Abiarsti pädevus

sh kaaluga seotud teemad
Külaline

Abiarsti pädevus

Postitus Postitas Külaline »

Mida te teeksite kui soovite minna perearsti juurde tõsise haigusega kuid teile pakutakse aega kõigest abiarsti(tudengi) juurde.Tuuakse välja põhjendus et perearst on haige ja töötab ainult 2 päeval nädalas.
Kas mul on õigus valida või pigem mitte?
Külaline

Külaline kirjutas: 31 Mai 2025 01:08 Mida te teeksite kui soovite minna perearsti juurde tõsise haigusega kuid teile pakutakse aega kõigest abiarsti(tudengi) juurde.Tuuakse välja põhjendus et perearst on haige ja töötab ainult 2 päeval nädalas.
Kas mul on õigus valida või pigem mitte?
Aga mida sul valida on siis? Kui perearst on haige, loomulikult läheksin vastuvõtule. Mis mui valik oleks diagnoosimise alustamiseks?
Külaline

EMOs näiteks töötavadki peamiselt abiarstid.See et Eestis on arstide põud ei ole enam mingi uudis.Samas nad saavad arstidega konsulteerida.
iiR
Teerajaja
Kontakt:

Postitus Postitas iiR »

Abiarst võib osutuda väga asjalikuks, entusiastlikuks ja pädevaks, muidugi mine. Kui selgub, et on tegu (veel) väga mannetukese tohtriga, eks siis saad oma õige perearsti aega ootama jääda või mujalt abi otsima hakata.

Aga samas on mul endal lisaks mitmele heale perearsti asendajana töötanud abiarstikogemusele ka üks halb, nimelt pakuti lapsele hambaraviks abiarstiaega, kuna järjekord oli kohutavalt pikk, siis võtsimegi selle aja vastu ja laps, kes pole kunagi hambaarstil teist nägugi teinud, sai täitsa trauma. Hästi järskude liigutustega ja kuidagi raske käega arst oli. Veel mitmel järgmisel korral (korrapärases kontrollis käies, seega u 6kuuliste vahedega) oli meeles ja küsis, et ega me SELLE arsti juurde ei lähe.
Külaline

iiR kirjutas: 31 Mai 2025 10:15 Abiarst võib osutuda väga asjalikuks, entusiastlikuks ja pädevaks, muidugi mine. Kui selgub, et on tegu (veel) väga mannetukese tohtriga, eks siis saad oma õige perearsti aega ootama jääda või mujalt abi otsima hakata.

Aga samas on mul endal lisaks mitmele heale perearsti asendajana töötanud abiarstikogemusele ka üks halb, nimelt pakuti lapsele hambaraviks abiarstiaega, kuna järjekord oli kohutavalt pikk, siis võtsimegi selle aja vastu ja laps, kes pole kunagi hambaarstil teist nägugi teinud, sai täitsa trauma. Hästi järskude liigutustega ja kuidagi raske käega arst oli. Veel mitmel järgmisel korral (korrapärases kontrollis käies, seega u 6kuuliste vahedega) oli meeles ja küsis, et ega me SELLE arsti juurde ei lähe.
Mina olen ka tegelikult üldiselt praktikantide ja harjutajate poolt. Muidu nad ju kogemust ei saagi.
Tavalisel visiidil ma olen nõus aga veidi spetsiifilisemates küsimustes enam pigem ei.
Mul ka juhus, kus lapsele tegi vaktsiini praktikant(arsti buuresolekul) ja see läks nii pahasti, et arst pidi ikka ise teise süsti tegema. Lapsel on nüüd peale seda nõelade kartus. Vereproov on väga suur proovikivi nüüdsest.
Külaline

Ma mäletan, kui olin haiglas ja siis igal hommikul võeti seal vereproov. Inimestel olid käed juba nii ära torgitud, et osadel olid kõik sooned juba kadunud ja otsiti seda verd jala pealt või ei tea kust. Ja siis ühel hommikul öeldi, et täna on meil külas õeõpilased, nemad enne pole verd võtnud. Et kes lubab endal verd võtta. Siis kõik vahtisid mulle otsa, et mina alles tulin, et minul veel sooned head, mine sina. Läksingi siis nagu tapale, aga ta võttis verd väga hästi, mingit probleemi polnud, Igasugused vanad kalad, tegid palju vigu, üks pani mulle närvi oma süstla, neli kuud käsi värises ja teine torkas kaks korda soone läbi, nii et käed olid mõlemad potisinised. Väga hirmsaid kogemusi sai sealt haiglast.
Ants
Kontakt:

