Kas pudru teeb paksuks?

vana hea klassika
Vasta
Külaline

Postitus Postitas Külaline »

Külaline kirjutas: 04 Mai 2025 13:09
Kasulikud on täisterakaerahelbed. Kiirkaerahelvestest puder rohke moosiga ei anna mitte midagi kasulikku ja varsti on kõht jälle tühi.
Ka kiirkaerahelves võib olla täistera. https://tartumill.ee/toode/taistera-kii ... elbed-500g
Külaline

Guest kirjutas: 04 Mai 2025 14:31
Kasulikud on täisterakaerahelbed. Kiirkaerahelvestest puder rohke moosiga ei anna mitte midagi kasulikku ja varsti on kõht jälle tühi.
Ka kiirkaerahelves võib olla täistera. https://tartumill.ee/toode/taistera-kii ... elbed-500g
Võib küll, enamasti ongi. Aga kiirkaerahelbed põhjustavad suuremat veresuhkru kõikumist, st. imenduvad kiiremini (ja mõju kaob ka kiiremini), seega ei teki pikka täiskõhutunnet ja tahad varsti jälle midagi süüa, näksida.
Külaline

Guest kirjutas: 04 Mai 2025 13:09
Guest kirjutas: 04 Mai 2025 12:29
Guest kirjutas: 04 Mai 2025 12:12 Pudrule lisaks tuleks süüa ka proteiini, siis püsib kõht kauem täis. Näiteks süüa juurde juustu, muna, kodujuustu. Ma olen näinud, et mõni sööb suure kausi mannaputru, kallab pool purki moosi peale, siis selline asi muidugi kuidagi kasulik ei ole.
No mannapuder muidugi pole kasulik. Jutt oli siiski kaerapudrust, mis on hoopis teine tera, isegi kui on moosiga üle kallatud. Aga jah, valku on vaja kindlasti süüa. Minu pudrurutiin on näiteks, et söön kõrvale juustuviiluga saia, minu arust sobib hästi ja teeb kõhu täis.
Kiusisaldus ei sõltu sellest, kas on kiir või mitte-kiir. Nagu juba öeldi, ka kiirkaerahelves (või muu vilja helves) võib olla täistera.

Kiirkaerahelves on kuuma auruga eeltöödeldud ja nõuab vähem keetmist, nö. tavalist kaerahelvest tuleb kodus kauem keeta. Muud vahet pole.
Külaline

Guest kirjutas: 04 Mai 2025 13:46
Tolmukübe kirjutas: 04 Mai 2025 13:31 Mina just söön kiirkaerahelvestest tehtud toorputru, kuna need on pehmed, hea süüa. Kas oskad mõnda pehmet täisterakaerahelvest ka soovitada? Või on täistera tingimata kõva alati?
Täistera on kõva, eks see ongi mõte, et temas on kiudu rohkem ning laguneb kõhus ühtlasemalt ja aeglasemalt, st ei saa kohe süsivesikulaksu kiirelt kätte. Nii saan mina aru, kui keegi teab täpsemalt, parandage palun.
Tegelikult on seedimine ja täiskõhutunde saamine väga keeruline süsteem, seal osalevad erinevad elundid, soolestik, hormoonid jne. See algab juba suust ja närimine mängib ka täiskõhu tunde tekkimisel rolli. Seega suur vahe on, kas süüa niisama mingit plöga, või ikka korralikult närida ka, see annab täiskõhutunde tekkimisele palju juurde. Ja kiudainete sisaldus on ka siin muidugi erinev. Seega mida vähem töödeldud toit, seda kasulikum, kiirkaerahelbed pole nii kasulikud, isegi kui nimeks on täistera. Näiteks on ka suur vahe, kas närid korraliku porgandi endale kõhtu või jood näiteks porganidmahla. Erinevad struktuurid, maitsed, kõik on oluline toitumise juures.
Külaline

Tolmukübe kirjutas: 04 Mai 2025 13:31 Mina just söön kiirkaerahelvestest tehtud toorputru, kuna need on pehmed, hea süüa. Kas oskad mõnda pehmet täisterakaerahelvest ka soovitada? Või on täistera tingimata kõva alati?
Sellepärast ongi pehmem, et on juba auruga töödeldud. Loogiline, et tuleb pehmem (ja küllap ka maitsvam).

