Digi-ID

Vasta
Ants
Kontakt:

Postitus Postitas Ants »

Külaline kirjutas: 09 Mai 2025 21:24
Guest kirjutas: 09 Mai 2025 00:02 Kes tööalaselt pidevalt kasutavad, kuidas plaanite tulevikus hakkama saada? Ma ilmselt teen endale mobiil-ID (kui seda ka kinni ei panda), ilma ID kaardita ma tööd teha ei saa ja ainult ID kaardi peale ka loota ei julge.
Mina kasutan autentimist igapäevaselt, kuigi mitte tööalaselt. Ikka ju teed mõne makse või logid kusagile sisse. ID-kaarti selleks ei kasuta, mul on mobiil-ID ja smart-ID. Kaarti kasutan ainult Prisma pulti võttes või reisides. :lol: Mul ei ole midagi selle vastu, et see plastik ära kaob. Telefonist piisab täiesti.
Kõiki mune ühes korvis ei hoita. Juhtub midagi telefoniga siis on elu lõppenud? Plastiku omamisel on vähemalt alternatiiv olemas.
Huvitav küll, kuhu peaks tavakodanik igapäevaselt sisse logima ja veel vähem iga päev mingeid makseid tegema?
Külaline

Postitus Postitas Külaline »

Ot aidake mind järjele - mis asi see nüüd kaduma hakkab?
Külaline

Guest kirjutas: 10 Mai 2025 22:43 Ot aidake mind järjele - mis asi see nüüd kaduma hakkab?
Juba on kadunud, avalikkust teavaitati siis kui enam uusi välja ei antud, see sinine ilma pildita ID kaart, saab kasutada digitaalselt isku tõestamiseks. Mina saan kasutada tööalaselt kas ID kaarti (ka seda digi.ID) või siis mobiil-ID, digi-ID maksis mulle tööandja siiani kinni kui uut oli vaja, mobiil-ID tuleks mul endal maksta ja see eeldab mobiiltelefoni olemasolu, summa on küll üsna olematu. Tänapäeval peetakse loomulikuks, et inimesel on, aga tean ka mõnda sellist kellel pole. Kui ma olen ID kaardi koju unustanud, siis ma tööd teha ei saa, pean koju sellele järele minema, kaotan umbes tunni või paar tööaega ja mu kolleegid saavad ka minu koormuse endale. Kui ma töötaksin mimngis väiksemas kohas kus ma oleksingi üksinda tööl, siis jääks töö niikauaks tegemata kui ma ID kaardi kodust ära toon. Juhul kui mu ID kaart näiteks varastataks, siis jääks mu töö tegemata niikauaks kuni uue saan. Digi-ID oli sellepärast hea, et see oligi mul tööl, ma ei saanud seda maha unustada, taskuvarastele ka kättesaadav polnud.
Aga ega elu ei peagi liiga mugav olema ja digiriik ei pea nii digi olema. Huvitav mis see tegelik põhjus oli, liiga kulukas tundub natuke ülepakutud kui riigilõiv 25 eurot oli.
Külaline

Ants kirjutas: 10 Mai 2025 15:45Huvitav küll, kuhu peaks tavakodanik igapäevaselt sisse logima ja veel vähem iga päev mingeid makseid tegema?
Tellin koju kogu toidukraami, samuti lähedasele vanakesele teise Eesti otsa, login tihti e-Selverisse ja e-Prismasse. Tellin ka muid vajalikke asju, login e-poodidesse. Tõsi, panka logima ei pea, piisab sõrmejäljest, aga ülekande tegemiseks on mobiil-IDd ikka vaja.
Ikka juhtub, et kannan mõnele lapsele raha, ostan ühistranspordiks (kuu)pileteid, teatri-, kontserdi- või kinopileteid. Bronnin autotripil iga päev hotelle või ostan pileteid vaatamisväärsuste külastamiseks. Ja veel palju muud.
Külaline

Guest kirjutas: 10 Mai 2025 00:25
Külaline kirjutas: 09 Mai 2025 23:37
Guest kirjutas: 09 Mai 2025 22:25

Ei anna. Sellest on igal pool kirjutatud, et aegunud ID-kaart sobib isikutuvastuseks pea igal pool, v.a reisides ja digiallkirja andmiseks.
Mina oma viimatiaegunud kaari igatahes kasutada ei saanud kui sellel nurk ära lõigati uue kaardi väljastamisel. Eelmist kaarti sain, kui ainult kiipi lugeda vaja oli. Isikutuvastuseks (pangas või apteegis näiteks) on vaja ikka kehtivat kaarti.
Mul ei lõigatud mingit nurka ära. Pangas aegunud kaarti tõesti kasutada ei saa, aga apteegis vabalt.
Ja ega nurga lõikamine kellegi andmeid kiibilt ju ära ei kustuta.
See tundub jah ebaloogiline, et nurga ära lõikamine saaks kuidagi kiibilt loetavaid andmeid mõjutada, aga mul millegipärast enam ei töötanud. ja apteegis on mult alati kehtivat dokumeti küsitud, ehk mõnel pool ei küsita.
Külaline