Postitus Postitas Ants »

Külaline kirjutas: 31 Mai 2025 13:27 Ma mäletan, kui olin haiglas ja siis igal hommikul võeti seal vereproov. ...
Mis rekond on, kui mitmenda korraga veenile pihta saadi? Minul 5.
Intensiivis arst juhendab noort arstihakatist: sellele vanatädile on vaja kateeter panna, sinu tööd jälgitakse ja hilisemalt siis ka aruandesse hinnang, ahsoo jah, seekord pane kateeter ikka õigesse auku.
Külaline

Ants kirjutas: 31 Mai 2025 13:31
Külaline kirjutas: 31 Mai 2025 13:27 Ma mäletan, kui olin haiglas ja siis igal hommikul võeti seal vereproov. ...
Intensiivis arst juhendab noort arstihakatist: sellele vanatädile on vaja kateeter panna, sinu tööd jälgitakse ja hilisemalt siis ka aruandesse hinnang, ahsoo jah, seekord pane kateeter ikka õigesse auku.
Mitte ühtki normaalset vastust sinult ei tule. Mingi augunali peab ikka lisaks olema.
Ants
Kontakt:

Postitus Postitas Ants »

Külaline kirjutas: 31 Mai 2025 13:37
Ants kirjutas: 31 Mai 2025 13:31
Mitte ühtki normaalset vastust sinult ei tule. Mingi augunali peab ikka lisaks olema.
Mis augu naljadest Te räägite? Mingi soovunelm Teil? Ise olin samas intensiivi ruumis, uksed sektsioonide vahel lahti, kõgile kuulda, mida kus tehakse. Ilmselt ei tee Te kanüülil (neid on mitmeid) ja kateetril vahet, aga vot möliseda Antsu kallal on ikka vaja. Mingi eneserahulduse väärareng?
Külaline

Külaline kirjutas: 31 Mai 2025 13:37Mitte ühtki normaalset vastust sinult ei tule. Mingi augunali peab ikka lisaks olema.
Loll leidis jälle lollima. Olen antsu blokeerinud, aga mõni loll peab ikka tema ila levitama :twisted:
Ants
Kontakt:

Postitus Postitas Ants »

Külaline kirjutas: 31 Mai 2025 13:45
Külaline kirjutas: 31 Mai 2025 13:37Mitte ühtki normaalset vastust sinult ei tule. Mingi augunali peab ikka lisaks olema.
Loll leidis jälle lollima. Olen antsu blokeerinud, aga mõni loll peab ikka tema ila levitama :twisted:
Aga ikkagi tundus Teile postitus kõnetav, erutav, kaasahaarav vmt ja pidite siiski "ära torkama" ja vastama. Minge parem koguge D-vitamiini.
Külaline

Mul oli eelmisel suvel perearst puhkusel ja asendas noor abiarst. Esimese raksuga ta küll õiget diagnoosi kätte ei saanud (minu pakutud põiepõletik või neerupõletik tundusid talle vist liiga tavalised), aga kuna ta lasi teha hulga analüüse, siis peale analüüside vastuseid suutis juba 2.päeval nii õige diagnoosi panna (põiepõletik oli ikka õige) kui ka sobivad antibiotsid välja kirjutada. Lisaks helistas mitu korda mulle mobiilile, tundis huvi, kuidas end tunnen, andis erinevaid lisasoovitusi, mida lisaks rohu võtmisele veel teha.
Oma päris perearst (70+ vanuses) oleks mind parimal juhul alles nädal peale helistamist vastuvõtule kutsunud ja alles siis analüüsid teinud.
Külaline

Guest kirjutas: 08 Juun 2025 19:30 Oma päris perearst (70+ vanuses) oleks mind parimal juhul alles nädal peale helistamist vastuvõtule kutsunud ja alles siis analüüsid teinud.
Kas teil siis mingit e-suhtluskanalit ei ole, kuhu jätta teada, et on kiireloomuline probleem ja vajad kohest vastuvõttu?
Külaline