Lihtsalt leotatud tavalised kaerahelbed on minu meelest ebameeldiva, nagu toore jahu maitsega. Kui just mitte kuidagi poleks võimalik keeta, olgu, aga muidu eelistan iga kell klassikalise keedetud karehelbepudru maitset sellisele asjale.
Külaline

Guest kirjutas: 04 Mai 2025 17:01
Guest kirjutas: 04 Mai 2025 13:46
Täistera on kõva, eks see ongi mõte, et temas on kiudu rohkem ning laguneb kõhus ühtlasemalt ja aeglasemalt, st ei saa kohe süsivesikulaksu kiirelt kätte. Nii saan mina aru, kui keegi teab täpsemalt, parandage palun.
Tegelikult on seedimine ja täiskõhutunde saamine väga keeruline süsteem, seal osalevad erinevad elundid, soolestik, hormoonid jne. See algab juba suust ja närimine mängib ka täiskõhu tunde tekkimisel rolli. Seega suur vahe on, kas süüa niisama mingit plöga, või ikka korralikult närida ka, see annab täiskõhutunde tekkimisele palju juurde. Ja kiudainete sisaldus on ka siin muidugi erinev. Seega mida vähem töödeldud toit, seda kasulikum, kiirkaerahelbed pole nii kasulikud, isegi kui nimeks on täistera. Näiteks on ka suur vahe, kas närid korraliku porgandi endale kõhtu või jood näiteks porganidmahla. Erinevad struktuurid, maitsed, kõik on oluline toitumise juures.
Esivanemad ka teravilja ju ikkagi kuumtöötlesid - keetsid pudruks, küpsetasid leivaks või karaskiks. Kuumtöötlemata teravilja söömine on uuem mood, selles osas olen lugenud erinevaid arvamusi, mõni ütleb, et kasulik, mõni ütleb, et seda pole põhjust teha.

Kõige normaalsem kuumutamata kasutamise viis on minu meelest kama, muu ei meeldi.
Külaline

Guest kirjutas: 04 Mai 2025 17:14
Guest kirjutas: 04 Mai 2025 17:01
Guest kirjutas: 04 Mai 2025 13:46 Täistera on kõva, eks see ongi mõte, et temas on kiudu rohkem ning laguneb kõhus ühtlasemalt ja aeglasemalt, st ei saa kohe süsivesikulaksu kiirelt kätte. Nii saan mina aru, kui keegi teab täpsemalt, parandage palun.
Esivanemad ka teravilja ju ikkagi kuumtöötlesid - keetsid pudruks, küpsetasid leivaks või karaskiks. Kuumtöötlemata teravilja söömine on uuem mood, selles osas olen lugenud erinevaid arvamusi, mõni ütleb, et kasulik, mõni ütleb, et seda pole põhjust teha.

Kõige normaalsem kuumutamata kasutamise viis on minu meelest kama, muu ei meeldi.
Mina ei öelnudki, et kuumutada ei tohiks. Tooreid kaerahelbeid mina küll süüa ei suuda.
Tolmukübe
Kontakt:

Postitus Postitas Tolmukübe »

Külaline kirjutas: 04 Mai 2025 16:44
Võib küll, enamasti ongi. Aga kiirkaerahelbed põhjustavad suuremat veresuhkru kõikumist, st. imenduvad kiiremini (ja mõju kaob ka kiiremini), seega ei teki pikka täiskõhutunnet ja tahad varsti jälle midagi süüa, näksida.
Ma ei teadnudki, et kiirkaerahelves võib täistera olla. Vaatasin järgi, mis mina söön, on ka täistera. Aga mina ei saa öelda, et ei teki pikka täiskõhutunnet, täidab normaalselt (sama kauaks), nagu muud toiduained. Söön siis neid edasi, pehmed, täistera, ja kõht saab ka täis. Ise mõtlesin, et kas on ikka tervislikud, kiidetakse mingeid jämedaid kaerahelbeid, aga neid vist näri nii, et nina sinine.
Külaline

Guest kirjutas: 04 Mai 2025 12:29
Guest kirjutas: 04 Mai 2025 12:12 Pudrule lisaks tuleks süüa ka proteiini, siis püsib kõht kauem täis. Näiteks süüa juurde juustu, muna, kodujuustu. Ma olen näinud, et mõni sööb suure kausi mannaputru, kallab pool purki moosi peale, siis selline asi muidugi kuidagi kasulik ei ole.
No mannapuder muidugi pole kasulik. Jutt oli siiski kaerapudrust, mis on hoopis teine tera, isegi kui on moosiga üle kallatud. Aga jah, valku on vaja kindlasti süüa. Minu pudrurutiin on näiteks, et söön kõrvale juustuviiluga saia, minu arust sobib hästi ja teeb kõhu täis.
Täiskasvanud inimesed vast titeputru ei söö. ga inimene teab, et kiirpudrud pole kasulikud.
Külaline

Tolmukübe kirjutas: 04 Mai 2025 17:26
Külaline kirjutas: 04 Mai 2025 16:44

Ma ei teadnudki, et kiirkaerahelves võib täistera olla. Vaatasin järgi, mis mina söön, on ka täistera. Aga mina ei saa öelda, et ei teki pikka täiskõhutunnet, täidab normaalselt (sama kauaks), nagu muud toiduained. Söön siis neid edasi, pehmed, täistera, ja kõht saab ka täis. Ise mõtlesin, et kas on ikka tervislikud, kiidetakse mingeid jämedaid kaerahelbeid, aga neid vist näri nii, et nina sinine.
Sa ei tea, mis on jämedad kaerahelbed? Need on vähemalt viimased 50 aastat olemas olnud, seda süüaksegi. Keedetakse piimaga ja süüakse võiga.
Tolmukübe
Kontakt:

