Meeletu aja ja energia kokkuhoid tõesti.Ega ma teda siis ju ei keeda. Kes seda kaussi pärast küürib? Mõttetu lisatöö. Ma panen kruusi, ajan piima kuumaks, valan peale (see kauss läheb kiirelt puhtaks), lisan natuke suhkrut, ja ongi valmis.
Kas pudru teeb paksuks?
-
Külaline
-
Külaline
Selline puder, mida sina sööd, nimetatakse üleööpudruks. Paned asjad kokku õhtul, hommikul sööd.Tolmukübe kirjutas: ↑05 Mai 2025 08:13Ega ma teda siis ju ei keeda. Kes seda kaussi pärast küürib? Mõttetu lisatöö. Ma panen kruusi, ajan piima kuumaks, valan peale (see kauss läheb kiirelt puhtaks), lisan natuke suhkrut, ja ongi valmis. Toortoit pidi tervislikum ka olema, kui töödeldud, siin eespoolgi keegi Külaline seletas toorkaelahelbe kasulikkust. Võtan natuke mett kõrvale maitseks. Moosi ei kasuta, see on maitsev ja purk saab ruttu tühjaks, aga meesõber ma ei ole, see on vänge, aga maitseks natuke pudruga ajab asja ära küll.Külaline kirjutas: ↑04 Mai 2025 20:25 Mina eelistan jämedat kaerahelvest. Helves ju keeb pehmeks nagunii, ei saa aru mida seal nii palju närida on. Natuke tekstuursem puder on igal juhul mõnusam, kui see liimine plöga, mida kiirhelvestest saab.
Närimine on igemetele, hammastele ja lõualuule vajalik.
-
Külaline
Ja veresuhkru tõusu aeglustavad teatavasti kiudained. Kuhu need kaera kiudained siis kiirkaerahelbest kaovad? Kuhugi ei kao, need on seal kiirkaerahelveste sees olemas.Guest kirjutas: ↑04 Mai 2025 21:56See pole mingi eelarvamus. Seletati juba ju mõju vere suhkrusisaldusele. Vere suhkrusisalduse kõikumine on üks kõige paksukstegevamaid ning ka muus osas kahjulikumaid protsesse inimorganismis üldse. Väldid seda - väldid paljusid haigusi ning negatiivseid nähtusid.Guest kirjutas: ↑04 Mai 2025 19:18 Kust see eelarvamus tuleb? Minu meelest sisulist põhjendust seal taga, miks üks kaerahelves on kuidagi "valem" kui teine kaerahelves, ei ole.
Loe näiteks seda (esimene link, mis ette jäi): https://et.katrinpeo.com/post/veresuhkr ... vise-jaoks
(teine asi on valge jahu, kust teralt kõigepealt kooritakse kiud ära ja siis jahvatatakse jahu. Siin on põhjendus olemas - kiudainetevaene, järelikult tõstab kiiremini veresuhkrut)
-
Külaline
Kaerahelbed ei ole toortoit, need on juba eelnevalt kuumtöödeldud + sa töötled seda omakorda veel kuuma piimaga. Üleöö helvesteks ei pea piima üldse kuumutama. Suhkru asemel lisa purustatud banaan, kaneeli ja lisaks näiteks maitsestamata jogurt (natuke proteiini hoiab kõhu kauem täis)+ chia seemned/pähkli- või seemnevõi. Söömine peaks andma kehale rohkem, kui lihtsalt lühiajaliselt täis kõhu.Tolmukübe kirjutas: ↑05 Mai 2025 08:13Ega ma teda siis ju ei keeda. Kes seda kaussi pärast küürib? Mõttetu lisatöö. Ma panen kruusi, ajan piima kuumaks, valan peale (see kauss läheb kiirelt puhtaks), lisan natuke suhkrut, ja ongi valmis. Toortoit pidi tervislikum ka olema, kui töödeldud, siin eespoolgi keegi Külaline seletas toorkaelahelbe kasulikkust. Võtan natuke mett kõrvale maitseks. Moosi ei kasuta, see on maitsev ja purk saab ruttu tühjaks, aga meesõber ma ei ole, see on vänge, aga maitseks natuke pudruga ajab asja ära küll.Külaline kirjutas: ↑04 Mai 2025 20:25 Mina eelistan jämedat kaerahelvest. Helves ju keeb pehmeks nagunii, ei saa aru mida seal nii palju närida on. Natuke tekstuursem puder on igal juhul mõnusam, kui see liimine plöga, mida kiirhelvestest saab.
