Digi-ID

Vasta
Külaline

Digi-ID

Postitus Postitas Külaline »

Kes tööalaselt pidevalt kasutavad, kuidas plaanite tulevikus hakkama saada? Ma ilmselt teen endale mobiil-ID (kui seda ka kinni ei panda), ilma ID kaardita ma tööd teha ei saa ja ainult ID kaardi peale ka loota ei julge. Sellist olukorda ilmselt ei teki nagu enne digi-ID ja smart-ID tulekut, et teed kodus mingi makse kiiresti ja unustad ID-kaardi lugejasse, sest makseid teen ma ainult smart-IDga. Aga unustasin rahakoti teise kotti või teise jope taskusse võib vabalt juhtuda (ja enne digi-ID tulekut paar korda juhtus ka, mis tähendas kiiret koju tormamist ja tööle hilinemist). Suurema tõenäosusega unustan pigem ID kaardi tööle ja see tähendab, et mul isikut tõendavat dokumenti kaasas pole (juhiluba selleks ei kvalifitseeru paljudes kohtades).
Miks seda nii ootamatult ja ette teatamata tehti viidates kulude kokkuhoiule (kas 25 eurot tõesti ei katnud selle plastitüki väärtust)? Või is see tegelik põhjus on.
Külaline

🤷
Külaline

Arusaamatu on jah selle kaotamine.
Ants
Kontakt:

Postitus Postitas Ants »

Miks peaks riik nii vähesele hulgale kodanikele sellist mugavusteenust pakkuma?
Külaline

Aga miks ei võiks olla kaks id kaarti. Üks kaob ära, siis teine kohe võtta. Praegu nii, et kui üks kaob, siis läheb natuke aega kui uue saab.
Külaline

Pole seda füüsilist kaarti kuskil mujal vaja läinud kui arsti juures. Telefonis on juba ammu DigiDoc äpp, millega dokumente allkirjastada. Arvutis pakub samuti võimalust allkirjastada Smart-ID-ga. ID-kaardi PIN-koode pole juba aastaid kasutanud. Minu jaoks sellest elu ei muutu, et see plastikkaart ära kaotatakse, pigem on mugavam.
Külaline

Külaline kirjutas: 09 Mai 2025 07:21Aga miks ei võiks olla kaks id kaarti. Üks kaob ära, siis teine kohe võtta. Praegu nii, et kui üks kaob, siis läheb natuke aega kui uue saab.
Jah, üleüldse võiksid isikutunnistused lihtsalt arvutist väljatrükitavad või koopiamasinaga kopeeritavad olla. Ikka ju juhtub, et tähtsad dokumendid ununevad sinna ja tänna või jäävad ripakile, aga nii saaks ju kohe uue dokumendi välja trükkida - ei mingit ajakulu.
Külaline

Külaline kirjutas: 09 Mai 2025 07:21 Aga miks ei võiks olla kaks id kaarti. Üks kaob ära, siis teine kohe võtta. Praegu nii, et kui üks kaob, siis läheb natuke aega kui uue saab.
Passe võiks ka mitu ja eri riikide omi olla. Et kui näiteks vaja kiiresti võimude eest teise riiki pakku minna, pole vaja otsida, kes kiiresti lisapassi teeks.
Külaline

Guest kirjutas: 09 Mai 2025 09:44
Külaline kirjutas: 09 Mai 2025 07:21 Aga miks ei võiks olla kaks id kaarti. Üks kaob ära, siis teine kohe võtta. Praegu nii, et kui üks kaob, siis läheb natuke aega kui uue saab.
Passe võiks ka mitu ja eri riikide omi olla. Et kui näiteks vaja kiiresti võimude eest teise riiki pakku minna, pole vaja otsida, kes kiiresti lisapassi teeks.
Minu arust võiks selle jama igasuguste dokumentidega üldse kaotada. Päris suur kokkuhoid oleks.
Külaline

Külaline kirjutas: 09 Mai 2025 11:09Minu arust võiks selle jama igasuguste dokumentidega üldse kaotada. Päris suur kokkuhoid oleks.
Iseenesest nt Ühendkuningriigis pole isikuttõendava dokumendi omamine kohustuslik.
Külaline

Guest kirjutas: 09 Mai 2025 12:15
Külaline kirjutas: 09 Mai 2025 11:09Minu arust võiks selle jama igasuguste dokumentidega üldse kaotada. Päris suur kokkuhoid oleks.
Iseenesest nt Ühendkuningriigis pole isikuttõendava dokumendi omamine kohustuslik.
Täitsa õige.

ÜKs elava inimesena lisan omaltpoolt juurde, et britid on kindlameelselt ID-kaartide, isikukoodide ja tsentraliseeritud andmebaaside vastu. Nende arvamus on, et kui riik on nende andmed ühte kohta kokku kogunud, on nad vaid ühe õigusakti kaugusel, et neid andmeid mis tahes otstarbel kasutada. Parim variant on mitte lasta riigil isikuandmeid omada. Nad teavad piisavalt, et inimesi tuvastada ja sellest piisab, nad ei vaja rohkem.
Ants
Kontakt:

Postitus Postitas Ants »

Külaline kirjutas: 09 Mai 2025 13:33
Guest kirjutas: 09 Mai 2025 12:15
Täitsa õige.