Külaline kirjutas: 08 Juun 2025 20:43
Guest kirjutas: 08 Juun 2025 19:30 Oma päris perearst (70+ vanuses) oleks mind parimal juhul alles nädal peale helistamist vastuvõtule kutsunud ja alles siis analüüsid teinud.
Kas teil siis mingit e-suhtluskanalit ei ole, kuhu jätta teada, et on kiireloomuline probleem ja vajad kohest vastuvõttu?
Meie Perearstikeskuse perearstidest noorim on vist 67a vana, teised vanemad. Veel paar aastat tagasi oli terve perearstikeskuse peale üks meiliaadress ja seegi hot.ee lõpuga. Digikanalid? Naljanumber. Nende "IT-poiss" on samuti 70+.
Kui on kiiret arsti sekkumist vaja, siis helistad ja õde annabki arstile aja lähima nädala jooksul aja. Muudel juhtudel, nt gripilaadne haigus, soovitatakse vaid meega kuuma teed juua, avatakse haigusleht ja öeldakse, et kui patsient terveks saab, helistagu uuesti, et haigusleht lõpetada. See, et ma eelmisel suvel selle abiarsti juurde peale helistamist samaks pärastlõunaks aja sain, oli tõeline ime.
Külaline

Guest kirjutas: 08 Juun 2025 20:43
Huvitav kus maailmas sa elad? Eestis arstid nüüd e-mailidele küll ei vasta.
Külaline

Guest kirjutas: 08 Juun 2025 21:12
Meie Perearstikeskuse perearstidest noorim on vist 67a vana, teised vanemad. Veel paar aastat tagasi oli terve perearstikeskuse peale üks meiliaadress ja seegi hot.ee lõpuga. Digikanalid? Naljanumber. Nende "IT-poiss" on samuti 70+.
Kui on kiiret arsti sekkumist vaja, siis helistad ja õde annabki arstile aja lähima nädala jooksul aja. Muudel juhtudel, nt gripilaadne haigus, soovitatakse vaid meega kuuma teed juua, avatakse haigusleht ja öeldakse, et kui patsient terveks saab, helistagu uuesti, et haigusleht lõpetada. See, et ma eelmisel suvel selle abiarsti juurde peale helistamist samaks pärastlõunaks aja sain, oli tõeline ime.
Minule ka need tudengid meeldivad. Meie perearstikeskuses käivad nad suvel ja on alati väga entusiastlikud. Suvel vist pole patsiente ka eriti, kui mina lapsega ilmusin, siis karati kohe kallale ja määrati kohe sada analüüsi, katsuti igatpidi läbi jne. Kahjuks midagi eriti huvitavat ei leitud, aga noh, noormees sai harjutada, ütles, et ta nii väikesi lapsi pole eriti näinud.
Külaline

Külaline kirjutas: 08 Juun 2025 21:29

Minule ka need tudengid meeldivad. Meie perearstikeskuses käivad nad suvel ja on alati väga entusiastlikud. Suvel vist pole patsiente ka eriti, kui mina lapsega ilmusin, siis karati kohe kallale ja määrati kohe sada analüüsi, katsuti igatpidi läbi jne. Kahjuks midagi eriti huvitavat ei leitud, aga noh, noormees sai harjutada, ütles, et ta nii väikesi lapsi pole eriti näinud.
Huvitav, et kas siis tundegitel ei olegi eelarve piiratud, nagu meie vanad perearstid räägivad, et raha on otsas...
Külaline

Guest kirjutas: 08 Juun 2025 21:28
Guest kirjutas: 08 Juun 2025 20:43
Huvitav kus maailmas sa elad? Eestis arstid nüüd e-mailidele küll ei vasta.
Keegi pole rääkinud e-postist. Selleks on Eestis perearstidega suhtlemise kanaliteks kas perearst4.ee või eperearstikeskus.ee
Külaline

Vahet ei ole, kui vana su arst on. Seadus kehtib igas vanuses - antud juhul võlaõigusseaduse paragrahv 41. Perearsti vastuvõtule peab ägeda terviseprobleemi korral pääsema samal päeval ja kõigil teistel juhtudel viie tööpäeva jooksul. Kui perearst rikub seadust, palun võta ühendust Tervisekassaga. https://tervisekassa.ee/perearstiabi
Külaline

Külaline kirjutas: 08 Juun 2025 21:28Huvitav kus maailmas sa elad? Eestis arstid nüüd e-mailidele küll ei vasta.
Mu tütar ajab paljud asjad e-kirja teel oma perearstiga korda. Nii enda kui ka 3 lapse probleemid. Kirjeldab mured ära, saab kas saatekirjad analüüsidele või aja vastuvõtuks.
Mu sõbranna on perearst, vastab ka nädalavahetusel kirjadele, suhtleb patsientidega. Kui vähegi jõuab. Eks üritab ikka puhata ka, aga mõned patsiendid on talle eriti südamelähedased, nende kirjadele vastab igal ajal.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 2 külalist