Taimed juba kasvuhoonesse
-
Külaline
Taimed juba kasvuhoonesse
Miks inimesed on nii kannatamatud ja juba on tomatid kasvuhoonesse maha istutanud?
Olen fb-s mingis aiandusgrupis. Ja seal inimesed panevad pilte üles, kuidas oma taimedega mässavad. Just nägin pilti, kuidas taimed olid looridesse mässitud. Elektriradikas sees, küünlad maas ja veel igasugu trikke tehtud.
Mis selle asja mõte on? Miks inimesed ei taha normaalsel ajal ehk mais, kui ilma on juba soojad, taimed maha panna?
Kuna sellist küsimist peetakse kindlasti halvustavaks ja negatiivseks, siis sealt grupist ma küsida ei taha. Aga lihtsalt nagu siiralt huvitab, mis eelise see annab? Saad nädal aega varem esimese tomati?
Olen fb-s mingis aiandusgrupis. Ja seal inimesed panevad pilte üles, kuidas oma taimedega mässavad. Just nägin pilti, kuidas taimed olid looridesse mässitud. Elektriradikas sees, küünlad maas ja veel igasugu trikke tehtud.
Mis selle asja mõte on? Miks inimesed ei taha normaalsel ajal ehk mais, kui ilma on juba soojad, taimed maha panna?
Kuna sellist küsimist peetakse kindlasti halvustavaks ja negatiivseks, siis sealt grupist ma küsida ei taha. Aga lihtsalt nagu siiralt huvitab, mis eelise see annab? Saad nädal aega varem esimese tomati?
-
Külaline
No mõnel on mingid tühised toimetused põgenemine suuremate probleemide eest, mida nad lahendada ei saa. Las sebivad siis. Väga palju inimese tegevusest ei ole ratsionaalne.Guest kirjutas: ↑01 Mai 2025 11:44 Miks inimesed on nii kannatamatud ja juba on tomatid kasvuhoonesse maha istutanud?
Miks Teid selline teema erutab ja sunnib lausa arutle.ee foorumisse teema tegema?
Kas olete kade, et nemad saavad enne Teid oma kasvatatud tomatit?
Ilmselt sai need tomatikasvatajad oma deklari raha ka enne Teid kätte.
Kas olete kade, et nemad saavad enne Teid oma kasvatatud tomatit?
Ilmselt sai need tomatikasvatajad oma deklari raha ka enne Teid kätte.
mul on tomatid juba kaks nädalat kasvuhoones. täna vaatasin, et õitsevad. miks ma nendega mässama peaksin?
No kui õitsevad siis ikka väike "tuti-pluti" tolmendamise mõttes. Kunagi suurendasin nii tšillide saaki oluliselt.
-
Külaline
Kui kasvuhoone on köetav, siis on arusaadav, aga kui mitte... Ööd on ju praegu külmad. Üks öö oli lausa -6 kraadi.
Mässatakse sellepärast, et külm taimi ära ei võtaks. Konkreetse postituse all oli veel kirjas, et oh, õnneks! Külm öö on üleelatud. No, milleks selline jamamine?
Ja kadedusega ei ole siin midagi pistmist. Minu arust ei ole suurt vahet, kas hakkan oma tomateid saama paar nädalat varem või hiljem. Tõenäoliselt saab hiljem maha pandud tomatitelt ka hilisema saagi. Kui mina olen viimased tomatid ära korjanud oktoobri keskpaigas, kui ilmad juba külmaks lähevad, siis nendel samadel on juba septembri alguses saak läbi.
-
Külaline
Eks inimene olegi nii loodud, et kärsitus võtab võimust ja kiirustatakse kiirustamise enese pärast.
See on natuke sarnane, kui vanemad ootavad hirmsasti, et nende laps juba kõndima hakkaks - ehkki tulevikus pole ju mingit vahet, kas hakkas käima 10- või 11-kuuselt, mõni kuuke siia-sinna. Sama ka lugemisoskusega ja paljude muudegi asjadega. Laste grupis jällegi kiitlevad vanemad, kui vara kevadel nad oma lastele võimalikult õhukesed riided selga panevad. Et näe - minu kolmeaastane on juba märtsi algul kevadkombes ja tossudes. Eks see taimedegagi mässamine ole pisut sarnane, et tahad nagu võidu joosta ja kõike võimalikult vara teha ja saada.