ÜKs elava inimesena lisan omaltpoolt juurde, et britid on kindlameelselt ID-kaartide, isikukoodide ja tsentraliseeritud andmebaaside vastu. Nende arvamus on, et kui riik on nende andmed ühte kohta kokku kogunud, on nad vaid ühe õigusakti kaugusel, et neid andmeid mis tahes otstarbel kasutada. Parim variant on mitte lasta riigil isikuandmeid omada. Nad teavad piisavalt, et inimesi tuvastada ja sellest piisab, nad ei vaja rohkem.
Miks peaks juba tehnoloogia sajandis elavaid eestlasi huvitama kuskil vihma käes ja räästa all võbelevaid ÜK kiviaja tegelasi?
Jah, oli mugav digi-ID kasutada tööl ja kodus siis tüüpne ID kaart. Nüüd enam ei saa, eks tuleb siis meelde jätta, et võta hommikul kontorisse minnes (mis võib olla ka kodu II korrusel) ikkagi lugejast ID kaart kaasa.
Külaline

Guest kirjutas: 09 Mai 2025 00:02 Kes tööalaselt pidevalt kasutavad, kuidas plaanite tulevikus hakkama saada? Ma ilmselt teen endale mobiil-ID (kui seda ka kinni ei panda), ilma ID kaardita ma tööd teha ei saa ja ainult ID kaardi peale ka loota ei julge.
Mina kasutan autentimist igapäevaselt, kuigi mitte tööalaselt. Ikka ju teed mõne makse või logid kusagile sisse. ID-kaarti selleks ei kasuta, mul on mobiil-ID ja smart-ID. Kaarti kasutan ainult Prisma pulti võttes või reisides. :lol: Mul ei ole midagi selle vastu, et see plastik ära kaob. Telefonist piisab täiesti.
Külaline

Külaline kirjutas: 09 Mai 2025 21:24 [Kaarti kasutan ainult Prisma pulti võttes
Ma kasutan id kaarti ka kliendikaardina, aga juba aegunud kaarti. Selleks pole kehtivat kaarti vaja kaasas tassida.
Külaline

Külaline kirjutas: 09 Mai 2025 21:31Ma kasutan id kaarti ka kliendikaardina, aga juba aegunud kaarti. Selleks pole kehtivat kaarti vaja kaasas tassida.
Kas veateadet ei anna?
Külaline

Külaline kirjutas: 09 Mai 2025 22:10
Külaline kirjutas: 09 Mai 2025 21:31Ma kasutan id kaarti ka kliendikaardina, aga juba aegunud kaarti. Selleks pole kehtivat kaarti vaja kaasas tassida.
Kas veateadet ei anna?
Ei anna. Sellest on igal pool kirjutatud, et aegunud ID-kaart sobib isikutuvastuseks pea igal pool, v.a reisides ja digiallkirja andmiseks.
Külaline

Külaline kirjutas: 09 Mai 2025 22:25Ei anna. Sellest on igal pool kirjutatud, et aegunud ID-kaart sobib isikutuvastuseks pea igal pool, v.a reisides ja digiallkirja andmiseks.
Kas seda mitte uue saamisel ära ei võeta/pooleks ei lõigata?
Külaline

Guest kirjutas: 09 Mai 2025 22:25
Kas veateadet ei anna?
Ei anna. Sellest on igal pool kirjutatud, et aegunud ID-kaart sobib isikutuvastuseks pea igal pool, v.a reisides ja digiallkirja andmiseks.
Mina oma viimatiaegunud kaari igatahes kasutada ei saanud kui sellel nurk ära lõigati uue kaardi väljastamisel. Eelmist kaarti sain, kui ainult kiipi lugeda vaja oli. Isikutuvastuseks (pangas või apteegis näiteks) on vaja ikka kehtivat kaarti.
Külaline

Külaline kirjutas: 09 Mai 2025 23:37
Guest kirjutas: 09 Mai 2025 22:25
Kas veateadet ei anna?
Mina oma viimatiaegunud kaari igatahes kasutada ei saanud kui sellel nurk ära lõigati uue kaardi väljastamisel. Eelmist kaarti sain, kui ainult kiipi lugeda vaja oli. Isikutuvastuseks (pangas või apteegis näiteks) on vaja ikka kehtivat kaarti.
Mul ei lõigatud mingit nurka ära. Pangas aegunud kaarti tõesti kasutada ei saa, aga apteegis vabalt.
Ja ega nurga lõikamine kellegi andmeid kiibilt ju ära ei kustuta.
Külaline

kliendi kaardina kasutades sa ei pane pin koode.
Sealt loetakse maha ainult isikukood, millega kassaprogramm sinu kui kliendi leiab.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 4 külalist