-
Külaline
Kui tervislikku tahad, ära suhkrut pane. Kui mett nagunii paned, siis pole seda eraldi suhkrut ju vajagi.Tolmukübe kirjutas: ↑05 Mai 2025 08:13Ega ma teda siis ju ei keeda. Kes seda kaussi pärast küürib? Mõttetu lisatöö. Ma panen kruusi, ajan piima kuumaks, valan peale (see kauss läheb kiirelt puhtaks), lisan natuke suhkrut, ja ongi valmis. Toortoit pidi tervislikum ka olema, kui töödeldud, siin eespoolgi keegi Külaline seletas toorkaelahelbe kasulikkust. Võtan natuke mett kõrvale maitseks. Moosi ei kasuta, see on maitsev ja purk saab ruttu tühjaks, aga meesõber ma ei ole, see on vänge, aga maitseks natuke pudruga ajab asja ära küll.Külaline kirjutas: ↑04 Mai 2025 20:25 Mina eelistan jämedat kaerahelvest. Helves ju keeb pehmeks nagunii, ei saa aru mida seal nii palju närida on. Natuke tekstuursem puder on igal juhul mõnusam, kui see liimine plöga, mida kiirhelvestest saab.
-
Külaline
Ei kao kuhugi, kuid kiirkaerahelbed on väiksemaks pressitud ning seeduvad seetõttu kiiremini organismis. Järelikult vabaneb ka glükoos kiiremini. Lisaks muudab rohkem töötlemine tärklise paremini (=kiiremini) seeditavaks.Guest kirjutas: ↑05 Mai 2025 09:03Ja veresuhkru tõusu aeglustavad teatavasti kiudained. Kuhu need kaera kiudained siis kiirkaerahelbest kaovad? Kuhugi ei kao, need on seal kiirkaerahelveste sees olemas.Guest kirjutas: ↑04 Mai 2025 21:56See pole mingi eelarvamus. Seletati juba ju mõju vere suhkrusisaldusele. Vere suhkrusisalduse kõikumine on üks kõige paksukstegevamaid ning ka muus osas kahjulikumaid protsesse inimorganismis üldse. Väldid seda - väldid paljusid haigusi ning negatiivseid nähtusid.Guest kirjutas: ↑04 Mai 2025 19:18 Kust see eelarvamus tuleb? Minu meelest sisulist põhjendust seal taga, miks üks kaerahelves on kuidagi "valem" kui teine kaerahelves, ei ole.
Loe näiteks seda (esimene link, mis ette jäi): https://et.katrinpeo.com/post/veresuhkr ... vise-jaoks
(teine asi on valge jahu, kust teralt kõigepealt kooritakse kiud ära ja siis jahvatatakse jahu. Siin on põhjendus olemas - kiudainetevaene, järelikult tõstab kiiremini veresuhkrut)
-
Külaline
Selle loogika järgi peaks siis jämedaid kaerahelbeid ilma närimata kugistama - muidu, närid hammastega väiksemaks, vabaneb glükoos kiiremini ja on ebatervislikumGuest kirjutas: ↑05 Mai 2025 11:06Ei kao kuhugi, kuid kiirkaerahelbed on väiksemaks pressitud ning seeduvad seetõttu kiiremini organismis. Järelikult vabaneb ka glükoos kiiremini. Lisaks muudab rohkem töötlemine tärklise paremini (=kiiremini) seeditavaks.Guest kirjutas: ↑05 Mai 2025 09:03Ja veresuhkru tõusu aeglustavad teatavasti kiudained. Kuhu need kaera kiudained siis kiirkaerahelbest kaovad? Kuhugi ei kao, need on seal kiirkaerahelveste sees olemas.Guest kirjutas: ↑04 Mai 2025 21:56 See pole mingi eelarvamus. Seletati juba ju mõju vere suhkrusisaldusele. Vere suhkrusisalduse kõikumine on üks kõige paksukstegevamaid ning ka muus osas kahjulikumaid protsesse inimorganismis üldse. Väldid seda - väldid paljusid haigusi ning negatiivseid nähtusid.
