Ühe pooliku saia ja leivaga sai nädal aega ilusti läbi. Üksi elas ja pani omal sularaha korralikult kõrvale. Kingitused olid ka alati kallid, sünnipäevaraha ümbrikus ei jäänud kunagi alla 100 euro ning käristas korralikult kõigile välja.
Külaline

Guest kirjutas: 10 Juun 2025 20:29
Aga nad kuskil reisimas ei käi? Lemmiklooma pole? Hambaravi ei vaja? Kodus remonti ei tee? Kodumasinaid ei uuenda? Sink ja selveri magustoit ongi nende meelelahutus ja ajaveetmine?
No minu vanemad tõesti ei enam ei reisi, nad on üle 90 aasta vanad. Kodumasinaid ostavad loomulikult ise, ostavad ka raamatuid, kingitusi sugulastele jms. Aga kui nad ka nooremad olid ning reisisid tihti, siis ikka enda raha eest.
Külaline

Ise mõtlen, et kas ma pensionieas üldse enam nii väga reisida viitsin. Pensionieani on küll oma paarkümmend aastat aega, aga juba praeguseks on suur osa maailmast käidud ja nähtud. Võib-olla ehk purjetada viitsiks kuhugi, kuna aega oleks piisavalt käes.
Külaline

Guest kirjutas: 10 Juun 2025 19:40 Kas nad ise siis pensioni ei saanud??? Kahe inimese pension ei katnud ära ühe korteri kulusid???
Minu ämm elab üksi, saab 850 pensioni ja paneb igakuiselt 250 kõrvale. Ütleb, et elab väga hästi ära. Pangakontol 15 tuhat igaks juhuks kõrvale pandud.
Külaline

Pensionäripaar elab väga lahedalt ära, kui nad just ei töötanud enne pensile minekut pikalt ümbrikupalgal. Töötaval inimesel jääb oma pangalaenude, liisingute ja laste kõrvalt palju vähem kätte kui pensionäripaaril.

Neid pensionäre, kes suisa 1000 penssi saavad ei ole vähe.
Külaline

Guest kirjutas: 10 Juun 2025 21:32

Minu ämm elab üksi, saab 850 pensioni ja paneb igakuiselt 250 kõrvale. Ütleb, et elab väga hästi ära. Pangakontol 15 tuhat igaks juhuks kõrvale pandud.
Jah, just, minu vanematel jääb ka sama suurusjärk igakuiselt üle, praegu just vaatasin isa pangaarvet. Küllap siis need vanemad, keda vaja aidata, on väga väikeste pensionitega, saavad ainult rahvapensioni (see on mingi 400€ kanti)? Muidu ju keskmine pension on üle 800€ juba.
Külaline

Ema elab ka üksi. Esialgu oli töötav pensionär (raha kasutas korteri, suvila remondiks jms.), u 70a lõpetas töötamise. Rõivaid ostab, sõbrannadega üritustel käib, hambaravis käib. Kodutehnikat ja telefoni ei vaheta ilmselt nii tihti kui noored (kuni asi töötab, seni kasutab), aga oma aja ära elanud kodumasina asendamine pole probleem. Ostab veel riideid ja jalanõusid lastelastele. Mitte, et lastelaste pered ise ei jaksaks osta, vaid lihtsalt meeldib lastele asju osta.
Külaline

Külaline kirjutas: 10 Juun 2025 19:40Kas nad ise siis pensioni ei saanud??? Kahe inimese pension ei katnud ära ühe korteri kulusid???
Eks nad ikka said pensioni. Aga kuidagi kujunes nii välja, et me maksime nende korteri eest ja katsime autoga seonduvaid kulusid. See tekitas pensionärides sellise turvatunde, et nad ei peaks senti saagima ja enne pensipäeva raha lugema.
Külaline

Guest kirjutas: 10 Juun 2025 23:16
Külaline kirjutas: 10 Juun 2025 19:40Kas nad ise siis pensioni ei saanud??? Kahe inimese pension ei katnud ära ühe korteri kulusid???
Eks nad ikka said pensioni. Aga kuidagi kujunes nii välja, et me maksime nende korteri eest ja katsime autoga seonduvaid kulusid. See tekitas pensionärides sellise turvatunde, et nad ei peaks senti saagima ja enne pensipäeva raha lugema.
Sendi saagimisest on asi muidugi kaugel. Ilmselt polnud tegu just heade rahaga ümberkäijatega.
Külaline

Üldiselt peaksid kaks pensionäri kahepeale piisavalt pensioni saama, et selle toel üpris normaalselt ära elada. 2 x 850 eurot, sellega saab tavaelus ja tagasihoidlikumalt elades hakkama küll. Mu eakas ema paneb iga kuu raha kõrvale ja jätkub veel lastelastelegi vahel taskuraha kinkimiseks.
Külaline

Minu arust on see 800 euro eest elamine ikka paras õudus. Mina toetan küll oma vanemaid, minu jaoks on see mõnisada eurot köki-möki, aga nende jaoks suur raha. Minu arust on see nõme, kuidas siin kiideldakse, et näe, paneb veel kõrvalegi ja teeb meile kinke ja toetab lapselapsi. Mina olen oma vanematele küll öelnud, et seda pole vaja, mul oleks piinlik neilt raha võtta, kui ma ise teenin kordi rohkem. See on ikka kurb, kui peetaksegi normaalseks, et vanemad inimesed elavad mingis äärmuslikus koonerdamise režiimis, nemad ei osta enam riideid, ei käi kuskil, mitte midagi pole neile tarvis. Ma saan aru, kui inimene on 90, et tõesti ei soovigi enam midagi, aga kui on juttu nii 70 tuuris inimestest või veelgi noorematest, siis eeldada, et nemad enam mitte midagi ei taha, on ikka väga imelik. Elage ise sellise raha eest ja mõelge, kui tore elu see siis on.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Bing [Bot], Semrush [Bot] ja 1 külaline