Ma olen jämedaid proovinud, aga neid peab tükk aega närima, ma eelistan pehmet toitu. Mulle meeldib üldse pehme toit.
Külaline

Tolmukübe kirjutas: 04 Mai 2025 17:36 Ma olen jämedaid proovinud, aga neid peab tükk aega närima, ma eelistan pehmet toitu. Mulle meeldib üldse pehme toit.
Kas hammastega midagi või?
Külaline

Guest kirjutas: 04 Mai 2025 17:27
Guest kirjutas: 04 Mai 2025 12:29 No mannapuder muidugi pole kasulik. Jutt oli siiski kaerapudrust, mis on hoopis teine tera, isegi kui on moosiga üle kallatud. Aga jah, valku on vaja kindlasti süüa. Minu pudrurutiin on näiteks, et söön kõrvale juustuviiluga saia, minu arust sobib hästi ja teeb kõhu täis.
Täiskasvanud inimesed vast titeputru ei söö. ga inimene teab, et kiirpudrud pole kasulikud.
Kust see eelarvamus tuleb? Minu meelest sisulist põhjendust seal taga, miks üks kaerahelves on kuidagi "valem" kui teine kaerahelves, ei ole.

Kui tegu on tittede putrudega, mis on mõeldud (pool)hambututele tittedele söötmiseks, siis need on teistlaadi tooted, kuigi paljud neist on kah magustamata, naturaalsed, ökod ja puha.
Külaline

Guest kirjutas: 04 Mai 2025 17:41
Tolmukübe kirjutas: 04 Mai 2025 17:36 Ma olen jämedaid proovinud, aga neid peab tükk aega närima, ma eelistan pehmet toitu. Mulle meeldib üldse pehme toit.
Kas hammastega midagi või?
Jah saan ainult lutsutada.
Külaline

Mis plära see veel on? Keedad 10 minutit, sööd.
Sa sööd ainult püreesuppe ja kartuliputru?
Las ma arvan, sa oled paks? Inimene, kes sööb pehmet toitu, ongi paks.
Külaline

Mina eelistan jämedat kaerahelvest. Helves ju keeb pehmeks nagunii, ei saa aru mida seal nii palju närida on. Natuke tekstuursem puder on igal juhul mõnusam, kui see liimine plöga, mida kiirhelvestest saab.
Närimine on igemetele, hammastele ja lõualuule vajalik.
Külaline

Kui pluuse on seljas, siis võid pudru süüa küll.
Külaline

Guest kirjutas: 04 Mai 2025 19:18 Kust see eelarvamus tuleb? Minu meelest sisulist põhjendust seal taga, miks üks kaerahelves on kuidagi "valem" kui teine kaerahelves, ei ole.
See pole mingi eelarvamus. Seletati juba ju mõju vere suhkrusisaldusele. Vere suhkrusisalduse kõikumine on üks kõige paksukstegevamaid ning ka muus osas kahjulikumaid protsesse inimorganismis üldse. Väldid seda - väldid paljusid haigusi ning negatiivseid nähtusid.
Loe näiteks seda (esimene link, mis ette jäi): https://et.katrinpeo.com/post/veresuhkr ... vise-jaoks
Külaline

Ei näri ühtki helvestest tehtud putru küll tükk aega, olgu helbed kui kõvad tahes. Miks peaks?
Pruunistan kaerahelbeid ka lihtsalt pannil, raputan jogurtile, ei näri ju kõiki läbi ometi.
Kõikvõimalikud eri suurustes seemned salatites või leibades - neid ju ei näri ka lõpuni läbi?
Tolmukübe
Kontakt:

Külaline kirjutas: 04 Mai 2025 20:25 Mina eelistan jämedat kaerahelvest. Helves ju keeb pehmeks nagunii, ei saa aru mida seal nii palju närida on. Natuke tekstuursem puder on igal juhul mõnusam, kui see liimine plöga, mida kiirhelvestest saab.
Närimine on igemetele, hammastele ja lõualuule vajalik.
Ega ma teda siis ju ei keeda. Kes seda kaussi pärast küürib? Mõttetu lisatöö. Ma panen kruusi, ajan piima kuumaks, valan peale (see kauss läheb kiirelt puhtaks), lisan natuke suhkrut, ja ongi valmis. Toortoit pidi tervislikum ka olema, kui töödeldud, siin eespoolgi keegi Külaline seletas toorkaelahelbe kasulikkust. Võtan natuke mett kõrvale maitseks. Moosi ei kasuta, see on maitsev ja purk saab ruttu tühjaks, aga meesõber ma ei ole, see on vänge, aga maitseks natuke pudruga ajab asja ära küll.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: kaegu ja 5 külalist