Ei-ei. Väiksemaks pressimine, peenestamine või jahvatamine nüüd küll täistera kuidagi ebatervislikumaks ei muuda.
Määrav on ikka see, kas teral on kiudainete rikas kest ära kooritud või on jäetud kest koorimata. Esimesel juhul on kest läinud ja tootel ei ole täisteratoote kasulikke omadusi, teisel juhul aga on tegu täisteratootega (täistera jahu, tang, helves misiganes) ja tootel ON täistera kasulikud omadused: mitut tüüp kiudained, B-vitamiinid, mineraalained.
-
Külaline
Tohib ikka. Jahvata palju tahad. Aga et peenestatud toit kiiremini imendub, on ometi nii loogiline, et algklassilapski saab aru. Ja kiiruses ongi see võti - suur kogus toitu imendub kiiresti, glükoos läheb üles. Teisel juhul imendub vähem peenestatud toit aeglasemalt ning glükoos ei lähe üles. Pane naerunägusid palju tahad, nii see siiski on.Guest kirjutas: ↑05 Mai 2025 18:00 Selle loogika järgi peaks siis jämedaid kaerahelbeid ilma närimata kugistama - muidu, närid hammastega väiksemaks, vabaneb glükoos kiiremini ja on ebatervislikumOtse loomulikult ei tohiks selle loogiga järgi kamasegu kamajahuks jahvatada (jahvatamisel ju peenestad, ebatervislik), leivajahu ei tohiks jahvatada (jälle peenestamine) jne.
Sina räägid täistera ja tavalise kaerahelbe vahest - see on see, kas on kest eemaldatud või mitte. Mina rääkisin kiirkaerahelveste ja tavaliste kaerahelveste erinevusest, kus mõlemad on täistera.
-
Külaline
Mis kasu on sellest, et jämedam (teoreetiliselt ) aeglasemalt imenduks, kui see jämedam käib inimese hammaste vahelt läbi ja makku jõudes pole enam nii jäme? Inimene närib ju vaistlikult kõik sellise jämeduseni, et oleks mugav neelata. Jämedama puhul teevad lõuad veidi rohkem ja peenema puhul vähem tööd, muud vahet ei näe.Guest kirjutas: ↑05 Mai 2025 20:05Tohib ikka. Jahvata palju tahad. Aga et peenestatud toit kiiremini imendub, on ometi nii loogiline, et algklassilapski saab aru. Ja kiiruses ongi see võti - suur kogus toitu imendub kiiresti, glükoos läheb üles. Teisel juhul imendub vähem peenestatud toit aeglasemalt ning glükoos ei lähe üles. Pane naerunägusid palju tahad, nii see siiski on.Guest kirjutas: ↑05 Mai 2025 18:00 Selle loogika järgi peaks siis jämedaid kaerahelbeid ilma närimata kugistama - muidu, närid hammastega väiksemaks, vabaneb glükoos kiiremini ja on ebatervislikumOtse loomulikult ei tohiks selle loogiga järgi kamasegu kamajahuks jahvatada (jahvatamisel ju peenestad, ebatervislik), leivajahu ei tohiks jahvatada (jälle peenestamine) jne.
Sina räägid täistera ja tavalise kaerahelbe vahest - see on see, kas on kest eemaldatud või mitte. Mina rääkisin kiirkaerahelveste ja tavaliste kaerahelveste erinevusest, kus mõlemad on täistera.
-
Külaline
Närimine muudab toidu väiksemaks, aga ei muuda selle eelnevat tööstuslikku töötlemist ega tärklise struktuuri. Jämedad helbed vajavad rohkem töötlemist seedesüsteemis ka pärast närimist. Aitab sellest lapsikust vaidlemisest nüüd.