Ma ise kasvatasin eelmisel aastal veebruarist saadik aknalaudadel lõvilõugu. Mai esimestel päevadel viisin kastid toast kasvuhoonesse, lihtsalt ära oli tüüdanud, et aknalauad kõik potte-kaste täis. Tuli üks öökülm ja läinud nad olidki - kõik. Kogu kolme kuu töö.
See on natuke sarnane, kui vanemad ootavad hirmsasti, et nende laps juba kõndima hakkaks - ehkki tulevikus pole ju mingit vahet, kas hakkas käima 10- või 11-kuuselt, mõni kuuke siia-sinna. Sama ka lugemisoskusega ja paljude muudegi asjadega. Laste grupis jällegi kiitlevad vanemad, kui vara kevadel nad oma lastele võimalikult õhukesed riided selga panevad. Et näe - minu kolmeaastane on juba märtsi algul kevadkombes ja tossudes. Eks see taimedegagi mässamine ole pisut sarnane, et tahad nagu võidu joosta ja kõike võimalikult vara teha ja saada.
Ma ise kasvatasin eelmisel aastal veebruarist saadik aknalaudadel lõvilõugu. Mai esimestel päevadel viisin kastid toast kasvuhoonesse, lihtsalt ära oli tüüdanud, et aknalauad kõik potte-kaste täis. Tuli üks öökülm ja läinud nad olidki - kõik. Kogu kolme kuu töö.
-
Külaline
2 aastat tagasi elasid lõvilõuad mul Tallinnas rõdul talve üle ka kasvasid, õitsesid kevade saabumisel edasi.
-
Külaline
Mul ei jää muud üle, kui samuti nädalavahetusel taimed ära istutada. Lihtsalt nii pikaks on veninud toas juba, samas varred hirmus peenikesed. Ilmselgelt on neile vaja rohkem valgust, kui toas on. Ju ma siis jändan paar nädalat kattelooridega, mis see siis nii hullu on?
-
Külaline
Toas ette kasvatutega ongi jama see, et venivad pikaks ära.
-
Külaline
Ma alustasin üleeelmisel aastal tomatite paprika ettekasvatamisega veebruari lõpus. Oi ma olin mais hädas. Taimed suured ja vajavad tuge, aga välja istutada veel ei saa. Jooksin nagu kass poegadega enne lõunat terrassile ja õhtul tuppa. Juuni alguses istutasin välja ja öökülm võttis paari päeva pärast taimed. Ostsin kohalikult kasvatajalt uued. Oma ajast ja taimelambile kulutatud elektrist oli kahju.Külaline kirjutas: ↑01 Mai 2025 18:28
Eelmisel aasta tellisin samalt kasvatajalt taimed. Sain aprillis kätte ja tegelikult algas sama jooks õue ja toa vahet suurte taimedega.
Sel aastal külvasin tomatiseemned julmalt alles aprilli keskel ja hetkel esimene pikeerimine tehtud. Tundub, et juuni keskpaigaks on välja viimiseks valmis ja see maikuu suurte taimedega mässamine ja lisatugede leidmine jääb ära.
-
Külaline
Saak läbi ja purkides või toas järelvalmimas, mis sellest halba? Said juba varem oma tomateid sööma hakata. Tomatite valmimise periood ise on ikka umbes sama pikk. Inimesed ehk tahavadki võimalikult vara oma tomateid.Külaline kirjutas: ↑01 Mai 2025 17:24Tõenäoliselt saab hiljem maha pandud tomatitelt ka hilisema saagi. Kui mina olen viimased tomatid ära korjanud oktoobri keskpaigas, kui ilmad juba külmaks lähevad, siis nendel samadel on juba septembri alguses saak läbi.