Guest kirjutas: 10 Mai 2025 23:12
Ants kirjutas: 10 Mai 2025 15:45Huvitav küll, kuhu peaks tavakodanik igapäevaselt sisse logima ja veel vähem iga päev mingeid makseid tegema?
Tellin koju kogu toidukraami, samuti lähedasele vanakesele teise Eesti otsa, login tihti e-Selverisse ja e-Prismasse. Tellin ka muid vajalikke asju, login e-poodidesse. Tõsi, panka logima ei pea, piisab sõrmejäljest, aga ülekande tegemiseks on mobiil-IDd ikka vaja.
Ikka juhtub, et kannan mõnele lapsele raha, ostan ühistranspordiks (kuu)pileteid, teatri-, kontserdi- või kinopileteid. Bronnin autotripil iga päev hotelle või ostan pileteid vaatamisväärsuste külastamiseks. Ja veel palju muud.
Teema oli ju nendest, kes tööalaselt peavad igapäevaselt sisse logima. Tavakodanikku kes lapsele raha kannab, pileteid ostab või e-poest tellimusi teeb , see tõesti ei puuduta, need saab enamsti ka smart-ID abil tehtud.
Külaline

Külaline kirjutas: 10 Mai 2025 23:14 apteegis on mult alati kehtivat dokumeti küsitud
apteegis saab ja ilma id kaardita hakkama.
ütled lihtsalt isikukoodi ja seda ka teisele ostes teise isikukoodiga.

See võib selle apteekri enda teadmatus olla
Külaline

Külaline kirjutas: 10 Mai 2025 23:19Teema oli ju nendest, kes tööalaselt peavad igapäevaselt sisse logima. Tavakodanikku kes lapsele raha kannab, pileteid ostab või e-poest tellimusi teeb , see tõesti ei puuduta, need saab enamsti ka smart-ID abil tehtud.
Tsiteerisin Antsu ja vastasin vaid tema konkreetsele küsimusele.
Külaline

Guest kirjutas: 10 Mai 2025 23:12
Kõike seda saab teha ju Smart-ID-ga, mis on täiesti tasuta.
Külaline

Külaline kirjutas: 10 Mai 2025 23:42
Külaline kirjutas: 10 Mai 2025 23:14 apteegis on mult alati kehtivat dokumeti küsitud

Ja mu üks tuttav kes ei liigu ja tema id kaart on aegunud, siis kas tema peaks nüüd jääma ilma ravimiteta.
Milline apteek sedasi isikut tuvastab nagu piirikontrollis?
Külaline

Guest kirjutas: 11 Mai 2025 10:52

Ja mu üks tuttav kes ei liigu ja tema id kaart on aegunud, siis kas tema peaks nüüd jääma ilma ravimiteta.
ID kaart on kohustuslik ja seega ei tohiks olla aegunud.
Külaline

Külaline kirjutas: 11 Mai 2025 10:45Kõike seda saab teha ju Smart-ID-ga,
kas see on see mille abil petturid pangakontoid tühjendavad?
Külaline

Külaline kirjutas: 11 Mai 2025 11:18
Jah, seesama. Kui sul on kalduvus iga telefonikõne peale oma Pin-koode kuulutama hakata, siis Smart-ID pole tõesti sinu jaoks sobiv valik.
Külaline

Pangakontosid saab kõigega tühjendada, kui sa oma paroole suva kohta sisse toksid või need kellelegi edasi annad.
Külaline

Külaline kirjutas: 11 Mai 2025 11:18kas see on see mille abil petturid pangakontoid tühjendavad?
Neil, kes tahavad oma rahast ilma jääda, on alati võimalus ka oma PIN-id kleepsuga ID-kaardi peale kleepida.
Külaline

Külaline kirjutas: 11 Mai 2025 11:12
Guest kirjutas: 11 Mai 2025 10:52

ID kaart on kohustuslik ja seega ei tohiks olla aegunud.
Paljugi mis on kohustuslik. Kui kaob või varastatakse või ununeb uus tellida, siis lihtsalt sel ajal pole.
Külaline

Guest kirjutas: 11 Mai 2025 11:18
Seda saab igat moodi teha. ID-kaardi ja Digi-ID-ga samamoodi, mingit vahet siin ei ole. Laod aga PIN koodid letti ja läheb.
Külaline

Ei, inimesed ise annavad raha ära.
Mõnikord lähevad panka või automaati, et raha välja võtta ja ära anda.
Ants
Kontakt:

Postitus Postitas Ants »

Külaline kirjutas: 10 Mai 2025 23:12
Ühe päeva sees ei oska neid asju teha? Või lapse distsiplineerimiseks teedki euro kaupa ülekandeid? Tellidki epoest konservi/paki/jupi kaupa eraldi päevadel eraldi aadressidele? Õpitud abitus, ütleks.
Ants
Kontakt:

Postitus Postitas Ants »

Külaline kirjutas: 11 Mai 2025 11:28
Pangakontosid saab kõigega tühjendada, kui sa oma paroole suva kohta sisse toksid või need kellelegi edasi annad.
Mina olen alati koode edastanud. Rekond on, kui jõudsime üheteistkümnenda numbrini. Siis sai tegelane ise ka aru, et trollin ja lõpetas kõne.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Bing [Bot] ja 3 külalist