-
Külaline
Kas sa tahad öelda, et sa närid putru? Harilikku kaeraputru? Ei sa näri.Guest kirjutas: ↑05 Mai 2025 22:37Mis kasu on sellest, et jämedam (teoreetiliselt ) aeglasemalt imenduks, kui see jämedam käib inimese hammaste vahelt läbi ja makku jõudes pole enam nii jäme? Inimene närib ju vaistlikult kõik sellise jämeduseni, et oleks mugav neelata. Jämedama puhul teevad lõuad veidi rohkem ja peenema puhul vähem tööd, muud vahet ei näe.Guest kirjutas: ↑05 Mai 2025 20:05Tohib ikka. Jahvata palju tahad. Aga et peenestatud toit kiiremini imendub, on ometi nii loogiline, et algklassilapski saab aru. Ja kiiruses ongi see võti - suur kogus toitu imendub kiiresti, glükoos läheb üles. Teisel juhul imendub vähem peenestatud toit aeglasemalt ning glükoos ei lähe üles. Pane naerunägusid palju tahad, nii see siiski on.Guest kirjutas: ↑05 Mai 2025 18:00 Selle loogika järgi peaks siis jämedaid kaerahelbeid ilma närimata kugistama - muidu, närid hammastega väiksemaks, vabaneb glükoos kiiremini ja on ebatervislikumOtse loomulikult ei tohiks selle loogiga järgi kamasegu kamajahuks jahvatada (jahvatamisel ju peenestad, ebatervislik), leivajahu ei tohiks jahvatada (jälle peenestamine) jne.
-
Külaline
No ja siis võtab inimene kiirhelbe ja keedab seda lühikest aega pudruks, võtab töötlemata helbe ja keedab (ehk töötleb) kauem aega pudruks. Kus on tõestus, et eeltöödeldud + oma pliidil lühemat aega keedetud kiirhelves on struktuurilt jms. hoopis midagi muud, kui alguses toores olnud ja siis oma pliidil pikema keetmise läbinud helves?Guest kirjutas: ↑05 Mai 2025 22:58 Närimine muudab toidu väiksemaks, aga ei muuda selle eelnevat tööstuslikku töötlemist ega tärklise struktuuri. Jämedad helbed vajavad rohkem töötlemist seedesüsteemis ka pärast närimist. Aitab sellest lapsikust vaidlemisest nüüd.
Ok, kui süüakse just toorelt, siis olen nõus, et toore ja läbikuumutatu vahel on erinevused.
-
Külaline
Eeltöötlemine ja kodune keetmine ei ole seeduvuse ja glükeemilise indeksi seisukohast samaväärsed protsessid.
Tööstuslik eeltöötlus kiirkaerahelveste valmistamiseks hõlmab aurutamist ja tugevat lamedaks pressimist, mis lõhub taimse raku struktuuri ning tärklise graanuleid. See muudab tärklise ensüümidele palju paremini kättesaadavaks juba enne, kui inimene üldse kodus midagi keedab.
Kodune keetmine, isegi pikemalt, ei tee jämedast helbest päris sama asja, kuna:
- jämedal helbel on säilinud rohkem struktuurset vastupanu (raku- ja kiudaineseinad);
- pikem keetmine ei jõua nii sügavalt lagundada struktuure, mida tööstuslik aur ja surve suudavad;
- keetmise ajal ei teki tärkliseosakeste vahel alati sama ühtlane geelistumine kui juba eeltöödeldud helvestel.
Isegi kui sa kodus keedad mõlemad pudruks, on eeltöödeldud kiirhelbed juba mehaaniliselt ja termiliselt nii muudetud, et nende seedimine algab kiiremini ja glükoos vabaneb vereringesse kiiremini.
Tööstuslik eeltöötlus kiirkaerahelveste valmistamiseks hõlmab aurutamist ja tugevat lamedaks pressimist, mis lõhub taimse raku struktuuri ning tärklise graanuleid. See muudab tärklise ensüümidele palju paremini kättesaadavaks juba enne, kui inimene üldse kodus midagi keedab.
Kodune keetmine, isegi pikemalt, ei tee jämedast helbest päris sama asja, kuna:
- jämedal helbel on säilinud rohkem struktuurset vastupanu (raku- ja kiudaineseinad);
- pikem keetmine ei jõua nii sügavalt lagundada struktuure, mida tööstuslik aur ja surve suudavad;
- keetmise ajal ei teki tärkliseosakeste vahel alati sama ühtlane geelistumine kui juba eeltöödeldud helvestel.