-
Külaline
Ei olegi hullu! Lihtsalt ei mõista, miks ei võiks külvi teha vastavalt hiljem, et taimed ei jõuaks välja venida enne kasvuhoonesse istutamist.Guest kirjutas: ↑01 Mai 2025 20:23 Mul ei jää muud üle, kui samuti nädalavahetusel taimed ära istutada. Lihtsalt nii pikaks on veninud toas juba, samas varred hirmus peenikesed. Ilmselgelt on neile vaja rohkem valgust, kui toas on. Ju ma siis jändan paar nädalat kattelooridega, mis see siis nii hullu on?
-
Külaline
Kui nii suur rutt on, siis oleks mõttekam panna paar potitomati taime omale tuppa aknalauale. Sealt saaks juba varem sööma hakata.Guest kirjutas: ↑01 Mai 2025 21:30Saak läbi ja purkides või toas järelvalmimas, mis sellest halba? Said juba varem oma tomateid sööma hakata. Tomatite valmimise periood ise on ikka umbes sama pikk. Inimesed ehk tahavadki võimalikult vara oma tomateid.Külaline kirjutas: ↑01 Mai 2025 17:24Tõenäoliselt saab hiljem maha pandud tomatitelt ka hilisema saagi. Kui mina olen viimased tomatid ära korjanud oktoobri keskpaigas, kui ilmad juba külmaks lähevad, siis nendel samadel on juba septembri alguses saak läbi.
Ma ise sõin sel aastal viimaseid enda tomateid veel veebruaris näiteks.
-
Külaline
No ja siis? Kes tahab mässata ja varem saaki saada, see mässabki. Mis sellest halvustada?Külaline kirjutas: ↑01 Mai 2025 22:36Ma ise sõin sel aastal viimaseid enda tomateid veel veebruaris näiteks.
-
Külaline
Vaata, siin ongi vaks vahet sees, kas tegu on täiskasvanud või noortaimedega. Noortaimed kardavad öökülma vägagi, vanad enam niiväga mitte. Minul on ka täiskasvanud lõvilõuad talve üle elanud. Aga mõni kuu tagasi seemnest pandud taimed mitte.Guest kirjutas: ↑01 Mai 2025 19:57 2 aastat tagasi elasid lõvilõuad mul Tallinnas rõdul talve üle ka kasvasid, õitsesid kevade saabumisel edasi.
-
Külaline
Tomatit võib tõesti aprillis külvata. Aga lõvilõuad on sihukesed taimed, mis vajavad üsna pikka ette kasvatamist. Et siis, igale taimeliigile oma aeg.Guest kirjutas: ↑01 Mai 2025 20:29Ma alustasin üleeelmisel aastal tomatite paprika ettekasvatamisega veebruari lõpus. Oi ma olin mais hädas. Taimed suured ja vajavad tuge, aga välja istutada veel ei saa. Jooksin nagu kass poegadega enne lõunat terrassile ja õhtul tuppa. Juuni alguses istutasin välja ja öökülm võttis paari päeva pärast taimed. Ostsin kohalikult kasvatajalt uued. Oma ajast ja taimelambile kulutatud elektrist oli kahju.Külaline kirjutas: ↑01 Mai 2025 18:28
Eelmisel aasta tellisin samalt kasvatajalt taimed. Sain aprillis kätte ja tegelikult algas sama jooks õue ja toa vahet suurte taimedega.
Sel aastal külvasin tomatiseemned julmalt alles aprilli keskel ja hetkel esimene pikeerimine tehtud. Tundub, et juuni keskpaigaks on välja viimiseks valmis ja see maikuu suurte taimedega mässamine ja lisatugede leidmine jääb ära.