Isegi kui sa kodus keedad mõlemad pudruks, on eeltöödeldud kiirhelbed juba mehaaniliselt ja termiliselt nii muudetud, et nende seedimine algab kiiremini ja glükoos vabaneb vereringesse kiiremini.
-
Külaline
Kiirkaerahelves pole siis ka toor kui otse pakist sööd, see on eeltöödeldud.Tolmukübe kirjutas: ↑05 Mai 2025 08:13
Ega ma teda siis ju ei keeda. Kes seda kaussi pärast küürib? Mõttetu lisatöö. Ma panen kruusi, ajan piima kuumaks, valan peale (see kauss läheb kiirelt puhtaks), lisan natuke suhkrut, ja ongi valmis. Toortoit pidi tervislikum ka olema, kui töödeldud, siin eespoolgi keegi Külaline seletas toorkaelahelbe kasulikkust. Võtan natuke mett kõrvale maitseks. Moosi ei kasuta, see on maitsev ja purk saab ruttu tühjaks, aga meesõber ma ei ole, see on vänge, aga maitseks natuke pudruga ajab asja ära küll.
-
Külaline
Pudru on üks mõttetumaid toite üldse meie toidukultuuris. Isegi kommi süüa on mõtekam ja tervislikum. Jah, komm on suhkur, vähemalt maitseb hästi, puder (süsivesik) on ju samamoodi suhkur.
-
Külaline
Sulle meeldib iga hinna eest eristuda, kasvõi ilmselgeid lollusi rääkides, eks?Guest kirjutas: ↑10 Mai 2025 20:07 Pudru on üks mõttetumaid toite üldse meie toidukultuuris. Isegi kommi süüa on mõtekam ja tervislikum. Jah, komm on suhkur, vähemalt maitseb hästi, puder (süsivesik) on ju samamoodi suhkur.
-
Külaline
Mulle meeldib lugeda, kuidas inimesed peavad objektiivset tõde "ilmselgeks lolluseks", kui seda esitada pisut vastuolulisemal viisil, mis toob mugavustsoonist välja või seab senised vaated kahtluse alla.Guest kirjutas: ↑11 Mai 2025 21:35Sulle meeldib iga hinna eest eristuda, kasvõi ilmselgeid lollusi rääkides, eks?Guest kirjutas: ↑10 Mai 2025 20:07 Pudru on üks mõttetumaid toite üldse meie toidukultuuris. Isegi kommi süüa on mõtekam ja tervislikum. Jah, komm on suhkur, vähemalt maitseb hästi, puder (süsivesik) on ju samamoodi suhkur.
-
Külaline
Mida see tähendab?Külaline kirjutas: ↑11 Mai 2025 23:37mis toob mugavustsoonist välja
-
Külaline
Väide, et kommi süüa on mõttekam ja tervislikum kui putru süüa, on objektiivne tõde, mis toob mugavustsoonist välja??Guest kirjutas: ↑11 Mai 2025 23:37Mulle meeldib lugeda, kuidas inimesed peavad objektiivset tõde "ilmselgeks lolluseks", kui seda esitada pisut vastuolulisemal viisil, mis toob mugavustsoonist välja või seab senised vaated kahtluse alla.Guest kirjutas: ↑11 Mai 2025 21:35Sulle meeldib iga hinna eest eristuda, kasvõi ilmselgeid lollusi rääkides, eks?Guest kirjutas: ↑10 Mai 2025 20:07 Pudru on üks mõttetumaid toite üldse meie toidukultuuris. Isegi kommi süüa on mõtekam ja tervislikum. Jah, komm on suhkur, vähemalt maitseb hästi, puder (süsivesik) on ju samamoodi suhkur.
-
Külaline
No see on tõesti täielik jaburus, mitte arutelu mõtlema panemiseks. Samahästi võiks väita, et sööge banaani asemel friikad ja burksi ning viidata seejuures kaaliumi üledoosile. Kaaliumi üledoos võib surmata ja see on tõde aga iga loogiliselt mõtlev inimene saab aru, et banaani normaalsetes kogustes söömine on igal juhul tervislikum, kui kiirtoit. Samamoodi saab iga normaalne mõtlev inimene aru võrdlusest kommi ja pudru süsivesikute osas.
Kes on foorumil
Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 12 külalist