-
Külaline
Mul on ka väike kasvuhoone ja hobi pärast mõnikord panen sinna midagi sisse. See on pigem nagu meelelahutus, mitte mingi tõsine saagisoov. Ja siis üks inimene, iga kord, kui käib mul külas, siis kritiseerib. Issand jumal, sul mahuks siia palju rohkem taimi sisse, nii palju ruumi ära raisatud. Issand jumal, miks sa ei püga seda tomatit, kõik jõud läheb tal lehtedesse, saak jääb väikeseks. Mul ei ole absoluutselt vahet, kas ma saan sealt 5 või 10 kg tomatit, see pole ju nagunii mingi kasumlik tegevus. Ise see inimene veab neid tomatitaimi edasi-tagasi, siis helistab, öökülma tuleb, püha jumal. Iga kord tal midagi juhtub nende tomatitega, kuigi askeldab ööd ja päevad. Mõnikord naerangi, et tal kõik tomat nässus, mingid haigused, külm tegi liiga, mida iganes, minu hobitomatid õitsevad ja kasvavad. Ma saan aru, et iga inimene tehku nii, nagu talle endale meeldib, mina ei kritiseeri kedagi. Küll aga ei soovi neid õpetusi päevad otsa kuulata, et mida sa kõik valesti teed. Tean isegi, aga minu jaoks pole need tomatid nii tähtsad.
-
Külaline
Lõvilõua puhul on teada, et kuni neli kuud pärast külvi on õisi näha. Külavatakse küll märtsis ja aprillis ka. Lihtsalt õisi näed siis juuni alguse asemel kuu lõpus või juulis. Kusjuures lõvilõug kannatab sügisel õitsedes ka väiksed külmad ära.Külaline kirjutas: ↑02 Mai 2025 08:21Tomatit võib tõesti aprillis külvata. Aga lõvilõuad on sihukesed taimed, mis vajavad üsna pikka ette kasvatamist. Et siis, igale taimeliigile oma aeg.Guest kirjutas: ↑01 Mai 2025 20:29Ma alustasin üleeelmisel aastal tomatite paprika ettekasvatamisega veebruari lõpus. Oi ma olin mais hädas. Taimed suured ja vajavad tuge, aga välja istutada veel ei saa. Jooksin nagu kass poegadega enne lõunat terrassile ja õhtul tuppa. Juuni alguses istutasin välja ja öökülm võttis paari päeva pärast taimed. Ostsin kohalikult kasvatajalt uued. Oma ajast ja taimelambile kulutatud elektrist oli kahju.Külaline kirjutas: ↑01 Mai 2025 18:28
Võtsin hetkel mitme e-poe lõvilõua seemnete kirjelduse ja seal ka öeldud, et märts kuni aprilli keskpaik on külviaeg. Kui sina soovisid seda veebruaris teha, on see ka muidugi lubatud, aga miks öelda, et vaid nii tohib.
-
Külaline
Sul on ikka see aiandushullust vingats poiss-sõbraks?!Guest kirjutas: ↑02 Mai 2025 09:23 Mul on ka väike kasvuhoone ja hobi pärast mõnikord panen sinna midagi sisse. See on pigem nagu meelelahutus, mitte mingi tõsine saagisoov. Ja siis üks inimene, iga kord, kui käib mul külas, siis kritiseerib. Issand jumal, sul mahuks siia palju rohkem taimi sisse, nii palju ruumi ära raisatud. Issand jumal, miks sa ei püga seda tomatit, kõik jõud läheb tal lehtedesse, saak jääb väikeseks. Mul ei ole absoluutselt vahet, kas ma saan sealt 5 või 10 kg tomatit, see pole ju nagunii mingi kasumlik tegevus. Ise see inimene veab neid tomatitaimi edasi-tagasi, siis helistab, öökülma tuleb, püha jumal. Iga kord tal midagi juhtub nende tomatitega, kuigi askeldab ööd ja päevad. Mõnikord naerangi, et tal kõik tomat nässus, mingid haigused, külm tegi liiga, mida iganes, minu hobitomatid õitsevad ja kasvavad. Ma saan aru, et iga inimene tehku nii, nagu talle endale meeldib, mina ei kritiseeri kedagi. Küll aga ei soovi neid õpetusi päevad otsa kuulata, et mida sa kõik valesti teed. Tean isegi, aga minu jaoks pole need tomatid nii tähtsad.
Kes on foorumil
Kasutajad foorumit lugemas: Adierol ja 7 külalist